Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΣκόπευση: Επιλέξτε τον τρόπο που θα προπονηθείτε

Σκόπευση: Επιλέξτε τον τρόπο που θα προπονηθείτε

|

Μάλλον ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε τις διορθωτικές κινήσεις εν όψει της νέας περιόδου, προκειμένου να βελτιώσετε την επίδοσή σας. Ακόμα και αν είστε ένας καινούριος σκοπευτής – κυνηγός ή ένας έμπειρος παλιός σκοπευτής – κυνηγός, για να ανεβάσετε το επίπεδό σας ή να βελτιωθείτε, το πρώτο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να βρείτε έναν προπονητή με τη βοήθεια του οποίου θα ξεκινήστε τη νέα σας προσέγγιση…

Του Τάσου Κεφάλα

Δεν είναι λίγοι οι σκοπευτές που γυρνούν σε διάφορα σκοπευτήρια, προκειμένου να κάνουν κάποια προπόνηση με προπονητές που βρίσκονται εκεί. Ακολουθούν κάποια μαθήματα που γίνονται, άλλες φορές κατ’ ιδίαν ή ανά δύο ή τρεις σκοπευτές σαν γκρούπ, με χρονική διάρκεια μίας ή δύο ωρών σε διάστημα από δύο ημέρες ή και μια βδομάδα. Πριν ξεκινήσετε λοιπόν τα μαθήματά σας πρέπει να κάνετε τον αυτοέλεγχό σας. Σκεφτείτε και αποφασίστε τι τύπος είστε. Ανήκετε σε αυτούς που μαθαίνουν καλύτερα με γκρούπ ή προτιμάτε την επαφή του ένας προς έναν; Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία προετοιμαστείτε οικονομικά για να αντεπεξέλθετε στο κόστος των “ιδιαίτερων” μαθημάτων που θα χρειαστείτε. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, τότε προτιμήστε ένα γκρούπ μάξιμουμ δύο με τρία άτομα, προκειμένου να μοιραστείτε το κόστος αλλά και να αισθάνεστε άνετα. Πρέπει να ξέρετε ότι όσο μικρότερο είναι το γκρούπ τόσο πιο ατομική προπόνηση θα αντιστοιχεί σε εσάς! Ο κάθε προπονητής έχει έναν δικό του τρόπο προσέγγισης, ρωτήστε άλλους σκοπευτές που έχουν δουλέψει μαζί του προκειμένου να δείτε αν το στυλ και η προσέγγισή που χρησιμοποιεί, ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σας. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι, ότι άσχετα με το στυλ του προπονητή ή το μέγεθος του γκρούπ που θα συμμετάσχετε, πάντα υπάρχει κάτι να μάθετε από την διαδικασία προπόνησης. Η επαφή με διαφορετικούς προπονητές είναι κάτι που συστήνω ανεπιφύλακτα. Για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε θα πάρετε διαφορετικές ιδέες προσέγγισης από τον κάθε ένα ξεχωριστά.

Προσωπικά πιστεύω ότι η έκθεση ενός σκοπευτή σε διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης προβλημάτων, κινεί τα νήματα της ατομικής διαφορετικότητάς του, οδηγώντας τον σε μια σαφή καταγραφή της σκοπευτικής του οντότητας. Στην ουσία του δείχνει τον τρόπο προσέγγισης που εκείνος χρειάζεται για την επιτυχία.

- Advertisement -

Πολλές φορές ακούγοντας την διαφορετική προσέγγιση στο ίδιο θέμα, αυτόματα αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό σε εσάς. Δεν είναι λίγες οι φορές που συζητώντας με φίλους σκοπευτές κάποια προβλήματά τους, εκλαμβάνουν την απάντησή μου προς αυτούς με εντελώς διαφορετική ερμηνεία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε σκοπευτής έχει μια προσωπική ατομικότητα μέσα στο χώρο και αντιλαμβάνεται διαφορετικά την προπονητική προσέγγιση που γίνεται μέσα σε ένα γκρούπ. Υπάρχουν σκοπευτές που ακούν και μαθαίνουν. Άλλοι πάλι είναι πιο οπτικοί τύποι και μαθαίνουν καλύτερα όταν βλέπουν κάτι πάνω σε έναν video ή μετά από πίνακες με διαγράμματα. Το “δείξε το” και “μάθε το” συνήθως δουλεύει καλύτερα στους αθλητές. Ο προπονητής το δείχνει και κατόπιν το αναλύει στους αθλητές, προκειμένου να το κατανοήσουν. Αφού λοιπόν διαλέξετε τον προπονητή σας και ορίσετε το μέρος που η προπόνησή σας θα λάβει χώρα, ελάτε στο μάθημα απόλυτα προετοιμασμένος για να μάθετε. Αυτό το προετοιμασμένος χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσοχή. Η προετοιμασία σας δεν έχει σχέση με τον εξοπλισμό σας απόλυτα, αλλά με το ανοικτό μυαλό και τη διάθεση να αλλάξετε πράγματα προκειμένου να βελτιωθείτε. Στο κάτω κάτω της γραφής, αν ότι κάνατε μέχρι σήμερα ήταν απόλυτα σωστό γιατί να πάρετε μαθήματα;

Αρκετοί σκοπευτές βρίσκουν αρκετά χρήσιμο να έχουν ένα κασετόφωνο ή ένα τετράδιο προκειμένου να σημειώνουν αυτά που βρίσκουν ενδιαφέροντα, πράγμα που υποστηρίζω λόγω της πολυπληθότητας των πραγμάτων που συζητούνται. Ένας αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των φίλων συσκοπευτών βοηθάει τα πράγματα καλύτερα όσον αφορά την “κλινική” προσέγγιση των προβλημάτων που βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου. Φροντίστε να παρουσιάζεστε στο μάθημα πάντα νωρίς, νωρίτερα πάντα πριν την ώρα έναρξης. Το ίδιο πρέπει να ακολουθείτε και στα απογευματινά τμήματα. Να είστε πάντα έτοιμοι και στη γραμμή βολής όταν έρθει η σειρά σας. Στο τέλος της ημέρας παραμείνετε ευγενικοί απέναντι στους συναθλητές σας και στον προπονητή σας. Μην ξεχνάτε ότι και αυτοί κουράστηκαν όπως εσείς καθ’ όλη την προπονητική ημέρα.

Τα περισσότερα προπονητικά camp γίνονται μεταξύ μεγάλων διοργανωτών και δεν είναι λίγες οι φορές που τα “συνήθη” μάτια περνούν και παρακολουθούν μέσα στα σκοπευτήρια το τι συμβαίνει. Μην καλείτε τους φίλους σας να συμμετέχουν σε συζητήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησής σας, ο χρόνος είναι πολύτιμος για αυτούς που πληρώνουν να βρίσκονται εκεί. Μην επιβαρύνετε με παιδιά ή την οικογένεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, σας εμποδίζουν με την παρουσία τους να επιτύχετε αυτό που θέλετε. Η προπόνηση με coaching, είναι κάτι αυστηρά προσωπικό.  Όταν πλέον έχετε συλλέξει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε δείξτε υπομονή. Οι κακές συνήθειες δεν εξαφανίζονται έτσι αυτόματα. Απλά σιγά-σιγά αντικαθίστανται από καλές συνήθειες. Χρειάζεται χρόνος για να αφομοιωθούν οι νέες αλλαγές και οι νέοι τρόποι.

 

Παίρνοντας κάποια μαθήματα προκειμένου να βελτιωθείτε σκοπευτικά, είναι  σίγουρο ότι θα γίνετε καλύτερος σκοπευτής από ότι ήσασταν. Η διαδικασία που εξηγήσαμε είναι κάτι παραπάνω από μια παρουσία σε μία τάξη. Είναι μια ευκαιρία να αφιερώσεις χρόνο μάθησης με έναν παλιότερο πρωταθλητή του αγωνίσματος έχοντας μια ευχάριστη μέρα ταυτόχρονα στο σκοπευτήριο!!

Πιστεύω ότι η μεθοδολογία προπόνησης που προτείνω, είναι εξίσου σημαντική με τις μεθόδους που προτείνω να ακολουθήσετε μέσα σε αυτήν. Φροντίζω να ενεργοποιήσω τους σκοπευτές μου εγκεφαλικά, έτσι ώστε να απλοποιούν τη σκέψη τους τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της βολής. Καλή τύχη σε όλους!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αναγνώριση για την προσφορά της θηροφυλακής – Βραβεύτηκαν οι θηροφύλακες της Δ’ ΚΟΣΕ

Αναγνώριση για την προσφορά της θηροφυλακής - Βραβεύτηκαν οι θηροφήλακες της Δ' ΚΟΣΕ Στις 4/12/22 ημέρας αφιερωμένης στον εθελοντισμό, ο περιφερειάρχης στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης...
37,617ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,740ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
15.3 ° C
16.2 °
13.8 °
77 %
2.7kmh
75 %
Τε
15 °
Πε
18 °
Πα
18 °
Σα
18 °
Κυ
19 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ