Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΤα… καμάρια του πρώην ανατολικού μπλοκ

Τα… καμάρια του πρώην ανατολικού μπλοκ

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Οι χώρες του πάλαι ποτέ ανατολικού μπλοκ, Ρωσία, Τσεχοσλοβακία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, Ουγγαρία κ.ά. έδωσαν στους κυνηγούς εξαιρετικά όπλα, με πολύ καλή ποιότητα και τεχνολογία αιχμής για εκείνες τις εποχές..

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι χώρες του Ανατολικού μπλοκ, κατασκεύαζαν όπλα εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς ποτέ να αντιγράφουν Ιταλούς, Ισπανούς, Βέλγους, Γάλλους, ή Αμερικάνους. Αντίθετα, υπάρχουν παραδείγματα αντιγραφής από τους Δυτικούς, οι οποίοι “δανείζονταν” τεχνολογία και τεχνογνωσία από τις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Παρόλα αυτά, όμως, τα “ανατολικά” όπλα δεν έτυχαν της αποδοχής που τους άξιζε στη Δύση, κυρίως διότι η φιλοσοφία των Ανατολικών, δεν ήταν ελιτίστικη, αλλά φιλολαϊκή.
Είναι γνωστό σε όλους ότι τα Ρωσικά Baikal, Toz κ.λπ. έχουν πραγματική αξία πολύ μεγαλύτερη από την τιμή τους, όμως, ούτε κι αυτό τα βοήθησε να μπουν στα… μεγάλα σαλόνια της Δύσης.
Βεβαίως, δεν ήταν όλα τα Ρωσικά όπλα φτιαγμένα για τον απλό λαό. Στη χώρα του Πούτιν κυκλοφορούν και όπλα με περίτεχνα σκαλίσματα, ποιοτικά ξύλα και λοιπά στοιχεία που τα κάνουν μοναδικά, όμως όλα είναι βασισμένα σε γνωστά λαϊκά μοντέλα όπως το αλληλεπίθετο MP27 ή το πλαγιόκαννο MP43.

 

Η κυριαρχία των Τσεχοσλοβάκων

 

Αντίστοιχα, η Merkuria κατασκεύαζε ένα εξαιρετικό πλαγιόκαννο το οποίο κυκλοφόρησε πολύ στην Ελλάδα με την ονομασία ZP 47, ενώ σε άλλες χώρες κυκλοφορούσε και το μοντέλο ZP 49 (ZP 45 & 50 για το διαμέτρημα 16 αντίστοιχα), το οποίο είχε πλούσια χειροποίητα σκαλίσματα και εξαιρετικής ποιότητας ξύλα. 

Ήταν όπλα με πραγματικές ολόκληρες φωτιές, κάννες Demi block και εφαρμογές που δύσκολα τις βρίσκει κανείς σε δυτικά όπλα.
Εξαιρετικά όπλα ήταν και τα BRNO Super (τα κατασκεύαζε η ίδια εταιρία). Ήταν όπλα αλληλεπίθετα με ολόκληρες φωτιές, περαστά κλειδιά και άριστες εφαρμογές.
Δημοφιλές ήταν και το μοντέλο ZH 301 που ήταν ένα σουπερποζέ στο οποίο δεν έβγαινε η πάπια, αλλά οι κάννες αποχωριζόντουσαν από τη βάση με ένα μπουτόν.
Το όπλο αυτό ήταν πολύ δημοφιλές στις Ανατολικές χώρες, διότι μπορούσε κανείς με την ίδια βάση να έχει κάννες διαμετρήματος 12, 70 εκατοστών, 66 με ένα είδος porting (οι παλιοί το έλεγαν φλογοκρύπτη), 76 εκατοστών, μία λεία Cal.12 και μία ραβδωτή 7x57R, ή Cal.16 και 7x57R, λείες 16 κ.λπ. Τα πιο πάνω μπορούσε κανείς να τα αγοράσει με μία βάση ή με διαφορετικές βάσεις σαν μοντέλα ZH-301, 302, 303, 304, 305, 321, 324 κ.λπ. Δημοφιλής επίσης ήταν και η CZ, με ένα εξαιρετικό αλληλεπίθετο το οποίο κατασκευαζόταν σε διαμέτρημα 12 και 16, καθώς και με μία κάννη λεία Cal.12 ή 16 και μία ραβδωτή διαμετρήματος 7x57R, 7X65R, 6.5X57R, 536X52R κ.λπ.

 

Οι Ούγγροι 

 

Όπλα κατασκεύαζε και η Ουγγαρία, με δημοφιλέστερο από αυτά, το γνωστό πλαγιόκαννο Monte Carlo, το οποίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’60. Η εταιρία Ferunion έγινε γνωστή και με τα πλαγιόκαννα Continental 201, τα οποία δεν είχαν τίποτε να ζηλέψουν από τα όπλα των Ιταλών ή των Ισπανών.

 

Επάνοδος των Πολωνών

 

Στην Πολωνία υπάρχει σήμερα μία εταιρία με την επωνυμία Pioneer, η οποία κατασκευάζει κυρίως επιχειρησιακά όπλα. Ανάμεσα στα προϊόντα της υπάρχει και ένα πλαγιόκαννο με κοκόρια που είναι αρκετά συμπαθητικό.

 

Τα κυνηγετικά της Zastava

 

Γνωστή για τα πιστόλια της είναι και η Σερβική εταιρία Zastava, η οποία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στον τομέα αυτό. Παράλληλα με τα πιστόλια η Zastava κατασκεύαζε και κυνηγετικά λειόκαννα, μερικά από τα οποία κυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’70 και στην Ελλάδα. Τα πλαγιόκαννα Zastava, είχαν καλή τιμή και ήταν αρκετά αξιόπιστα.

 

Η… Ρωσική Αρκούδα

 

Τα πιο γνωστά βέβαια είναι τα όπλα που κατασκευάζονται στην Ρωσία, με την εταιρία Baikal να κατέχει ηγετική θέση.
Τα πλαγιόκαννα MP43, τα αλληλεπίθετα MP27 και οι καραμπίνες MP153 και 155, είναι ίσως τα δημοφιλέστερα όπλα στον κόσμο, διότι συνδυάζουν άριστη ποιότητα και προσιτή τιμή. Το σημαντικό είναι, πως οι Ρώσοι δεν αντιγράφουν κανένα, αλλά σχεδιάζουν τα όπλα τους από την αρχή. Δεν θα μπορούσαμε να πούμε όμως το ίδιο για την επίσης Ρωσική εταιρία Tula Arms Plant γνωστή σαν ΤΟΖ (Tulsky Oruzheiny Zavod) η οποία πριν από μερικές δεκαετίες, κυκλοφόρησε μία ενδιαφέρουσα καραμπίνα με την ονομασία MC21-12.
Το όπλο αυτό, ήταν αντίγραφο του Ιταλικού Breda Argus, το οποίο έκανε μεγάλη εμπορική επιτυχία. Η ίδια εταιρία έγινε γνωστή για τις ευρεσιτεχνίες της και κυρίως για το φημισμένο σύστημα εξόδου των σκαγιών (θα το λέγαμε τσοκ αν και έχει αντεστραμμένη σύσφιξη). Η εν λόγω εταιρία κυκλοφόρησε τα πολύ επιτυχημένα αλληλεπίθετα TOZ34, τα οποία πρόσφατα είδαμε να “αντιγράφει” η Browning στο Cynergy, καθώς και αξιόλογα πλαγιόκαννα. Γνωστές είναι επίσης και οι καραμπίνες Saiga της εταιρίας Izhmash.
Η ρωσική εταιρία Vyatsikiye Polyany κατασκευάζει ένα επαναληπτικό κυνηγετικό όπλο με την ονομασία Bekas-M καθώς και τα πασίγνωστα MOLOT.
Τα τελευταία χρόνια, στις εκθέσεις όπλων, συναντάμε ολοένα και περισσότερους νέους Ρώσους κατασκευαστές, αρκετοί από τους οποίους, έχουν να επιδείξουν ενδιαφέρουσες προτάσεις. Το σημαντικότερο όλων είναι, πως οι περισσότεροι έχουν διαφορετική φιλοσοφία από άλλους νέους κατασκευαστές όπως οι Τούρκοι, οι οποίοι αντιγράφουν πετυχημένες συνταγές. Οι Ρώσοι σπάνια αντιγράφουν κάποιον άλλο. Εφευρίσκουν διαρκώς νέες εφαρμογές και αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία στα όπλα εξελίσσεται συνεχώς.
Καθένας από τους μικρούς ή μεγάλους αυτούς κατασκευαστές, έχει ενδιαφέρον και πιστεύω ότι στο μέλλον θα πρέπει να ασχοληθούμε με τον καθένα ξεχωριστά.

 

Η Ανατολικογερμανική ποιότητα

 

Κορυφαίοι κατασκευαστές του λεγόμενου Ανατολικού μπλοκ ήταν, πέραν πάσης αμφισβήτησης οι Ανατολικογερμανοί με τις εταιρίες Simson και Merkel να κυριαρχούν.
Από κοντά τους ήταν και η Sauer και αρκετές ακόμη εταιρίες μικρές ή μεγαλύτερες. Οι περισσότερες από αυτές, είχαν έδρα το Suhl το οποίο ήταν μία περιοχή, όπου ήταν συγκεντρωμένοι όλοι οι κατασκευαστές όπλων, ανάλογη του Eibar στην Ισπανία, του Birmingham στην Αγγλία και της Brescia στη Val Trompia της Ιταλίας.
Είναι περιοχή στην οποία κατασκευάζονται ακόμη τα καλύτερα γερμανικά όπλα τα οποία κατατάσσονται ανάμεσα στα κορυφαία στον κόσμο. Στην Γερμανία και συγκεκριμένα στην περιοχή Ulm (πρόκειται για ένα είδος ανεξάρτητου κρατιδίου), έχει την έδρα της και η φημισμένη Krieghoff η οποία κατασκευάζει αλληλεπίθετα υψηλής ποιότητας με το σύστημα της Remington, που στην ουσία βασίζεται στο Φιλανδικό Valmet.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καβάλα: Κοπάδι αγριογούρουνων περνάει το δρόμο μπροστά από αυτοκίνητο – Βίντεο

Καβάλα: Κοπάδι αγριογούρουνων περνάει το δρόμο μπροστά από αυτοκίνητο Ένα κοπάδι από 20 περίπου αγριογούρουνα βρέθηκε να περνάει το δρόμο στη διαδρομή προς Κρυονέρι. Ο...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
26.9 ° C
28 °
25.6 °
61 %
3.1kmh
40 %
Τε
26 °
Πε
28 °
Πα
29 °
Σα
30 °
Κυ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ