spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΑεροβόλα: Τα απόλυτα όρια της ακρίβειας σε μεγάλες αποστάσεις βολής

Αεροβόλα: Τα απόλυτα όρια της ακρίβειας σε μεγάλες αποστάσεις βολής

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η γεωμετρία είναι πολύ βασική γνώση για την κατανόηση των παραμέτρων που οδηγούν στην επιτυχία ή την αποτυχία της βολής.

του Κώστα Λακαφώση

Όσοι ασχολούνται με τη φωτογραφία, γνωρίζουν ότι ένα από τα πιο σημαντικά προσόντα μιάς SLR φωτογραφικής μηχανής είναι το γεγονός ότι η σκόπευση της φωτογραφίας γίνεται μέσα από τον ίδιο τον φακό και όχι από κάποιο παράλληλο οπτικό σκόπευτρο που είναι καλιμπραρισμένο να δείχνει την ίδια περίπου εικόνα με αυτή που βλέπει ο φακός. Τα αρχικά SLR σημαίνουν single lens reflex, δηλαδή “μονοοπτική ρεφλέξ” σύμφωνα με την επίσημη μετάφραση, ή “μονός φακός και καθρέπτης” σε πιο ελεύθερη μετάφραση. Σε αντίθεση με κάποιες παλιότερες μηχανές (διοπτικές ρεφλέξ) που χρησιμοποιούσαν δύο φακούς μαζί (ο ένας για να εστιάζεις και να καδράρεις, και ο δεύτερος για να στέλνει την ίδια εικόνα στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φιλμ), ή κάποιες μικρότερου μεγέθους μηχανές με ξεχωριστό οπτικό σκόπευτρο, μακριά από τον φακό, οι SLR πετυχαίνουν την τελειότερη δυνατή σκόπευση αφού δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σφάλματος: σκοπεύουμε και εστιάζουμε, όχι μέσω καλιμπραρισμένης προσομοίωσης αλλά μέσα από τον ίδιο τον φακό της μηχανής μας, μέσω ενός καθρέπτη που την τελευταία στιγμή θα απομακρυνθεί για να περάσει το φως στη φωτοευαίσθητη επιφάνεια του φιλμ ή του ψηφιακού αισθητήρα και να αποτυπώσει ακριβώς την ίδια εικόνα που έφτανε στο μάτι μας μία στιγμή πριν πατήσουμε το κουμπί που ενεργοποιεί τον φωτοφράκτη.

Γιατί, όμως, αυτό το φαινομενικά άσχετο θέμα σε μία στήλη σκοποβολής; Όποιος δεν έπιασε ακόμα την ομοιότητα, ας φανταστεί την ίδια αρχή της φωτογραφικής μηχανής SLR, προσαρμοσμένη σε ένα αεροβόλο (ή πυροβόλο) όπλο: φανταστείτε, δηλαδή, να μπορούσαμε να σκοπεύουμε, όχι μέσω σκοπευτικών οργάνων ή διόπτρας αλλά μέσα από την ίδια την κάννη, από την οποία θα εκτοξευτεί το βλήμα μας προς τον στόχο! Φυσικά, κάτι τέτοιο είναι εντελώς αδύνατον από πρακτικής άποψης, (τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα της τεχνολογίας, γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί θα εφευρεθεί στο μέλλον), όμως εάν κανείς κατανοήσει με ακρίβεια την υποθετική αυτή περίπτωση, θα καταλάβει καλύτερα τα -γεωμετρικά- προβλήματα που προκύπτουν από τις διάφορες προσεγγίσεις ανάγκης στο θέμα της σκόπευσης. Ειδικά, μάλιστα, όταν σκεφτούμε ότι η βολή ενός όπλου παρουσιάζει ένα επιπλέον πρόβλημα στη σκόπευση που δεν το έχουν οι φωτογραφικές μηχανές: η κατακόρυφη πτώση του βλήματος λόγω βαρύτητας, η οποία πρέπει να συνυπολογίζεται στη σκόπευση, ειδικά στις μεγαλύτερες αποστάσεις.

 

Αν παρατηρήσετε τις σκοπευτικές διόπτρες που χρησιμοποιούνται σε πολλά αγωνιστικά τουφέκια του αγωνίσματος της Σκοποβολής Ανοικτού Πεδίου (όπου το ζητούμενο είναι η απόλυτη ακρίβεια σε δύσκολες βολές σε μικρές μεταλλικές σιλουέτες διασκορπισμένες σε πολλές και άγνωστες αποστάσεις), θα διαπιστώσετε ότι σε πολλές από αυτές υπάρχει προσαρμοσμένο ένα πολύ μικρό αλφάδι, ώστε ο σκοπευτής να μπορεί να τσεκάρει την κλίση του όπλου του κατά τη σκόπευση. Εάν δεν έχετε σκεφτεί τον λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό, δείτε τις τέσσερις περιπτώσεις του σχήματος 2, και ειδικά την περίπτωση 2Δ. Το κλειδί για την κατανόηση του προβλήματος είναι ένας συνδυασμός Φυσικής και Γεωμετρίας, και αν θέλαμε να την περιγράψουμε με μια φράση θα λέγαμε ότι “η βαρύτητα της γής δεν περιστρέφεται μαζί με την περιστροφή του όπλου αλλά μένει πάντα σταθερή”. Αν καταλάβει κανείς τί σημαίνει αυτό, θα καταλάβει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει το σχήμα 1 είναι να κρατάμε το όπλο εντελώς κατακόρυφο, όπως δηλαδή στο σχήμα 2Α. Οποιαδήποτε περιστροφή του όπλου όπως στο σχήμα 2Γ και 2Δ, δημιουργεί ένα ποσοστό σφάλματος που γίνεται όλο και μεγαλύτερο όσο μεγαλώνει η περιστροφή και όσο μεγαλώνει η απόσταση της βολής, αφού η βαρύτητα δεν θα επιδρά πλέον εντελώς κατακόρυφα αλλά με κλίση προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά (μετακινώντας το βλήμα πάνω στο στόχο προς την ίδια πλευρά του σφάλματος περιστροφής).

Τί πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε κατά το δυνατόν αυτό το σφάλμα; Εκτός από το αλφάδι, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό που θα πρέπει να προσέξουμε: θα πρέπει το σταυρόνημα της διόπτρας μας να είναι εντελώς κάθετο, όπως ακριβώς στο σχήμα 2Α. Όταν ένα νήμα της στάθμης περνά από το κέντρο του σταυρού και από το κέντρο της κάννης, το κάθετο κομμάτι του σταυρονήματος θα πρέπει να είναι και αυτό απόλυτα παράλληλο με το νήμα. Εάν υπάρχει μία κλίση, όπως στο σχήμα 2Β, είναι βέβαιο ότι ο σκοπευτής κατά τη σκόπευση θα φέρει τον σταυρό σε κάθετη θέση, δημιουργώντας χωρίς να το θέλει μία μικρή κλίση (και άρα σφάλμα στη βολή του) όπως στο σχήμα 2Γ.

Πέρα από τη σωστή ευθυγράμμιση του σταυρονήματος, πάντως, καλό είναι να γνωρίζει ο σκοπευτής το πρόβλημα και τα σφάλματα που δημιουργούνται από την κακή καθετότητα στις μακρινές βολές (κάτι που ισχύει, όχι μόνο στα όπλα με διόπτρα αλλά και στα όπλα με κλασικά σκοπευτικά όργανα), ώστε να προσπαθεί πάντοτε να έχει το όπλο σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση-ειδικά όταν στοχεύει σε περιοχές της φύσης χωρίς άμεσες οπτικές αναφορές στην κατακόρυφη από κάποια τεχνητή κατασκευή όπως π.χ. η ακμή ενός κτιρίου.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ