Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΚαραμπίνεςWinchester SX4: Η τέταρτη γενιά ενός Αμερικάνικου θρύλου

Winchester SX4: Η τέταρτη γενιά ενός Αμερικάνικου θρύλου

|

- Advertisement -

Το Winchester SX4, έκανε το ντεμπούτο του σε Ελληνικό έδαφος, στην έκθεση ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ 2017.

Χρειάζεται πολύ σοβαρή μελέτη για να εξελίξεις κάτι που δεν έχει ανάγκη βελτίωσης. Ίσως θα ήταν προτιμότερο το νέο μοντέλο της Winchester να είχε άλλο όνομα. Από την άλλη όμως, πως μπορείς να προσπεράσεις ένα όνομα, που μόνο επιτυχίες και αναγνώριση σου έχει χαρίσει;

Η απόφαση την οποία πήραν οι άνθρωποι της Winchester, ήταν να πορευτούν σε παράλληλο δρόμο με αυτόν που ξεκίνησε το μακρινό 1968 και ολοκληρώθηκε το 1975 με το μοντέλο Super X. Το Super X, ήταν ένα όπλο που λάτρεψαν κυρίως οι Αμερικανοί οι οποίοι το αναζητούσαν μάταια μέχρι το 1998.

Η απόφαση της Winchester να κατασκευάσει ένα εντελώς νέο όπλο και να το ντύσει με τα «ρούχα» του θρυλικού Super X, αποδείχθηκε σοφή. Το Super X2 παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Ολυμπιακό σκοπευτήριο της Ατλάντα, όπου είχαμε την ευτυχία να είμαστε παρόντες το Νοέμβριο του 1998. Όταν το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά, καταλάβαμε τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τους Αμερικανούς και ολοένα και περισσότερο επηρεάζει και τους Ευρωπαίους. Είναι κυρίως η εργονομία, ένα κοντάκι που ταιριάζει σε όλα τα σώματα χωρίς αλλαγές, η χαμηλή ανάκρουση και η εξαιρετική κατανομή σκαγιών. Το SX2 αποδείχθηκε εξαιρετικό στους παραπάνω τομείς και κατάκτησε όχι μόνο την Αμερικανική αγορά αλλά και την Ευρωπαϊκή.

Στην πορεία των χρόνων με μικρές αλλαγές το όπλο έγινε SX3, και τώρα με κάποιες επιμέρους βελτιώσεις  παρουσιάζεται σαν SX4. Οι διαφορές από το αρχικό Super X είναι πάρα πολλές, όμως από το SX2 και το SX3 δεν υπάρχουν ουσιώδεις αλλαγές, παρά μόνο βελτιώσεις που σχετίζονται κυρίως με την εργονομία και την ευκολία χρήσης. Παρόλα αυτά αξίζει να δούμε τα σημαντικότερα σημεία του νέου Winchester SX4.

Βαλβίδα αερίων ACTIVE

Το σύστημα AVS (Action Valve System) που προέρχεται από το SX3 ρυθμίζει την πίεση των αερίων. Πιο συγκεκριμένα η βαλβίδα Active ρυθμίζει αυτόματα την κατανομή της πίεσης των αερίων, ανάλογα με τις πιέσεις που παράγει το φυσίγγι. Αξιοποιεί μόνο τα αναγκαία για την λειτουργία του όπλου αέρια και τα υπόλοιπα τα διοχετεύει μέσω του συστήματος Quadra Vent (οι περσίδες που υπάρχουν στο εμπρός μέρος της πάπιας) έξω από το όπλο.

Ανεξάρτητα από τις παραγόμενες πιέσεις από το φυσίγγιο, με το σύστημα αυτό προστατεύονται οι μηχανισμοί, ούτως ώστε το όπλο μπορεί να μπορεί να ρίχνει άνετα από 24 γραμμάρια έως και τις πολύ βαριές magnum γομώσεις χωρίς να καταπονείται.

Κομψό, ελαφρύ και ισορροπημένο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που έχουμε εντοπίσει στο Winchester SΧ4, είναι η βελτιωμένη εργονομία. Η λαβή είναι πιο λεπτή και ο σχεδιασμός της πάπιας εξασφαλίζει ακόμα καλύτερο κράτημα. Συνολικά το όπλο έχει γίνει πιο λεπτό, με αποτέλεσμα να υπάρχει μείωση και στο βάρος που πλέον είναι μόνο 3,150 γραμμάρια. Το κέντρο βάρους έχει μετακινηθεί ελαφρώς προς τα εμπρός, για να διευκολύνει την κίνηση (SWING), βελτιώνοντας έτσι την παρακολούθηση του στόχου.

Ρυθμίσεις προσαρμογής

Η εφαρμογή και η ισορροπία, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να επιτυγχάνονται σκοπευτικές επιτυχίες. Το σούπερ X4 διαθέτει προστιθέμενα ένθετα (αποστάτες) για την ρύθμιση του μήκους στο κοντάκι (απόσταση σκανδάλης από το πέλμα). Πρόκειται για ειδικές φλάντζες που δίνουν την δυνατότητα στον κάτοχο του όπλου αφαιρώντας, ή προσθέτοντας μία, δύο, ή και περισσότερες, να προσαρμόζει το μήκος στα μέτρα του. Όταν ρυθμιστεί σωστά το κοντάκι, η επώμιση θα είναι πολύ καλύτερη, η ανάκρουση μειωμένη και οι επιτυχίες περισσότερες, σε σύγκριση με ένα άλλο που δεν είναι καλά προσαρμοσμένο στα μέτρα του κατόχου.

Μπουτόν απελευθέρωσης και χερούλι κλείστρου

Το Super X4, έχει μεγαλύτερο σε μέγεθος χερούλι όπλισης. Αυτό βοηθά σημαντικά, όταν τα χέρια είναι παγωμένα, ή όταν φοράμε γάντια. Η σχεδίαση του λεβιέ, συντελεί στον ευκολότερο χειρισμό και προστατεύει τα δάχτυλα από τραυματισμούς. Το μπουτόν απελευθέρωσης του κλείστρου που βρίσκεται εμπρός, στη δεξιά πλευρά της βάσης, είναι επικαλυμμένο με νικέλιο και Teflon, για να μειώνεται η τριβή και να προλαμβάνεται η διάβρωση.

Μεγάλη, αναστρέψιμη ασφάλεια

Το μεγαλύτερο σε μέγεθος μπουτόν της ασφάλειας σκανδάλης του Super X4, βρίσκεται στο πίσω μέρος του υποφυλακτήρα. Εντοπίζεται ευκολότερα, ακόμη κι αν φοράμε χοντρά γάντια. Σημαντικό στοιχείο είναι, ότι μπορεί να τοποθετηθεί και με αντίθετη φορά, για όσους επωμίζουν αριστερά.

Μείωση της ανάκρουσης

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη σε ότι αφορά την απόσβεση της ανάκρουσης, ονομάζεται INFLEX TECHNOLOGY RECOIL PAD. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πέλμα, με νέα δομή στην σύνθεση του υλικού και ειδικό σχεδιασμό, ώστε να απομακρύνει από το μάγουλο την ώθηση ανάκρουσης, μετακινώντας το κοντάκι προς τα κάτω. Έτσι και αλλιώς το SX3 είχε την πρωτοπορία στον τομέα της μειωμένης ανάκρουσης. Το Winchester SX4 τώρα προσφέρει καλύτερη συμπεριφορά, ακόμα και με χρήση πολύ ισχυρών γομώσεων.

Χρωμιωμένη κάννη

Το εσωτερικό της κάννης είναι χρωμιωμένο. Το όπλο έχει τη δυνατότητα να ρίχνει απλά και magnum φυσίγγια (υπάρχει διαθέσιμο και μοντέλο super magnum) με σκάγια από μολύβι, χάλυβα και τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται πλέον για την κατασκευή σκαγιών. Η εσωτερική χρωμίωση, εξασφαλίζει προστασία στην κάννη από τις τριβές, αλλά και την οξείδωση, παράλληλα δε είναι πολύ λεία στο εσωτερικό, μειώνοντας τις τριβές των σκαγιών στα τοιχώματα. Τα διαθέσιμα μήκη καννών είναι  66,71 και 76 εκατοστά.

Κάννη υψηλής απόδοσης

Οι κάννες που συνοδεύουν το νέο Winchester SX4, κατασκευάζονται βέβαια με την πατενταρισμένη τεχνολογία Back Bored Technology (BBT) νέας γενιάς, με διάμετρο αυλού 18,8 χιλ. Σε συνδυασμό με τα  INVECTOR-PLUS τσοκ με μήκος 7 εκατοστών που συνοδεύουν το όπλο εγγυώνται υψηλή απόδοση σε όλα τα φάσματα γομώσεων.  Τα σπειρώματα βρίσκονται στο κάτω μέρος των τσοκ, για να σφραγίζουν καλύτερα, προστατεύοντάς τα όπως και την κάννη, από τα διαβρωτικά αέρια. Τα τοιχώματα των τσοκ είναι λεπτά, με αποτέλεσμα να δίνουν τη δυνατότητα κατασκευής καννών, με μεγαλύτερο πάχος μετάλλου. Τα τσοκ είναι ομόκεντρα, προσφέροντας ευθείες βολές, ειδικά με την χρήση μονόβολων.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι η Winchester χωρίς να αναιρεί τον εαυτό της και χωρίς να εγκαταλείπει τις επιτυχημένες συνταγές του παρελθόντος, κατορθώνει για τέταρτη φορά να προσφέρει ένα εντελώς νέο όπλο, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα των προκατόχων του. Η Winchester με το Super X4 διατηρεί την αξεπέραστη γραμμή του θρυλικού Super X, την εξαιρετική απόδοση και την αξιοπιστία του SX2, την ταχυβολία του SX3 και συνθέτει ένα νέο όπλο, με σύγχρονη γραμμή, μεγάλη ευκολία χρήσης, μικρότερη ανάκρουση και κοντάκι που ταιριάζει στα περισσότερα σώματα και σκοπευτικά στυλ. Η τιμή του μάλιστα είναι μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη που το κάνει πολύ πιο …ελκυστικό.

Δείτε, επίσης, αναλυτική παρουσίαση του όπλου ΕΔΩ!

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το καλύτερο αυτογεμές δεν θα στο δείξουν οι άλλοι

Το καλύτερο αυτογεμές δεν θα στο δείξουν οι άλλοι Τα κριτήρια για την καραμπίνα που θα σε συναρπάσει Στην ερώτηση ποιο είναι το καλύτερο αυτογεμές, η...
37,839ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
10.4 ° C
11.8 °
8.8 °
45 %
8.1kmh
20 %
Τε
10 °
Πε
14 °
Πα
13 °
Σα
14 °
Κυ
10 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ