Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΚάθε Piotti κι ένα μοναδικό έργο τέχνης...

Κάθε Piotti κι ένα μοναδικό έργο τέχνης…

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Κάθε σουπερποζέ με τη σχεδίαση και τις μηχανικές εφαρμογές της Boss όπως και κάθε πλαγιόκαννο με μηχανισμούς Holland & Holland, είναι μοναδικό έργο τέχνης και με αυτήν την λογική κατασκευάζει τα όπλα της η Piotti

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Την δεκαετία του 1960, σχεδόν κάθε ισόγειο στην περιοχή της Μπρέσια, ήταν βιοτεχνία που κατασκεύαζε όπλα ή εξαρτήματα για αυτά. Η τέχνη της οπλουργικής ήταν τόσο διαδεδομένη σε αυτό το κομμάτι της Βόρειας Ιταλίας, που σχεδόν όλοι οι νέοι της περιοχής δεν υπήρχε περίπτωση να μην ασχοληθούν είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, με αυτήν. Στη συγκεκριμένη δεκαετία, λοιπόν, η Ιταλία έβαλε τις βάσεις που της έδωσαν την ευκαιρία να εξελιχθεί σ’ έναν από τους κορυφαίους «παίκτες» στον κόσμο, στο χώρο των κυνηγετικών όπλων.

Παράλληλα, εκείνα τα χρόνια έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς εξαιρετικούς μάστορες να ξεχωρίσουν και εν συνεχεία ν’ αναδειχθούν σε κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας κυνηγετικών όπλων. Δύο σπουδαίοι τεχνίτες, που εκείνη την περίοδο ξεχώρισαν, ήταν και τα αδέλφια Araldo και Faustino Piotti. Η ιστορία, τους έχει κατατάξει στην κατηγορία των κορυφαίων κατασκευαστών και τα όπλα τους μπορούν να τα αποκτήσουν μόνο εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν πάνω από 50.000 ευρώ για ένα μοναδικό δημιούργημα, η ποιότητα κατασκευής του οποίου παίρνει «άριστα 10», με… άριστα το 10.

Όμως, τα πράγματα, στα πρώτα χρόνια της παρουσίας τους στο χώρο, μόνο… ρόδινα δεν ήταν για τα δύο αδέρφια. Χρειάστηκαν ατελείωτες ώρες δουλειάς στον πάγκο, τεράστιες θυσίες και πολλά ξενύχτια ώστε να μπορέσουν να παρουσιάσουν τα πρώτα όπλα τους, που αποτελούσαν ένα συνδυασμό μοντέρνου και κλασσικού. Άλλωστε, για να καταφέρουν να μπουν στο πάνθεο της παγκόσμιας ιστορίας της οπλουργίας, έπρεπε να ξεχωρίζουν μέσα από τα εκατοντάδες που κατασκευάζονταν στην Ιταλία.

Σήμερα οι Fratelli (Pioti), Manuel, Fabio, Rudy, Sergio και άλλοι 9 εξειδικευμένοι τεχνίτες που εργάζονται στην εταιρεία συνεχίσουν την παράδοση της φίρμας φτιάχνοντας χειροποίητα όπλα υψηλής ποιότητας. Εννέα όπλα αποτελούν την βασική σειρά της Piotti, μεταξύ αυτών και μία καραμπίνα Benelli που είναι σίγουρα ξεχωριστή γιατί φέρει την υπογραφή του μεγάλου κατασκευαστή. Το μοντέλο Piotti/Benelli έχει ατσάλινη βάση με ξεχωριστή σχεδίαση και χειροποίητα σκαλίσματα σε όλη την επιφάνεια της. Ανάλογα, δε, την παραγγελία μπορούν να μπουν και χρυσά ένθετα.

Η κάννη είναι κατασκευασμένη από την Piotti με τους χάλυβες που κατασκευάζει τα δίκαννα όπλα της. Η Piotti υποστηρίζει ότι μπήκε στη διαδικασία να συμπεριλάβει ένα αυτογεμές στην γκάμα της, γιατί δεν μπορούσε να την αφήσει αδιάφορη το γεγονός ότι υπάρχει παγκόσμια ζήτηση για τα όπλα αυτά. Ο λόγος, δε, που επέλεξε τα όπλα Benelli, είναι το κορυφαίο λειτουργικό σύστημα που διαθέτουν. Μεταξύ των πλαγιόκαννων και αλληλεπίθετων που κατασκευάζει η φίρμα, υπάρχει κι ένα σκοπευτικό μοντέλο που σίγουρα προορίζεται για λίγους. Πρόκειται για ένα αλληλεπίθετο τύπου Boss, με μισές φωτιές και κινητή σκανδαλοθήκη.

Η διαφορά του με τα υπόλοιπα όπλα αυτού του τύπου, όπως για παράδειγμα τα Perazzi, είναι το όνομα του κατασκευαστή. Στον χώρο των οπλόφιλων, το όνομα Piotti σε ένα όπλο, σημαίνει πως αυτό είναι ξεχωριστό, μοναδικό. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά στην κατασκευή των Piotti είναι ο μοχλός ανοίγματος που τοποθετείται στο πλάι της βάσης. Βεβαίως, αυτό γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη του πελάτη, γιατί αν αυτός έχει διαφορετική άποψη, η ιταλική φίρμα θα φροντίσει να την υλοποιήσει.

Ωστόσο, ο μοχλός ανοίγματος στο πλάι της βάσης, αποτελεί «σήμα κατατεθέν» της εταιρείας και οι περισσότεροι που αγοράζουν όπλα από την Piotti αυτόν επιλέγουν. Ειδικά αν το όπλο που αγοράζουν είναι ένα κλασικό δίκαννο. Τα πλαγιόκαννα με μισές φωτιές, από την σειρά BSEE, είναι ίσως τα ωραιότερα όπλα με μηχανισμό Anson Deeley που κατασκευάστηκαν ποτέ. Επίσης, έχουν μοναδική σχεδίαση στην βάση με κυματοειδές τελείωμα και στρογγυλεμένο κάτω μέρος (round action). Σε αυτή την σειρά όπλων οφείλει η Piotti, την ανάδειξή της σε κορυφαίο οπλοκατασκευαστή παγκοσμίως.

Στην γκάμα των προϊόντων του ιταλικού εργοστασίου περιλαμβάνονται και ραβδωτά όπλα. Ένα κλασικό ραβδωτό με κινητό ουραίο σε πολλά διαμετρήματα και ένα πλαγιόκαννο με μηχανισμό Holland & Holland σε διαμετρήματα από 6,5 Χ 57R – 500 H&H. Για το δεύτερο δεν χρειάζεται να πούμε πολλά γιατί η τιμή του, και μόνο, λέει πολλά, καθώς ξεκινά από τα 70.000 ευρώ. Μοντέλα πλαγιόκαννων με λείες κάννες όπως το Piuma μπορεί να μην ανήκουν στα κορυφαία της ιταλικής εταιρείας ωστόσο είναι κομμάτια που έχτισαν το θρύλο της.

Η ετήσια παραγωγή της Piotti είναι μικρή καθώς δεν ξεπερνά τα 50 όπλα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος χρόνος παράδοσης να είναι, περίπου, στους 8 μήνες. Επομένως, όποιος θέλει ένα όπλο της ιταλικής φίρμας, θα πρέπει να… οπλιστεί με υπομονή!

 

Δεν αγοράζεις όπλο, κάνεις μία επένδυση

 

Οι αγοραστές των Piotti γνωρίζουν ότι η «κατάθεση» χρημάτων στην ιταλική εταιρεία αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Αντί, λοιπόν, να αγοράσουν έναν ακριβό πίνακα ή κάποιο άλλο αντικείμενο συλλεκτικής αξίας, ή ένα άλλο έργο τέχνης, για να το τοποθετήσουν στην συλλογή τους με τη λογική ότι στο μέλλον μπορεί να τους αποφέρει πολλαπλάσια χρήματα από αυτά της αγοράς του, επιλέγουν να επενδύσουν σε ένα Piotti.

Μάλιστα, στον μαγικό κόσμο των συλλεκτών, υπάρχει η άποψη ότι ένα όπλο της ιταλικής φίρμας θα τους αποδώσει πολύ μεγαλύτερο επιτόκιο στο μέλλον, από αυτό που θα τους έδινε μία οποιαδήποτε τράπεζα για την κατάθεση του αντίστοιχου ποσού, ακόμη και σε προθεσμιακό λογαριασμό.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Beretta Bellmonte I Camo Max 5

Με βελτιώσεις και νέα εμφάνιση, το θρυλικό SL-80 προκαλεί τους κυνηγούς... Ένα όπλο το οποίο γράφει ένδοξη ιστορία εδώ και 50 χρόνια, ανανεώνεται και γίνεται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
27.1 ° C
30.1 °
25.2 °
51 %
1kmh
20 %
Σα
30 °
Κυ
29 °
Δε
25 °
Τρ
26 °
Τε
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ