spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΟ πιο δύσκολος δίσκος

Ο πιο δύσκολος δίσκος

|

Θα τολμούσα να πω ότι μια απλουστευμένη άποψη για τη σκοποβολή των πήλινων δίσκων, είναι αυτή που γενικεύει την εντύπωση, ότι οι δίσκοι και οι πορείες τους χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. 1η κατηγορία οι ίσιοι δίσκοι, 2η κατηγορία οι δίσκοι 45ο δεξιά και αριστερά και 3η κατηγορία οι μεσαίοι δίσκοι (25ο – 35ο) τόσο δεξιά όσο και αριστερά. Στη διάρκεια της καριέρας μου έχω χάσει αρκετούς από αυτούς καθώς και έχω ταλαιπωρηθεί από ορισμένους προκειμένου να τους ξεπεράσω προπονητικά. Ευτυχώς μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει υπάρξει σαν ανυπέρβλητο εμπόδιο. 

του Τάσου Κεφάλα 

Βασικός κανόνας για κάθε σκοπευτή: Δεν υπάρχει δίσκος ο οποίος εκτοξεύεται από κάποια μηχανή που να μην “σπάει”!!! Παρ’ όλα αυτά όμως, ο πιο δύσκολος δίσκος που δεν μπορούμε να “καπνίσουμε” είναι αυτός που δεν φωτίζεται σωστά! Για να υπάρξει μια καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτούς τους τύπους δίσκων, χρειάζεται να ακολουθηθεί μια διαδικασία δύο βημάτων προκειμένου να αντεπεξέλθουμε της πρόκλησης. 

Φτιάχνοντας το τρίγωνο

Όταν μπαίνετε στο βατήρα προσπαθήστε να οραματιστείτε τις δύσκολες αριστερές και δεξιές βολές που πιθανόν να υπάρξουν. Για τους αντίστοιχους δίσκους φτιάξτε μια νοητή γραμμή πορείας από την έξοδο προς το δίσκο (δεξιός ή αριστερός). Αφού λοιπόν καταγράψετε τις δύο αυτές “extreme”  πορείες με μια τρίτη γραμμή, ενώστε τις δυο κορυφές και έτσι μπροστά σας θα υπάρχει ένα διαμορφωμένο τρίγωνο, όπου η κορυφή του θα αγγίζει το σημείο εξόδου των δίσκων από την καταπακτή. Οποιαδήποτε βολή καλείστε τώρα να πραγματοποιήσετε, θα πρέπει να βρίσκεστε σε αυτό το πραγματικό τρίγωνο που έχετε δημιουργήσει στον εγκέφαλό σας. Ένας δεύτερος παράγοντας που πρέπει να γνωρίζετε είναι, ότι το τρίγωνο αυτό δεν είναι το ίδιο για κάθε βατήρα, αλλά μεταβάλλεται σύμφωνα με τις αντίστοιχες γωνίες δίσκων που υπάρχουν σε αυτόν.

Προκειμένου λοιπόν να φτιάξετε τα υποτιθέμενα 5 τρίγωνα που χρειάζεστε για να έχετε την εικόνα του πεδίου βολής, καλό είναι να παρακολουθείτε μια δυο σειρές βολής πριν από εσάς, έτσι ώστε να μπορείτε να σχηματίσετε σαφή εικόνα.

Σε περίπτωση που εσείς αποτελείτε την πρώτη σειρά βολής, τότε κάντε το ίδιο κατά την παρουσίαση των δίσκων από τους διαιτητές, καθώς και κατά τη βολή των συναθλητών σας που βρίσκονται στην ίδια γραμμή βολής με εσάς. Κάντε λοιπόν τις ρυθμίσεις σας και φανταστείτε το δίσκο να σπάει μέσα σε αυτές. Προσοχή είναι απαραίτητο να βλέπετε το δίσκο να σπάει αλλιώς χαλάτε την αξιοπιστία του συστήματος. 

Πίσω στα βασικά

Ας υποθέσω ότι έχω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα με κάποιο δίσκο. Το πρώτο που πρέπει να εξετάσω είναι που ακριβώς κοιτάω κατά τη στιγμή που καλώ το δίσκο!! Πάντα πρέπει να δίνω σημασία στις γωνίες εμφάνισης. Καθώς είμαι σκοπευτής με τα δυο μάτια ανοιχτά, παρατηρώ το δίσκο να εμφανίζεται ακριβώς πάνω από τις κάνες του όπλου μου. Αυτόματα μπλοκάρω το δίσκο όσο πιο γρήγορα αυτό μπορεί να συμβεί, δίνοντάς μου αρκετό χρονικό διάστημα, μέχρι να τραβήξω τη σκανδάλη, έτσι ώστε να έχω την καλύτερη ανάλυση πορείας που μπορώ να αποκομίσω από αυτήν την τεχνική. Όπως ακριβώς με όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας, έτσι και στη σκοποβολή όταν παρουσιάζονται, κανόνας είναι η επιστροφή στις βασικές αρχές προκειμένου να αναλυθούν και να αντιμετωπιστούν σε μια σωστή βάση. Μια σωστά εκτελεσμένη βολή θυμίζει κίνηση “slow motion” σε αντίθεση με μια κακιά εκτελεσμένη βολή που μοιάζει με άλμα προς το δίσκο χωρίς ρυθμό και αξία. Όταν ξεκίνησα τη σκοποβολή το 1989 πολλοί αναφέρονταν στους δίσκους χαρακτηρίζοντάς τους σαν “τσίγκινους”. Αυτό είχε να κάνει με την ποιότητα κατασκευής των δίσκων εκείνης της εποχής, που ομολογουμένως δεν ήταν και πολύ καλή. Αρκετοί σκοπευτές βέβαια, ακόμα και με αυτές τις συνθήκες “κάπνιζαν” πολλούς δίσκους αποδεικνύοντας τελικά ότι η τεχνική είναι το Α και το Ω σε αυτό το σπόρ. Ο δίσκος είναι πάντα δύσκολο να σπάσει, ο έτοιμος σκοπευτής αυτό το κάνει εύκολο χρησιμοποιώντας την τεχνική του πάνω σε αυτόν. Μια καλή οπτική εικόνα στο δίσκο είναι πάντα ευπρόσδεκτη σκοπευτικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλους παράγοντες όπως ο καιρός κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μην ξεχνάτε, οι συνθήκες εκτός δίσκου παραμένουν ίδιες για όλους τους σκοπευτές ασχέτως τεχνικής. Πολλές φορές νίκη δεν σημαίνει απόλυτα και σπάσιμο όλων των αριθμητικά δοθέντων δίσκων, αλλά σπάσιμο όλων των απολύτως απαραίτητων για την επίτευξη αυτής. 

Καλό φαγητό

Ένα καλό ρίξιμο σε έναν αγώνα προϋποθέτει και ένα καλό φαγητό τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ένα πρωινό πλούσιο σε βιταμίνες είναι απόλυτα απαραίτητο, για να σας κρατήσει σε φόρμα χωρίς να βαρύνει το στομάχι σας κατά τη διάρκεια της βολής. Μικρές ποσότητες χυμών ή υγρών όπως νερό είναι αναγκαίες κατά τη διάρκεια της σκοπευτικής ημέρας, προκειμένου να αποφύγετε την αφυδάτωση που προκαλείται από τον ήλιο και το στρες του αγώνα. Λίγο γλυκό ή ζάχαρη είναι αναγκαίο για να κρατηθείτε σε ένα καλό επίπεδο δραστηριότητας και αντοχής, λόγω των υψηλών απαιτήσεων του αγώνα και τέλος ένα καλό γεύμα μετά τη λήξη της ημέρας, θα γεμίσει τις “μπαταρίες” προετοιμάζοντάς σας για την επόμενη. Προτιμήστε φαγητό πλούσιο σε πρωτεΐνες (κρέας-ψάρι) που θα σας προσφέρει δύναμη. Συνοδεύεστε το με λίγο αλκοόλ (μπύρα ή κρασί σε λογικά πλαίσια) ένα με δύο ποτηράκια το πολύ, έτσι ώστε να ρίξετε τους ρυθμούς και να χαλαρώσετε, κάτι το οποίο χρειάζεται ο οργανισμός σας απαραίτητα.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας;

Όπλα: Αλουμίνιο ή χάλυβας; Προφανώς το ερώτημα απευθύνεται στα δίκαννα και όχι στα αυτογεμή. Άλλωστε σήμερα ελάχιστα αυτογεμή κατασκευάζονται με βάση από χάλυβα Καλό και άγιο...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ