Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBrowning Maxus: Οι Ευρωπαίοι κατακτούν την Αμερική

Browning Maxus: Οι Ευρωπαίοι κατακτούν την Αμερική

|

 

Από την Ιβηρική Χερσόνησο ξεκίνησε κάποτε η «κατάκτηση» της Αμερικής και από εκεί φαίνεται, ότι ξεκινά και η κατάκτηση της Αμερικανικής αγοράς των όπλων.

Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο της Browning στην Πορτογαλία, το νέο Maxus «στοχεύει» κατευθείαν τους κυνηγούς της Αμερικής.

- Advertisement -

Tων Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Πρόκειται για ένα όπλο που εξ αρχής έχει κατασκευαστεί για να δέχεται κάθε τύπο φυσιγγίου, από τα σούπερ ελαφρά των σκοπευτών μέχρι τα σούπερ μάγκνουμ των Αμερικάνων βαλτοκυνηγών. Είναι φορές, που απορεί κανείς για το πώς εξελίσσονται και πώς αλλάζουν τα πράγματα,.

Παρακολουθούμε για χρόνια την εξέλιξη των λειόκανων όπλων, κυρίως των αυτογεμών. Και στα δίκανα παρουσιάζονται καινοτομίες, αλλά όχι με τους ρυθμούς που συμβαίνει στα αυτογεμή. Εκεί έχουν εστιάσει οι περισσότεροι κατασκευαστές την προσοχή τους. Η μεγάλη αγορά αυτογεμών είναι η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και εκείνη είναι που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των αυτογεμών.

Το πιο ενδιαφέρον θέμα με τούτο το όπλο, είναι ότι η Browning δεν ακολουθεί τις Αμερικάνικες νόρμες με τις υπερυψωμένες ρίγες, τις ογκώδεις πάπιες και την αδιάφορη αισθητική, αλλά δείχνει στους κυνηγούς των ΗΠΑ πως σκέπτονται οι Ευρωπαίοι που θέλουν τα όπλα, ισχυρά μεν, καλαίσθητα και λειτουργικά δε.

Η Browning, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια αγορά, εξελίσσει ένα αυτογεμές που μπορεί να ονομάζεται FUSION ή PHOENIX δίνοντας την εντύπωση, ότι εξάντλησε τις ιδέες και κάλυψε τις απαιτήσεις της αγοράς. Ως δια μαγείας, ένα ωραίο πρωινό, εμφανίζει το εντελώς νέο MAXUS, που το έχει «δουλέψει» κρυφά μέσα στο τμήμα σχεδιασμού και εξέλιξης, δημιουργώντας νέα δεδομένα, ανατρέποντας στερεότυπα, προσφέροντας νέα κίνητρα, δίνοντας λόγο και δουλειά στους αρθρογράφους του ειδικού τύπου, για αναλύσεις νέων συστημάτων μηχανισμών και καινοτομιών.

Βιομηχανική κατασκοπεία υπάρχει. Εκείνοι που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και έχουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις φροντίζουν να «απαντήσουν» άμεσα. Οι υπόλοιποι περιμένουν, βλέπουν και αντιγράφουν. Δεν είναι τυχαίο ότι αμέσως μετά την ανάρτηση των σχεδίων του Maxus στο διαδίκτυο, η Beretta έσπευσε να παρουσιάσει το Α400, το οποίο είναι ουσιαστικά η Ιταλική απάντηση στο Maxus.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε γιατί το παρουσίασε τώρα και όχι πριν ένα χρόνο, ή μετά από ένα χρόνο. Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές οι απαντήσεις είναι σύνθετες. Έχουν να κάνουν με το αν εγκρίθηκε το σχέδιο, ποιο είναι το ύψος της επένδυσης, ποιο το αγοραστικό κοινό, ποια «κενά» υπάρχουν στην αγορά, κατά πόσο είναι έτοιμοι οι καταναλωτές να δεχτούν το προϊόν, οι οικονομικές συγκυρίες και άλλα πολλά.

Σίγουρα δεν θα τα αναλύσουμε όλα αυτά. Θα εστιάσουμε όμως στο ότι μέσα στα εργαστήρια της Browning υπάρχουν οι κατάλληλοι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν το MAXUS, αλλά και κατάλληλος εξοπλισμός που διαμόρφωσε το κάθε εξάρτημα από το οποίο αποτελείται το όπλο. BROWNING MAXUS. Μια λευκή κόλλα χαρτιού ή αν θέλετε μια κενή οθόνη στον υπολογιστή και μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθούν να σχεδιάσουν δεκάδες εξαρτήματα, που αν συναρμολογηθούν όλα μαζί, ως τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφώσουν ένα αυτογεμές.

Τα ζητούμενα που τίθενται εξ αρχής είναι: Να είναι μοναδικό, να είναι καινοτόμο, να έχει πολύ καλά εργονομικά χαρακτηριστικά, να είναι ένα για όλα τα κυνήγια, να είναι αξιόπιστο, να είναι στιβαρό, να είναι…

Συνήθως τέτοιου είδους εγχειρήματα έχουν χρονική διάρκεια κατά μέσο όρο 3 χρόνια. Από ότι φαίνεται, αυτά πέρασαν, και το νέο αυτογεμές της Browning με το όνομα MAXUS είναι ήδη στην αγορά. Από εδώ και πέρα, όλο το εγχείρημα μπαίνει στη διαδικασία της αποδοχής, κρίσης και αξιολόγησης από το αγοραστικό κοινό.

Η εμπορική πορεία που διαγράφει στις παγκόσμιες αγορές είναι άκρως επιτυχημένη. Εμείς είχαμε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουμε στην πρώτη του επίσημη παρουσίαση που έγινε στην Αφρική (υπάρχει άρθρο σε προηγούμενο τεύχος), αλλά το παρουσιάσαμε και όταν το όπλο «έφτασε» στην αγορά μας, δηλαδή στο τεύχος 578 Μάιος του 2010. Από τότε μέχρι σήμερα δεν άλλαξε κάτι στο όπλο. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ο αριθμός των όπλων που έχουν πουληθεί. Η εμπορική του πορεία είναι πολύ καλή. Το σημαντικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν «ακουστεί» αρνητικά σχόλια για το MAXUS.

Παρακολουθούμε όσο μπορούμε τον Παγκόσμιο Ειδικό Τύπο, διαβάζουμε σχόλια και αναλύσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι αρνητικό αναφορικά με το MAXUS. Από ερωτήσεις που έχουμε κάνει σε κατόχους, μας έχουν πει για την χαμηλή ανάκρουση, την ευκολία του στο λύσιμο και στο δέσιμο, τον εύκολο καθαρισμό του, για τη δυνατότητά του να ρίχνει μεγάλο φάσμα φυσιγγίων χωρίς προβλήματα και χωρίς να χρειάζεται καμία ρύθμιση, για τα καλά εργονομικά του χαρακτηριστικά κ.ά.

Σε έρευνα που πραγματοποιήσαμε στην αγορά των μεταχειρισμένων όπλων, προς το παρόν δεν υπάρχουν (τουλάχιστον εκεί που ρωτήσαμε) ΜΑXUS που να πωλούνται ως μεταχειρισμένα. Παρότι το όπλο έχει έρθει πρόσφατα στην Ελληνική αγορά, είναι νωρίς για να διαμορφώσουμε εικόνα στον συγκεκριμένο τομέα. Αλλά από τα μέχρι τώρα στοιχεία που υπάρχουν αυτό που φαίνεται είναι ότι οι αγοραστές δεν μετάνιωσαν για την αγορά που έκαναν. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο υπήρχαν προβλήματα στο όπλο, σήμερα – παρότι είναι νωρίς – θα βλέπαμε αρκετά από αυτά στους οπλοβαστούς των οπλοπωλείων για πώληση ως μεταχειρισμένα.

Το MAXUS είναι το αυτογεμές που καλύπτει όλες τις ανάγκες που ενδεχομένως να προκύψουν στο κάθε κυνηγό.

Είναι Super Magnum, που σημαίνει ότι έχει θαλάμη με μήκος 89mm, αλλά διατίθεται και σε Magnum με ή 76άρα θαλάμη. Μπορεί να ρίξει οποιοδήποτε φυσίγγι υπάρχει στην αγορά, ακόμη και εκείνα με ατσάλινα σκάγια. Το βάρος του είναι 3.100 gr., οι κάνες διατίθενται σε μήκη 66cm, 71cm, 76cm, έχει χαμηλή ανάκρουση, ακόμη και στις ισχυρές γομώσεις, τα εργονομικά χαρακτηριστικά του είναι πολύ καλά και είναι εύκολο στο λύσε – δέσε.

Κάλλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κυνήγι στο βάλτο, στις τσίχλες, στα τρυγόνια, τα ορτύκια, το λαγό, τον αγριόχοιρο. Με λίγα λόγια είναι το όπλο για όλα τα κυνήγια. Αυτή ήταν και μια από τις βασικές προϋποθέσεις για την κατασκευή του. Ένα όπλο για όλα τα κυνήγια. Οι κατασκευαστές, τουλάχιστον εκείνοι που διαθέτουν τη γνώση και την τεχνολογία, εκεί έχουν εστιάσει.

Ήδη έχουμε πραγματοποιήσει 3 παρουσιάσεις για το συγκεκριμένο όπλο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε βρει κάτι το αρνητικό να του προσάψουμε. Δυστυχώς ή ευτυχώς για τα νέα μοντέλα όπλων η τελική κατάταξη έρχεται σε βάθος χρόνου. Τότε που τα μεταλλικά μέρη κάπου έχουν ξεβάψει τα ένθετα έχουν ξεφτίσει, τα ξύλινα μέρη έχουν «παράσημα μάχης» (χτυπήματα) και οι κυνηγοί συζητώντας μαζί τους λένε «…μου βγήκε … παλληκάρι!»

Η Browning έχει αποδείξει ότι φτιάχνει τέτοια όπλα. Το MAXUS είναι ένα από αυτά…

Από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών και αισθητικής το Maxus έχει να παρουσιάσει αρκετές πρωτοτυπίες. Οι εκδόσεις που κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά είναι τέσσερις. Δύο από αυτές είναι με πλαστικά μέρη (κοντάκι και πάπια) και δύο με ξύλινα. Το Composite είναι η έκδοση Super Magnum των 3,5 ΄΄ που κυκλοφορεί και με επένδυση μεμβράνης σε χρώματα παραλλαγής.

Το Hunter και το Premium είναι οι πιο «κομψές» εκδόσεις με κοντάκι και πάπια από ευρωπαϊκή καρυδιά και σκαλίσματα με κυνηγετικές παραστάσεις. Οι εκδόσεις αυτές κυκλοφορούν με θαλάμες 3΄΄ για τους μετριοπαθείς κυνηγούς, που θεωρούν υπερβολικά τα φυσίγγια των 86 χιλιοστών.

Σημείο αναφοράς βέβαια του Maxus είναι η πάπια, όπου για πρώτη φορά δεν κουμπώνει με τον παραδοσιακό τρόπο της βίδας, αλλά με ένα ιδιαίτερα κομψό και έξυπνο μπουτόν τύπου δικάννου. Πέρα από το αισθητικό μέρος, αυτό βοηθά και πρακτικά, καθώς δεν εγκλωβίζει κλαδιά και βλαστούς από βάτα που μας κάνουν τη διέλευση από τα πυκνά δυσκολότερη.

Η ιστορία της υπερυψωμένης ρίγας φαίνεται ότι παίρνει τέλος για την Browning η οποία δείχνει ότι το πήρε απόφαση να δείξει στους Αμερικάνους πως πρέπει να είναι η σκοπευτική γραμμή των λειόκανων. Σπουδαία καινοτομία βέβαια, αποτελεί ο εντελώς νέος σχεδιασμός του διευρυμένου αυλού, στον οποίο μεγάλωσε η γωνία σύγκλισης με αποτέλεσμα να γίνει το Maxus ακόμη πιο άνετο στις βαριές γομώσεις. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με το νέας σχεδίασης σιλικονούχο πέλμα, ακόμη και οι ενισχυμένες γομώσεις δεν ενοχλούν καθόλου τον ώμο. Αυτό είναι κάτι που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην Αφρική, όπου σε τροπικό κλίμα με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούσαν τους 35 βαθμούς Κελσίου και φυσίγγια ισχυρά 36 γραμμαρίων δεν μας κούρασε, παρότι καταναλώναμε καθημερινά, περισσότερα από 100 φυσίγγια ο καθένας.

Μας αρέσει ιδιαίτερα, που καταργήθηκε το ελατήριο του επικρουστήρα και το σύστημα πυροδότησης έγινε ταχύτερο και ασφαλέστερο. Επίσης μας αρέσει που το κλείστρο αφαιρείται και επανατοποθετείται χωρίς να αφαιρεθεί η σκανδαλοθήκη. Δεν μας αρέσει που οι Πορτογάλοι δεν έχουν τράπεζα δοκιμών για να σφραγίζουν τα όπλα, με αποτέλεσμα να μην αποτυπώνονται χαρακτηριστικά τα οποία θα δηλώνουν την ταυτότητα του όπλου μετά από χρόνια. Βέβαια η ταυτότητα των όπλων της Browning είναι ο αριθμός του όπλου, ο οποίος υποδηλώνει χρονολογία κατασκευής κλπ, αλλά βάρος κάνης, αυλός κ.α. δεν φαίνονται και οι αναλυτές του μέλλοντος θα έχουν πρόβλημα.

Ασφαλώς η υπογραφή Browning είναι η καλύτερη εγγύηση, καθώς έχει ξεπεραστεί προ πολλού το σύνδρομο της χώρας κατασκευής. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που οι κυνηγοί θεωρούσαν τα όπλα που κατασκεύαζε η Browning στο Βέλγιο καλύτερα από εκείνα που κατασκεύαζε στην Ιαπωνία. Στην ουσία τα Ιαπωνικά ήταν πιο προσεγμένα, αλλά Ιαπωνικό εκείνη την εποχή, σήμαινε φτηνό και όλοι αγόραζαν χώρα κατασκευής και όχι ουσία.

Το Maxus κατασκευάζεται στην Πορτογαλία και είναι το καλύτερο Browning που έχουμε δει. Πιστεύουμε ότι το περιμένει σπουδαία καριέρα, καθώς, όπως γράψαμε πιο πάνω, στα χέρια μας, όπου ταλαιπωρήθηκε σκληρά, σε συνθήκες πραγματικού και δύσκολου κυνηγίου, αλλά και στα χέρια όσων το έχουν ήδη αποκτήσει, έδειξε μέχρι τώρα υποδειγματική συμπεριφορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ψαράς έπιασε σπάνιο μπλε αστακό στο Πόρτλαντ

Ψαράς έπιασε σπάνιο μπλε αστακό στο Πόρτλαντ Ο άνδρας τον επέστρεψε στο νερό καθώς είναι εξαιρετικά σπάνιος Τον πιο σπάνιο αστακό του κόσμου -τον μπλε- έπιασε ένας ψαράς στις ακτές...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
30.6 ° C
31.8 °
29.2 °
16 %
9.3kmh
0 %
Δε
31 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ