spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΘεραπείες στο πρόβλημα της ανάκρουσης

Θεραπείες στο πρόβλημα της ανάκρουσης

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Το πρόβλημα της ανάκρουσης του όπλου είναι κάτι που από παλιά έχει απασχολήσει κυνηγούς και σκοπευτές, με ιδέες και λύσεις που ποικίλουν από κατασκευαστή σε κατασκευαστή και από οπλουργό σε οπλουργό. 

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Τα παλαιότερα χρόνια και ειδικά τη δεκαετία του 1960 είχαν εμφανιστεί επίσημα στο εμπόριο κυνηγετικά όπλα που διέθεταν κοντάκια με ενσωματωμένο μηχανισμό ελατηρίων καθώς και τα πιο εξελιγμένα υδραυλικά κοντάκια HYDRACOIL της WINCHESTER στην Αμερικάνικη αγορά. Τα τελευταία χρόνια με την κατασκευαστική εξέλιξη των όπλων αυτές οι ευρεσιτεχνίες σχεδόν εγκαταλείφθηκαν, διότι αλλοίωναν και την αισθητική του όπλου, κάτι που αποτελεί σημαντικό παράγοντα αγοράς. Αναπτύχθηκαν λοιπόν άλλοι τρόποι μείωσης του προβλήματος όχι μόνο από τους κατασκευαστές αλλά και διάσημους οπλουργούς με δικές τους ευρεσιτεχνίες. 

 

Επώμιση και εφαρμογή

 

Πρώτα θα ξεκινήσουμε από τη σωστή εφαρμογή του όπλου στο σώμα μας και τη σωστή επώμιση. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά για να αποφεύγονται οι πόνοι, οι μελανιές και οι ζαλάδες, μετά από ένα αριθμό εκατό βολών σε ένα καλό καρτέρι. Αν κάποιος διαθέτει ένα όπλο που δεν του «έρχεται» στο σώμα του και ειδικά δεν στηρίζεται σωστά κάτω από το ζυγωματικό και ανάμεσα στην κλείδα του ώμου, τότε το όπλο τη στιγμή του πυροβολισμού συμπεριφέρεται ανεξέλεγκτα.

Ανάλογα αποτελέσματα συμβαίνει να οφείλονται και στη λανθασμένη επώμιση, που κάποιος έχει μάθει να κάνει και συνήθως αποδίδονται στο όπλο χωρίς όμως να ευθύνεται αυτό, ωστόσο αποτελεί την εύκολη δικαιολογία. Το κράτημα επίσης της λαβής του όπλου θέλει ιδιαίτερη προσοχή, για να εξουδετερωθούν οι δυνάμεις στρέψης που αναπτύσσονται τη στιγμή της βολής. Η θέση του αντίχειρα πρέπει να είναι όσο κοντά γίνεται προς το μεσοδάκτυλο, αγκαλιάζονται από πάνω τη λαβή και να μην μένει ίσιος προς την κατεύθυνση της κάνης, όπως μερικοί – κακώς – συνηθίζουν. Το χαμηλό προφίλ της βάσης ενός σουπερποζέ προσφέρει ελαφρώς χαμηλότερη ανάκρουση από ένα άλλο υψηλού προφίλ, όπως επίσης για όλα τα όπλα σημαντικός παράγοντας μειωμένης ανάκρουσης είναι η γεωμετρία που διαθέτει το όπλο, η οποία και κατανέμει σωστά προς τα πίσω τις δυνάμεις που δημιουργούνται από την ανάκρουση και το όπλο δεν γίνεται κουραστικό στο χειρισμό του.

 

 

Ίσια κοντάκια

 

Πολλοί Αμερικάνοι οπλουργοί, ειδικά στην κατασκευή κοντακίων, συνιστούν ίσια κοντάκια στο πάνω μέρος τους, δηλ. μικρή-μεγάλη κλίση, σχεδόν ίσια για τη θεραπεία του προβλήματος της ανάκρουσης. Ακόμη και μεγάλες βιομηχανίες, όπως η REMINGTON σε σουπερποζέ της, έχει εκδόσεις με τέτοια κοντάκια. Το ίδιο έχει κάνει και η BROWNING. Ένα φαινομενικά «αόρατο» σημείο, που όμως αποτελεί παράγοντα μειωμένης α αυξημένης ανάκρουσης σε δίκαννα όπλα (πλαγιόκαννα ή αλληλεπίθετα) είναι το HEADSPACE. Στη διεθνή οπλουργική ορολογία το HEADSPACE είναι η απόσταση που υπάρχει μεταξύ της εξωτερικής κάτω επιφάνειας του κάλυκα και του κάθετου επίπεδου τμήματος (του «καθρέπτη») από όπου βγαίνουν οι επικρουστήρες του όπλου.

Αν οι πατούρες είναι βαθύτερες απ’ όσο πρέπει, τότε ο κάλυκας κάθεται με την επίπεδη επιφάνειά του μακρύτερα από τον «καθρέφτη», σχηματίζοντας ένα μικρό διάκενο. Τη στιγμή της τουφεκιάς και των πιέσεων που αναπτύσσονται, το επίπεδο τμήμα του κάλυκα κτυπάει με ορμή πίσω και αυξάνει την ανάκρουση του όπλου. Ένας καλός οπλουργός μπορεί να διαπιστώσει το αν είναι υπερβολικό ή κανονικό το HEADSPACE, που συνήθως συναντάται στα πρόχειρης κατασκευής φθηνά όπλα. 

 

Ο μακρύτερος κώνος συναρμογής

 

Ο κώνος προσαρμογής (συναρμογής) είναι το μεταβατικό διάστημα μεταξύ θαλάμης και αυλού (το εσωτερικό κυλινδρικό τμήμα της κάννης). Όσο μακρύτερος είναι ο κώνος προσαρμογής και όσο ανοικτότερη είναι η γωνία του, τόσο λιγότερο κλωτσάει το όπλο.

Στο παρελθόν υπήρχαν περιπτώσεις όπλων, κυρίως γαλλικών (MANUFRANCE, SAINT ETIENNE), που διέθεταν υπερβολικά κοντούς κώνους προσαρμογής με συνέπεια να κλωτσούν υπερβολικά με γομώσεις 32-36 γραμμ. και να θέλουν μόνο ελαφριά φυσίγγια για να μην γίνονται κουραστικά στη χρήση τους.

Αυτό το υπερβολικό κλώτσημα, ώθησε πολλούς να τα πουλήσουν, γιατί όπως έλεγαν ήταν δύσκολο «στο να βρεις τη ντουφεκιά του», δηλ. τη γόμωση που δεν κλώτσαγε σε μεγάλο βαθμό, κάπου στα 28 με 30 γραμμ. Ήταν λοιπόν όπλα με «προτιμήσεις». Τα τελευταία χρόνια έχουν μεγάλη διάδοση και δημοτικότητα οι κάννες νέα τεχνολογίας με «BΑCKBORE», με «OVERBORE» και με το «TRIBORE». Αυτοί οι τρεις τεχνικοί όροι αναφέρονται στην εσωτερική διάμετρο της κάννης (τον αυλό). Όταν μία κάννη διαθέτει διευρυμένο αυλό, δηλ. από 18.6 μέχρι 18.9 χιλ., (στην Αμερική υπάρχουν και περιπτώσεις καννών με 19.1 χιλ.), τότε το όπλο αυτό θα αποδίδει σημαντικά μειωμένη ανάκρουση κατά τη βολή σε σχέση με ένα άλλο όπλο, με συμβατικό στενό αυλό 18.3 ή 18.4. χιλ. Αυτό συμβαίνει γιατί η πλαστική τάπα (ή η μάλλινη) εφαρμόζει υπέρ του δέοντος σφιχτά στα εσωτερικά τοιχώματα της κάννης και τα αέρια της καύσης πίσω της αυξάνουν τις πιέσεις και κατ’ επέκταση την ανάκρουση. 

 

Το φρένο στομίων

 

Άλλη μία χρήσιμη εφαρμογή για τη μείωση της ανάκρουσης είναι οι διατομές και οι οπές εκτόνωσης που υπάρχουν ή δημιουργούνται σε μία κάνη. Οι διατομές ήταν γνωστές από παλιά σαν χαλινωτήριο ή φρένο στομίων, δηλ. το MUZZLE BRAKE, ενώ οι οπές που σήμερα σχεδόν κυριαρχούν είναι το BARREL PORTING. Οι οπές εκτόνωσης είναι περισσότερο ή λιγότερο χρήσιμες στη μείωση της ανάκρουσης, αναλόγως του σχήματος που διαθέτουν. Η ορμή με την οποία εκτονώνονται τα αέρια, βρίσκοντας δίοδο πριν από την έξοδο της κάνης, δημιουργούν μία δράση και αντίδραση προς την αντίθεση κατεύθυνση, έτσι εκτός από το κλώτσημα μειώνεται και η ανύψωση του στομίου τη στιγμή της βολής, κάτι ιδιαίτερα χρήσιμο στους ντουμπλέδες. 
Άλλος τρόπος μείωσης της ανάκρουσης είναι η αύξηση του βάρους ενός όπλου, αν αυτό βέβαια δεν επηρεάζει το κυνήγι για το οποίο το προορίζουμε. Σε ένα μπεκατσοντούφεκο και γενικά όπλο για πολύωρο περπατητό κυνήγι, ζητάμε ό,τι πιο ελαφρύ υπάρχει, χωρίς να αυξάνουμε καθόλου το βάρος του. Σε ένα καρτεροντούφεκο όμως, που χρησιμοποιείται μόνο σε στατικό κυνήγι, μπορούμε να του αυξήσουμε ελαφρά το βάρος του, δηλ. από 3.400 να γίνει 3.700 γραμμ., ή ακόμα περισσότερο, αν αυτό δεν ενοχλεί. Πάντως, από προσωπική εμπειρία, ένα καλοζυγισμένο όπλο, των 4 κιλών επωμίζεται τόσο άνετα, που δείχνει ότι διαθέτει βάρος μισό κιλό λιγότερο απ’ όσο είναι. Αυτό βέβαια το όπλο με τη μεγάλη αδράνεια που διαθέτει, κλωτσάει λιγότερο. 

 

Τα αντίβαρα υδραργύρου

 

Ένας άλλος σύγχρονος τρόπος μείωσης της ανάκρουσης, που όμως αυξάνει το βάρος του όπλου, είναι τα αντίβαρα υδραργύρου, που πωλούνται στην Αμερική από διάφορες εταιρίες ( DEAD MULE, κ.λπ.), και τοποθετούνται εσωτερικά στο κοντάκι ή κάτω από την κάννη. Επίσης τα σύγχρονα, αρίστης ποιότητας πέλματα κοντακίου, από προηγμένα υλικά που προσομοιάζουν τη μαλακότητα της ανθρώπινης σάρκας είναι πολύ χρήσιμα. Τέτοιο υλικό είναι το SORBOTHANE των πελμάτων KICK-EEZ καθώς και το πολύ καλό πέλμα DECCELERATOR της PACHMAYR. Αυτά μειώνουν σε μεγάλο βαθμό την αίσθηση της ανάκρουσης στον ώμο του σκοπευτή και του κυνηγού, ειδικά στις βαριές γομώσεις. 
Θα πρέπει επίσης όσοι χρησιμοποιούν σουπερποζέ να γνωρίζουν ότι αν τουφεκάνε με την κάτω κάννη, η ανάκρουση είναι πιο μειωμένη από τη βολή με την πάνω κάνη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δυνάμεις που αναπτύσσονται προς τα πίσω είναι χαμηλά προς τον άξονα του όπλου και σε σχεδόν ευθεία γραμμή με τον ώμο. 
Για όσους επιμένουν στη χρήση της καραμπίνας για όλα τα κυνήγια, θα πρέπει να ξέρουν ότι οι καραμπίνες αερίων παρουσιάζουν ελαφρώς πιο μειωμένη ανάκρουση από εκείνες που διαθέτουν σύστημα λειτουργίας ελατηρίου ή αδρανείας, όταν έχουν το ίδιο βάρος και ρίχνουν τα ίδια φυσίγγια. Ο πιο σύγχρονος βέβαια τρόπος απ’ όλους είναι η εκπαίδευση του κυνηγού στη σωστή επώμιση και τοποθέτηση του κοντακίου στα σημεία του ώμου και του προσώπου, όπως πρέπει, από κάποιο εξειδικευμένο δάσκαλο σκοποβολής, και όχι ότι του έμαθε ο φίλος του ο Μήτσος ή ο Προκόπης, α όπως του είχαν πει… στο στρατό. Το αυτοδίδακτο είναι συνυφασμένο με τα λάθη και τις ατέλειες και δεν αποτελεί την ευφυέστερη λύση για τον σύγχρονο κυνηγό που θέλει το τέλειο.   

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ