Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΠλαγιόκαννα - ΣουπερποζέΗ γοητεία των δύο και η πρακτική μία

Η γοητεία των δύο και η πρακτική μία

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

Ίσως να μην είναι λίγοι εκείνοι που θα πουν ότι είναι ιεροσυλία να μιλάς για κλασικά δίκαννα και να υιοθετείς θέσεις και απόψεις υπέρ της μίας σκανδάλης. Όμως, πέραν του ιδεατού υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι.

Του Σοφοκλή Κοσκινά

Προχωρούσα στο βουνό και έλεγα, ψέλλιζα φωναχτά, μήπως το ξεχάσω, “έχεις δύο σκανδάλες, έχεις δύο σκανδάλες, έχεις δύο σκανδάλες…”. Προσπαθούσα μ’ αυτό τον τρόπο να εμπεδώσω ότι το όπλο έχει δύο σκανδάλες, γιατί, παρά το ότι είχαν περάσει 10 ημέρες που το είχα, ακόμα τράβαγα τη μία δύο φορές, και με έπιανε πανικός όταν θυμόμουν ότι υπάρχει και η δεύτερη σκανδάλη.
Έμαθα να κυνηγώ με ένα ρωσικό μονόκαννο και αντρώθηκα κυνηγετικά με καραμπίνα. Είμαι παιδί της γενιάς που έκανε τις καραμπίνες νούμερο ένα λειόκαννο όπλο για κυνήγι, στον πλανήτη. Και, όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος, έμαθα να κυνηγώ τραβώντας μία σκανδάλη.

Το απόλυτο μπάχαλο
Όταν αποφάσισα να πάρω ένα κλασικό δικαννάκι με δύο σκανδάλες, έτσι για να μην χάνονται οι παραδόσεις, τότε κατάλαβα ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να προσαρμοστώ στην ιδιαιτερότητα των δύο σκανδαλών.
Ειδικά όταν έπαιρνα εναλλάξ στο κυνήγι πότε το δίκαννο, πότε την καραμπίνα, δεν θα ήθελα να γράψω ακριβώς τη λέξη που χρησιμοποιούμε για να δηλώσουμε κάποιες φορές ότι δημιουργείται σύγχυση στον εγκέφαλο μας.
Με λίγα λόγια, τα έκανα μαντάρα.
Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι δύο σκανδάλες δεν δείχνουν να έχουν μέλλον. Αυτό το έχουν καταλάβει πρώτα από εμάς, τους κυνηγούς, οι ίδιες οι εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα και γι αυτό βλέπουμε συχνά – πυκνά κλασικά δίκαννα με μονή σκανδάλη.
Ωστόσο πάντα θα υπάρχουν τα κλασικά δίκαννα για τους λίγους, εκείνους που χρησιμοποιούν μόνο τέτοια όπλα και δεν τα αλλάζουν με τίποτα.
Ακόμα και εταιρίες που έχουν αιώνες παράδοση στην αποκλειστική κατασκευή πλαγιόκαννων όπλων, τους αρέσει δεν τους αρέσει δέχονται να κατασκευάσουν τα όπλα τους και με μονή σκανδάλη.
Πριν από 100 χρόνια η μονή σκανδάλη στα δίκαννα ήταν προνόμιο για λίγους και την πλήρωναν ακριβά για να την έχουν.
Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Από την στιγμή που η αγορά “γέμισε” με όπλα μιας σκανδάλης (κυρίως καραμπίνες και αλληλεπίθετα), οι δύο σκανδάλες πέρασαν στο περιθώριο.
Θυμάμαι παλιότερα που προτείναμε (η αφεντιά μου αλλά και άλλοι συνάδελφοι) δύο σκανδάλες, ειδικά όταν μας ρωτούσαν για δίκαννα όπλα χαμηλής οικονομικής αξίας.
Η λογική μας ήταν, ότι από την στιγμή που οι δύο σκανδάλες είναι σαν μηχανισμός πυροδότησης πιο απλός, είναι προτιμότερος. Αυτό που δεν λαμβάναμε υπόψη ήταν, ότι κάλλιστα θα μπορούσε εκείνος που ρωτάει να έχει στην κατοχή του και ένα αυτογεμές.

Τα σημαντικά προτερήματα
Πως θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε αυτή την πραγματικά μεγάλη αλλαγή;
Μπορεί τα προτερήματα των δύο σκανδαλών να είναι σημαντικά, αλλά αυτό δεν αρκεί για να μπορεί κάποιος να προσαρμοστεί και μάλιστα άμεσα σε δύο διαφορετικά δεδομένα.
Πως θα προσαρμοστεί κάποιος που έχει μάθει να κυνηγά με καραμπίνα (μονή σκανδάλη) σε όπλο με δύο. Όταν θα παίρνει εναλλάξ τα όπλα στο βουνό, δεν θα έχει πρόβλημα ειδικά με αυτό που έχει δύο σκανδάλες;
Οι μηχανισμοί πυροδότησης που έχουν 2 σκανδάλες είναι απλούστεροι από αυτούς που έχουν μία.
Δεν χρειάζονται συστήματα όπλισης ή εντολής για τη δεύτερη σκανδάλη. Κάθε σκανδάλη λειτουργεί αυτόνομα και δίνει εντολή σε δικά της, διαφορετικά εξαρτήματα που κινούνται, με σκοπό την πυροδότηση του φυσιγγίου.
Με τις δύο σκανδάλες, ο κυνηγός είναι σε θέση, ανά πάσα στιγμή, να επιλέξει ποια κάννη θα πυροδοτήσει πρώτη, χωρίς να χρειάζεται να προσφύγει σε κάποιο μηχανικό σύστημα (επιλογέας) για να επιλέξει.
Ακόμα και κάτι να πάθει η μία σκανδάλη, από τη στιγμή που υπάρχει ανεξάρτητος μηχανισμός θα έχει ο κυνηγός την άλλη. Έστω και με μία σκανδάλη, η έξοδός του δεν θα χαλάσει.

Υπάρχουν και μειονεκτήματα
Επειδή δεν υπάρχει τίποτα που να έχει μόνο πλεονεκτήματα, οι δύο σκανδάλες, αρκετές φορές και ειδικά σε χαμηλής ποιότητας δίκαννα, είχαν, και εξακολουθούν να έχουν, κακορυθμισμένες σκανδάλες που έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους σε βάρος έλξης.
Στις δύο σκανδάλες δεν υπάρχει αρκετός χώρος για το δάχτυλο μέσα από τον υποφυλακτήρα, ειδικά αν ο κυνηγός φοράει χοντρά γάντια. Τα μέτρα στο κοντάκι πρέπει να είναι απολύτως σωστά γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αν δεν είναι, ο υποφυλακτήρας κατά τον πυροβολισμό που προκαλείται τράνταγμα να τραυματίσει το μεσαίο δάχτυλο.
Αυτό με τον τραυματισμό το είχαν αρκετοί κυνηγοί και μάλιστα αντί να δώσουν τη σωστή λύση που είναι οι αλλαγές στα μέτρα του κοντακίου, προσπαθούσαν με ημίμετρα(ελαστικά βιδωτά προστατευτικά) να μειώσουν την ένταση του χτυπήματος.
Οι δύο σκανδάλες έχουν κλίση ανάλογα για ποιους έχει κατασκευαστεί το όπλο. Αν είναι για εκείνους που επωμίζουν δεξιά, τότε και οι δύο σκανδάλες έχουν ελαφρά κλίση προς τα δεξιά και το αντίστροφο για εκείνους που επωμίζουν αριστερά.
Καταλαβαίνετε ότι σε περίπτωση που κάποιος αριστεροεπομίζοντας αγόραζε ένα αντίθετο όπλο, θα μπορούσε να αλλάξει την κλίση στο κοντάκι αλλά όχι και στις σκανδάλες (αυτό το έχουν και κάποια όπλα με μονή σκανδάλη).

Για να μην πουλήσετε ή παροπλίσετε το δίκαννό σας
Αν έχετε σκοπό να κυνηγάτε με ένα όπλο, οι διπλές σκανδάλες είναι η καλύτερη λύση ειδικά αν θέλετε να αγοράσετε κάποιο οικονομικά προσιτό δίκαννο.
Αν θέλετε να έχετε στην κατοχή σας ένα αυτογεμές κι ένα δίκαννο, τότε επιλέξτε κάποιο από τα δίκαννα που υπάρχουν με μονή σκανδάλη.
Σε διαφορετική περίπτωση θα αντιμετωπίσετε προβλήματα τέτοια, που σύντομα θα σας αναγκάσουν να πουλήσετε ή να παροπλίσετε το δίκαννο. Μπορεί κάποιοι να μου πουν ότι τα κλασικά πλαγιόκαννα είναι αυτά που έχουν δύο σκανδάλες και να θεωρούν ιεροσυλία αυτά που γράφω. Πέραν του ιδεατού υπάρχει και το πρακτικό κομμάτι.Και στο φινάλε αν θέλεις να έχεις λίγο από όλα, τι να κάνουμε ας… αμαρτήσεις.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέτσοβο: Nεκρές αγελάδες από κεραυνό

Μέτσοβο: Αγελάδες νεκρές από κεραυνό Μπουρίνι χτύπησε το Μέτσοβο κατά την διάρκεια της νύχτας. Στην περιοχή εκδηλώθηκαν πολύ ισχυροί άνεμοι συνοδευόμενοι από βροχόπτωση. Την ίδια ώρα...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,510ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
23.9 ° C
24.7 °
22.8 °
57 %
3.1kmh
20 %
Δε
24 °
Τρ
22 °
Τε
22 °
Πε
23 °
Πα
23 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ