spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοποβολήΜπορούν οι ελαφρύτερες γομώσεις να επηρεάσουν τις επιδόσεις στο παιχνίδι

Μπορούν οι ελαφρύτερες γομώσεις να επηρεάσουν τις επιδόσεις στο παιχνίδι

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις γομώσεις των 3/4, (21gr.) όμως από εμένα δεν θα εισπράξετε κανένα παράπονο… 

του Τάσου Κεφάλα 

Η αλήθεια είναι, ότι με την πρώτη γνωριμία το όλο θέμα φαντάζει τραγικό, όταν όμως εξεταστεί σε βάθος δείχνει αρκετά λογικό. Το βήμα λοιπόν, είναι η μείωση των γομώσεων στα φυσίγγια που διατίθενται για το άθλημα του Sporting! Αυτό δεν αποτελεί μια καινούρια σκέψη για τους κατασκευαστές.

Οι πρώτοι κανόνες που ίσχυαν για το Sporting επέτρεπαν γομώσεις της τάξης των 36gr. Έτσι, αυτή τη στιγμή τα 32gr. που υπάρχουν προδιαθέτουν την τάση της μείωσης σε αυτές, όμως ακόμα και αυτό που υπάρχει σήμερα δεν έμεινε ασχολίαστο από την σκοπευτική οικογένεια.

Τελευταία είδαμε την διεθνή ομοσπονδία Sporting (FITASC) να οριοθετεί τις γομώσεις στα 28gr. Μετά από ένα εύλογο διάστημα, κανένας δεν εξέφραζε πλέον παράπονο, ότι αυτή η γόμωση δεν ήταν ικανή να σπάει τους δίσκους. Στους διεθνείς αγώνες Ολυμπιακών Αθλημάτων (TRAP – SKEET – DOUBLE TRAP) έγινε ακριβώς το ίδιο. Οι γομώσεις έπεσαν στα 24gr. από τα 28 που κυριαρχούσαν προγενέστερα. Πολλοί νόμισαν, ότι αυτή η αλλαγή έγινε για να δυσκολέψει το άθλημα και να πέσουν τα σκορ λόγω της μικρότερης ροζέτας που τώρα θα υπήρχε στις τουφεκιές. Άλλοι πάλι είπαν, ότι με την αλλαγή αυτή τα σκορ ακολούθησαν ανοδική πορεία, όμως η αλήθεια βρίσκεται στο ότι παρ’ όλη την μεγάλη αυτή αλλαγή που έλαβε χώρα, τα σκορ δεν μεταβλήθηκαν ούτε προς τα πάνω, αλλά ούτε και προς τα κάτω περισσότερο από οποιαδήποτε μεταβολή ήδη υπήρχε σε φυσικό επίπεδο!

Η επιδεξιότητα του σκοπευτή, είναι αυτή που δίνει πάντα το κριτήριο αξιολόγησης και όχι το πυρομαχικό που χρησιμοποιεί. Πολλές φορές βλέπαμε μεγάλα σκορ με μεγαλύτερη συχνότητα, αυτά όμως τα σκορ απέβλεπαν πάντα σε μεγάλη σκοπευτική επιδεξιότητα. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε τη διεθνή σκοπευτική κοινότητα να λάβει την απόφαση να μειώσει τις γομώσεις και να επικεντρωθεί στην επιδεξιότητα των σκοπευτών. 

Οικολογικές προεκτάσεις

Τελικά μήπως είχε έρθει ο καιρός να μειώσουμε γενικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος για το καλό του αγωνίσματος; Καλύτερα να αφήσουμε αυτή τη συζήτηση που σίγουρα θα ξεσηκώσει τους σκοπευτές, άλλους θετικά και άλλους αρνητικά και ας επικεντρωθούμε στο ζητούμενο που είναι πάντα να σπάει ο δίσκος.

Ο κόσμος δεν είναι κάτι απλό για να τον εξηγήσεις, πόσο μάλλον ο σκοπευτικός κόσμος που απαιτεί ειδικές γνώσεις εξήγησης! Η οικολογία υπάρχει. Οι ελευθερίες υπάρχουν. Όμως όλες οι οικολογικές ελευθερίες δεν αποτελούν απαραίτητα και τους καλύτερους φίλους των σκοπευτών. Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει κάποιος είναι όλα να λειτουργούν θετικά στον τομέα της σκοποβολής και να βρεθούν καινούριες ιδέες σε ότι αφορά τον οικολογικό τομέα. Ένα παράδειγμα θα ήταν το υλικό κατασκευής των δίσκων ή ακόμα και τα υλικά των φυσιγγίων ως προς τα πλαστικά τους μέρη (κάλυκας-συγκεντρωτήρας). Αυτό όμως που πλήττεται περισσότερο σε ένα φυσίγγι είναι το μολύβι. Η φήμη του δεν πρόκειται ποτέ να βρει πολιτική συμπαράστασης και σχετικά με εμάς τους σκοπευτές, λατρεύουμε να το σκορπίζουμε στη φύση σε μεγάλες ποσότητες. Τα προβλήματα από αυτό είναι αρκετά, σύμφωνα πάντα με τη λογική και την επιστήμη, όμως αλίμονο δεν είναι μόνο αυτό το θέμα. Θα είναι αρκετά βλακώδες να θεωρήσουμε, ότι η οικολογία προσεγγίζοντας το μολύβι, μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τι συμβαίνει σε μια βολή και ας θεωρήσουμε τα σημερινά στανταρτς τη βάση του τεστ μας. 1.500 σκοπευτές μπορούν να αποτελέσουν μια καλή ομάδα μελέτης. Αν ο καθένας από αυτούς ρίξει 500 φυσίγγια μέσα σε μία βδομάδα μιλάμε για 700.000 φυσίγγια.

Πόσο λοιπόν μολύβι θα χρησιμοποιηθεί για αυτές τις βολές (700.000) αν τα φυσίγγια περιείχαν 32gr βάρος; Γύρω στους 26,4 τόνους και όλοι σε μια βδομάδα! Αν αυτό το αναγάγουμε σε ετήσια βάση με τα σημερινά δεδομένα των 24 γραμμαρίων, μιλάμε για μια ρήξη μεγέθους 38,42 τόνων ανά έτος. Μέσα σε δέκα χρόνια φτάνουμε τους 384 τόνους! Από την πλευρά των σκοπευτηρίων τώρα θα μπορούσαμε να πούμε, ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο πολύπλοκα. Υπάρχουν σκοπευτήρια παγκοσμίως που ρίχνουν γύρω στα 3,5 εκατομμύρια δίσκους ανά έτος. Αν αυτοί οι δίσκοι βαλλόντουσαν με φυσίγγια των 32gr, μιλάμε για 105 τόνους μολύβι. Πως λοιπόν, τώρα εμείς αντιδρούμε σε όλο αυτό σαν σκοπευτές; Οι περισσότερες αντιδράσεις βρίσκονται στο «δεν βαριέσαι έτσι είναι τα πράγματα». Υπάρχει όμως, ένας αποδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, αρκετά υπεύθυνος σε σχέση με τα προηγούμενα. Δεχτείτε μικρότερες γομώσεις! Μειώστε το ενδεχόμενο καταστροφής του περιβάλλοντος. Πριν κάποια χρόνια, εγώ ο ίδιος έριχνα προπόνηση για πάνω από ένα χρόνο με φυσίγγια 20 γραμμαρίων. Η σκοπευτική μου δεινότητα με έκανε να έχω τα ίδια και καμία φορά καλύτερα αποτελέσματα σε πούλες προπόνησης από όταν χρησιμοποιούσα τα 24 γραμμάρια στους αγώνες την ίδια περίοδο. Ας προχωρήσουμε λοιπόν, σε νούμερα τάξης 100.000 πουλών ανά έτος.

32gr. (3,52 τόνοι μολύβι)

28gr. (3,125 τόνοι μολύβι)

24gr. (2,73 τόνοι μολύβι)

21gr. (2,34 τόνοι μολύβι)

Με αυτόν τον απλό πίνακα μπορούμε πλέον εμείς οι σκοπευτές των 24 γραμμαρίων να κοιτάξουμε όλους στο πρόσωπο και να πούμε ότι ναι πραγματικά φροντίζουμε το περιβάλλον χρησιμοποιώντας χαμηλές γομώσεις! Μήπως χρειαζόμαστε περαιτέρω μείωση γομώσεων; Όχι, τουλάχιστον όχι στα περισσότερα σημεία του κόσμου, όμως μπορεί η κίνηση αυτή να αποτελέσει βήμα απέναντι στους αδαείς που επιβουλεύονται, καταστάσεις για να πλήξουν τη σκοποβολή και γενικά τα όπλα. Η κίνηση καλής θελήσεως από τους σκοπευτές θα είναι ικανή να καταλαγιάσει τις όποιες αντιδράσεις των ανεγκέφαλων; Πιθανότατα όχι! Το σίγουρο είναι, ότι θα δείξει στο πλατύ κοινό, ότι οι σκοπευτές και ικανοί είναι, αλλά και πρόθυμοι να κάνουν παραχωρήσεις για το καλό του περιβάλλοντος. Η πρόταση που κατατέθηκε από πλευράς πολιτικών και επιστημόνων ήταν η χρησιμοποίηση ατσάλινων σκαγιών. Αν ανησυχούσατε για μικρές γομώσεις μολύβδου, φανταστείτε τι θα γίνει με μικρές γομώσεις σιδήρου. Οι μακρινοί δίσκοι θα γίνουν ένα θέμα του παρελθόντος λόγω της μειωμένης κινητικής ενέργειας που θα υπάρχει στις ροζέτες, σε αυτές τις αποστάσεις. Χιλιάδες αυτογομωτές φυσιγγιών θα χάσουν το χόμπυ τους, λόγω του ότι δεν θα μπορούν πλέον να χειριστούν τα ατσάλινα σκάγια και τα όπλα με φουλ τσόκ θα αποτελέσουν παρελθόν ή θα πρέπει να μεταβληθούν με εσωτερικά τσόκ, έτσι ώστε να αντέξουν τις πιέσεις από την έμφραξη.      

Άλλες σκέψεις…

Εκτός από αυτά που προείπαμε, υπάρχουν και κάποιες άλλες σκέψεις όσον αφορά τις ελαφρύτερες γομώσεις. Η πρώτη έχει σχέση με το κόστος επαναγόμωσης των φυσιγγιών. Μικρότερες γομώσεις- μικρότερο κόστος. Υλικά όπως μπαρούτι και σκάγια, βρίσκονται σε μείωση, άρα ίδιες αρχικές ποσότητες αγοράς δίνουν περισσότερα πυρομαχικά με αποτέλεσμα να μιλάμε για μικρότερο κόστος εξόδων.

Ένα άλλο θέμα που δημιουργείται με τις χαμηλότερες γομώσεις, είναι η αύξηση δυσκολίας- σε ένα λογικό μέτρο απέναντι στους σκοπευτές- πάνω στους μακρινούς δίσκους. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ότι πλέον αλλάζουν τα στάνταρ. Κάποιοι λένε ότι τώρα χρειάζονται μακρύτεροι και γρηγορότεροι δίσκοι, αλλά πάλι μιλούν για κοντύτερους και με μικρότερη ταχύτητα. Όπως και να έχει το θέμα, η αλήθεια βρίσκεται στην ανταγωνιστικότητα. Ο συναγωνισμός σε οποιαδήποτε φάση κρατάει ζωντανό το πεδίο. Αν είστε λάτρης των χαμηλών γομώσεων εδώ υπάρχει ένα θέμα: πόσο χαμηλές μπορεί να είναι αυτές; 28gr. σκάγια είναι το σύνηθες που ταιριάζει τόσο στο Ευρωπαϊκό Sporting όσο και στο FITASC.

Παρόλα αυτά όμως αν ρίξετε 32gr σκάγια θα παρατηρήσετε, ότι η μεταβολή δεν είναι αξιόλογη σε υψηλό επίπεδο σκόπευσης. Στα χαμηλότερα επίπεδα η ανασφάλεια είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Τα 21gr. σκάγια συγκεντρώνουν όλα τα πλεονεκτήματα τόσο οικολογικά, όσο και σκοπευτικά, όμως τη συγκεκριμένη γόμωση τη βρίσκουμε μόνο στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα τα 24 γραμμάρια είναι το φράγμα της λογικής, όσον αφορά τις γεμίσεις σε οικολογικοσκοπευτικά επίπεδα.

Τα 24 gr. έχουν αρκετά πλεονεκτήματα πάνω στο δίσκο αλλά και κατά την πτώση τους στο έδαφος. Η αξία τους αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα αν σκεφτούμε ότι θεωρείται η Ολυμπιακή γέμιση, εφόσον είναι και η μόνη που επιτρέπεται στα Ολυμπιακά αγωνίσματα (TRAP-SKEET-D.TRAP). Το κριτήριο του σκορ θα πρέπει να πάψει να είναι το μέτρο σύγκρισης μεταξύ υψηλών και χαμηλών γομώσεων όταν τίθεται το πρόβλημα του περιβάλλοντος. Μπορεί τα σκορ να πέσουν; Είναι πιθανόν. Το σίγουρο είναι ότι μεταξύ των σκοπευτών δεν αλλάζει τίποτα στο πλαίσιο του συναγωνισμού. Όλοι ρίχνουμε τους ίδιους δίσκους με τα ίδια φυσίγγια. Ας κερδίσει ο καλύτερος, τι έχουμε να χάσουμε;

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ