Πέμπτη, 11 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΚαραμπίνεςRemington 870 Express Deer Gun: Το δημοφιλέστερο Αμερικάνικο όπλο

Remington 870 Express Deer Gun: Το δημοφιλέστερο Αμερικάνικο όπλο

|

- Advertisement -

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά


Ένα όπλο που εδώ και δεκαετίες κατέχει τα σκήπτρα των πωλήσεων στην Αμερικανική Ήπειρο, διαγράφει και στην Ευρώπη επιτυχημένη πορεία και προσφέρεται στους Έλληνες κυνηγούς των μεγάλων θηραμάτων, σε εξειδικευμένη έκδοση και προκλητική τιμή.


Σοφοκλής Κοσκινάς


Ένα από τα καλύτερα επαναληπτικά όπλα που κατασκευάστηκαν ποτέ είναι το 870 Remington. Υπάρχει σε τόσες εκδόσεις που πραγματικά μπερδεύει τους υποψήφιους αγοραστές. Ουσιαστικά όμως και ανεξάρτητα από την έκδοση, πρόκειται για ένα όπλο που έχει ταυτιστεί με την αξιοπιστία και την αντοχή. Οι διαφορετικές εκδόσεις υπάρχουν για να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των αγοραστών. Η «ψυχή» του, που δεν είναι άλλη από τον μηχανισμό λειτουργίας, παραμένει ίδια ανεξαρτήτως μοντέλου.

- Advertisement -

Το μοντέλο deer gun (όπλο για ελάφια) προδίδει από την ονομασία του, τους λόγους που κατασκευάστηκε. Για τα δικά μας δεδομένα, στο κυνήγι που μπορεί να φάνει χρήσιμο (με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά) είναι το κυνήγι του αγριόχοιρου. Η κάννη του έχει μήκος 51 εκατοστά, πράγμα που σημαίνει ότι βάσει νομοθεσίας μπορεί να αγοραστεί για χρήση στο κυνήγι. Παράλληλα η κοντή κάννη με το σταθερό τσοκ (βελτιωμένος κύλινδρος) μπορεί να ρίξει μονόβολα και δράμια που χρησιμοποιούνται κυρίως στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Ένα τελευταίο με το μήκος της κάννης, είναι το ότι συντελεί στις «μαζεμένες» διαστάσεις του όπλου, πράγμα που σημαίνει ευκολία στη μεταφορά και στη μετακίνηση στις πυκνές και δύσβατες περιοχές. Εσωτερικά η κάννη είναι αχρωμίωτη. Τα σκοπευτικά είναι ρυθμιζόμενα και κατάλληλα για ρίψη μονόβολων. Το κοντάκι είναι τύπου Monte Carlo. Όπως όλα τα 870 έχει μικρή διαδρομή στην πάπια και οπλίζει εύκολα χωρίς να χρειάζεται να καταβάλει ο χειριστής ιδιαίτερη προσπάθεια. Η κατασκευή του είναι στιβαρή. Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο βλέπουμε τέτοιου τύπου όπλα να χρησιμοποιούνται στο κυνήγι. Και παλιότερα υπήρχαν, αλλά οι κυνηγοί δεν τα πολυχρησιμοποιούσαν. Σήμερα μετά από τα τόσα μοντέλα που υπάρχουν και λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή τους, όλο και περισσότερο βλέπουμε κυνηγούς να τα επιλέγουν. Για τη διάδοση του συγκεκριμένου τύπου όπλου, συντελεί και άλλη μια παράμετρος. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει θεαματική αύξηση στον αριθμό των κυνηγών που ασχολούνται με το κυνήγι του αγριόχοιρου. Λόγω του ότι τα συγκεκριμένα όπλα είναι πολύ δύσκολο να παρουσιάσουν δυσλειτουργίες (εμπλοκές κλπ) μπορούν να ρίξουν 3 φυσίγγια και έχουν καλή τιμή, οι κυνηγοί τα αγοράζουν. Οι Αμερικανοί τα χρησιμοποιούν πάρα πολύ στο κυνήγι των υδροβίων. Εδώ δυστυχώς έτσι όπως έχει καταντήσει το θέμα με το κυνήγι των υδροβίων, μετά από την σωρεία των απαγορεύσεων και των περιορισμών, ελάχιστοι είναι οι εναπομείναντες κυνηγοί όπως ελάχιστες είναι και οι περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι των υδροβίων. Το 870 deer gun διαθέτει όλα τα θετικά τεχνικά χαρακτηριστικά για να είναι ένα καλό γουρουνοντούφεκο .

Από θέμα αντοχής ένα είναι σίγουρο, ότι θα το έχετε πολλά χρόνια. Είναι απλό, αξιόπιστο και ανθεκτικό. Τι άλλο να ζητήσει ο γουρουνοκυνηγός από το όπλο του.

Ρίχνει απλά και magnum φυσίγγια, έχει ρυθμιζόμενα σκοπευτικά και σταθερό τσοκάρισμα. Το 870 είναι ένα από τα δημοφιλέστερα επαναληπτικά όπλα. Αυτό που δεν έχουμε συνηθίσει είναι ο τρόπος που οπλίζει. Ως παιδιά του μονόκαννου, δίκαννου, αυτογεμούς, έχουμε μάθει να πατάμε μόνο την σκανδάλη. Για τους νέους είναι ευκολότερο να προσαρμοστούν στη χρήση του, ειδικά αν ξεκινήσουν με αυτό. Για όσους για χρόνια είχαν μάθει να πατούν μόνο την σκανδάλη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξοικειωθούν.

 

Μηνάς Ιορδάνογλου

 

Το 870 Express Deer Gun είναι η πιο καθαρή πρόταση των Αμερικανών για το κυνήγι του μεγάλου θηράματος με λειόκαννο όπλο. Δεδομένου ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες το κυνήγι των ελαφιών συχνά γίνεται με λειόκαννα, οι Αμερικανοί έχουν εξελίξει συγκεκριμένους τύπους όπλων και πυρομαχικών για το κυνήγι αυτό. Το συγκεκριμένο μοντέλο βασίζεται στο δημοφιλέστερο όπλο της Remington στην Αμερικανική Ήπειρο. Το 870 Express είναι μακράν το πρώτο σε πωλήσεις όπλο αυτής της κατηγορίας, αν και δεν είναι το φθηνότερο της αγοράς. Οι Αμερικανοί που αρέσκονται σε συγκρίσεις, διαγωνισμούς και επιβραβεύσεις, το έχουν ανακηρύξει πολλές φορές, σαν το καλύτερο Αμερικάνικο όπλο. Τα επαναληπτικά όπλα με κινητή πάπια (Pump action) είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στην Αμερική και οι περισσότεροι κυνηγοί τα εμπιστεύονται περισσότερο από τα αυτογεμή. Η κίνηση δίκην τρόμπας στην πάπια (pump = τρόμπα), προσθέτει μια γοητεία στο κυνήγι και μερικοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι δίνει τη δυνατότητα διόρθωσης μιας λανθασμένης επώμισης. Ίσως η κίνηση αυτή να ξενίζει λίγο εμάς, τους ολίγον τεμπέληδες Ευρωπαίους, όμως σας διαβεβαιώνω ότι αν το συνηθίσει κάποιος δεν έχει κανένα πρόβλημα. Οι Άγγλοι λένε ότι η συνήθεια είναι δεύτερη φύση, οπότε η εξοικείωση με τα συγκεκριμένα όπλα μπορεί να μας κάνει εξίσου γρήγορους και αποτελεσματικούς, όπως με τα αυτογεμή. Προσωπικά ξεκίνησα την κυνηγετική μου καριέρα με τέτοια όπλα και ομολογώ ότι τους βρίσκω μια ξεχωριστή γοητεία.

Σε ότι αφορά το 870, πιστεύω ότι είναι μακράν το πιο αξιόπιστο επαναληπτικό που κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται και από τις πωλήσεις του. Ειδικά για το Deer Gun αυτής της παρουσίασης, νομίζω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική πρόταση για κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, ή για σκοποβολή σταθερού στόχου. Το κοντάκι του που έχει τη μορφή Monte Carlo, δηλαδή με ράχη παράλληλη με τη σκοπευτική γραμμή, διευκολύνει πολύ στη σταθερή σκόπευση. Η κοντή κάννη του είναι ιδανική για μονόβολα και εξαιρετική για σφαιρίδια. Αν κάποιος θελήσει να το χρησιμοποιήσει με ψιλά σκάγια, θα πρέπει να έχει υπόψη, ότι σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις θα έχει αποτέλεσμα, όχι όμως και στις μεγάλες αποστάσεις. Άλλωστε ο προορισμός του όπλου αυτού δεν είναι να χρησιμοποιείται με ψιλά σκάγια. Για τους κυνηγούς των μικρών θηραμάτων υπάρχουν ανάλογες εκδόσεις του 870 Express με μακρύτερες κάννες και απλά κοντάκια. Οι εκδόσεις αυτές δεν έχουν ουσιαστική διαφορά στην τιμή, οπότε είναι καθαρά θέμα επιλογής και προτεραιότητας του καθενός. Εκείνο που έχει σημασία, είναι ότι ο μηχανισμός και τα βασικά εξαρτήματα του όπλου είναι ίδια και αλλάζει μόνο η κάννη και το κοντάκι. Βέβαια το 870 παράγεται σε πάρα πολλές εκδόσεις, με ξύλινα ή συνθετικά κοντάκι και πάπια, σε χρώματα παραλλαγής κλπ, οπότε ο καθένας μπορεί να επιλέξει αυτό που του αρέσει και του ταιριάζει στο κυνήγι ή τη σκοποβολή.

Τα REMINGTON εισάγονται από την εταιρεία Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ι.Κ.Ε., τηλ.: 210 4810552

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρίτων Αρσένης: Τα «ιδιωτικά κατσίκια» της Σαμοθράκης να φύγουν, να πάνε αλλού

Κρίτων Αρσένης: Τα «ιδιωτικά κατσίκια» της Σαμοθράκης να φύγουν, να πάνε αλλού Με ένα επικό σχόλιο «χτύπησε» για ακόμη μία φορά ο Κρίτωνας Αρσένης. Ο βουλευτής...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,100ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
31.8 ° C
33.4 °
29.3 °
36 %
6.2kmh
20 %
Πε
32 °
Πα
33 °
Σα
32 °
Κυ
32 °
Δε
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ