spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΣυναναστρεφόμενος με την πίεση

Συναναστρεφόμενος με την πίεση

|

Το ανθρώπινο μυαλό χωρίζεται σε δύο βασικούς τομείς. Ο ένας είναι το “Ego”, το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγική σκέψη. Εκεί οργανώνονται οι ιδέες, εκεί φιλοσοφούμε, εκεί καταστρώνουμε τα σχέδιά μας, εκεί βρίσκεται ο αλτρουισμός μας, εκεί τέλος είναι το σημείο όπου οργανώνονται σχέδια, πολλές φορές μεγαλύτερα από μας…

Του Τάσου Κεφάλα

Ο άλλος τομέας του μυαλού λέγεται “Id”. Εδώ βρίσκονται οι μικρότερης σημασίας λειτουργίες, όπως το συμφέρον, οι φοβίες και οι ζήλιες.
Αυτός ο απλοποιημένος χάρτης του μυαλού μας, μας δίνει να καταλάβουμε που οριοθετείται η πίεση της σκοποβολής μας μέσα στον αγώνα.
Το “Ego” προτείνει ότι θα πρέπει να κερδίσουμε σήμερα στον αγώνα που συμμετέχουμε, παρόλα αυτά το “Id” ανατρέπει αυτή την άποψη ωθώντας μας να μην δουλέψουμε και τόσο σκληρά προκειμένου να επιτύχουμε! Όταν λοιπόν τα δύο αυτά μέρη του μυαλού μας έρθουν σε σύγκρουση απόψεων, τότε παρουσιάζεται ένταση.
Από τη μια μεριά είμαστε έτοιμοι και σε θέση να επιτύχουμε ένα μεγάλο σκορ, όμως όσο αυτό προχωράει τόσο η προσπάθεια γίνεται πιο δύσκολη καθώς το “Id” θέλει να ξεφορτωθεί την πίεση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Ο πιο εύκολος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να χάσετε δυο-τρεις δίσκους άμεσα, ικανοποιώντας το “Id” σας!
Ένας μεγάλος αθλητής του golf, ο Jack Nickolas, ερευνώντας τα μυστικά του παιχνιδιού αφιέρωσε ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο που έγραψε σχετικά με την πίεση που δημιουργείται σε έναν αθλητή κατά την διάρκεια ενός σημαντικού τουρνουά γκολφ, όπως είναι το “Masters”. Διαβάζοντάς το, παρατήρησα πολλά κοινά σημεία που υπάρχουν και στην σκοποβολή. Θα μπορούσα να πω ότι σε υψηλό επίπεδο συναγωνισμού τα δύο αθλήματα δεν έχουν καμία μα καμία διαφορά. Ο Nickolas λοιπόν πιστεύει, ότι όταν κάποιος για πρώτη φορά στη ζωή του σαν αθλητής βρίσκεται σε σημείο όπου δεν έχει ξαναβρεθεί ποτέ, δεν γνωρίζει τι προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλει στη συνέχεια για να κερδίσει με άμεσο τελικό αποτέλεσμα την ήττα. Τη δεύτερη φορά που θα ξαναβρεθεί ο ίδιος αθλητής στο ίδιο σημείο, τότε σίγουρα θα γνωρίζει τι προσπάθεια πρέπει να καταβάλει, σίγουρα μεγαλύτερη από αυτή που είχε καταβάλει την προηγούμενη φορά, όμως η πιθανότητα να χάσει είναι πάλι πολύ μεγάλη.
Τέλος για τρίτη φορά ο αθλητής βρίσκεται στο ίδιο σημείο και τελικά επιτυγχάνει. Από αυτό το σημείο και μετά ο αθλητής πλέον γνωρίζει τι χρειάζεται για να κερδίζει! Κάνοντας μια μικρή επεξήγηση αυτών που είπαμε, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι όταν κερδίσουμε ένα τρόπαιο για πρώτη φορά, τότε όλα τα υπόλοιπα δείχνουν πιο εύκολα. Όλοι μας χάνουμε, όμως μέσα από την ήττα μαθαίνουμε να νικάμε.
Όταν βρίσκομαι μπροστά σε ένα σκορ, η τελευταία σειρά βολής (πούλα) φαντάζει να διαρκεί έναν αιώνα. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα του στρες που προκαλείται στον αθλητή έτσι ώστε όλη η διαδικασία να μοιάζει πλέον με ανηφόρα δίχως τέλος. Αυτό που συνέχεια λέω στον εαυτό μου είναι ότι αν είναι να κερδίσω ή να χάσω θα το ξέρω σίγουρα σε δέκα λεπτά. Αυτή η σκέψη με κρατά συγκεντρωμένο στην πραγματικότητα. Μια άλλη τακτική που εφαρμόζω είναι να οραματίζομαι ότι σπάω τους δίσκους των συνσκοπευτών μου που βρίσκονται στη ίδια γραμμή βολής με ‘μένα. Αυτό με βοηθάει να βρίσκομαι προσηλωμένος στη διαδικασία σκόπευσης και όχι στο σκορ ακόμα κι αν πρόκειται για δυο-τρεις δίσκους μόνο. Άλλωστε το είπαμε και την άλλη φορά, ο καλύτερος τρόπος για να φας έναν ελέφαντα είναι να τρως κάποιες μπουκιές και κατόπιν να γυρνάς να κοιτάς τι έχει μείνει. Η συνεχής αυτή διαδικασία κάποια στιγμή εξαφανίζει τον ελέφαντα.
Τελευταία δοκιμάζω να μιλάω στον εαυτό μου σε κάθε προετοιμασία βολής λέγοντάς του τι πρέπει να κάνει για να λειτουργήσει σωστά. “Κράτα το κεφάλι κάτω και περίμενε να δεις πρώτα το δίσκο πριν ξεκινήσεις την κίνηση επάνω του”. Σε άλλη βολή λέω “Κράτα τις κάνες ίσιες και σταθερές κατά την επώμιση πριν φωνάξεις το δίσκο.” Με αυτό τον τρόπο βάζω το μυαλό μου να ασχοληθεί με τη διαδικασία της σκόπευσης στον επόμενο δίσκο παρά στην εμμονή της καταμέτρησης του σκορ που εκείνο θέλει να κάνει.
Υιοθετώντας όλοι μας τέτοιες τακτικές δίνουμε μια μεγάλη πιθανότητα στους εαυτούς μας να κερδίσουν και δεν είναι λίγες αυτές οι φορές που το επιτυγχάνουμε. Το πρώτο 25άρι είναι και το πιο δύσκολο. Αφού αυτό γίνει τα υπόλοιπα γίνονται πιο εύκολα λόγω της εμπειρίας που αποκτάτε από την προσπάθεια.
Σας εγγυώμαι ότι αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τις περισσότερες φορές.
Καλή σκοποβολή και καλή τύχη, χρειάζεται και από τα δύο για να επιτύχετε. Κάνουν την προσπάθεια πιο εύκολη από ότι μόνη της η επιδεξιότητα.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ