Κυριακή, 26 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνCaesar Guerini Magnus Jaspe - Δοκιμή στο κυνήγι

Caesar Guerini Magnus Jaspe – Δοκιμή στο κυνήγι

|

Μια πρωτότυπη δοκιμή όπλου αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το μήνα. Σε συνεννόηση με την αντιπροσωπεία της Caesar Guerini, Τουρής ΑΕ, αποφασίσαμε να βγούμε για κυνήγι τσίχλας, με ένα από τα πιο προσεγμένα όπλα που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά.

Ο χρόνος και οι συνθήκες, δεν μας επιτρέπουν πάντοτε, να δοκιμάζουμε τα όπλα που φθάνουν στο περιοδικό, σε πραγματικές συνθήκες κυνηγίου, όμως κάποιες φορές συνδυάζουμε το τερπνό μετά του ωφελίμου.

Ένα κομψοτέχνημα όπως το Magnus Jaspe, ίσως θα ταίριαζε καλύτερα σε μια λουστραρισμένη βιτρίνα από καρυδιά και χοντρά κρύσταλλα, όμως ο προορισμός του είναι το κυνήγι και οι φυσικές συνθήκες περιβάλλοντος, όπου εκτός των εξετάσεων σε επίπεδο αισθητικής, θα πρέπει να δώσει και εξετάσεις στην κυνηγετική απόδοση και την εύρυθμη λειτουργία. Άρβυλα, λοιπόν, τζάκετ, κέφι και μια βροχερή μέρα του Δεκέμβρη μας βρήκε να ξημερώνουμε στα βουνά με το Guerini ανά χείρας. Βρισκόμαστε ήδη στο μέσο της κυνηγετικής περιόδου.

H θερμοκρασία ήταν στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ο υδράργυρος άρχισε να κατεβαίνει και οι βόρειοι άνεμοι διαδέχτηκαν τους συνεχόμενους νοτιάδες. Το αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, ήταν να μας τιμήσουν με την παρουσία τους κάποια θηράματα, κυρίως τα αποδημητικά και κατά συνέπεια να αναπτερωθεί το πεσμένο ηθικό των κυνηγών. Τι καλύτερο, από το να δοκιμάζεις ένα όπλο σε πραγματικές συνθήκες κυνηγίου; Μπορεί στο κυνήγι να μην υπάρχει η δυνατότητα να ρίξεις πολλά φυσίγγια σε στόχους – όπως συμβαίνει στο σκοπευτήριο – όμως παρέχει την ευχέρεια – δυνατότητα να κρατήσεις, ενώ περπατάς, το όπλο για αρκετή ώρα στα χέρια σου, να αξιολογήσεις τη συμπεριφορά του σε βολές που δεν είναι στημένες και να διαμορφώσεις πληρέστερη και αντικειμενικότερη άποψη, για την αποτελεσματικότητά του.

- Advertisement -

Το Magnus Jaspe της Ιταλικής Caesar Guerini, ήταν το όπλο που μας συντρόφευσε στην έξοδό μας, στην οποία ο κύριος σκοπός, ήταν να κυνηγήσουμε με αυτό και να καταγράψουμε απόψεις και συμπεράσματα. Η Guerini όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, έχει μικρή και ελεγχόμενη παραγωγή. Η εταιρεία, έχει δώσει πολύ μεγάλη προσοχή στην επιλογή ποιοτικών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των όπλων της και ιδιαίτερη επιμέλεια στη συναρμολόγησή τους. Για την κατασκευή κάθε όπλου, ξοδεύονται αρκετές εργατώρες, γιατί πολλά επιμέρους εξαρτήματα, τελειοποιούνται στο χέρι από έμπειρους τεχνίτες. Την ποιότητα και τις προσεγμένες εφαρμογές θα διαπιστώσετε, μόλις πιάσετε ένα οποιοδήποτε Guerini στα χέρια σας.

Το Magnus Jaspe που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή, είναι ένα πραγματικά όμορφο όπλο, με καταπληκτικά ξύλα και βάση με φινίρισμα ταρταρούγας. Οι διακοσμητικές πλάκες, είναι κι αυτές φινιρισμένες με ταρταρούγα και επάνω τους υπάρχουν χρυσά ένθετα. Ένας φασιανός από την αριστερή πλευρά και ένα παπί από την δεξιά, φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι, κοσμούν την σκοτεινή ιριδίζουσα ταρταρούγα. Οι εφαρμογές είναι εξαιρετικές, τόσο μεταξύ των μετάλλων, όσο και μεταξύ μετάλλου ξύλου. Η ζυγαριά έδειξε βάρος του όπλου, 3.200 gr. Οι κάνες έχουν μήκος 66cm με εσωτερικά τσοκ. Το ζύγισμα είναι πολύ καλό. Πολύ καλές επίσης είναι οι ψάθες και τα σημεία κρατήματος.

Ανοίγοντας τη βαλίτσα για να συναρμολογήσουμε το όπλο, η εικόνα που αντικρίσαμε και μόνο μας έφτιαξε τη διάθεση. Κουμπώνοντας κάποιος τις κάνες στη βάση και ακούγοντας τον χαρακτηριστικό ήχο του κλειδώματος των κανών στη βάση, καταλαβαίνει από τον ήχο και μόνο την καλή δουλειά που έχει γίνει σε επίπεδο εφαρμογών. Μερικές επωμίσεις είναι απαραίτητες. Η εφαρμογή του όπλου στα “μέτρα” του κυνηγού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για επιτυχημένες βολές. Αποφασίσαμε να κυνηγήσουμε τσίχλες με το Magnus περπατώντας, για ευνόητους λόγους. Ποσότητα και ποικιλία βολών. Στο περπατητό κυνήγι της τσίχλας (που αρκετοί υποτιμούν) πρέπει να ληφθούν υπόψη αρκετοί παράγοντες.

Το θήραμα δεν έχει προβλέψιμη συμπεριφορά. Μακρινές, μεσαίες, κοντινές τουφεκιές είναι μέσα στο πρόγραμμα. Όπως και οι γρήγορες, μέσα στα δέντρα, οι υψηλές ή οι χαμηλές. Οι δύο κάνες των δίκαννων όπλων, συγκριτικά με την μία των αυτογεμών, έχουν το πλεονέκτημα ότι επιλέγεις δύο διαφορετικά τσοκ και μπορείς να καλύψεις μεγαλύτερο εύρος αναφορικά με τις αποστάσεις. Στην κάτω κάνη μπήκε ο κύλινδρος και στην πάνω το DEMI. Ο συνδυασμός αυτός καλύπτει, ικανοποιητικά, αποστάσεις μέχρι τα 30 μέτρα. Φυσίγγια, τα 32 γραμμαρίων ΝS 20 της NOBEL SPORT, που μας έδωσε η εταιρεία για τη δοκιμή, σε νούμερα 9 ½ για την πρώτη και 8 για την δεύτερη, ήταν μια χαρά για το συγκεκριμένο κυνήγι. Από ότι αποδείχτηκε, και σε συνδυασμό με το όπλο, τα πήγαν καλά. Το Jaspe δεν κλώτσαγε, ούτε χρειαζόταν ιδιαίτερες διορθώσεις ή δεύτερη βολή.

Το όπλο δεν είχε αορτηριούχους, ούτε σκεφτήκαμε να πάρουμε μαζί μας φορετό αορτήρα. Αυτό ήταν καλό από την μια πλευρά (για κυνηγετικούς λόγους) αλλά από πρακτικής άποψης ήταν κουραστικό. Πόσες φορές δεν μας έχουν ξαφνιάσει τα θηράματα, όταν εμείς έχοντας κρεμασμένο το όπλο στον ώμο, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε άμεσα.. και πόσες φορές όταν την πατήσαμε έτσι (για πολλοστή φορά), δεν έχουμε ορκιστεί ότι δεν πρόκειται να την ξαναπατήσουμε… και ότι θα βγάλουμε οριστικά τον αορτήρα από το όπλο(!!!), αλλά και πόσες φορές για πρακτικούς λόγους ο αορτήρας είναι χρήσιμος. Αν δεν έχεις αορτήρα, μπορείς να ακουμπήσεις το όπλο άδειο σε ένα κορμό δέντρου κλπ.

Με το συγκεκριμένο όπλο όμως, είναι σίγουρο ότι δεν θα αισθανθείς καλά όταν το ακουμπήσεις κάπου, γιατί το “λυπάσαι”. Είτε επειδή έχει υπέροχα ξύλα και δεν θέλεις να χαραχτούν, είτε γιατί το πέλμα του, που επίσης είναι ξύλινο, δεν θέλεις επίσης να χαραχθεί, είτε γιατί δεν θέλεις να λασπωθεί … Αυτές και άλλες λεπτομέρειες, είναι ο λόγος που τελικά σε κάνουν να το “σπάσεις” και να το τοποθετήσεις στον ώμο σου. Οι τουφεκιές μέσα στα δέντρα και στα πουρνάρια δεν είναι καθόλου εύκολες. Μικρό οπτικό πεδίο, γρήγορα θηράματα, ελάχιστος χρόνος αντίδρασης κλπ. Γενικά θα πρέπει να είσαι αρκετά εξοικειωμένος για να μπορείς να λειτουργείς γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το μεγάλο μυστικό στο συγκεκριμένο κυνήγι, είναι ότι τα άτομα που αποτελούν την παρέα σου, θα πρέπει να γνωρίζουν τι κάνουν. Σε διαφορετική περίπτωση θα δεις αρκετά πουλιά αλλά σε λίγα θα σηκώσεις όπλο. Ο επιλογέας του Magnus Jaspe, είναι από τους ευκολότερους σε χρήση, αλλά και πάλι ποιος προλαβαίνει εκείνη … τη στιγμή να σκεφτεί, ότι πρέπει να τον χρησιμοποιήσει. Συνήθως στις μακρινές βολές, ρίχνεις και τις δύο. Οι εξωλκείς είναι δυνατοί και βοηθούν στη γρήγορη τροφοδότηση του όπλου με νέα φυσίγγια, παράλληλα δε λειτουργούν συγχρονισμένα, στοιχείο που είναι σημαντικό, όταν συγκρίνουμε την ποιότητα και τη λειτουργία των μηχανισμών. Η σκανδάλη του, δίνει πολύ καλή αίσθηση, έχει ελάχιστη διαδρομή η οποία είναι προοδευτική και δεν είναι βαριά. Το βάρος της σκανδάλης είναι σημαντικός παράγοντας για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εμπειρικά υπολογίζουμε ότι το βάρος της θα πρέπει να βρίσκεται κοντά στα 1.700 γραμμάρια. Οι σκανδάλες που έχουν βάρος έλξης πάνω από 2 κιλά, αναγκάζουν τον κυνηγό να ασκήσει δύναμη για το τράβηγμά τους, με αποτέλεσμα να τραβάει (μετακινεί) όλο το όπλο προς τα κάτω.

Η εφαρμογή του κοντακίου, κυρίως στα δίκανα που δεν έχουν φλάντζες αλλαγής κλίσεων, όπως τα αυτογεμή, είναι ένα θέμα. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετοί μάστορες στην Ελλάδα που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις κλίσεις του κοντακίου. Παρόλα αυτά με το Maxus εξοικειωθήκαμε γρήγορα και δεν νιώσαμε ότι χρειάζεται διορθώσεις κλίσεων, για τα δικά μας μέτρα. Το Caesar Guerini ανοίγει και κλείνει εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει καλές εφαρμογές. Τα φυσίγγια τοποθετούνται εύκολα στις θαλάμες και γενικότερα δεν έχει τα αρνητικά στοιχεία που παρουσιάζουν κυρίως τα αυτογεμή, που εκτελούν αυτή την διαδικασία κάνοντας αρκετό θόρυβο. Το καλό του ζύγισμα, κάνει εύκολη την διαδικασία επώμισης φέρνοντας το όπλο γρήγορα στον ώμο χωρίς να χρειάζονται πολλές διορθώσεις. Σε αυτό συντελούν και τα πολύ καλά σημεία κρατήματος, οι διαστάσεις τους και η ποιότητα στις ψάθες. Από πλευράς αποτελεσματικότητας τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Το Guerini έχει καλά τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι κάνες στο εσωτερικό τους είναι σωστά διαμορφωμένες. Μέχρι και τα 36 gr σκάγια θα δώσουν αρκετά καλά βλητικά αποτελέσματα. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76mm, οι κώνοι συναρμογής είναι ομαλοί, ελαφρώς επιμηκυμένοι. Οι αυλοί έχουν διάμετρο 18,4 mm και τα τσοκ έχουν μήκος 4,8cm. Βέβαια για να αποδώσουν όλα αυτά, χρειάζεται μία βασική προϋπόθεση. “Να στείλεις τα σκάγια εκεί που κοιτάνε τα μάτια σου”. Κρατώντας το όπλο συνεχώς – για περισσότερες από 3 ώρες – στα χέρια, ομολογουμένως το βάρος του έγινε αισθητό. Από την άλλη, η τοποθέτηση των αορτηριούχων, που υπάρχουν μέσα στη βαλίτσα είναι ένα θέμα που χρειάζεται σκέψη. Ίσως η καλύτερη επιλογή είναι ένας φορετός αορτηριούχος.

Το Guerini επέδειξε πολύ καλή κυνηγετική συμπεριφορά, είναι καλοφτιαγμένο, με καλούς μηχανισμούς και χαρακτηριστικά, που το κατατάσσουν στα όπλα υψηλής ποιότητας. Όμορφο, χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές με κλασσικές διαχρονικές γραμμές, καλά εργονομικά χαρακτηριστικά και πολύ καλό ζύγισμα. Η ποιότητα των υλικών εγγυάται την αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου. Δεν θα το βαρεθείτε, ούτε υπάρχει ποτέ περίπτωση με την αλλαγή των τάσεων στη μόδα να θεωρηθεί παλιομοδίτικο. Είναι ένα όπλο με την πλήρη έννοια του κλασικού, που σημαίνει διαχρονικής αισθητικής και φιλοσοφίας. Είναι ένα αλληλεπίθετο φτιαγμένο από ποιοτικό ξύλο και χάλυβα, μελετημένο στην απόδοση και στα εργονομικά του χαρακτηριστικά, πολύ ισορροπημένο σχεδιαστικά.

Το Caesar Guerini Magnus Jaspe ανήκει στην κατηγορία των όπλων που τα αγοράζεις με τη λογική να σε συντροφεύουν για μια ζωή στο κυνήγι και κάποια στιγμή να το κληροδοτήσεις στους επόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε χιμπατζής – Είχε βγει από το κλουβί του

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Θανατώθηκε Χιμπατζής! Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, καθώς ένας χιμπατζής το έσκασε από τον περιοριστικό του χώρο -...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,910ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.1 ° C
29.6 °
25.5 °
44 %
2.2kmh
0 %
Σα
27 °
Κυ
33 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ