Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΠλαγιόκαννα - ΣουπερποζέUGARTECHEA 40 EX: Το κλασικό είναι αξεπέραστο

UGARTECHEA 40 EX: Το κλασικό είναι αξεπέραστο

|

UGARTECHEA 40 EX

Δοκιμάζουμε ένα γνήσιο δείγμα της κλασικής σχολής κυνηγετικών όπλων, κατασκευασμένο στην Ισπανία, όπου η επιρροή της Αγγλικής σχολής είναι καταλυτική.

Η Αγγλική σχολή κατασκευής όπλων, έχει μία ιδιαίτερη γοητεία και επηρεάζει πολλές χώρες ανεξάρτητα από το αν κατασκευάζουν όπλα ή όχι. Οι συντηρητικοί Βρετανοί, επιμένουν στα παραδοσιακά όπλα, τα οποία έχουν εξελίξει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Οι σπουδαιότεροι Ισπανοί κατασκευαστές, ακολουθούν κατά πόδα τους μεγάλους Άγγλους σχεδιαστές όπλων και, αξιοποιώντας το χαμηλόφ κόστος παραγωγής στη χώρα τους, προσφέρουν αξιόλογα όπλα σε προσιτές τιμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρία Ugartechea η οποία αρνείται να ακολουθήσει την τάση εκμοντερνισμού.  

Τα 38 μόνο χρόνια που έμεινε στην ζωή ο Ignacio Ugartechea, ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί μία ισχυρή οικογενειακή παράδοση στην κατασκευή όπλων. Το 1922 σε ηλικία μόλις 23 χρονών είχε την δική του εταιρεία κατασκευής όπλων με έδρα το Eibar στην Ισπανία. Η εταιρία αυτή εξακολουθεί να λειτουργεί και στις μέρες μας.

UGARTECHEA 40 EX – Διαγωγή αρίστη…
- Advertisement -

Τα δίκαννα της Ugartechea  εισάγονται εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα και η διαγωγή που έχουν δείξει στα χέρια των κυνηγών είναι άριστη. Πρόκειται κυρίως για προσιτά οικονομικά όπλα, με καλή ποιότητα κατασκευής. Από την γκάμα της γνωστής Ισπανικής εταιρίας δεν λείπουν βέβαια και τα ακριβότερα μοντέλα με ολόκληρες φωτιές και περίτεχνα σκαλίσματα.

Δοκιμάσαμε το μοντέλο 40 ΕΧ με αυτόματους εξωλκείς, κοντάκι αγγλέ, σταθερά τσοκ 1/3 και κάννες μήκους 71 εκατοστών. Η βάση έχει το φυσικό χρώμα του μετάλλου και είναι διακοσμημένη με βιομηχανοποιημένα σκαλίσματα και ενισχυτικά μάγουλα (ράδια) στα πλαϊνά της. Είναι κατασκευασμένη από ενιαίο κομμάτι χάλυβα, διαμορφωμένο σε κοπτικά μηχανήματα, για να πάρει την τελική μορφή της. Στον καθρέπτη της βάσης, υπάρχουν βιδωτοί δίσκοι, για την εύκολη αλλαγή των επικρουστήρων πυροδότησης αν και εφόσον αυτό χρειαστεί. Οι βιδωτοί δίσκοι, είναι σήμα κατατεθέν των Ισπανικών όπλων και σταδιακά υιοθετούνται και από άλλους κατασκευαστές, διότι δίνουν τη δυνατότητα επίσκεψης, χωρίς να ανοιχτεί ο μηχανισμός του όπλου. Ο μηχανισμός πυροδότησης είναι γνήσιος ANSON, δηλαδή πιστή υιοθέτηση της πατέντας που καταχώρησαν οι Άγγλοι εφευρέτες Άνσον και Ντίλεϋ, και όχι τύπου ANSON, όπως συνηθίζεται.

Με δύο σκανδάλες

Έχει δύο σκανδάλες με την πρώτη να απελευθερώνει στα 2 κιλά και την δεύτερη στα 2.200 γραμμάρια. Η σύνδεση του κοντακίου με τη βάση, γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με εγκάρσιες βίδες και όχι με μονή μακριά που διαπερνά όλο το κοντάκι (τζαβέτα). Η προέκταση (ουρά) του υποφυλακτήρα σκανδάλης, είναι το ένα σημείο συγκράτησης του κοντακίου που γίνεται με δύο βίδες, και αν αφαιρεθεί ο υποφυλακτήρας αποκαλύπτονται άλλες δύο βίδες που ουσιαστικά σταθεροποιούν το κοντάκι πάνω στην βάση. Αυτό που προσφέρει αυτός ο τρόπος σύνδεσης του κοντακίου με την βάση είναι η ευκολότερη αλλαγή κλίσεων (αν αυτό χρειάζεται) συγκριτικά με τη τζαβέτα. Ο πίρος που αρθρώνουν οι κάννες είναι μονοκόμματος και ανταλλάξιμος. Το σύστημα ασφάλισης των καννών, αποτελείται από δύο κλειδιά, που κλειδώνουν στο κάτω μέρος της βάσης και είναι κολλημένα στο κάτω μέρος των καννών. Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα, είναι καλά ρυθμισμένοι και αρκούντως ισχυροί.

Χρωμιωμένες κάννες

Οι κάννες κατασκευάζονται από χρωμιονικελιούχο χάλυβα. Στο εσωτερικό τους είναι χρωμιωμένες. Τα τσοκ είναι σταθερά και οι θαλάμες έχουν μήκος 70 χιλιοστά. Η δοκιμή έχει γίνει στην κρατική τράπεζα δοκιμών στο Eibar της Ισπανίας και είναι στα 960 bar. Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια με μήκος κάλυκα 70 χιλιοστά. Τα ξύλινα μέρη είναι από καρυδιά και μάλιστα καλής ποιότητας . Το κοντάκι δεν έχει πρόσθετο πέλμα, γιατί λόγω τρόπου σύνδεσης με την βάση, δεν χρειάζεται να υπάρχει πρόσβαση στο πίσω μέρος, το οποίο είναι συμπαγές. Στο σημείο έδρασης του ξύλου, έχει χαραχτεί ψάθα που σε άλλες περιπτώσεις βρίσκεται σε πρόσθετο πέλμα. Οι ψάθες της λαβής είναι λεπτής χάραξης, όπως και αυτές στην πάπια. Το φινίρισμα στα ξύλα έχει γίνει με γομαλάκα.

Ποιότητα και εφαρμογές

Σε σχέση με τα περισσότερα πλαγιόκαννα που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτό που προσφέρει το μοντέλο 40 της Ugartechea, είναι ότι διαθέτει καλή ποιότητα κατασκευής, ακολουθώντας πιστά την κλασσική γραμμή κατασκευής των πλαγιόκαννων όπλων και πωλείται σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή. Έχει καλές εφαρμογές, μεταξύ ξύλων και μετάλλων, καθώς και πολύ προσεγμένα ξύλινα μέρη. Με τις κάννες μήκους 71 εκατοστών, το κέντρο βάρους μεταφέρεται λίγο μπροστά. Σε συνδυασμό με το τσοκάρισμα που είναι 1/3 αποτελεί πολύ καλή επιλογή για τους λαγοκυνηγούς. Οι αυλοί έχουν διάμετρο 18,5, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και με λίγο πιο ενισχυμένες γομώσεις (36γραμμαρια σκάγια), το λάκτισμα δεν θα είναι έντονο αλλά θα δίνει και καλά βλητικά αποτελέσματα. Το συνολικό βάρος του όπλου της δοκιμής ήταν 3225 γραμμάρια. Το κοντάκι στο όπλο που είχαμε στη διάθεσή μας είναι ίσιο χωρίς πιστολοειδή λαβή (αγγλαί). Η απόσταση της σκανδάλης από το τελείωμα του κοντακιού, ήταν 365 χιλιοστά και το συνολικό μήκος του όπλου είναι 114 εκατοστά.

Πλαγιόκαννα στην αγορά δεν υπάρχουν πλέον πολλά, καθώς η μόδα προωθεί περισσότερο τα αλληλεπίθετα. Το Ugartechea είναι μία καλή πρόταση για όλους όσοι  θέλουν να έχουν και ένα αξιόπιστο κλασικό πλαγιόκαννο στην συλλογή τους, ή για όσους θέλουν να κυνηγούν μόνο με όπλο αυτού του τύπου. Είναι τίμια πρόταση, σε αρκετά καλή τιμή και τα δείγματα «γραφής» που έχει δώσει με τη πολύχρονη παρουσία του στην Ελληνική αγορά, είναι πολύ καλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΑ Sfera: Σαν σφαίρα στην… καρδιά του ανταγωνισμού!

ΑΥΑ Sfera Με κολακευτικά σχόλια για την ποιότητα, την κομψότητα και τις τεχνολογικές του καινοτομίες, υποδέχθηκαν οι ειδικοί το νέο, χειροποίητο δίκαννο της ισπανικής φίρμας. Ένα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
30.8 ° C
33 °
28.7 °
46 %
5.1kmh
40 %
Δε
31 °
Τρ
33 °
Τε
32 °
Πε
33 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ