Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήSwiss Arms Beretta 92 - Sig Sauer SP2022

Swiss Arms Beretta 92 – Sig Sauer SP2022

|

- Advertisement -

Δοκιμάζουμε δύο αεροβόλα πιστόλια με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία προσφέρουν ρεαλισμό στην όψη και τον χειρισμό και μεγάλες δόσεις σκοπευτικής διασκέδασης.

Tου Κώστα Λακαφώση

Η γαλλική εταιρεία Cybergun είναι μία εταιρεία που επενδύει σε μεγάλες συμφωνίες με εταιρίες κατασκευής πυροβόλων όπλων, έτσι ώστε να έχει το δικαίωμα να πουλάει αεροβόλα αντίγραφα των αντίστοιχων πυροβόλων, κρατώντας όχι μόνο τη γενική ομοιότητα, αλλά και τα σήματα και τις ονομασίες των αντίστοιχων εταιρειών. Πιο γνωστή στο χώρο του airsoft (δηλαδή των αεροβόλων πολύ χαμηλής ισχύος που εκτοξεύουν πλαστικά σφαιρίδια σε διαμέτρημα 6 χιλιοστών), τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και στο χώρο των «κανονικών» αεροβόλων, διατηρώντας όμως τη λογική του airsoft: ρεαλιστική όψη, λειτουργίες, διαστάσεις και χαρακτηριστικά, όμως με μεγαλύτερη δύναμη και με ακρίβεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα airsoft.

Τα δύο αεροβόλα της δοκιμής μας χρησιμοποιούν αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα και εκτοξεύουν ατσάλινα σφαιρίδια 4,5 χιλιοστών (ΒΒ), όμως διαφέρουν σε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: το Swiss Arms P92 διαθέτει λειτουργία blowback, με μεταλλικό κλείστρο που παλινδρομεί ρεαλιστικά σε κάθε βολή κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που λειτουργεί και το αντίστοιχο πυροβόλο πιστόλι, ενώ το Sig Sauer SP2022 είναι ένα πιο κλασικό αεροβόλο πιστόλι διοξειδίου με σταθερό κλείστρο και σκανδάλη διπλής ενεργείας για όλες τις βολές.

- Advertisement -

Ξεκινώντας από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, το SP2022 είναι ένα ακριβές αντίγραφο του αντίστοιχου πυροβόλου SigPro 2022, του ελβετο-γερμανικού πιστολιού που έγινε κυρίως γνωστό από τη χρήση του από τη γαλλική αστυνομία αλλά και πολλές ακόμα στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το μοναδικό σημείο που διαφέρει είναι ένας μοχλός ασφαλείας που διαθέτει το αεροβόλο (κάτι που δεν υπάρχει στο αντίστοιχο πυροβόλο), κατά τα άλλα το αντίγραφο είναι τέλειο.

Στην περίπτωση του Swiss Arms P92, τα πράγματα είναι λίγο πιο μπερδεμένα, αφού η εικόνα του όπλου σαφώς ανήκει στην πασίγνωστη Beretta 92, όμως η ονομασία Swiss Arms P92 δεν ανήκει σε κάποιο αντίστοιχο πυροβόλο πιστόλι. Υπενθυμίζουμε ότι η Swiss Arms είναι η ελβετική εταιρία από την οποία προέκυψε αργότερα η SIG και στη συνέχεια η συνεργασία με τη γερμανική Sauer που έδωσε τα πιστόλια SIG-Sauer.

Όμως, η Swiss Arms ποτέ στην ιστορία της δεν έβγαλε κάποιο πυροβόλο αντίστοιχο της Beretta 92, οπότε η ονομασία του συγκεκριμένου αεροβόλου υποθέτουμε ότι οφείλεται σε κάποια «καραμπόλα» του licencing της Cybergun με τις αντίστοιχες εταιρίες – όπως και να έχει, πάντως, εμείς ας κρατήσουμε την εικόνα του PT92 η οποία ακολουθεί πιστά την αντίστοιχη Beretta 92, τόσο σε αίσθηση όσο και σε λειτουργία.

Τα ΒΒ δεν τοποθετούνται «χύμα» σε κάποια αποθήκη, αλλά μπαίνουν με τη σειρά στον ρεαλιστικό γεμιστήρα του πιστολιού ο οποίος συγκρατεί και την αμπούλα διοξειδίου, ενώ όπως και στο αντίστοιχο πυροβόλο, δεν αρκεί μόνο να τοποθετήσεις τον γεμάτο γεμιστήρα μέσα στη λαβή, αλλά θα πρέπει να τραβήξεις πίσω και το κλείστρο ώστε να ανέβει το πρώτο ΒΒ στη θαλάμη. Από εκεί και πέρα, μπορείς να κατεβάσεις με προσοχή τη σφύρα, ώστε να ξεκινήσεις με την πρώτη βολή σε σκανδάλη διπλής ενεργείας ή να ξεκινήσεις απευθείας με σκανδάλη μονής ενεργείας. Σε κάθε βολή, ένα μέρος του αερίου διοχετεύεται για να στείλει το κλείστρο σε μία πολύ ρεαλιστική παλινδρόμηση, η οποία φέρνει το επόμενο ΒΒ στη θαλάμη, οπλίζει ξανά τη σκανδάλη και συνολικά προσθέτει και μια ιδιαίτερη αίσθηση ανάκρουσης στο πιστόλι, κάνοντάς το ιδιαίτερα διασκεδαστικό στις γρήγορες βολές. Μοναδικό μας παράπονο, από το κατά τα άλλα εξαιρετικό αυτό πιστόλι, είναι τα σταθερά σκοπευτικά όργανα, τα οποία δεν σου δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσεις με ακρίβεια τη σκόπευση σε περίπτωση που το δικό σου πιστόλι τυχαίνει να ρίχνει λίγο παράκεντρα.

Ακριβώς το ίδιο παράπονο θα είχαμε και από το δεύτερο πιστόλι της δοκιμής μας, με τη διαφορά, ότι το «δικό μας» SP2022 αποδείχθηκε ότι είχε σταθερά σκοπευτικά όργανα, τέλεια ευθυγραμμισμένα με τις βολές στον στόχο! Έτσι, σε συνδυασμό και με την απρόσμενα γλυκιά και ελαφριά σκανδάλη (έστω και με τη μεγάλη διαδρομή της διπλής ενεργείας), το αποτέλεσμα ήταν περισσότερες εύστοχες βολές σε μεγαλύτερες αποστάσεις, γεγονός το οποίο προσέφερε μία σημαντική ικανοποίηση, που αντιστάθμιζε την έλλειψη του συστήματος blowback. Στην αρχή είχαμε θεωρήσει ότι το SP2022 θα είναι απλώς ο «φτωχός συγγενής» σε σύγκριση με το blowback P92, όμως η πράξη απέδειξε ότι καθένα από τα δύο πιστόλια έχει και έναν διαφορετικό χαρακτήρα: στο ένα διασκεδάζεις με τους χειρισμούς και τον ρεαλισμό της λειτουργίας, με το άλλο ευχαριστιέσαι το καλύτερο κράτημα με την πιο λεπτή και βολική λαβή και την καλύτερη ακρίβεια σε μεγαλύτερες αποστάσεις, αλλά και τις λίγο περισσότερες βολές που δίνει κάθε αμπούλα (άνετα πάνω από 70-80 τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα και με την ταχύτητα των βολών: όσο πιο αργά ρίχνεις, τόσο πιο πολύ διαρκεί η αμπούλα). Και τα δύο αεροβόλα, πάντως, αποδείχθηκαν διασκεδαστικά στη χρήση, ρεαλιστικά στην όψη και ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένα, με ποιοτικά υλικά και καλή ποιότητα κατασκευής. Δεν διεκδικούν βραβείο δύναμης, ούτε και βραβείο απόλυτης ακρίβειας, όμως σίγουρα είναι από τα καλύτερα αεροβόλα για να προσφέρουν ώρες διασκέδασης με βολές σε κονσερβοκούτια, μπαλόνια, χάρτινα πιάτα και κάθε είδους στόχο για γρήγορες βολές. Αρκεί να έχει εφοδιαστεί κανείς με αρκετές αμπούλες και βλήματα, γιατί αν αρχίσεις να ρίχνεις, είναι πολύ δύσκολο να σταματήσεις!

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα τρυγόνια με μπουρίνια και αστραπόβροντα…

Είναι άραγε ο άνεμος και η δυνατή βροχή, είναι τα αστραπόβροντα της κακοκαιρίας, αυτά που από χρόνια καθορίζουν την καλή ή όχι παρουσία για...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,030ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
28.4 ° C
29.5 °
27.1 °
51 %
4.6kmh
20 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
33 °
Πα
27 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ