Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΈνστικτο και κυνηγετική σκόπευση

Ένστικτο και κυνηγετική σκόπευση

|

 

- Advertisement -

Από την αρχή της εμφάνισης του ανθρώπου στη γη, οι μακρινοί μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν τα πρωτόγονα όπλα τους για να κυνηγήσουν θηράματα για τροφή…

 

Του Λεωνίδα Μητσιάλη

 

Μπορεί με την πάροδο των χιλιετιών τα εργαλεία του κυνηγίου να εξελίχθηκαν αλλά όχι η χρήση τους, ήταν και εξακολουθεί να είναι το πλήγμα σε έναν κινούμενο στόχο. Αυτές οι εκατοντάδες χιλιετίες κυνηγετικής δραστηριότητας εμπλούτισαν το ανθρώπινο DNA με έμφυτες δεξιότητες εξειδικευμένες για αυτήν ακριβώς τη χρήση, οι οποίες σήμερα χαρακτηρίζονται μάλλον καταχρηστικά ως «ένστικτα». Με την καθημερινή έννοια, ένστικτο είναι μία έμφυτη δεξιότητα, την οποία δεν χρειάζεται να διδαχθούμε ή τουλάχιστον η ανάπτυξη της οποίας δεν είναι συνειδητή και δεν μας είναι αντιληπτό πότε και πώς διαμορφώνεται.

 

Η κατάδειξη

 

Το πρώτο ένστικτο το οποίο προέρχεται από το μακρινό κυνηγετικό μας παρελθόν και έχει απόλυτη σχέση και χρησιμότητα με τη σημερινή πραγματικότητα είναι το ένστικτο της κατάδειξης.  Βάση αυτού του ενστίκτου, εάν εστιάσουμε ένα αντικείμενο και σηκώσουμε το δάχτυλο για να το δείξουμε, τότε το δάχτυλο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το αντικείμενο και με το ένα από τα δύο μάτια μας, το κυρίαρχο μάτι δηλαδή. Πέραν της χρησιμότητάς του ως ένα από τα τεστ εύρεσης του κυρίαρχου ματιού, το ένστικτο της κατάδειξης βοηθάει και στην κυνηγετική σκόπευση για την γρήγορη και ακριβή εισαγωγή της σκοπευτικής γραμμής του όπλου προς το στόχο.

Εάν εμβαθύνουμε κι άλλο στο ένστικτο της κατάδειξης θα ανακαλύψουμε ότι ενώ το δάχτυλο δείχνει απευθείας έναν ακίνητο στόχο, σε έναν κινούμενο στόχο το δάχτυλο δείχνει χωρίς συνειδητή σκέψη μπροστά από αυτόν. Με τη λογική αυτή, εάν χρησιμοποιήσουμε το όπλο μας για να δείξουμε το στόχο μας, η κάννη του ευθυγραμμίζεται φυσικά με το κυρίαρχο μάτι μας και το στόχο ή τον χώρο μπροστά του κατά την κίνησή του στον χώρο.

Πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε μία συχνή παρερμήνευση της κατάδειξης με το κυνηγετικό όπλο που είναι η συνειδητή κατάδειξη του στόχου με το χέρι στην πάπια, κάτι όμως που αντί να βοηθάει τη σκόπευση δημιουργεί μία σειρά από προβλήματα με κυριότερο την απομάκρυνση του κοντακιού από το μάγουλο του σκοπευτή.

Όταν χρησιμοποιούμε την κατάδειξη λοιπόν στην κυνηγετική σκόπευση δείχνουμε με ολόκληρο το όπλο, κινώντας ολόκληρο το σώμα αρμονικά με το στόχο και το ένστικτο της κατάδειξης φροντίζει να ευθυγραμμίσει την κάννη με ακρίβεια με το στόχο και την πορεία του. Εάν χρησιμοποιηθεί σωστά είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που μας εξασφαλίζει ταχύτητα και ακρίβεια χωρίς συνειδητή σκέψη.

 

Η παρακολούθηση του στόχου

 

Το δεύτερο ένστικτο, που μπορεί να θεωρηθεί και αποκτηθείσα δεξιότητα, αν και θεωρώ ότι δεν διδάσκεται παρά απλά διαπιστώνουμε την ύπαρξή του, είναι το ένστικτο της αρμονικής παρακολούθησης ενός στόχου. Θα σας το περιγράψω με παραδείγματα από την καθημερινότητα και στη συνέχεια θα το παραλληλίσω με την κυνηγετική σκόπευση. Το ένστικτο της παρακολούθησης είναι αυτό που μας επιτρέπει να κρατήσουμε κεντραρισμένο ένα κινούμενο αντικείμενο μέσα από ένα αντικείμενο σταθερά προσαρμοσμένο στο οπτικό μας πεδίο. Εάν ακούγεται πολύπλοκο θα το απλοποιήσω. Είναι αυτό που μας επιτρέπει να παρατηρούμε σταθερά έναν κινούμενο στόχο μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια ή μία βιντεοκάμερα. Οι φωτογράφοι και κινηματογραφιστές ονομάζουν αυτή την τεχνική “panning” (δεν υπάρχει αντίστοιχος ελληνικός όρος) και είναι η τεχνική κατά την οποία το κινούμενο αντικείμενο εμφανίζεται καθαρά στην εικόνα και το φόντο θολό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο φωτογράφος ταυτίζει τη γωνιακή του ταχύτητα με τη γωνιακή ταχύτητα του αντικειμένου του. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι να εμφανίζεται φαινομενικά ακίνητος ο κινούμενος στόχος και να φαίνεται να κινείται το ακίνητο φόντο. Η ουσία είναι ότι προκειμένου να μην μετακινηθούν τα κιάλια (ή η φωτογραφική μηχανή ή η κάμερα) από τα μάτια, η κίνηση δεν παράγεται από τα χέρια αλλά από τον κάτω κορμό, εν προκειμένω από τα πόδια.

Αυτό επιτρέπει να ταυτιστούν οι γωνιακές ταχύτητες παρατηρητή και στόχου χωρίς να χαθεί ποτέ το οπτικό «κάδρο» με το στόχο από τα μάτια. Παρ’ όλο που στα παραπάνω παραδείγματα η κίνηση γίνεται χωρίς συνειδητή σκέψη με τα πόδια, αξίζει να τονιστεί η σημασία αυτού του τρόπου παραγωγής της περιστροφής του κορμού, επειδή μπορεί στη βιντεοσκόπηση να κινούμαστε αυθόρμητα με τα πόδια αλλά όταν κρατάμε όπλο τείνουμε να το οδηγούμε για κάποιον ανεξήγητο λόγο με τα χέρια.

Ο λόγος κρύβεται κατά τη γνώμη μου στην άποψη ότι κάτι πρέπει να κάνουμε με το όπλο για να πλήξουμε το στόχο και όχι να το παγιδεύσουμε μέσα σε μία αρμονική κίνηση του σώματος με το στόχο όπως είναι το σωστό. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν αυτή την έμφυτη δεξιότητα που διαθέτετε και προσομοιάστε τη σκόπευση του θηράματος με βιντεοσκόπηση την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο βουνό και θα δείτε άμεσα τα θετικά αποτελέσματα.

 

Η προσκόπευση

 

Το τρίτο και τελευταίο ένστικτο που χρησιμοποιούμε τόσο στο κυνήγι όσο και στην καθημερινότητά μας είναι αυτό της προσκόπευσης. Και αν σας κάνει εντύπωση η άποψή μου ότι η προσκόπευση αποτελεί ενστικτώδη δεξιότητα, επιτρέψτε μου να σας το αποδείξω ξανά με παραδείγματα. Όταν κάποιος πιάνει για παράδειγμα μία μπάλα που του πετάνε, το σώμα και τα χέρια του πηγαίνουν ενστικτωδώς στο σημείο που θα έχει φτάσει η μπάλα στο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να αντιδράσει. Κινείται δηλαδή χωρίς συνειδητή σκέψη προς τα εκεί που θα είναι η μπάλα, όχι εκεί που είναι.Αυτό είναι ενστικτώδης χρήση προσκόπευσης. Η οδήγηση αποτελεί επίσης κλασικό παράδειγμα συνεχούς χρήσης προσκόπευσης. Τα μάτια προσλαμβάνουν διαρκώς στοιχεία για την κίνηση γύρω τους και προσαρμόζουν αυτόματα και μηχανικά την πορεία του οχήματος ώστε να αποφύγει άλλα οχήματα, πεζούς και εμπόδια.

Το υποσυνείδητο μέρος του εγκεφάλου είναι διαρκώς σε κατάσταση πρόβλεψης της κίνησης πολλαπλών αντικειμένων γύρω μας και χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που λαμβάνει βοηθάει στη σωστή κατεύθυνση του οχήματος, όχι γενικά στον χώρο αλλά το κατευθύνει σε συνδυασμό με τις μελλοντικές θέσεις όλων των άλλων αντικειμένων γύρω μας. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, πινγκπονγκ, ρακέτες, φρίσμπυ, όλα αυτά είναι δημοφιλείς δραστηριότητες κατά τις οποίες το ένστικτο της προσκόπευσης και η θαυμαστή ικανότητα του υποσυνείδητου να προβλέπει το μέλλον κινούμενων αντικειμένων και να εκτελεί σωστές αντιδράσεις παίζουν τον βασικό ρόλο. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην κυνηγετική σκόπευση.

Ύστερα από ένα σύντομο διάστημα εξοικείωσης με τη συμπεριφορά της τουφεκιάς του όπλου μας, όπως ακριβώς χρειάζεται μία σχετική εξοικείωση με την ταχύτητα του χεριού μας για να πιάσουμε μια μπάλα, το πόσο μπροστά χρειάζεται να ρίξουμε από ένα στόχο εντός λογικών αποστάσεων είναι σχεδόν αυτονόητο και δεν χρειάζεται συνειδητή σκέψη.

Η διόφθαλμη κατά προτίμηση εστίαση του στόχου και η αρμονική κίνηση του σώματος με αυτόν δίνουν αρκετά στοιχεία στο υποσυνείδητο για να υπολογίσει την απαιτούμενη προσκόπευση και να δώσει εντολή στο δάχτυλο να τραβήξει τη σκανδάλη την κατάλληλη στιγμή. Προφανώς η εμπειρία και ένα πλούσιο αρχείο επιτυχημένων βολών διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ενστικτώδη προσκόπευση αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η εντολή για πάτημα της σκανδάλης θα πρέπει να γίνεται κατά κύριο λόγο αυθόρμητα και ενστικτωδώς.

Εκμεταλλευτείτε λοιπόν το ένστικτο της κατάδειξης για να συναντήσετε το θήραμα, το ένστικτο της αρμονικής παρατήρησης για να το επιβραδύνετε και να το αποκωδικοποιήσετε και το ένστικτο της προσκόπευσης για να το πετύχετε και θα ανακαλύψετε ότι η κυνηγετική σκόπευση μπορεί να γίνει μία κατά βάση πολύ εύκολη και ξεκούραστη δεξιότητα, αρκεί να κάνετε χρήση των ενστίκτων που κρύβονται μέσα σας. Φαντάζομαι «ενστικτωδώς» συφωνείτε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας αποχαιρετισμός στον Έτο…

Τα λίγα αυτά λόγια για τον Έτο δεν τα γράφω ούτε για να τον παινέψω (δεν θα το ήθελε), ούτε για να περηφανευτώ για...
37,594ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,590ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
14 ° C
14.7 °
12 °
89 %
0.9kmh
20 %
Πα
16 °
Σα
16 °
Κυ
16 °
Δε
16 °
Τρ
11 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ