Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣτις ανεπτυγμένες χώρες δεν υπάρχει φοβία για τα όπλα

Στις ανεπτυγμένες χώρες δεν υπάρχει φοβία για τα όπλα

|

 

Η Νορβηγία είναι μία χώρα με πληθυσμό 5.368.000 κατοίκους και μία πολύ σημαντική μερίδα πολιτών έχει μεγάλη αγάπη για το κυνήγι, κάτι που εξηγεί και τον αριθμό των όπλων που αντιστοιχούν ανά κάτοικο…

Πρόκειται για μία χώρα πρότυπο στην Ευρώπη που χαίρει του σεβασμού και της εκτίμησης εκατομμυρίων πολιτών από διάφορα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου. Όπως όμως συμβαίνει και με πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης, έτσι και στη χώρα των Βίκινγκς, η αγάπη των κατοίκων της για τα όπλα είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Η μεγάλη αγάπη…

Κι αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς, το καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία. Ναι μεν οι Η.Π.Α. έχουν την πρωτιά στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και η Νορβηγία δεν πηγαίνει πίσω, καθώς συμπληρώνει το top-10 των χωρών του πλανήτη με τον μεγαλύτερο αριθμό όπλων ανά κάτοικο. Σύμφωνα με την τελευταία στατιστική μελέτη, στις Η.Π.Α. αναλογούν 112,6 όπλα ανά 100 κατοίκους, ενώ στην Νορβηγία 31,3 ανά 100 κατοίκους. Ο αριθμός των αναλογούντων όπλων ανά 100 κατοίκους είναι ελαφρώς μεγαλύτερος στην Σουηδία, 31,6 και ελάχιστα πιο κάτω 31,2, στην Γαλλία.

- Advertisement -

Η Νορβηγία είναι μία χώρα με πληθυσμό 5.368.000 κατοίκους, με μία πολύ σημαντική μερίδα πολιτών να έχει μεγάλη αγάπη για το κυνήγι (και τη σκοποβολή) κάτι που εξηγεί και ο αριθμός των όπλων που αντιστοιχούν ανά κάτοικο. Στα μητρώα των νορβηγικών αρχών υπάρχουν, περίπου, μισό εκατομμύριο εγγεγραμμένοι κυνηγοί, σχεδόν το 10% του πληθυσμού. Οι δύο κυριότερες περιοχές κυνηγιού, το Χέντμαρκ και το Άγκντερ, έχουν -κι απολύτως δικαιολογημένα- τα υψηλότερα ποσοστά κυνηγών και ιδιοκτησίας όπλων.

Η σκοποβολή, από την άλλη, είναι ένα παραδοσιακό άθλημα για τους κατοίκους της χώρας των Βίκινγκς. Οι Νορβηγοί συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1900, και μέχρι σήμερα βρίσκονται στην έβδομη θέση, από πλευράς συγκομιδής ολυμπιακών μεταλλίων, στα αθλήματα που συμπεριλαμβάνουν όπλο. 

Περισσότερα από το 2011

Σήμερα, στην Νορβηγία υπάρχουν 1.329.000 όπλα, λειόκαννα και ραβδωτά, στα χέρια των πολιτών. Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει αύξηση κατά 90.000, σε σχέση με τα όπλα που ήταν καταγεγραμμένα στην απογραφή του 2011. Ο Anders Groven, γενικός γραμματέας της Νορβηγικής Ένωσης Σκοποβολής, εκτιμά, ότι η αύξηση αυτή αντανακλά την αυξανόμενη ευημερία της χώρας, καθώς οι κυνηγοί και οι σκοπευτές μπορούν τώρα να έχουν αρκετές επιλογές και να αγοράζουν όπλα για διαφορετική χρήση.

Οι νόμοι περί πυροβόλων όπλων επανεξετάσθηκαν μετά την πρωτοφανή, για τα παγκόσμια χρονικά, δολοφονική επίθεση του Anders Behring Breivik, που στις 22 Ιουλίου 2011 χρησιμοποίησε δύο ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα για να σκοτώσει 69 ανθρώπους. Όμως, στο δημόσιο διάλογο που υπήρξε, αν και ακούσθηκαν πολλές απόψεις για απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων, κάτι τέτοιο θεωρήθηκε εξαιρετικά… τραβηγμένο. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Αυστραλία, όταν αντιπρόσωπος ιταλικών αυτογεμών σκότωσε 2 άτομα. Εκεί, η καθολική απαγόρευση των λειόκαννων αυτογεμών υιοθετήθηκε, έστω και με μικρές εξαιρέσεις.

 

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι, η Ε.Ε. ξεκίνησε την εκπόνηση νέας οδηγίας για τον περεταίρω περιορισμό των ημιαυτόματων πυροβόλων όπλων, με βασικό στόχο να ελέγξει τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν σε αυτά.Έτσι, αργά ή γρήγορα, οι χώρες σε όλη τη ζώνη Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν με αυτήν.

Ανεπτυγμένη κυνηγετική κουλτούρα

Ο άνθρωπος στην Νορβηγία, ο οποίος είναι περισσότερο ενήμερος για τις τρέχουσες και επικείμενες μελλοντικές αλλαγές στην κατοχή όπλων, πιθανότατα είναι ο Willy Røgneberg, διευθυντής του «Oslo Skytesenter», που είναι το μεγαλύτερο κατάστημα όπλων της χώρας. 

Παρατηρεί ότι: “Στην Νορβηγία είχαμε πάντα πολλά όπλα, καθώς έχουμε έντονα ανεπτυγμένη την κυνηγετική κουλτούρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην πατρίδα μου τηρούμε πιστά τους κανόνες περί κατοχής και χρήσης όπλων, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή παραχώρηση σε ότι αφορά τους κανόνες ασφαλείας. Στο κατάστημά μας, δεν έχει έρθει ούτε ένας άνθρωπος, να μας ζητήσει παράνομα όπλο. Αυτό δείχνει πως η «μαύρη αγορά» όπλων είναι πολύ περιορισμένη. Σε αυτό έχει συμβάλει και η πολύ αυστηρή νομοθεσία. Από την άλλη, το μελλοντικό νομικό καθεστώς σχετικά με την ιδιοκτησία πυροβόλων όπλων στην Νορβηγία παραμένει προς συζήτηση και μέσα στην άνοιξη αναμένεται ένας νέος νόμος που θα ρυθμίζει όλα αυτά τα θέματα να κατατεθεί στην Βουλή έτους”.

Άδεια για όπλο στα 18

Για την απόκτηση όπλου στην Νορβηγία ο ενδιαφερόμενος πρέπει να εφοδιαστεί με άδεια για πυροβόλο όπλο (Våpenkort). Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικία τους, προκειμένου να αποκτήσουν τουφέκι, και το 21ο για να αποκτήσουν όπλα χεριού (περίστροφα και πιστόλια). Η άδεια για την απόκτηση όπλου εκδίδεται μόνο με την απόδειξη ικανότητας (εξετάσεις).

Η άδεια κυνηγιού εκδίδεται με την ολοκλήρωση εννέα σεμιναρίων συνολικής διάρκειας 30 ωρών, εκ των οποίων οι 9, τουλάχιστον, αφορούν στην επιμόρφωση για την ασφαλή χρήση του όπλου. Αγορά πυρομαχικών, στην Νορβηγία, μπορούν να κάνουν μόνο όσοι κατέχουν άδεια για πυροβόλο όπλο. Σε ότι έχει να κάνει με τον τρόπο φύλαξης των όπλων, αυτά φυλάσσονται στην μόνιμη κατοικία του κατόχου σε ασφαλές μέρος. Θα πρέπει να υπάρχει σύστημα που να κλειδώνει τη σκανδάλη ή το κλείστρο έτσι ώστε να μην μπορεί να γίνει χρήση του από άτομα που δεν κατέχουν άδεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρχαρίας κατασπάραξε τουρίστρια στην Αίγυπτο – Σοκαριστικό βίντεο!

Καρχαρίας κατασπάραξε τουρίστρια στην Αίγυπτο - Προσοχή σκληρές εικόνες! Σοκ έχει προκαλέσει το περιστατικό με τουρίστρια που δέχτηκε επίθεση από καρχαρία στην Αίγυπτο μπροστά στα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
33 ° C
34.8 °
30.3 °
37 %
8.2kmh
20 %
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ