Τρίτη, 28 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ SKB την ιστορία η Miroku τη φήμη…

Η SKB την ιστορία η Miroku τη φήμη…

|

Η Miroku και η SKB είναι οι δύο κορυφαίοι κατασκευαστές όπλων στην Ιαπωνία. Και μπορεί η Miroku να έχει το πιο αναγνωρίσιμο όνομα, όμως η SKB είναι αυτή με τη μεγαλύτερη ιστορία…

Η Miroku άρχισε να κατασκευάζει όπλα το 1893 και έκτοτε κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς και να γίνει γνωστή παγκοσμίως. Πριν όμως εμφανιστεί στην αγορά η Miroku, ο Shigyo SaKaBa, ιδρυτής της SKB, εργαζόταν ως μαθητευόμενος στην κατασκευή όπλων και  το 1855, σε ηλικία 20 ετών, ξεκίνησε την παραγωγή και ανάπτυξη των δικών του τουφεκιών. 

Με σφιχτό προϋπολογισμό για το μάρκετινγκ

Το 2007, η SKB γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της. Σε αυτόν τον ενάμιση αιώνα η ιαπωνική εταιρία κατασκευάζει κυνηγετικά όπλα υψηλής ποιότητας τα οποία μπορεί να αποκτήσει κάποιος σε λογική τιμή. Όπως λέγεται στο παρασκήνιο, η φίρμα έχει καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τις τιμές χάρις στον σφιχτό προϋπολογισμό μάρκετινγκ. Λογικά, λοιπόν, κάποιος θα μπορούσε να υποστηρίξει πως αν διέθετε περισσότερα χρήματα για την προώθηση των προϊόντων της, ενδεχομένως οι πωλήσεις της να ήταν πολύ μεγαλύτερες. Ο Ρομπ Γιόχανσεν, ασχολείται με τις πωλήσεις της SKB στις ΗΠΑ από το 1987. Σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι δεν τρέφει και μεγάλη εκτίμηση στις εκστρατείες μάρκετινγκ, αφού συνήθως μεταβιβάζουν το κόστος στους καταναλωτές. 

- Advertisement -

«Χωρίς αυτά τα έξοδα (σ.σ. μάρκετινγκ), η SKB είναι σε θέση να προσφέρει χαμηλότερη τιμή σε σχέση με αυτή που προφέρουν για ανάλογα όπλα οι ανταγωνιστές της», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε:

«Εδώ έχουμε ένα όπλο που δεν κουβαλά την ακριβή (οικονομικά) παράδοση κάποιων άλλων κατασκευαστών, αλλά ρωτήστε τους φίλους και τους γείτονές σας για αυτό και θα πουν καλά λόγια».

Παρόλο που υπάρχει μια ευρεία επιλογή σε αλληλεπίθετα που κοστίζουν κάτω από 3.500 δολάρια, τα SKΒ και τα Browning Citori έχουν πολλά κοινά. Γιατί και τα δύο κατασκευάζονται από εξαιρετικά γνωστούς Ιάπωνες κατασκευαστές.

Πολύ νωρίτερα στις Η.Π.Α.

Ο Browning έχει μια μακροχρόνια συνεργασία με την Miroku, η οποία έκανε το πρώτο ιαπωνικό Browning. Το Citori, που παρουσιάστηκε το 1973, ξεπέρασε ένα… βουνό σκεπτικισμού σχετικά με τα ιαπωνικά κυνηγετικά όπλα. Σήμερα, μάλιστα, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο που χαρακτηρίζεται για την στιβαρότητα και αξιοπιστία του. Το Citori ήταν το τουφέκι που έπεισε τους κυνηγούς σε παγκόσμιο επίπεδο για την ικανότητα των Ιαπώνων να φτιάχνουν κυνηγετικά όπλα υψηλού επιπέδου. Όλα αυτά το 1973. Όμως, πριν το Citori, η SKB, εξήγαγε όπλα στις Η.Π.Α. -συγκεκριμένα το 1968-, στην πιο απαιτητική και πιο μεγάλη αγορά του πλανήτη. Το αποκορύφωμα αυτής της εμπειρίας είναι η σειρά CG7 over-unders, η οποία διατίθεται σε μοντέλα για κυνήγι και σκοποβολή. Τα SKB αρχικά κατασκευάστηκαν με την φιλοσοφία του να επιλεχτούν οι καλύτερες μηχανικές εφαρμογές από όλους τους κατασκευαστές και να συγκεντρωθούν επάνω σε ένα όπλο. Το θέμα, βεβαίως, είναι αν θα έπρεπε να μένει «πιστή» σε τέτοιες λύσεις, στην πορεία του χρόνου και με τις εξελίξεις που έχουν υπάρξει στα δίκαννα.

Τα ελατήρια τύπου V

Τέτοιο παράδειγμα, είναι τα ελατήρια τύπου V (βε) που ωθούν τις σφύρες πυροδότησης. Μπορεί ακόμα να υπάρχει ο προβληματισμός αν τα ελατήρια τύπου σπιράλ μπορούν να προσφέρουν την ίδια αίσθηση στο τράβηγμα της σκανδάλης με αυτή που προσφέρουν τα ελατήρια τύπου V. Ωστόσο, αυτό που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα ελατήρια τύπου σπιράλ προσφέρουν πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία. Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το ερωτηματικό είναι γιατί η SKB παρέμεινε πιστή σε αυτήν την εφαρμογή (ελατήρια V).

Και άλλες εταιρείες συνεχίζουν να επιμένουν στην χρήση ελατηρίων τύπου V. Η επιλογή τους όμως αυτή έχει μια πολύ συγκεκριμένη φιλοσοφία. Συνήθως τα τοποθετούν σε όπλα που προορίζονται για το σκοπευτήριο και ο μηχανισμός σκανδάλης έχει την δυνατότητα να αποσπαστεί από την βάση με μια κίνηση. Στην περίπτωση αυτή, κι όταν πρόκειται για ελεγχόμενη κατάσταση, η αντικατάσταση των ελατηρίων, αν σπάσουν, αποτελεί εύκολη υπόθεση. Όταν πρόκειται όμως για όπλο που η πρόσβαση στο μηχανισμό σκανδάλης απαιτεί πολύωρη εργασία από ειδικευμένο τεχνίτη, τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μια τέτοια περίπτωση είναι στο κυνήγι. Τί θα κάνει ο κυνηγός αν σπάσει ένα από τα δυο ελατήρια που ωθούν τις σφύρες; Θα πρέπει να παρατήσει το κυνήγι ή να συνεχίσει κρατώντας στα χέρια του ένα πολύ βαρύ μονόκαννο. Ένα, λοιπόν, από τα αρνητικά στοιχεία των SKB είναι αυτό.

Η αίσθηση στο τράβηγμα της σκανδάλης

Η επιλογή της ιαπωνικής εταιρείας είναι να προσφέρει άριστη αίσθηση στο τράβηγμα της σκανδάλης γνωρίζοντας εξ αρχής ότι τα ελατήρια τύπου V, κάποια στιγμή θα «βγάλουν» προβλήματα. Όσο ποιοτικά κι αν είναι, όσο προσεγμένα κι αν είναι σε ότι αφορά την μηχανολογική τους επεξεργασία και όσο τέλεια θερμική επεξεργασία και αν έχουν δεχτεί. Στα υπόλοιπα, και πέραν της όποιας επιφύλαξης για τα ελατήρια που ωθούν τις σφύρες, πρόκειται για όπλα που κάθε μηχανική εφαρμογή τους μαρτυρά ποιότητα και αξιοπιστία. Το σύστημα κλειδώματος, τα μέταλλα, οι εφαρμογές και γενικότερα κάθε τμήμα που αποτελεί το όπλο έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στην χρήση και τον χρόνο.

 

Είναι πολλά χρόνια πίσω, περίπου 40 όταν ένα τέτοιο όπλο ξεκίνησε την καριέρα του στο σκοπευτήριο. Ακόμα σήμερα εξακολουθεί να ρίχνει φυσίγγια και να είναι σε άριστη κατάσταση. Το πόσα φυσίγγια έχει ρίξει ένας… Θεός το ξέρει. Ο κάτοχος του έχει γίνει ο μεγαλύτερος γνώστης στην κατασκευή ελατηρίων τύπου V. Πραγματικά θαυμάζω αυτό το όπλο αλλά και την φιλοσοφία του κατόχου του που συνοψίζεται στο, «που θα ξαναβρώ τέτοιο όπλο που έχει ρίξει 10 κοντέινερ φυσίγγια και το μόνο που μου έχει ζητήσει μέχρι τώρα είναι μερικά ελατήρια;».

Το δικό μου ερώτημα…

Από την στιγμή που η ιαπωνική εταιρεία έχει μια πολύ καλή φιλοσοφία σε ότι αφορά στην τιμολογιακή της πολιτική και το όπλο που κατασκευάζει είναι πραγματικά ένα εργαλείο που αντέχει, γιατί δεν φτιάχνει ένα μοντέλο με αφαιρούμενη σκανδαλοθήκη; Ένα μοντέλο που να δίνει την δυνατότητα στο κάτοχο του, είτε στο σκοπευτήριο, είτε στο κυνήγι, να μπορεί να προχωρήσει σε άμεση επισκευή της δυσλειτουργίας σε περίπτωση που ένα ελατήριο τον προδώσει.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καλαμάρια: Το βυθόμετρο είναι «εργαλείο» – Βίντεο

Σπάνια συναντάς άνθρωπο που σου λέει ότι δεν τρώει τα καλαμάρια. Μπορεί να ακούσεις προτιμήσεις σε είδη ψαριών ή κάποιους που δεν τρώνε καθόλου...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.6 ° C
29.8 °
26.4 °
42 %
4.5kmh
0 %
Τρ
28 °
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
34 °
Σα
32 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ