spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνΔίκανναΟι αιτίες πίσω από τα «Κουνημένα» Δίκαννα

Οι αιτίες πίσω από τα «Κουνημένα» Δίκαννα

|

Ο «τζόγος» έχει τις πτυχές του – Οι αιτίες πίσω από τα «Κουνημένα» Δίκαννα

Για ένα δίκαννο που “κουνάει”, ενοχοποιούνται πάντα οι βαριές γομώσεις, ή τα πολλά φυσίγγια που έχει ρίξει στην παρελθούσα ζωή του… Είναι έτσι, όμως;

Το πρώτο πράγμα που κοιτάει κανείς όταν πρόκειται να αγοράσει μεταχειρισμένο δίκαννο, είναι να μην υπάρχουν… τζόγοι στην εφαρμογή μεταξύ καννών και βάσης.

«Κουνημένα» Δίκαννα που… ταλαιπωρήθηκαν

Για τους κυνηγούς, ένα δίκαννο που “κουνάει” είναι σαν να βροντοφωνάζει ότι είναι “ταλαιπωρημένο” από βαριές γομώσεις, ή από τα πολλά φυσίγγια που έχει ρίξει στην παρελθούσα ζωή του… Είναι έτσι, όμως; Σε ένα βαθμό, οι ισχυρές γομώσεις συντελούν στο να δημιουργηθούν τζόγοι στις εφαρμογές, αλλά δεν είναι πάντα αυτές η αιτία. Όσο για τα… “πολλά φυσίγγια”, πόσα, άραγε, είναι αυτά; Είναι 1.000 ή 10.000 το χρόνο; Και πως το δίκαννο ενός λαγοκυνηγού, που δεν έχει ρίξει περισσότερα από 300-400 φυσίγγια σε όλη την κυνηγετική του “καριέρα”, τυχαίνει να έχει τζόγους και αυτό; Για χρόνια πολλά τώρα, οι Αμερικανοί βαλτοκυνηγοί ρίχνουν με τα δίκαννα γομώσεις που ξεπερνούν… τα 40 γραμμάρια! Κάποια όπλα ίδιας μάρκας “κούνησαν”, ενώ κάποια άλλα όχι. Είχε να κάνει με τον αριθμό των φυσιγγίων, ή με την συντήρηση του καθενός από αυτά; Ίσως. Γεγονός, όμως, είναι ότι, αν “ένοχες” ήταν απλά και μόνο οι βαριές γομώσεις, τότε όλα αυτά τα όπλα θα έπρεπε να είναι “κουνημένα”! Στην Ευρώπη οι κάτοχοι δίκαννων όπλων δεν ρίχνουν τόσο βαριά φυσίγγια.

Συνήθως, χρησιμοποιούνται με γομώσεις που δεν ξεπερνούν τα 36 γραμμάρια σκάγια, άρα δεν τίθεται θέμα ισχυρών γομώσεων. Όμως, και στην Ευρώπη υπάρχουν “κουνημένα” δίκαννα… Μήπως, λοιπόν, οι ισχυρές γομώσεις – που για τους περισσότερους αποτελούν το βασικό αίτιο για τους “τζόγους” – δεν είναι ο σημαντικότερος παράγοντας; Η αλήθεια είναι πως ανέκαθεν υπήρχαν και άλλες αιτίες για τα “κουνημένα” όπλα, όπως κατασκευαστικά λάθη στις εφαρμογές των κλειδιών, ή περιπτώσεις κακής σκλήρυνσης των μετάλλων…

«Κουνημένα» Δίκαννα – Τα επιρρεπή σε “αβαρίες”

Επίσης, κάποιες φορές οι τζόγοι οφείλονται και στη λάθος συντήρηση του όπλου. Λόγω της ποιότητας υλικών και κακών εφαρμογών, τα φτηνά δίκαννα είναι αυτονόητο ότι είναι πιο επιρρεπή σε τέτοιες “αβαρίες”, ωστόσο, ακόμα και πολύ καλά και ακριβά δίκαννα, βγάζουν τέτοια “κουσούρια”! Για να αποφύγετε τέτοιου είδους προβλήματα, το πρώτο που θα πρέπει να προσέξετε σε ένα δίκαννο, είναι το σημείο που αρθρώνουν οι κάννες πάνω στη βάση… Ανεξάρτητα αν το όπλο είναι σουπερποζέ ή πλαγιόκαννο, υπάρχει εκεί ή ένας μονοκόμματος πίρος, ή δύο πίροι (δεξιά και αριστερά ο καθένας)… Πρόκειται για ένα σημείο που πρέπει να καθαρίζεται σχολαστικά, αλλά και να τοποθετείται πάντα φρέσκο και καλής ποιότητας γράσο. Ένα άλλο σημείο που πρέπει να καθαρίζεται προσεκτικά, είναι εκεί που πατάει το μέταλλο της πάπιας στη βάση.

Ιδιαίτερα όταν το όπλο είναι καινούριο, στα σημεία αυτά δημιουργούνται αναγκαίες τριβές, που μεταφράζονται… σε παραγωγή ρινισμάτων σιδήρου. Αν αυτά τα ρινίσματα δεν καθαριστούν άμεσα, κολλούν επάνω στο λιπαντικό υλικό και προκαλούν… ακόμα μεγαλύτερες τριβές! Στην περίπτωση που οι τζόγοι οφείλονται σε κακές εφαρμογές των κλειδιών, δυστυχώς, δεν θα προειδοποιηθείτε έγκαιρα. Αυτό είναι κάτι που θα το διαπιστώσετε μετά από αρκετό καιρό και αρκετές τουφεκιές… Μάλιστα, δεν έχει σημασία πόσα κλειδιά, ή ποιο σύστημα κλειδώματος έχει το όπλο σας. Αρκεί να αρχίσει να “κουνάει” το κλειδί που δέχεται και τις μεγαλύτερες μηχανικές καταπονήσεις, για να αρχίζει να “παίζει” ολόκληρο το δίκαννο.

Καταπονήσεις στα κλειδιά

Μην εντυπωσιάζεστε από τα όπλα με πολλά κλειδιά, γιατί αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι το φορτίο των καταπονήσεων να μοιράζεται ομοιόμορφα σε όλα τα κλειδιά! Και να θυμάστε ότι, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ένα ή δύο κλειδιά είναι αυτά που δέχονται το μεγάλο φορτίο (τα υπόλοιπα είναι διακοσμητικά). Στην περίπτωση που ο τζόγος οφείλεται στις εφαρμογές των κλειδιών, μόνο ένας καλός οπλουργός μπορεί να δώσει λύσεις. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρίες (όπως η Ιταλική Perazzi), που διαθέτουν εναλλάξιμους πίρους σε διαφορετική διάμετρο. Στην περίπτωση που το όπλο “κουνήσει”, ο κάτοχος μπορεί να καταφύγει σε οπλουργό για να βάλει τον αντίστοιχο πίρο… Η Perazzi προσφέρει 9 πίρους διαφορετικής διαμέτρου, με… διάρκεια ζωής το 1.000.000 φυσίγγια για τον καθένα!

Η κακή σκλήρυνση των μετάλλων…

Αν τα αίτια των “τζόγων” οφείλονται σε κακή σκλήρυνση των μετάλλων, τότε λίγα πράγματα μπορείτε να κάνετε. Ίσως, κάποιοι ειδικευμένοι οπλουργοί να έχουν κάποιες λύσεις, αλλά και πάλι είναι δύσκολο….

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ