Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ χρησιμότητα του porting

Η χρησιμότητα του porting

|

Δεν πρόκειται για καινούργια τεχνολογική εξέλιξη, καθώς το porting εφαρμόζεται για πολλά χρόνια στις κάννες των όπλων. Ωστόσο αρκετοί δεν γνωρίζουν τι προσφέρουν οι τρύπες που υπάρχουν στο τελείωμα των καννών, όπως και το κατά πόσο αξίζει τον κόπο και την δαπάνη να το κάνουν στο δικό τους όπλο.

Στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν τα βλητικά χαρακτηριστικά των όπλων τους, οι εταιρείες πραγματοποιούν δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες δοκιμές κάθε χρόνο, για να βρουν αυτό που θα ξεχωρίσει, αυτό που θα τους δώσει προβάδισμα συγκριτικά με τους ανταγωνιστές.

Οι περισσότερες προσπάθειες συνήθως εγκαταλείπονται, γιατί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα. Ελάχιστες είναι αυτές που εγκρίνονται και μπαίνουν σε διαδικασία παραγωγής.

- Advertisement -

Κυρίως για σκοπευτικά

Το porting, ανήκει στην κατηγορία αυτών που «προχώρησαν» και η εφαρμογή του γίνεται κυρίως για όπλα που προορίζονται για σκοπευτικά αθλήματα. Αυτά που προσφέρει η συγκεκριμένη εφαρμογή πιο ουσιαστικά για τους σκοπευτές παρά τους κυνηγούς. Στους σκοπευτές, και ειδικά αν αναφερθούμε σε επίπεδο πρωταθλητισμού, η παραμικρή λεπτομέρεια που συντελεί θετικά κάνει την μικρή διαφορά που δίνει τις νίκες και μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις.

Η αρχική σκέψη για την εφαρμογή του porting στηρίχτηκε σε δυο άξονες. Ο πρώτος ήταν να μειωθεί η αναπήδηση του στομίου της κάννης (flip). Η μικρότερη αναπήδηση του στομίου της κάννης δίνει τη δυνατότητα στον χειριστή του όπλου να πραγματοποιήσει γρηγορότερα τη δεύτερη βολή και να μειώσει την προσπάθεια σκοπευτικής διόρθωσης που πρέπει να κάνει μετά το λάκτισμα που δέχεται στον ώμο του από την πρώτη βολή.

Σε λαγό και μπεκάτσα

Κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και τον κυνηγό που θέλει να έχει γρήγορη δεύτερη βολή. Τέτοιοι κυνηγοί είναι αυτοί της μπεκάτσας και σε κάποιες περιπτώσεις του λαγού.

Όταν το θήραμα “δίνει” πολύ μικρό χρονικό διάστημα οπτικής επαφής στον κυνηγό, η ταχύτητα εκτέλεσης της δεύτερης βολής είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας. Γενικότερα, και ανεξάρτητα από το θήραμα, όταν και όπου υπάρχει αναγκαιότητα

γρήγορης δεύτερης βολής, το porting δεν είναι αυτό που θα την εξασφαλίσει αλλά σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα μαζί θα συντελέσει στο να στεφθεί από επιτυχία.

Τα αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας και ωθούν την γόμωση, όταν φτάσουν στο σημείο που υπάρχουν οι τρύπες- σχισμές του porting θα εκτονωθούν μέσα από αυτές. Η βίαια εκτόνωση των αερίων θα έχει ως αποτέλεσμα να «σταθεροποιήσει» τον σωλήνα της κάννης και να μειώσει την κίνηση της προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Άμεσα γίνεται αντιληπτό ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει το porting να είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιτυγχάνεται το ζητούμενο. Δεν αρκούν μερικές τρύπες στο άκρο της κάννης για να ισχυριστεί κάποιος ότι η κάννη του έχει porting. Ούτε είναι αρκετές για να είναι σε θέση ο κάτοχος του όπλου να ισχυριστεί ότι η εφαρμογή αυτή πραγματικά αποδίδει. Συμπέρασμα αυτής της διαπίστωσης είναι ότι δεν αρκεί ο οπλουργός να γνωρίζει να κάνει τρύπες ή να έχει τα κατάλληλα εργαλεία, αλλά να είναι σε θέση να σχεδιάσει με σωστό τρόπο το porting ώστε να αποδίδει και τα αναμενόμενα.

Το φαινόμενο της έκρηξης στομίου

Ο δεύτερος άξονας σκέψης για την εφαρμογή του porting στηρίχτηκε στο να βρεθεί τρόπος ώστε να μειωθεί το φαινόμενο της έκρηξης στομίου. Μόλις το βύσμα μαζί με τα σκάγια βγει από το στόμιο της κάννης τα αέρια που ακολουθούν εκτονώνονται βίαια. Προσπερνούν το βύσμα και εισχωρούν στον χώρο των σκαγιών. Το “ανακάτεμα” αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιδρά σε ένα βαθμό αρνητικά στην ποιότητα κατανομής των σκαγιών.

Η μείωση του φαινόμενου που επιτυγχάνεται μέσο του porting συντελεί στο να είναι καλύτερο το βλητικό αποτέλεσμα. Τα αέρια εκτονώνονται από τα πλάγια της κάννης μέσο του porting πριν το βύσμα μαζί με τα σκάγια βγουν από την κάννη. Αν το βελτιωμένο βλητικό αποτέλεσμα είναι ζητούμενο τότε η εφαρμογή του porting θα συντελέσει σε αυτό. Δεν αρκεί από μόνη της αυτή η τεχνολογική εφαρμογή στο να δώσει το επιθυμητό βλητικό αποτελέσαμε ωστόσο συντελεί θετικά.

ΕΝΘΕΤΟ

Αξίζει; Θα το δούμε στάνταρ σε όπλα μαζικής παραγωγής;

Δεν είναι εύκολο να αποφασίσει κανείς το αν θα το κάνει στο όπλο του αν δεν υπάρχει γιατί κάποιοι θα θεωρήσουν ότι θα “χαλάσουν ” το όπλο και κάποιοι άλλοι ότι με αυτό θα βελτιώσουν τα βλητικά χαρακτηριστικά του. Το ίδιο ισχύει και σε ότι έχει να κάνει και με την μεταπωλητική αξία του όπλου. Οι εταιρείες, προς το παρόν, δεν κάνουν ευρεία εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Porting θα βρείτε μόνο σε όπλα που προορίζονται για το σκοπευτήριο και όχι σε όλα. Όπως και να έχει η συγκεκριμένη εφαρμογή προϋποθέτει επιπλέον χρόνο στην διαδικασία παραγωγής που αυτός ο χρόνος μεταφράζεται σε κόστος. Τέλος, υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις σχετικά με το αν κάποιος θα κάνει την αρχή και θα περάσει το porting ως στάνταρ στην παραγωγή κάποιου(ων) μοντέλου του, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουν και άλλοι.

Από την άλλη, βεβαίως, τίποτα δεν είναι και απίθανο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βίντεο: Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στην Θεσσαλονίκη – Ρήμαξαν όλα τα οπωροφόρα!

Αγριογούρουνα εγκαταστάθηκαν σε αυλή σπιτιού στα Πεύκα Θεσσαλονίκης Συνολικά 25 αγριόχοιροι, 3 σκρόφες και 22 μικρά, έκαναν επιδρομή στην αυλή του μέχρι πρότινος προέδρου του...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ