Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Beretta 694: Το όπλο των νικητών

|

Beretta 694

Με γνώμονα τις απαιτήσεις των σκοπευτών, η Beretta σχεδίασε ένα όπλο απόλυτα ισορροπημένο. Πρόκειται για το νέο δημιούργημα της κορυφαίας Ιταλικής φίρμας, το οποίο απευθύνεται στους σκοπευτές και υπόσχεται βελτιωμένες αποδόσεις στους αγωνιστικούς στίβους.

Η ιστορία που κουβαλάει το νέο σκοπευτικό μοντέλο της Beretta είναι βαριά. Το 694 έκανε την παρθενική του εμφάνιση στην έκθεση ShotShow 2020 που έγινε πρόσφατα στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την εξέλιξη της σειράς 682 και αποτελεί απόσταγμα συσσωρευμένης εμπειρίας δεκαετιών στην αγωνιστική σκοποβολή.

Τις βασικές προδιαγραφές του νέου αυτού όπλου, έβαλε η σκοπευτική ομάδα της Beretta, η οποία δεν άφησε τίποτα στην τύχη. Η ομάδα αυτή δημιουργήθηκε το 2007 και είναι υπεύθυνη για την εξέλιξη όλων των σκοπευτικών μοντέλων που κατασκευάζει το Ιταλικό εργοστάσιο. 

- Advertisement -

Το 694, πέρασε από πολλά στάδια δοκιμών, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή. Τα στάδια αυτά δεν αφορούν μόνο τις μηχανικές του αντοχές (άλλωστε τέτοια θέματα η Beretta τα έχει λύσει πολλά χρόνια πριν), αλλά σχετίζονται με την εξέλιξη, κυρίως των εργονομικών χαρακτηριστικών.

Beretta 694 – Νέοι εξωλκείς και ενισχυμένη βάση

Μηχανικά, οι βασικές αλλαγές που έγιναν είναι στους εξωλκείς, οι οποίοι έχουν δεχτεί βελτιώσεις προκειμένου να είναι πιο ισχυροί και στο σχεδιασμό της βάσης. Πλέον, τα ενισχυτικά «μάγουλα» στη βάση (ράδια) έχουν διαφορετικό σχήμα από αυτό που είχαν τα προηγούμενα μοντέλα. Ο σχηματισμός γωνιών στο μέταλλο, μηχανολογικά είναι απαράδεκτος, γιατί αποτελούν σημεία συγκέντρωσης τάσεων και για το λόγο αυτό, οι σχεδιαστές θέλοντας να διαφοροποιήσουν παράλληλα και την εμφάνιση του όπλου, έφτιαξαν ένα σχήμα «ημιτραπεζοειδές» χωρίς γωνίες. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, οι πλαϊνές ενισχύσεις έχουν πρωτότυπο σχεδιασμό, που μπορεί να αποτελεί αισθητικά, το σημείο που κάνει το όπλο διαφορετικό,αλλά το σχήμα τους δεν υποβαθμίζει σε τίποτα (αντίθετα αναβαθμίζει) τις μηχανικές αντοχές του όπλου.

Beretta 694 – Νέες κάννες υψηλής απόδοσης

Οι κάννες τεχνολογίας Steelium Plus αποτελούν το νέο δυνατό χαρτί της Beretta σε ότι αφορά την βλητική απόδοση. Πρόκειται για τη νέα γενιά της τεχνολογίας Steelium με την οποία η εσωτερική διαμόρφωση αλλάζει ανάλογα με το μήκος της κάννης. Οι κάννες δηλαδή του 694, έχουν στο εσωτερικό τους ανάλογα με το συνολικό τους μήκος, προοδευτικούς κώνους προσαρμογής, που φτάνουν και τα 30 χιλιοστά και σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση του κυρίου τμήματος και των τσοκ, δίνουν πολύ καλύτερα βλητικά αποτελέσματα από τα προηγούμενα. Είναι ζήτημα χρόνου να δούμε το Steelium Plus και στα κυνηγετικά μοντέλα. Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται οι σωλήνες των καννών σε όλα τα όπλα της Beretta. Η εξέλαση εν ψυχρώ, την οποία έχουμε περιγράψει σε παλιότερα άρθρα, είναι ο καλύτερος τρόπος κατασκευής, διότι προσδίδει στους σωλήνες των καννών, εκτός από ομοιομορφία, υψηλή αντοχή και δυνατότητα διαμόρφωσης ανάλογα με τις προδιαγραφές του σχεδιαστικού τμήματος. Τα διαθέσιμα μήκη καννών για το 694 είναι 71, 76 και 81 εκατοστά. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76 χιλιοστά (3 ίντσες). Η ρίγα σκόπευσης στα μοντέλα sporting, skeet έχει πάχος 10 χιλιοστά, ενώ στο μοντέλο trap είναι κωνική με πάχος 10 χιλιοστά πίσω και στενεύει προοδευτικά προς την έξοδο των καννών καταλήγοντας στα 8 χιλιοστά.

Beretta 694 – Η απόλυτη ισορροπία

Σε ότι αφορά το ζύγισμα του όπλου, η Berettaέχει φροντίσει ώστε να εφοδιάζει προαιρετικά το 694 με το σύστημα B.FastBalancing. Πρόκειται για ρυθμιζόμενο μηχανισμό που δίνει τη δυνατότητα στο κάτοχο του όπλου (εφόσον τον επιλέξει), να πραγματοποιεί τις δικές του ρυθμίσεις, σε ότι έχει να κάνει με το ζύγισμα του όπλου του. Παράλληλα υπάρχουν, σε όλες τις εκδόσεις, υποδοχές των καννών, όπου μπορούν να τοποθετηθούν βαρίδια των 5-10-15 γραμμαρίων, για να μετατοπίζει ο σκοπευτής το κέντρο βάρους,όπου τον εξυπηρετεί. Αντίστοιχα, βαρίδια των 20 και 40 γραμμαρίων μπορούν να τοποθετηθούν και στο εσωτερικό του κοντακίου. Σε ότι αφορά το ζύγισμα, που ποικίλει ανάλογα με το σκοπευτικό άθλημα, αλλά και τα γούστα του κατόχου, το 694 προσφέρει πολλές επιλογές και αυτό ήταν βασική προτεραιότητα στην σχεδίαση του όπλου.

Τα ξύλινα μέρη

Τα ξύλινα μέρη είναι κατασκευασμένα από καρυδιά που ανήκει στην κατηγορία 2,5 μιας ποιοτικής κλίμακαςμε άριστα το 9. Για τη σχεδίαση του κοντακίου και της πάπιας, έχει γίνει ιδιαίτερη μελέτη ώστε να βελτιωθούν στο έπακρο τα εργονομικά τους χαρακτηριστικά, ανάλογα με το άθλημα για το οποίο προορίζεται το όπλο(trap, skeet, sporting). Υπάρχει επίσης διαθέσιμο και ρυθμιζόμενο κοντάκι, το οποίο ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να το επιλέξει προαιρετικά.

Η πάπια είναι τύπου Beavertail και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε με το σταθερό κράτημα που προσφέρει, να μειώνεται η αναπήδηση του στομίου των καννών και να χρειάζεται λιγότερος χρόνος αλλά και μηδενική διόρθωση σκόπευσης για τη δεύτερη βολή.

Κι άλλα καλούδια

Στη μείωση του λακτίσματος συντελεί ουσιαστικά ο σχεδιασμός των καννών, το συνολικό βάρος, ο όγκος του κοντακιού αλλά και το πέλμα Microcore που έχει πάχος 1,8 εκατοστά.

Τα υπόλοιπα καλούδια του 694, είναι η ρυθμιζόμενη σε τρεις θέσεις σκανδάλη, με την καταπληκτική αίσθηση (εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την συνεισφορά της σκοπευτικής ομάδας) και ο επιλογέας, που όπως έχουμε αναφέρει, από πολύ παλιά, είναι ο καλύτερος και ευκολότερος σε χειρισμό.

Το όπλο είναι δοκιμασμένο στα 1370 bar και μπορεί να ρίξει φυσίγγια απλά και magnum, καθώς και αυτά που έχουν ατσάλινα σκάγια. Το βάρος του είναι 3.600 γραμμάρια (μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με το μήκος των καννών και το κοντάκι).

Το 694 καλύπτεται από 3 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Η προτεινόμενη λιανική τιμή ξεκινά από τα 4.200 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κλασικό αμερικάνικο πλαγιόκαννο Fox Sterlingworth

Το Fox Sterlingworth θεωρείται ένα από τα κλασικά αμερικανικά πλαγιόκαννα και εξακολουθεί μετά από 100 και πλέον χρόνια να… αιχμαλωτίζει τις καρδιές των κυνηγών... Το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ