spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Παιχνιδιάρηδες…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Είναι αξιοσημείωτο το πόσες συζητήσεις έχω κάνει με φίλους σκοπευτές, αλλά και εκπαιδευόμενους στο sporting, σχετικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι βολές πάνω σε δίσκους “λαγών”… 

Toυ Τάσου Κεφάλα 

Ο “λαγός” είναι ένας σχετικά εύκολος δίσκος, όμως η εφευρετικότητα των κατασκευαστικών σεναρίων έχει αναγάγει αυτόν τον δίσκο σε μια πιο περίπλοκη διαδικασία. Στα περισσότερα σενάρια υπάρχουν δύο με τρεις “λαγοί” όπου η σκόπευσή τους είναι αρκετά διασκεδαστική! Συνδυαζόμενοι βέβαια σε ντουμπλέ με έναν ιπτάμενο δίσκο, τότε αποκτούν ένα πιο ενδιαφέρον βλητικό θέμα και ίσως αρκετά πιο δύσκολο. Η εναλλαγή του φόντου εναντίον δίσκου “ντουμπλέ” από το έδαφος στον ουρανό και το ανάποδο, δημιουργεί μια αίσθηση προσαρμογής στον δίσκο ιδιαίτερης δυσκολίας.

Η δυσκολία αυτή έγκειται στην εμφάνιση της ταχύτητας του δίσκου όταν μέσα σε πολύ μικρό διάστημα (3-4/100 του δευτερολέπτου) καλείται ο εγκέφαλος να ακινητοποιήσει τον κάθε δίσκο ξεχωριστά και να πραγματοποιήσει τη βολή. Ένας δίσκος ο οποίος τρέχει στον ουρανό παρότι είναι πιο γρήγορος από έναν “λαγό” που τρέχει στο έδαφος, “φρενάρεται” πιο εύκολα από τον σκοπευτή, λόγω του ότι δεν υπάρχει φόντο σύγκρισης της ταχύτητας πίσω από αυτόν, σε αντίθεση με τον “λαγό” που βρίσκεται στο έδαφος όπου χόρτα, δέντρα ή πέτρες και χώμα, δίνουν ένα σαφές μέτρο σύγκρισης.

Η λανθασμένη εκτίμηση ταχύτητας που δημιουργείται κατά την εναλλαγή, είναι η βασική αιτία αστοχίας πάνω στον συγκεκριμένο δίσκο. Αυτός λοιπόν ο πονηρός “λαγός” να είστε σίγουροι ότι μπορεί να νικηθεί! Βήμα πρώτο: Κάθε φορά που η γραμμή βολής σας φτάσει σε έναν βατήρα όπου περιέχονται λαγοί, δώστε πρώτα απ’ όλα ιδιαίτερη σημασία στους χαμηλούς δίσκους που περιέχονται σε αυτόν.

Κοιτάξτε πάνω από τον ώμο του προπορευόμενου σκοπευτή από εσάς. Παρατηρείστε τη σκοπευτική γραμμή μεταξύ ώμων-ρίγας όπλου-στόχου, δίνοντας όμως ιδιαίτερη σημασία στη σκανδάλη και το τράβηγμά της. Θα παρατηρήσετε ότι ο χρόνος τραβήγματος σε συνδυασμό με την ταχύτητα του “λαγού” έχει μια αντίστροφη σχέση. Γρήγορος “λαγός”, αργό τράβηγμα! Αυτή ακριβώς η σχέση μπορεί να σας δώσει μια ιδέα σχετικά με την σωστή κίνηση πάνω στον δίσκο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύγκριση βολής του στόχου με επιτυχία.

Ταχύτητα και γωνία

Όπως αναφέραμε και πιο πάνω η λάθος εκτίμηση ταχύτητας “λαγού” οδηγεί στην αποτυχία. Το λάθος πάντα γίνεται προς τα εμπρός, δηλαδή η βολή μας φτάνει πάντα μπροστά από το δίσκο. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να χτυπά στο έδαφος και ένα μεγάλο σύννεφο σκόνης με πέτρες να σηκώνεται από κάτω. Ο δίσκος σχεδόν αμέσως περνά μέσα από το σύννεφο σκόνης που προαναφέραμε, δίνοντάς μας την εντύπωση ότι χάθηκε επειδή μείναμε πίσω του. Βλέποντας αυτό το λάθος φαινόμενο, ο σκοπευτής, εκτιμά την κατάσταση ακόμα πιο λανθασμένα. Δίνει ακόμα μεγαλύτερη προσκόπευση, νομίζοντας ότι έμεινε πίσω, με αποτέλεσμα στη δεύτερη βολή να είναι περισσότερο μπροστά από την πρώτη.

Όλα αυτά επιδεινώνονται σε μεγαλύτερο βαθμό από την απρόβλεπτη πορεία που είχε ο δίσκος “λαγός”. Από τη στιγμή που θα εκτοξευθεί από τη μηχανή κάθε βουναλάκι, πέτρα ή χόρτα μπορεί να αλλάξει την πορεία του, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα βολής. Η σειρά βολής που συμμετέχετε μπορεί και αυτή να παίξει το ρόλο της στην επιτυχία ή την αποτυχία. Οι πρώτες σειρές βολής λόγω του ότι δεν έχουν προηγηθεί πολλές βολές πάνω σε “λαγούς”, δίνουν σε αυτούς μια πιο σταθερή πορεία-τροχιά. Όσο οι σειρές βολών προχωρούν μέσα στη μέρα, οι συνεχόμενες βολές ξηλώνουν ποσότητα γης από το μονοπάτι που διέρχεται ο δίσκος “λαγός”, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τους υπόλοιπους σκοπευτές.

Τα περισσότερα όπλα του sporting δίνουν βολές σε αντιστοιχία 50-50 έως 60-40 όσον αφορά το κέντρο της ροζέτας τους σε απόλυτη ευθεία με την σκοπευτική ρίγα της κάνης. Το 60-40 σημειωτέον είναι προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω.

Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι όταν ο δίσκος “ακουμπάει” στην ακίδα του όπλου ή είναι λίγο πιο πάνω από αυτήν, βρίσκεται μέσα στο κέντρο της ροζέτας της τουφεκιάς που πρόκειται να δεχθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η τουφεκιά θα βρεθεί πάνω από αυτόν. Η ένταση που δημιουργείται κατά την διάρκεια ενός αγώνα πάνω σε έναν σκοπευτή, είναι υπεύθυνη για το 30% των χαμένων βολών του που γίνονται πάνω από τον δίσκο. Στις περιπτώσεις αυτές ο σκοπευτής λόγω άγχους, είτε σηκώνει το κεφάλι του από το κοντάκι μεταβάλλοντας την σκοπευτική ευθεία, είτε για περισσότερη σιγουριά επιμηκύνει την κίνησή του πάνω στην πορεία του δίσκου, με αποτέλεσμα την στιγμή της εκπυρσοκρότησης εκείνος να έχει μπει στην καθοδική πορεία του και η ροζέτα της τουφεκιάς να μένει πάνω από αυτόν. Όταν ο “λαγός” συνδυάζεται με έναν ιπτάμενο δίσκο, τότε τα πράγματα περιπλέκουν λίγο. Ίσως σε  αυτήν την περίπτωση να χρειαστεί ο σκοπευτής να αλλάξει τόσο θέση σώματος όσο και ποδιών προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτές τις δύο συνδυαζόμενες βολές σαν καθαρά αυτόνομες.

Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε και τις εναλλαγές φόντου που γίνονται (ουρανός-έδαφος, συννεφιά-ηλιοφάνεια) το πρόβλημα βρίσκεται σε μια πιο περίπλοκη διαδικασία που ο σκοπευτής καλείται να υπερβεί εαυτόν. Δεν είναι λίγες οι φορές που τέτοιες συνθήκες έχουν καταστρέψει τα αποτελέσματα μεγάλων σκοπευτών παγκοσμίου κλάσης. 

Κάποιες συμβουλές

Σε αυτό το κεφάλαιο θα υπάρξουν κάποιες συμβουλές προκειμένου να αρχίσετε να σπάτε δίσκους “λαγών” σε συνεχόμενη βάση. Φανταστείτε ότι ο δίσκος “λαγός” είναι ένα τραίνο που τρέχει πάνω σε ράγες. Το όπλο σας και η ρίγα του συγκεκριμένα θα πρέπει να βρίσκεται πάνω στις γραμμές, έτσι ώστε ο δίσκος “τραίνο-λαγός” να βρίσκεται πάντα ακριβώς πάνω από αυτήν. Σε αυτή τη θέση η ροζέτα της τουφεκιάς σας θα χτυπήσει το δίσκο σε ποσοστό 60% κατευθείαν, ενώ ένα ποσοστό της τάξεως του 40% θα βρει στο έδαφος σηκώνοντας πέτρες και χώμα, όπου και αυτές με τη σειρά τους θα χτυπήσουν το δίσκο δίνοντας την αίσθηση μιας μεγάλης και ισχυρής ροζέτας που τον “πουδράρει”!! Αυτή η θέση του όπλου που προαναφέραμε, αυτόματα διορθώνει και το πρόβλημα του να σας φεύγουν τουφεκιές πάνω από τον δίσκο.

Δεν θα είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της ακολουθίας της τροχιάς ενός δίσκου “λαγού” κατά την στιγμή της εκπυρσοκρότησης, της βολής προς αυτόν δηλαδή, εκείνος να πηδήξει λόγω κάποιας ανωμαλίας του εδάφους με αποτέλεσμα να χαθεί η βολή. Οι περισσότεροι σκοπευτές την συγκεκριμένη στιγμή πανικοβάλλονται ή ξαφνιάζονται από το φαινόμενο με αποτέλεσμα, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν τη θέση του δίσκου σε σχέση με το όπλο τους, να σηκώνουν το κεφάλι τους από το κοντάκι, προσπαθώντας να έχουν καλύτερη εικόνα. Συνέπεια αυτού είναι να πηγαίνει και η δεύτερη βολή χαμένη.

Παρά την δυσκολία της εξέλιξης της βολής ο σκοπευτής δεν πρέπει να σηκώσει το κεφάλι του από το κοντάκι ποτέ! Σαν ένα σώμα όπλο-κοντάκι κεφάλι θα επαναπροσδιορίσει τη θέση του δίσκου, θα ξαναβάλει την ακίδα του όπλου του στο σωστό σημείο και θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη βολή. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια όμορφη καθαρή βολή χωρίς προβλήματα. Η υψηλή συγκέντρωση ήταν πάντα το κλειδί της καλής και σωστής σκόπευσης. Βέβαια επειδή υπάρχει επαφή των δίσκων με το έδαφος, απαιτείται μια επιπλέον προσπάθεια συγκέντρωσης προκειμένου να υπάρχει επιτυχία. Αφήστε τα μάτια σας να οδηγήσουν τα χέρια σας προς τον δίσκο. Ταιριάξτε την ταχύτητα του όπλου σας με την ταχύτητα του δίσκου. Αν κινήσετε τα χέρια σας πιο γρήγορα απ’ ότι υποδηλώνουν τα μάτια σας, τότε θα δημιουργήσετε μυϊκή σύγχυση. Τα μάτια σας θα αναγκαστούν να τρέξουν προς τα χέρια σας με αποτέλεσμα να χαθεί η σκοπευτική ευθεία με τη ρίγα του όπλου. Αντίθετα τα χέρια σας θα φρενάρουν ασυναίσθητα προκειμένου να τα προλάβουν τα μάτια σας. Όλο αυτό θα έχεις αν αποτέλεσμα ένα σπασμωδικό “swing” πάνω στον δίσκο και η αποτυχία είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη.

Ανάλογα με την εμφάνιση αλλά και την απόσταση του δίσκου “λαγού” επιλέξτε προσεκτικά το φυσίγγι που θα χρησιμοποιήσετε. Γόμωση και μέγεθος σκαγιών είναι ένας παράγοντας που συμβάλει στην επιτυχία της βολής. Το τσοκ που θα χρησιμοποιήσετε είναι και αυτό βασικό στο αποτέλεσμα. Για να σας δώσω ένα παράδειγμα συνδυασμών για έναν “λαγό” με εμφάνιση στα 18 με 23 μέτρα, χρησιμοποιήστε τσοκ “skeet” με 9άρια σκάγια. Η γεμάτη σκάγια ροζέτα σε αυτήν την απόσταση θα το διαλύσει σίγουρα. Για έναν δίσκο “λαγό” από τα 25 έως τα 30 μέτρα χρησιμοποιήστε τσοκ “βελτιωμένο κύλινδρο” και σκάγια 7 ½ άρια. Το αποτέλεσμα σε αυτήν την απόσταση θα είναι εξίσου επιτυχές όπως με την προηγούμενη. Όσο η απόσταση του “λαγού” μεγαλώνει από τον σκοπευτή, τόσο το τσοκ πρέπει να “σφίγγει” περισσότερο, αλλά αντίστοιχα να μεγαλώνει και η διάμετρός των σκαγίων. Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε ικανοποιητική συγκέντρωση στις ροζέτες αλλά και αρκετή κινητική ενέργεια.

 

Πειραματιστείτε προκειμένου να βρείτε τον σωστό συνδυασμό και την καλύτερη τεχνική που να δουλεύει για εσάς. Είναι σίγουρο ότι σιγά σιγά θα καταφέρετε να βολέψετε τους “παιχνιδιάρικους” λαγούς σας!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αρκούδα «ρήμαξε» πτηνοτροφική μονάδα στην Καστοριά – Θανάτωσε 140 κότες, επιτέθηκε και σε ζώα

Αρκούδα «ρήμαξε» πτηνοτροφική μονάδα στην Καστοριά - Θανάτωσε 140 κότες, επιτέθηκε και σε ζώα Τα άγρια θηρία περιφέρονται στην κοινότητα της Κλεισούρας, αναζητώντας τροφή και...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ