spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΤα κυνηγετικά όπλα στη μηχανή του χρόνου - Ταξίδι στο παρελθόν

Τα κυνηγετικά όπλα στη μηχανή του χρόνου – Ταξίδι στο παρελθόν

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Η ιστορία του κυνηγετικού όπλου είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Το κυνηγετικό όπλο ονομάστηκε με πολλά διαφορετικά ονόματα και είχε ποικίλες χρήσεις, τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε χέρια πολιτών.

Το κυνηγετικό όπλο είναι, αναμφισβήτητα, το πιο ευέλικτο όπλο που εφευρέθηκε στη σύγχρονη εποχή. Στην πορεία των αιώνων είχε πάρει πολλά ονόματα, όπως Blunderbuss, Fowling Piece, Scattergun, Trench-gun, και στη σύγχρονη εποχή, «κυνηγετικό όπλο», shotgun στα αγγλικά.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην ιστορία του κυνηγετικού όπλου, πώς προχώρησε από το 1600 μέχρι σήμερα και πώς έγινε το όπλο/εργαλείο που βλέπουμε να χρησιμοποιείται πλέον σε όλο τον κόσμο.

Πρωτοπόροι οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί ήταν ο πρώτος πολιτισμός που χρησιμοποίησε «κυνηγετικό όπλο». Στη δεκαετία του 1600 σχεδίασαν ένα όπλο που ονομάζεται “blunderbuss“. Πρόκειται για ένα κοντό μουσκέτο, εμπροσθογεμές, που έπρεπε να επωμιστεί για να γίνει η χρήση του.

Ο ίδιος τύπος όπλου χρησιμοποιήθηκε από τους Βρετανούς, στις αρχές του 1700, για το κυνήγι φτερωτών θηραμάτων. Μεγάλη συμβολή στην εξέλιξη των κυνηγετικών όπλων είχαν και οι Γάλλοι. Στην Ευρώπη η ιστορία του κυνηγετικού όπλου εξελίχθητε πολύ διαφορετικά συγκριτικά με την Αμερική. Από την εδραίωση του ως όπλο για χρήση στο κυνήγι παρέμεινε στο επίπεδο αυτό και εξελίχθητε με βάση τις ανάγκες των κυνηγών.

Οι εταιρίες που κατασκεύαζαν κυνηγετικά όπλα, στη διάρκεια των πολεμικών συρράξεων αναγκάζονταν να κατασκευάσουν και πολεμικά, αλλά αυτό αποτελούσε ένα άλλο κομμάτι στην παραγωγή τους, που δεν είχε σχέση με τα κυνηγετικά.

Στην Αμερική

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο όρος «κυνηγετικό όπλο» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Κεντάκι το 1776, για τη διάκριση μεταξύ ενός «κυνηγετικού όπλου» με λείες εσωτερικά κάννες κι ενός όπλου που στο εσωτερικό της η κάννη είχε ραβδώσεις.

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Αμερική (1861 -1865), οι μονάδες του ιππικού έκαναν χρήση κυνηγετικών όπλων για κινούμενους στόχους και μάχες σε κοντινή απόσταση. Αμέσως μετά τον εμφύλιο οι Αμερικανοί ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν τα κυνηγετικά όπλα σε ευρεία κλίμακα, λόγω της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας αυτού τους

Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το κυνηγετικό όπλο χρησιμοποιήθηκε για μάχες στις γραμμές των χαρακωμάτων. Κοντό σε μήκος, εξοπλισμένο με θερμική ασπίδα που περιέβαλε την κάννη και την ξιφολόγχη, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό και αξιόπιστο στα χαρακώματα σε σύγκριση με τα ραβδωτά πολεμικά όπλα εκείνης της χρονικής περιόδου.

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πεζοναύτες χρησιμοποίησαν ευρύτατα τα κυνηγετικά όπλα (pumb action). Το M-1 Garand –κλασικό όπλο εκείνης της εποχής- είχε μήκος 110 εκατοστά και ζύγιζε σχεδόν 6 κιλά φορτωμένο. Ένα με μικρότερο μήκος κάννης σε συνδυασμό με buckshot (δράμια) αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στις τυπικά ακραίες προσεγγίσεις και σε μάχες κοντινών αποστάσεων.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950 – 1953) το κυνηγετικό όπλο έγινε το όπλο φύλαξης λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του σε κοντινή απόσταση.

Οι ομάδες του US Navy SEAL χρησιμοποίησαν ένα τροποποιημένο κυνηγετικό όπλο «duck-bill» για περπάτημα στις πυκνές ζούγκλες του πολέμου του Βιετνάμ, που διήρκεσε επί μία 20ετία (1955 – 1975).

Η ιστορία του κυνηγετικού όπλου συνεχίστηκε σε αστικά εδάφη τη δεκαετία του 1980 και μετά, και έγινε κάτι περισσότερο από όπλο. Ως βαλλιστικό εργαλείο παραβίασης, έδωσε στους στρατιώτες και στα σώματα ασφάλειας έναν γρήγορο, ελαφρύ και αποτελεσματικό τρόπο να ανοίξουν πόρτες, πύλες και οτιδήποτε άλλο.

Διαφορετική προσέγγιση στην Ευρώπη

Η Ευρώπη ακολούθησε διαφορετική προσέγγιση. Το κυνηγετικό όπλο δεν ήταν απλά ένα «εργαλείο» για την άσκηση του κυνηγίου. Η ανάγκη των πλουσίων να ξεχωρίσουν και να επιδειχτούν αποτέλεσε αντικείμενο που απασχόλησε τους κατασκευαστές με αποτέλεσμα να φτιάξουν όπλα μοναδικά.

Η προτεραιότητα δεν ήταν το πόσο κοστίζουν, αλλά το πώς θα ικανοποιήσουν το εγώ των ιδιοκτήτων τους. Παράλληλα ζητούμενο ήταν και το πώς θα είναι πιο αποτελεσματικά. Σε αυτό οφείλεται η καλύτερη εργονομία αλλά και η φινέτσα που είχαν συγκρινόμενα με τα Αμερικανικά.

Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν θα μπορούσαν να αφήσουν αδιάφορους του Αμερικανούς μεγαλοαστούς. Η ζήτηση των Ευρωπαϊκών όπλων από τους Αμερικανούς αποτέλεσε την βασική αιτία εδραίωσης των Ευρωπαϊκών στις ΗΠΑ. Περισσότερο από όλους κερδισμένοι σε ότι αφορά την διάδοση αλλά και τις πωλήσεις των κυνηγετικών όπλων σε όλο τον πλανήτη, ήταν τα κράτη που είχαν αποικίες.

Μέσω των αποικιών μπορούσαν ευκολότερα να προβάλουν- διαφημίσουν τα όπλα τους και να αναζητήσουν πελάτες από όλο τον κόσμο.

Με την πάροδο του χρόνου, την ύπαρξη του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, των ταχύτερων μετακινήσεων κ.λπ., δόθηκε η ευκαιρία και σε άλλους «παίχτες» να μπουν στο παιχνίδι. Σήμερα το κυνηγετικό όπλο έχει φτάσει σε επίπεδο που ελάχιστες αλλαγές ουσίας μπορούν να γίνουν σε αυτό. Τα υλικά κατασκευής βελτιώνονται όσο η τεχνολογική εξέλιξη προχωρά.

Η βιομηχανική παραγωγή και τα καλά της

Η βιομηχανική παραγωγή όπλων έχει φτάσει στο επίπεδο που μπορεί να κατασκευάσει πολύ καλά κυνηγετικά όπλα. Η παγκοσμιοποίηση έχει συντελέσει στο να δικαιολογεί τις μεγάλες επενδύσεις για την παραγωγή όπλων γιατί πλέον υπάρχει ευκολία πρόσβασης στην παγκόσμια αγορά.

Η τεχνογνωσία και οι εργαλειομηχανές και οι πρώτες ύλες δεν αποτελούν πλέον μυστικά που φυλάσσονται εφτασφράγιστα. Ο κάθε ένας μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Πολύ σύντομα οι πρόσφατα αναπτυσσόμενες χώρες θα μπουν κι αυτές στο παιχνίδι της πώλησης κυνηγετικών όπλων. Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τους καταναλωτές σε ότι αφορά την τιμή κτίσης ενός κυνηγετικού όπλου.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ