spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠερί βολών και αποστάσεων

Περί βολών και αποστάσεων

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Η απόσταση του θηράματος από το όπλο, είναι ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί διαχρονικά τους κυνηγούς και έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης κουβέντας… 

Στα περισσότερα είδη κυνηγίου, η απόσταση του θηράματος είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, καθώς σπάνια μπορούμε να προσδιορίσουμε, έστω και κατά προσέγγιση, τις αποστάσεις, την κρίσιμη στιγμή. Μπορεί να υπάρχουν κάποιες εμπειρικές εκτιμήσεις σε ορισμένα θηράματα, όμως συχνά κι αυτές ανατρέπονται.

Το παράδειγμα της μπεκάτσας

Αν για παράδειγμα, κυνηγάμε μπεκάτσες στο πυκνό δάσος, το σενάριο που θεωρούμε ως το πιο πιθανό είναι το εξής:

  • Από τη στιγμή που ο σκύλος θα φερμάρει το κρυμμένο θήραμα θα έχουμε χρόνο να το πλησιάσουμε, κι όταν η μπεκάτσα θα αποφασίσει να πετάξει, εμείς θα βρισκόμαστε σε μικρή απόσταση από αυτήν.

Όμως, μόνο σπάνιες δεν είναι η περιπτώσεις που η μπεκάτσα αντιλαμβάνεται το σκύλο, περπατάει, απομακρύνεται και ξεπετάγεται σε απόσταση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που περιμένουμε.

Το αντίστροφο στο καρτέρι

Το αντίστροφο συμβαίνει με θηράματα που τα κυνηγάμε στο καρτέρι. Ενώ θεωρούμε πως το πιθανότερο είναι οι τσίχλες, τα τρυγόνια ή οι φάσσες θα εμφανιστούν σε μεγάλες αποστάσεις, ξαφνικά τα βλέπουμε να περνούν σε απόσταση μικρότερη από δέκα μέτρα.

Θεωρώ ότι η μαγεία του κυνηγίου είναι και αυτές, οι απρόβλεπτες καταστάσεις που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των θηραμάτων, τα οποία στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον άνθρωπο χρησιμοποιούν όλα τα «όπλα» με τα οποία τα έχει «προικίσει» η φύση.

Άλλοτε το θήραμα θα φύγει κρυφά κι αθόρυβα, άλλοτε θα μας τρομάξει με το θόρυβο της φυγής, κάποιες φορές πραγματοποιεί απίστευτους ελιγμούς που μας αφήνουν άναυδους, ενώ σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιεί την ταχύτητά του για να μας ξεγελάσει. Είναι αδύνατον λοιπόν, να προβλέψουμε κάθε ενδεχόμενο, να προετοιμαστούμε για κάθε περίπτωση και να έχουμε εναλλακτικό σχέδιο την κρίσιμη στιγμή. Κάπως έτσι, και οι απλές αλλαγές της στιγμής, όπως η αλλαγή σκανδάλης σε ένα δίκαννο, θα μας καθυστερήσει τόσο, όσο χρειάζεται το θήραμα για να απομακρυνθεί, ή να κρυφτεί πίσω από τα φυσικά εμπόδια που προσφέρει η φύση. Το καλύτερο επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι να επιλέξουμε το πιθανότερο σενάριο, να οργανωθούμε με βάση αυτό και να ευχηθούμε να μην έχουμε εκπλήξεις.

Στα σκάγια, η ενδεικτική απόσταση πλήρους απόδοσης είναι περίπου τα 36 μέτρα. Αναλόγως με το όπλο, το είδος του φυσιγγίου, το είδος και τη διάμετρο των σκαγιών, η απόσταση αυτή μπορεί να αυξηθεί έως 20%. Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν μπορεί να διπλασιαστεί. Βέβαια οι αποστάσεις στο κυνήγι και στις αφηγήσεις, είναι μια υπόθεση η οποία επιδέχεται πολλή συζήτηση, διότι σπάνια ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει ακριβή εκτίμηση της απόστασης.

Ο εμπειρικός τρόπος εκτίμησης της απόστασης

Οι παλιοί κυνηγοί έλεγαν, ότι δεν πυροβολούσαν ένα πουλί που πετάει, αν δεν έβλεπαν καθαρά τα χρώματα, το ράμφος ή τα πόδια του. Ήταν ένας εμπειρικός τρόπος εκτίμησης της απόστασης, που έδινε θετικό αποτέλεσμα. Με τις εμπειρικές αυτές εκτιμήσεις των αποστάσεων, έλυναν ταυτόχρονα και το πρόβλημα της προσκόπευσης, η οποία είναι υπόθεση κομβικής σημασίας, όσο κι αν διάφοροι ημιμαθείς αναπαράγουν την άποψη ότι πυροβολώντας με ένα «γρήγορο» φυσίγγιο «πάνω» στο θήραμα, έχεις επιτυχίες. Η αλήθεια, εν προκειμένω, είναι, ότι με βάση τους νόμους της φυσικής, τα σκάγια, χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ο εγκέφαλός μας θα δώσει εντολή στο δάχτυλο να πατήσει τη σκανδάλη, μέχρι να φτάσουν στο στόχο. Αυτό το διάστημα, συχνά είναι αρκετό για να δώσει στο θήραμα χρόνο να αλλάξει θέση. Η προσκόπευση λοιπόν, είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση και εξαρτάται από δεκάδες παράγοντες. Ποιος ανθρώπινος εγκέφαλος όμως, είναι σε θέση να κάνει όλους αυτούς τους υπολογισμούς την κρίσιμη στιγμή και να επιλέξει την κατάλληλη προσκόπευση;

Οι παράγοντες που δεν πρέπει να αλλάζουν

Ασφαλώς κανένας. Για το λόγο αυτό δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επιστρατεύσουμε την εμπειρία μας. Για συμβεί όμως αυτό, πρέπει να έχουμε πάντοτε σταθερούς παράγοντες. Για παράδειγμα να μην αλλάζουμε όπλα, φυσίγγια, τσοκ, διάμετρο σκαγιών κ.λπ.. Αν αλλάζουμε συχνά αυτές τις σταθερές παραμέτρους, το πιθανότερο είναι ότι θα πελαγοδρομούμε και δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσουμε την δυνατότητα της «μηχανικής» λειτουργίας του σώματός μας, το οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρεται πάντοτε κατά τον ίδιο τρόπο.

 

Αναφορικά λοιπόν με τις βολές που γίνονται με σκάγια, θα πρέπει να έχουμε υπόψη, ότι το επιθυμητό είναι να αναζητούμε μεγάλες συγκεντρώσεις σκαγιών. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με στενές συσφίξεις την κάννη μας, και όσο επιτρέπει το είδος του θηράματος χοντρά σκάγια. Τα χοντρά σκάγια, έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης μάζας, η οποία δίνει μεγάλη μένουσα ταχύτητα, ενώ ο λόγος αντίστασής τους στον αέρα σε σχέση με τα σκάγια μικρής διαμέτρου, δεν διαφέρει σημαντικά.

Οι πολύ μακριές κάννες θα μας δώσουν καλύτερη σκοπευτική γραμμή, ελαφρώς μεγαλύτερη ταχύτητα σκαγιών, όμως οι υπερβολές, συχνά είναι σε βάρος της απόδοσης. Κι αυτό επειδή οι παρατεταμένες τριβές παραμορφώνουν τα σκάγια και αποβαίνουν σε βάρος των συγκεντρώσεων. Όπως και να έχει το θέμα, το σημαντικότερο στις μακρινές βολές, είναι η εξοικείωση με το όπλο και τα φυσίγγιά μας, διότι το σημείο κλειδί είναι η προσκόπευση που αναφέραμε πιο πάνω.

Οι βολές σε αποστάσεις μικρότερες των 30 μέτρων

Οι λεγόμενες μικρές αποστάσεις, αφορούν βολές έως 30 μέτρα και είναι κάτι που επίσης απασχολεί τους κυνηγούς. Συχνά το θήραμα εμφανίζεται αιφνιδιαστικά σε πολύ μικρή απόσταση από τον κυνηγό, αναγκάζοντάς τον να πυροβολήσει βεβιασμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλοτε η βολή να είναι άστοχη και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να καταστρέφει το θήραμα.

Στις αποστάσεις αυτές, η προσκόπευση ελαχιστοποιείται, διότι η διαδρομή της βολής από το όπλο στο θήραμα διανύεται σε αμελητέο χρόνο. Αντίθετα στις περιπτώσεις αυτές, χρειαζόμαστε διορθωτικό εξοπλισμό. Ένα όπλο με κοντή κάννη, θα μας βοηθήσει να σκοπεύσουμε γρήγορα. Μια κάννη χωρίς σύσφιξη, θα διευκολύνει τα σκάγια να διασκορπιστούν γρηγορότερα. Σε ότι αφορά την ταχύτητα των σκαγιών, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να μας απασχολεί, διότι ο χρόνος όπως έγραψα πιο πάνω, είναι ελάχιστος.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση

«Κυνηγεσία 2024»: 8 πράγματα που αφορούν όσους πρόκειται να επισκεφθούν την έκθεση 1. Εισιτήριο θα βρεις στην είσοδο του εκθεσιακού κέντρου MEC Παιανίας (6 ευρώ)....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ