Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήPietta Zephyrus Gold: Ένα άριστο όπλο αδρανείας

Pietta Zephyrus Gold: Ένα άριστο όπλο αδρανείας

|

Για όσους γνώριζαν την τέχνη του μετάλλου στην ευρύτερη περιοχή της Brescia εκείνα τα χρόνια ήταν “χρυσά”. Ο Pietta είχε πελάτες μεγάλους κατασκευαστές όπλων και παρήγαγε για αυτούς εξαρτήματα, όπως κλείστρα, πιστόνια, βίδες, πείρους κ.ά. Η κατασκευή περιστρόφων πιστολιών, έδωσε νέες προοπτικές στη μικρή βιοτεχνία του Pietta. Oι εγκαταστάσεις μεγάλωσαν, το προσωπικό αυξήθηκε και τα μηχανήματα εκσυγχρονίστηκαν. Η μεγάλη αγορά των Η.Π.Α. απορροφούσε όλη την παραγωγή.

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η ιστορία της Pietta ξεκινά το 1960 όταν ο Giuseppe Pietta ξεκινά την παραγωγή κυνηγετικών πλαγιόκαννων και αλληλεπίθετων όπλων. Η μεγάλη ζήτηση αντιγράφων των θρυλικών περιστρόφων του Far West στην Αμερική, κεντρίζει το ενδιαφέρον του Giuseppe και στρέφει την παραγωγή του σε αντίγραφα θρυλικών περιστρόφων, όπως το 1851 Navy που ήταν και το πρώτο του περίστροφο. Η βιοτεχνία έγινε εργοστάσιο και ο όγκος των εξαγωγών έδωσε τον τιμητικό τίτλο του Cavaliere (ιππότη) στον G. Pietta. O G.PIETTA ξεκίνησε το 1960 σε ένα εργαστήριο των 20 τ.μ. και το 1999 ανακηρύχθηκε από τον πρόεδρο της Ιταλίας Cavaliere, έχοντας κατασκευάσει μέχρι τότε 1.200.000 όπλα, κυρίως revolver. Γνωρίζοντας πολύ καλά την τέχνη της οπλουργικής ο Giuseppe Pietta, κατασκεύαζε και εξακολουθεί να κατασκευάζει εξαρτήματα – κυρίως για αυτογεμή – για λογαριασμό μεγάλων εταιρειών.

- Advertisement -

Τα δύο του αγόρια σπούδασαν την τέχνη και με την καθοδήγηση του πατέρα τους, μπήκαν δυναμικά στην εταιρεία. Σήμερα η παραγωγή είναι καθετοποιημένη. Η εταιρεία στεγάζεται σε χώρο 3.000 τ.μ. με προοπτική επέκτασης στα 9.000 τ.μ. Η παραγωγή της εστιάζεται κυρίως σε πιστόλια, έχοντας ετήσια παραγωγή που φθάνει τις 35.000. Επίσης κατασκευάζει πιστόλια κυνηγετικών διαμετρημάτων (8.000 ετήσια παραγωγή). Στην Αμερική οι μηνιαίες πωλήσεις αγγίζουν τα 7.000 τεμάχια. Στα όπλα που αφορούν την δική μας αγορά, δηλαδή τα λειόκαννα, η Pietta κατασκευάζει δύο τύπους αυτογεμών (αερίων, αδράνειας) με ετήσια παραγωγή 3.000 όπλα. 

Η εμπειρία στην παραγωγή των εξαρτημάτων που αποτελούν τα αυτογεμή με λειτουργία αερίων και αδράνειας προϋπήρχε. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν η απόφαση να προχωρήσουν σε παραγωγή όπλων με τη φίρμα της εταιρίας. Η απόφαση αυτή πάρθηκε πριν από λίγα χρόνια και τα Pietta κυκλοφορούν πλέον και με τη δική τους φίρμα. Στο σχεδιαστήριο έδωσαν τις λύσεις για το πώς θα είναι η τελική μορφή των αυτογεμών. Όπλα με λειτουργία αερίων και αδράνειας μπήκαν στην παραγωγή.

Οι πρώτες αναγνωριστικές κινήσεις έγιναν για να ληφθούν τα μηνύματα από την αγορά και αμέσως μετά ακολούθησε η συστηματική παραγωγή. Σε διάστημα 3 χρόνων η Pietta κατάφερε να έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα και παράλληλα να κατασκευάζει λειόκανα αυτογεμή για λογαριασμό άλλων γνωστών ιταλικών εταιρειών. Ούτως ή άλλως τα όπλα της κυκλοφορούσαν στην αγορά με ξένες φίρμες και η συμπεριφορά τους ήταν άριστη. Μετά την εδραίωση της εταιρείας στο χώρο αυτό, ακολουθεί η διεύρυνση της γκάμας.

 

Το Zephyrus Gold που μας παραχωρήθηκε για δοκιμή, είναι το «στολισμένο» μοντέλο με χρυσά ένθετα, βάση στο χρώμα του τιτανίου και καλύτερης ποιότητας ξύλινα μέρη. Το κλείστρο διαθέτει περιστροφική κεφαλή κλειδώματος με την ουρά της κάνης. Είναι συνδεδεμένο με τον σιδηρόδρομο που διαθέτει μπράτσα. Η ύπαρξη του σιδηροδρόμου οφείλεται, στο ότι το ελατήριο επανάταξης του κλείστρου είναι τοποθετημένο μπροστά και περιβάλλει την αποθήκη φυσιγγίων. Βάση και αποθήκη φυσιγγίων είναι κατασκευασμένη από ergal. Η σκανδαλοθήκη είναι από πολυμερικό υλικό. Όλα αυτά για την μείωση του βάρους. Το βάρος, με μήκος κάνης 66 cm είναι 3.275 gr. Η κάννη εσωτερικά είναι χρωμιωμένη, ο αυλός έχει διάμετρο 18,4 mm, η θαλάμη μήκος 76 mm. Οι σφραγίδες δοκιμής είναι της Ιταλικής τράπεζας δοκιμών και πιστοποιούν ύψος πιέσεων στις 1.370 Bar. Το όπλο μπορεί να δεχτεί και φυσίγγια με ατσάλινα σκάγια.

Τα τσοκ βιδώνουν εσωτερικά και έχουν μήκος 5 cm. Τα ξύλα είναι από καρυδιά ενώ το όπλο συνοδεύεται από φλάντζες αλλαγής κλίσεων. Το πέλμα είναι ελαστικό. Το Pietta Zephyrus Gold συνοδεύεται από βαλίτσα μεταφοράς, 5 τσοκ, φλάντζες αλλαγής κλίσεων, κλειδί για τσοκ και οδηγίες χρήσεως στα Ελληνικά.

Σοφοκλής Κοσκινάς

Ξεκινώντας από το σημαντικό που είναι η τιμή, θεωρώ ότι πρόκειται για καλή περίπτωση. Η τιμή του για ιταλικό αυτογεμές και μάλιστα έκδοση Gold, αν μη τι άλλο είναι ευκαιρία. Το Zephyrus είναι 100% κατασκευασμένο στην Ιταλία, καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας, είναι δοκιμασμένο (με σφραγίδες) στα 1.370 Bar και μπορεί να ρίξει και ατσάλινα σκάγια. Απλό και εύκολο στην συντήρηση όπως όλα τα όπλα που λειτουργούν με αδράνεια. Προσεγμένο στις εφαρμογές του και όμορφο. Τρέφω συμπάθεια στη συγκεκριμένη εταιρεία, γιατί έτυχε να γνωρίσω την οικογένεια και διαπίστωσα με πόση αγάπη και πάθος κάνουν τη δουλειά τους. Παράλληλα παρατήρησα ότι δουλεύουν μεθοδικά και γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που κάνουν.

Η εξέλιξή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ότι αφορά στα λειόκαννα, είναι σημαντική. Πλέον, κατασκευάζουν αυτογεμή και για άλλες γνωστές Ιταλικές εταιρείες και η παραγωγή τους είναι καθετοποιημένη. Δεν προμηθεύονται εξαρτήματα για να κάνουν συναρμολόγηση. Κλείστρα, κάνες, βάσεις, κατασκευάζονται από τους ίδιους. Αν πιάσετε το Zephyrus στα χέρια σας και το εξετάσετε, θα διαπιστώσετε ότι είναι προσεγμένο. Δεν θα βρείτε επάνω του κατασκευαστικούς συμβιβασμούς προς χάρη μείωσης του κόστους. Καλό και χρυσό το σύστημα επανάταξης του κλείστρου, αλλά πιστεύω ότι με μικρές αλλαγές στο μηχανισμό θα εξοικονομούσαν αρκετά γραμμάρια (τουλάχιστον 200). Τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι καλά. Το πέλμα απορροφά μέρος της ενέργειας που μεταφέρεται προς τα πίσω, αλλά «κολλάει» στα ρούχα. Το κλείστρο διαθέτει περιστροφική κεφαλή που κλειδώνει στην ουρά της κάννης. Η ουρά είναι κοντή με αποτέλεσμα να αφαιρείται λιγότερο μέταλλο από τη βάση. Πράγμα που καθιστά τη βάση πιο ανθεκτική στις μηχανικές καταπονήσεις.

Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια, απλά και magnum, ακόμη και αυτά με τα ατσάλινα σκάγια. Θα πρότεινα σε εκείνους που θέλουν να ρίχνουν πολλά και βαριά φυσίγγια να κοιτάξουν προς το μοντέλο των αερίων. Λόγω μηχανισμού λειτουργίας μεταφέρει λιγότερη ενέργεια προς τα πίσω (μειωμένο λάκτισμα). Με 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας ο ιδιοκτήτης του όπλου καλύπτεται για παν ενδεχόμενο. Τα διαθέσιμα μήκη κανών είναι 61, 66 και 71cm. Εύκολο στην συντήρηση στο λύσιμο και δέσιμο, δεν θα σας ταλαιπωρήσει με λαστιχάκια, συναρμολογούμενα κλείστρα, ουρά κλείστρου κ.λπ. Αυτά είναι τα καλά που προσφέρουν τα όπλα αδρανείας.

 

Με τις φλάντζες προσαρμογής που τοποθετούνται ενδιάμεσα στο κοντάκι και στη βάση σας δίνεται η δυνατότητα να φέρετε εύκολα το όπλο στα μέτρα σας.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Η εταιρεία Pietta εμφανίστηκε στο χώρο των αυτογεμών την τελευταία δεκαετία. Για αρκετά χρόνια κατασκεύαζε και εξακολουθεί να κατασκευάζει αντίγραφα διάσημων αμερικανικών περιστρόφων του περασμένου αιώνα, όπλων δηλαδή που έχουν μεγάλη ζήτηση από συλλέκτες κυρίως Αμερικανούς. Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο εργοστάσιο της Pietta, είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν και τη φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζουν οι διάδοχοι του Giuseppe Pietta, τις κατασκευές τους. Υπό την καθοδήγηση του Cavaliere πατέρα, οι δύο αδελφοί  Pietta, δεν διστάζουν να ανασηκώσουν οι ίδιοι τα λευκά μανίκια από τα κολλαρισμένα τους πουκάμισα, να βγάλουν τις γραβάτες, και να βρέξουν τα χέρια τους με σαπουνέλαιο και γράσο.

Το Zephyrus είναι ένα όπλο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο 100% μέσα στο εργοστάσιο των αδελφών Pietta. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται για όπλο κάποιας άλλης εταιρίας, το οποίο για εμπορικούς λόγους απλά αλλάζει όνομα, κάτι που συνηθίζεται πολύ τα τελευταία χρόνια. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι δεν δανείζεται τεχνογνωσία, ούτε ανταλλακτικά, δεδομένου ότι η παραγωγή ανταλλακτικών είναι η ειδικότητα της εταιρείας Pietta. Αντίθετα διαπιστώσαμε ότι τα όπλα Pietta και ιδιαίτερα το Zephyrus κατασκευάζονται και για λογαριασμό άλλων εταιριών και κυκλοφορούν με άλλα γνωστά ονόματα, πράγμα που σημαίνει ότι γνωστοί κατασκευαστές αναγνωρίζουν την καλή του ποιότητα και το παραγγέλνουν με τα σήματά τους, για να καλύψουν κενά, που ενδεχομένως έχουν στην αγορά. Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η κάθετη παραγωγή αυτών των όπλων, όταν επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο, διότι είναι κάτι που δεν είδαμε ούτε σε πολύ μεγαλύτερες εταιρίες. Όλοι δανείζονται τεχνογνωσία, αγοράζουν εξαρτήματα από άλλους και κατασκευάζουν τα βασικά. Οι αδελφοί Pietta τα κάνουν όλα μόνοι τους και πωλούν σε άλλους τεχνογνωσία και ανταλλακτικά.

Σχεδιαστικά το Zephyrus δεν είναι κάτι ξεχωριστό σε σχέση με όσα γνωρίζουμε. Είναι ένα όπλο το οποίο ακολουθεί γνωστές φόρμες και επιτυχημένες εφαρμογές. Μου αρέσει ιδιαίτερα το σύστημα του ελατηρίου που βρίσκεται μπροστά και ξεκίνησε από την Franchi το 1980. Έχει καλύτερη επαναφορά, επισκεψιμότητα και μεταφέρει μπροστά το κέντρο βάρους. Δεν συμφωνώ με το Σοφοκλή σε συνταγές μείωσης του βάρους, δεδομένου ότι τα όπλα αδράνειας χρειάζονται το λίγο παραπάνω βάρος, ιδιαίτερα για όσους ρίχνουν βαριά φυσίγγια. Γενικότερα η φιλοσοφία κατασκευής προέρχεται από το Franchi Asso, το οποίο ήταν το πρώτο μετά τα Benelli όπλο αδράνειας. Εκεί εμφανίστηκε για πρώτη φορά η περιστρεφόμενη κεφαλή κλείστρου, η οποία υιοθετήθηκε από πολλές εταιρείες, καθώς και η μεταφορά του ελατηρίου επανάταξης μπροστά από το κλείστρο, κάτι που είχε πρώτα δοκιμαστεί σε όπλα αερίων, όπως τα Prestige και Elite. Το θετικό στο Zephyrus είναι ότι οι δύο ράβδοι που επαναφέρουν το κλείστρο για να κλειδώσει στην κάνη δεν είναι προσκολλημένες στο κλείστρο, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται στρεβλώσεις και σπασίματα. Το μπουτόν του cut off είναι σε πολύ βολική θέση, καθώς και η ασφάλεια. Γενικότερα στην εργονομία το Zephyrus παίρνει άριστα. Τα ξύλινα μέρη του είναι πολύ καλής ποιότητας αν, και δεν εντυπωσιάζουν από πλευράς εμφάνισης. Συμπερασματικά, το βρίσκω ιδιαίτερα συμπαθητικό και με δεδομένη τη χαμηλή του τιμή, θα έλεγα ότι είναι μια πολύ καλή αγορά, για όποιον ψάχνει την ουσία και όχι τα τρανταχτά ονόματα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Benelli M2 Field Semi-Auto Shotgun

Tο Benelli M2 Field Semi-Auto Shotgun, αποτελεί μέρος μιας σειράς αυτογεμών που κατασκευάζει το ιταλικό εργοστάσιο και είναι εστιασμένα να καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες στο...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.2 ° C
33.8 °
31 °
36 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ