Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΣφαιρίδια, δράμια, νούλες: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Σφαιρίδια, δράμια, νούλες: Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

|

- Advertisement -

 

Ας γνωρίσουμε καλύτερα τα φυσίγγια που χρησιμοποιούμε στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Μόνο τότε θα ξέρουμε τι μπορούν να κάνουν.

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται το κυνήγι του αγριόχοιρου στη χώρα μας δεν ευνοούν σε όλες τις περιπτώσεις τη χρήση μονόβολων, οπότε εκ των πραγμάτων οι κυνηγοί προτιμούν τα σφαιρίδια, τα οποία αφενός διορθώνουν σκοπευτικά λάθη, αφετέρου επιφέρουν στο θήραμα πολλαπλό πλήγμα, αυξάνοντας τις πιθανότητες της ακαριαίας καταβολής του. Θα επιχειρήσω να αναλύσω μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά των σφαιριδίων, με την ελπίδα ότι θα μπορέσω να βοηθήσω τους… άπειρους “γουρουνοκυνηγούς”, να κάνουν σωστές επιλογές.

Σημαντικός παράγοντας η σφαιρικότητα

- Advertisement -

H ταχύτητα ενός σώματος εξαρτάται από το λόγο της μάζας (βάρους) δια της αντίστασης στον αέρα. Το σφαιρικό σχήμα λοιπόν των σκαγιών και των σφαιριδίων γενικότερα, έχει πολύ μικρό συντελεστή αντίστασης, καθώς συνδυάζεται με το μεγάλο ειδικό βάρος του μολύβδου από τον οποίο είναι κατασκευασμένα. Έτσι τα σφαιρίδια μάς δίνουν την μέγιστη δυνατή ταχύτητα (άρα και διατρητική ικανότητα), καθώς επίσης, έχοντας μικρό συντελεστή τριβής, μπορούν να μας δώσουν υψηλά ποσοστά ευθυβολίας. Ένας παράγων στον οποίο οι κυνηγοί δεν δίνουν μεγάλη σημασία, είναι το κράμα του μετάλλου των σφαιριδίων, καθώς και η επικάλυψή τους αν αυτή υπάρχει. Σπουδαίο ρόλο επίσης παίζει και η σφαιρικότητα. Η ευθυβολία είναι απαραίτητη για να μην έχουμε μεγάλες εκτροπές από το στόχο.

Τα επιμεταλλωμένα…

Όλα τα πιο πάνω σχετίζονται και με τη στιλπνότητα της επιφάνειας των σφαιριδίων. Οι εταιρίες επιδιώκουν πάντοτε να κατασκευάζουν τα σφαιρίδια, με τη μεγαλύτερη δυνατή στιλπνότητα, διότι η λεία επιφάνεια, βοηθάει πολύ στο να έχουμε μικρότερη αντίσταση στον αέρα. Για το λόγο αυτό ορισμένες εταιρίες, χρησιμοποιούν επιμεταλλωμένα σφαιρίδια (επιχαλκωμένα, επινικελωμένα κ.λπ.) τα οποία έχουν χαμηλότερο συντελεστή αντίστασης. Στο σημείο αυτό όμως, χρειάζεται προσοχή, διότι υπάρχουν και αρνητικοί παράγοντες.

Τα αποτελεσματικά σφαιρίδια είναι εκείνα που παραμορφώνονται καθώς διεισδύουν στο κρέας του θηράματος και του δημιουργούν μεγαλύτερο και πιο αποτελεσματικό τραύμα. Τα επιμεταλλωμένα σφαιρίδια (κυρίως τα επινικελωμένα) έχουν χαμηλότερο συντελεστή παραμόρφωσης από τα απλά, με αποτέλεσμα ορισμένες φορές να μην καταβάλουν ακαριαία το θήραμα. Ορισμένες εταιρίες, έχουν κάνει χιλιάδες πειράματα πριν καταλήξουν σε κάποιο τυποποιημένο φυσίγγι, το οποίο συνιστούν για συγκεκριμένες χρήσεις. Να διαβάζετε με προσοχή της οδηγίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των φυσιγγίων γιατί κυρίως στα Αμερικανικά φυσίγγια υπάρχουν κάποια που κατασκευάζονται για πιο ευάλωτα θηράματα (ελάφια, ζαρκάδια) και δεν είναι κατάλληλα για το κυνήγι του αγριόχοιρου.

Με κριτήριο το μέγεθος

Οι κυνηγοί στην πλειοψηφία τους αγοράζουν γενικά και αόριστα “9βολα” ή “10βολα”, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς είναι αυτό που θα βάλουν στο όπλο τους. Αρκούνται στα ονόματα και στην τιμή, η οποία δεν αντικατοπτρίζει πάντοτε την ποιότητα. Μπορεί σε κάποιο βαθμό η υψηλή τιμή να υποδηλώνει εγγυημένο ή μελετημένο προϊόν, όμως τίποτε δεν είναι απόλυτο, καθώς κάθε κανόνας έχει εξαιρέσεις. Κάποιες επιπόλαιες δοκιμές σε ντενεκέδες, βράχους, ή δέντρα, περιπλέκουν περισσότερο τα πράγματα, δίνοντας μία ασαφή εικόνα, σε ότι αφορά την κατανομή των σφαιριδίων και την διατρητική τους ικανότητα.

Ανάλογα το θήραμα και την απόσταση

Πολλοί κυνηγοί θεωρούν ότι όσο πιο μεγάλα είναι τα σφαιρίδια, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουν. Αυτό έχει μία λογική, αν πρόκειται για μεγάλα θηράματα ή για οριακές αποστάσεις. Αν το θήραμα όμως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο και η απόσταση είναι κάτω από 20 μέτρα, τότε είναι προτιμότερο να επιλέξουμε μικρότερα (άρα περισσότερα ανά βολή) σφαιρίδια, διότι έτσι θα έχουμε ισχυρό (λόγω μικρής απόστασης), πλήγμα και κυρίως πολλαπλό.

Η χώρα προέλευσης

Διαφορετικό μετρικό σύστημα έχει η Αμερική, διαφορετικό, η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.ο.κ. Η διάμετρος των σφαιριδίων διαφέρει από χώρα σε χώρα, καθώς και ο τρόπος γόμωσης από εταιρία σε εταιρία. Για παράδειγμα τα ευρωπαϊκά σφαιρίδια που χρησιμοποιούνται στα γνωστά φυσίγγια ως “9βολα”, έχουν διάμετρο 8,65 χιλιοστά, ενώ στα αμερικανικά 8,38 χιλιοστά, όπως θα δούμε στους πίνακες με τις κλίμακες ανά χώρα. Δηλαδή τα ευρωπαϊκά 9βολα είναι μεγαλύτερα από τα αμερικανικά. Κάτι ανάλογο συμβαίνει σε πολλές χώρες και σε πολλές εταιρίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στους κυνηγούς, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν ακριβώς τι αγοράζουν. Τα σφαιρίδια σύμφωνα με τα δημοφιλέστερα ευρωπαϊκά μετρικά συστήματα, υποδιαιρούνται σε νούμερα κάτω από το μηδέν, με τις διαμέτρους που δημοσιεύονται δίπλα:

Πρέπει λοιπόν να μελετήσουμε σοβαρά το είδος των σφαιριδίων που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε κάθε περίπτωση και να μην αρκούμαστε στον αριθμό που περιέχει κάθε φυσίγγι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα φυσίγγια 76 χιλιοστών, σε σύγκριση με εκείνα των 70 χιλιοστών, όπου τα πρώτα μπορεί να έχουν γόμωση με 15 σφαιρίδια, ίδιας διαμέτρου με τα γνωστά 9βολα των 70 χιλιοστών. Αξίζει να διαβάσουμε επίσης τις προδιαγραφές κάθε κατασκευαστή, οι οποίες συχνά θα μας βοηθήσουν πολύ στην τελική μας επιλογή.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οκτώβρης των φερματζήδων…

Οκτώβρης και η δράση για τους κυνηγούς ξεκινά! Βέβαια το γουρούνι και ο λαγός έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η εκκίνηση για την πέρδικα οριοθετείται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
26.5 ° C
28.1 °
25.4 °
46 %
5.1kmh
20 %
Κυ
29 °
Δε
27 °
Τρ
24 °
Τε
22 °
Πε
22 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ