Παρασκευή, 24 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣκοπευτικά όργανα για όλες τις συνθήκες φωτισμού

Σκοπευτικά όργανα για όλες τις συνθήκες φωτισμού

|

 

Όλο και περισσότερα αεροβόλα όπλα χρησιμοποιούν χρώμα ή ακόμα και οπτικές ίνες στα σκοπευτικά τους όργανα, ώστε να διευκολύνεται η σκόπευση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Λειτουργούν όμως αυτά τα σκοπευτικά όργανα όπως θα έπρεπε;

• του Κώστα Λακαφώση

- Advertisement -

Η χρήση βοηθημάτων οποιουδήποτε είδους στα σκοπευτικά όργανα (με τη μορφή επιχρωματισμού ή προσθήκης οπτικών ινών) για να διευκολύνεται η σκόπευση με τα αεροβόλα όπλα, έχει κάποιες θεωρητικές ομοιότητες με την αντίστοιχη εφαρμογή στα πυροβόλα όπλα, όμως έχει και αρκετές σημαντικές διαφορές. Πέρα από τη “μόδα” ή την απλή ομοιότητα με το αντίστοιχο πραγματικό, ο σκοπευτής θα πρέπει να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και τις διαφορές που προκύπτουν ανάλογα με την κάθε χρήση, έτσι ώστε να μπορεί να κρίνει αντικειμενικά και σωστά εάν η χρωματιστή προσθήκη στα σκοπευτικά του όργανα είναι για καλό ή για κακό.

Θα μπορούσε κανείς να απορήσει στο σημείο αυτό με την φαινομενική αυστηρότητα της παραπάνω τοποθέτησης, κάνοντας την απλοϊκή εκτίμηση πως “ό,τι προσθέτεις σε ένα όπλο, είναι για καλό και όχι για κακό, άρα οι χρωματιστές προσθήκες στα σκοπευτικά όργανα είναι απλώς ένα επιπλέον βοήθημα που, κι αν ακόμα δεν βοηθάει, τουλάχιστον δεν κάνει ζημιά”. Όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, τουλάχιστον για τον αεροβολιστή που έχει πάρει στα σοβαρά το χόμπι ή το άθλημά του και προσπαθεί πάντα να βελτιώνει τις επιδόσεις του χωρίς να αφήνει τίποτα στην τύχη.

Με αυτήν ακριβώς τη λογική, θα ξεκινούσαμε από μία πολύ βασική διαφορά ανάμεσα σε ένα πραγματικό πυροβόλο πιστόλι, σχεδιασμένο για στρατιωτική ή αστυνομική χρήση, και στο αντίστοιχό του ομοίωμα με αμπούλα διοξειδίου του άνθρακα. Στην πραγματική του εκδοχή, το όπλο προορίζεται για μάχη σε κοντινές και μεσαίες αποστάσεις, σε διάφορες φωτιστικές συνθήκες, και σε συνθήκες τέτοιες που η ορατότητα των σκοπευτικών οργάνων είναι πάρα πολύ σημαντική ώστε να επιτυγχάνεται η απαιτούμενη “πρακτική ακρίβεια” σε μια γρήγορη βολή υπό συνθήκες πίεσης.

Αυτή η “πρακτική ακρίβεια” είναι πολύ χειρότερη από τη θεωρητική ακρίβεια που έχει το ίδιο όπλο σε ελεγχόμενες συνθήκες σκοπευτηρίου, και είναι απλώς η ακρίβεια που επιτρέπει σε κάποιον να τραβήξει γρήγορα το όπλο του, να ευθυγραμμίσει όσο προλαβαίνει τα σκοπευτικά όργανα και να ρίξει την πρώτη σφαίρα, σε χρόνο μικρότερο των 2 δευτερολέπτων από το τράβηγμα, σε έναν στόχο μεγέθους ανθρώπινης σιλουέτας σε απόσταση 7-10 μέτρων. Σε αυτές τις συνθήκες, οποιοδήποτε σύστημα που βελτιώνει την ορατότητα των σκοπευτικών οργάνων (τρεις λευκές ή χρωματιστές τελείες, μία τελεία και ένα πλαίσιο, μία τελεία και μία μπάρα, κλπ) είναι χρήσιμο για τη βιαστική βολή που μπορεί να τύχει σε οποιεσδήποτε φωτιστικές συνθήκες, και όταν χρειαστεί στην πραγματικότητα, το τίμημα θα είναι πολύ ακριβότερο από μία αστοχία στο σκοπευτήριο.

Προσοχή, όμως: εδώ, το ζητούμενο δεν είναι η απόλυτη ακρίβεια και η τέλεια ευθυγράμμιση των σκοπευτικών οργάνων, αλλά απλώς αυτή η ευθυγράμμιση που επιτρέπει στη γρήγορη και βιαστική βολή να πάει “μέσα” και να μην αστοχήσει. Εδώ, λοιπόν, βρίσκεται η πιο σημαντική διαφορά με το αεροβόλο, αφού ο αεροβολιστής ποτέ δεν θα ρίξει υπό αυτές τις συνθήκες. Αντιθέτως, ο αεροβολιστής έχει ως ζητούμενό του την όσο το δυνατόν καλύτερη ακρίβεια της βολής, για την οποία όμως το ζητούμενο δεν είναι η ταχύτητα αλλά η τέλεια ευθυγράμμιση των σκοπευτικών οργάνων. Κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το σημείο που διαχωρίζει από άποψης λειτουργικότητας τα σκοπευτικά όργανα πυροβόλων και αεροβόλων όπλων: αφού το ζητούμενο είναι η καλύτερη δυνατή ευθυγράμμιση, άρα στα αερόβολα είναι πολύ πιο σημαντικός ο τέλειος σχεδιασμός και κατασκευή της προσθήκης για καλύτερη ορατότητα στα κλασικά σκοπευτικά.

Ας υπενθυμίσουμε, εδώ, ότι σε ιδανικές συνθήκες φωτισμού και σκόπευσης (δηλαδή στο σκοπευτήριο), κανείς δεν χρησιμοποιεί χρωματιστά βοηθήματα, αφού όλοι οι σκοπευτές γνωρίζουν ότι η ιδανική σκοπευτική εικόνα επιτυγχάνεται με τα απλά, μαύρα σκοπευτικά όργανα. Οι σκοπευτές, μάλιστα, φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση το μαύρο, ματ χρώμα των σκοπευτικών οργάνων, ενώ οι παλαιότεροι συνήθιζαν να τα ανανεώνουν πριν από κάθε αγώνα με τη βοήθεια ενός αναπτήρα. Όμως, ο αεροβολιστής που βγαίνει και εκτός σκοπευτηρίου για να εξασκηθεί στη σκοποβολή, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει φωτιστικές συνθήκες τέτοιες που τα απλά, μαύρα σκοπευτικά όργανα να μην προσφέρουν την ιδανική ορατότητα.

Έτσι, οι χρωματιστές τελείες ή τα άλλα σχήματα που υποβοηθούν τη σκόπευση, μπορούν ενδεχομένως να βοηθήσουν, μόνο όμως εάν είναι σωστά σχεδιασμένες και τοποθετημένες τέλεια, σε απόλυτα συμμετρική θέση ως προς το κέντρο της ακίδας και την εγκοπή του κλισιοσκοπίου.

Τα λάθη στην τοποθέτηση χρωματιστών βοηθημάτων σε σκοπευτικά όργανα μπορεί να είναι δύο: το πιο βασικό είναι η οποιαδήποτε απόκλιση από την τέλεια συμμετρία ως προς τον κατακόρυφο άξονα, αφού οποιαδήποτε διαφορά προς τα δεξιά ή αριστερά θα προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στη σκόπευση όταν αλλάζει ο φωτισμός. Όμως, το δεύτερο σφάλμα είναι αρκετά πιο συνηθισμένο, αφού στην ευθυγράμμιση καθ’ ύψος οι διαφορές είναι μεγαλύτερες και είναι δυσκολότερο να εξαλειφθούν, αφού η αντίληψη της καθ’ ύψος ευθυγράμμισης και της σχέσης με τον στόχο εμπεριέχει αναγκαστικά μία δόση υποκειμενικότητας-με απλά λόγια, ο καθένας “ζυγίζει” το ύψος της βολής ανάλογα με το δικό του μάτι και την αντίληψη του χώρου που διαθέτει. Εδώ, όμως, είναι σημαντικό να βοηθούν οι χρωματιστές επισημάνσεις στην ίδια ευθυγράμμιση των απλών σκοπευτικών και όχι να προκαλούν αλλαγή.

Εάν χρησιμοποιούνται τρεις τελείες (μία στην ακίδα και δύο στο κλισιοσκόπιο, θα πρέπει οι τελείες να είναι τοποθετημένες έτσι ώστε η ευθυγράμμισή τους να γίνεται στο ίδιο ακριβώς ύψος που θα ευθυγραμμίζονταν τα σκοπευτικά όργανα χωρίς τις τελείες.

Μόνο έτσι μπορεί κανείς να πει ότι οι χρωματιστές επισημάνσεις θα βοηθήσουν σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού χωρίς να ενοχλούν τον υπόλοιπο καιρό, μπερδεύοντας τον σκοπευτή και αλλάζοντας την αντίληψή του για τη σωστή σκοπευτική εικόνα.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα έχει κανείς στο μυαλό του εάν αποφασίσει να προσθέσει ο ίδιος έγχρωμες επισημάνσεις στα σκοπευτικά όργανα του αεροβόλου του, σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Για να πετύχει το αποτέλεσμα και να είναι αρκετά φωτεινό το τελικό χρώμα, η βάση θα πρέπει πάντοτε να γίνεται με λευκό χρώμα, έστω κι αν θέλουμε αργότερα να προσθέσουμε από πάνω κάποιο πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα στην τελεία της ακίδας. Επίσης, ένας καλός τρόπος να διορθώσουμε μικρά σφάλματα και να ευθυγραμμίσουμε και να ζυγίσουμε τέλεια τις χρωματιστές τελείες, πλαίσια, κλπ είναι με τη χρήση ενός μαύρου ανεξίτηλου μαρκαδόρου, με τον οποίο μαυρίζουμε και “σβήνουμε” κάποια δέκατα του χιλιοστού από το περίγραμμα, με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από αυτή που μπορεί να πετύχει ένα πινέλο με χρώμα.

Άρα, το συμπέρασμα είναι, ότι τα σωστά σχεδιασμένα και τέλεια ευθυγραμμισμένα χρωματιστά σκοπευτικά όργανα δεν είναι κακή επιλογή, αρκεί ο σκοπευτής να γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες και να προσέχει ώστε να αποφεύγει τα σφάλματα. Πάντως, για το σκοπευτήριο του σταθερού στόχου, πιστέψτε μας ότι δεν χρειάζονται-αυτό έχει αποδειχθεί προ πολλού από την συσσωρευμένη εμπειρία εκατομμυρίων σκοπευτών σε όλο τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγα «μυστικά» για το ψάρεμα στο ρέμα…

Το ψάρεμα στο ρέμα –όπως κάθε κυνήγι– είναι ένα κεφάλαιο ανεξάντλητο και είναι βέβαιο ότι κανένας δεν κατέχει όλη την «ύλη του μαθήματος». Ο...
36,294ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.8 ° C
29.8 °
24.9 °
45 %
3.6kmh
0 %
Πα
27 °
Σα
31 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ