Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Browning Cynergy Hunter

|

 

Σημείο αναφοράς

Πέρασαν σχεδόν οκτώ χρόνια από την εποχή που η Browning έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια ενός νέου όπλου, το οποίο έμελλε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης των σχεδιαστών και να βάλει σε πονοκέφαλο τους ανταγωνιστές. Το Cynergy είναι το όπλο που κατά την Browning, είναι ο καλύτερος συνεργάτης του σκοπευτή και του κυνηγού.

- Advertisement -

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Η γνώμη μας

Σοφοκλής Κοσκινάς

Μου άρεσε από την αρχή αυτό το όπλο. Οι λόγοι είναι ότι η Browning τόλμησε μέσω αυτού να ξεφύγει από την πεπατημένη. Έδωσε απάντηση στον ανταγωνισμό, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να σχεδιάσει με επιτυχία και άλλα αλληλεπίθετα. Έβγαλε τους Βέλγους από τον συντηρητισμό και μας απέδειξε ότι έχουν φαντασία. Λειτούργησε ως μπούσουλας για να δούμε στην πορεία και άλλα μοντέλα που δεν ήταν πιστά αντίγραφα του πρώτου, κλασσικού, διαχρονικού, μοναδικού, αξεπέραστου αλληλεπίθετου. Το τι άκουσα να λέγεται για το Cynergy δεν περιγράφεται. Οι πιστοί στην παράδοση και στην εταιρεία το χαρακτήρισαν ως αίσχος, ιεροσυλία. Οι πιο μοντέρνοι είπαν «να το δούμε και αυτό…».

Οι ακόλουθοι των τεχνολογικών εξελίξεων αναφώνησαν, επιτέλους. Η ουσία και αυτό που κρατάμε είναι ότι υπάρχει, και κάθε ημέρα που περνά αποδεικνύει ότι είναι ένα καλό αλληλεπίθετο. Το αν χάνει ή κερδίζει συγκρινόμενο με την κλασσική σειρά που και αυτή παράλληλα εξελίσσεται, αυτό το καθορίζει η εμπορική του πορεία. Το ενδιαφέρον για εμάς που το κρίνουμε με βάση το κυνήγι είναι, το αν χαρακτηρίζεται αξιόπιστο και το αν έχει καλά βλητικά χαρακτηριστικά. Πέρασαν αρκετά χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση και μεσολάβησαν μέχρι σήμερα αρκετές δοκιμασίες που πέρασε σε κυνηγότοπους και σκοπευτήρια. Μια χαρά τα πήγε. Εξακολουθώ να βλέπω ευχαριστημένους κυνηγούς να το κρατάνε στα χέρια τους.

Παρακολουθώντας και την αγορά των μεταχειρισμένων, δεν υπήρξαν πολλά προς πώληση στους οπλοβαστούς των κυνηγετικών καταστημάτων, πράγμα που από μια πλευρά σημαίνει ότι, όσοι τα πήραν δεν τα πούλησαν για λόγους μη ικανοποίησης. Ίσως αν έβγαινε από κάποια άλλη εταιρεία να μιλούσαμε για το όπλο που με την εμφάνισή του έκανε την διαφορά. Παράγεται όμως από την Browning και αυτό ίσως να μείωσε την σημαντικότητά του, γιατί άμεσα με την εμφάνισή του έτυχε σύγκρισης με την σειρά Β. Αν το εξετάσουμε ως «εργαλείο» θα βρούμε πολλά θετικά στοιχεία που πρακτικά μας αφορούν.

Είναι εργονομικά σχεδιασμένο, έχει καλή βλητική απόδοση, είναι καλοζυγισμένο, κατασκευασμένο με πολύ καλές πρώτες ύλες και αντέχει στην χρήση και τον χρόνο. Νομίζω ότι αυτά μας ενδιαφέρουν και σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε. Ένας επιπρόσθετος λόγος είναι και η τιμή που προσφέρεται πλέον. Η Ελληνική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε μειωμένη λιανική τιμή που μπορείτε να το αποκτήσετε. Από 2.500 ευρώ, η τιμή προσφοράς διαμορφώνεται στα 2.100 ευρώ. Το τελευταίο διάστημα επιλέγουμε συνειδητά να παρουσιάζουμε τα όπλα που είναι σε τιμές προσφοράς.

Όχι όλα, άλλα όσα το αξίζουν. Αντιλαμβανόμενοι την οικονομική κατάσταση που επικρατεί προσπαθούμε από την πλευρά μας να σας προτείνουμε «έξυπνες» αγορές. Δεν το κάνουμε για λόγους προώθησης ή marketing . Άλλωστε αν το εξετάζαμε από αυτή την πλευρά θα μας συνέφερε περισσότερο να μην τα παρουσιάζουμε για να αναγκάζονται οι αντιπροσωπείες να βάζουν διαφημιστικές καταχωρήσεις και να γνωστοποιούν τις προσφορές τους. Επιλέγουμε τα όπλα που κατά την κρίση μας αποτελούν καλές ευκαιρίες και τα παρουσιάζουμε. Το Cynergy αποτελεί μια τέτοια περίπτωση.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Η άποψή μου για την Browning είναι διαμορφωμένη από πολλά χρόνια και θεωρώ ότι ανεξάρτητα από την εμπορική της πορεία, πάντοτε έδειχνε το δρόμο στους κατασκευαστές των όπλων. Από την εποχή του θρυλικού Auto 5 που ξεκίνησε την καριέρα του πριν από 110 χρόνια, μέχρι τις μέρες μας που το Cynergy είναι σημείο αναφοράς για τον ανταγωνισμό, η Browning δεν δίστασε ποτέ να παρουσιάσει καινοτομίες και προτάσεις που προκαλούσαν όλους όσοι ασχολούνται με τα όπλα. Ό,τι ακριβώς έκανε όλα τα χρόνια με τα αυτογεμή, το ίδιο επιχειρεί τώρα με τα αλληλεπίθετα και αποδεικνύει ότι η αναζήτηση νέων εφαρμογών φέρνει αποτέλεσμα. Όταν το Auto 5 μεσουρανούσε, η Browning παρουσίαζε ταυτόχρονα νέες ιδέες, όπως το 2000, ή το Α500, το Gold κλπ.

Έτσι και στα δίκαννα, παρά το γεγονός ότι το Β25 εξακολουθεί να παράγεται και να «πουλάει», το 525 και τα παράγωγά του είναι σταθερές αξίες, η Browning αρνείται να αναπαυθεί στις δάφνες της. Το Cynergy είναι μια νέα πρόταση που ξεκίνησε από τα σκοπευτήρια απ’ όπου πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις αξιοπιστίας, και πέρασε πλέον στο κυνήγι, που είναι και ο στίβος στον οποίο αναδεικνύονται οι καλοί και διαχρονικοί «παίχτες».

Ο σχεδιασμός του έγινε σε λευκό χαρτί, και πέρα από το περίγραμμα του ελαφιού που είναι το σήμα κατατεθέν της Browning, ουδεμία άλλη σχέση υπάρχει με τα όπλα που γνωρίζαμε. Το Cynergy είναι η απάντηση στο χαμηλό προφίλ της Beretta που είναι και ο βασικός ανταγωνιστής, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός από το χαμηλό προφίλ, το Cynergy έχει εντελώς νέο σύστημα κλειδώματος. Δύο τοξοειδείς ράγες που κινούνται σε ανάλογους διαδρόμους της βάσης, οδηγούν τις κάννες σε ερμητικό κλείδωμα, αλλά και ομαλή διαδρομή κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο.

Η πρώτη εντύπωση κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του όπλου, είναι ότι υπάρχει υποβοήθηση. Το όπλο ασφαλίζει με δύο εγκάρσιους πίρους και κάνει τις κάννες να κλειδώνουν στη βάση σαν πόρτα ακριβού χρηματοκιβωτίου. Η γενική εικόνα του όπλου είναι επιθετική, με χαμηλό προφίλ και σφηνοειδή πάπια και δίνει την εντύπωση, ότι κινείται μόνο του προς το στόχο. Σε αυτό βοηθά η εξαιρετική του ισορροπία, που κάνει το όπλο να κρύβει μεγάλο μέρος από το βάρος του. Πράγματι το Cynergy στη ζυγαριά κάποιοι θα το χαρακτήριζαν βαρύ, όμως στα χέρια οι περισσότεροι το χαρακτηρίζουν ελαφρύ.

Προσωπικά θεωρώ, ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του. Βέβαια πλεονέκτημα έχει και στις κάννες οι οποίες είναι τεχνολογίας Back Bore με διάμετρο αυλού 18,85 χιλιοστά και κλίση κώνου 50. Η βάση του είναι από ανοξείδωτο ατσάλι (υπάρχει και έκδοση Light με βάση αλουμινίου) και το κοντάκι και η πάπια είναι από πολύ καλής ποιότητας καρυδιά.

Η σκανδάλη βέβαια, είναι μονή με επιλογέα. Η σκανδάλη που προέρχεται από τη σκοπευτική έκδοση, έχει εξαιρετική αίσθηση και απόλυτα ελεγχόμενη διαδρομή.

Εκείνο που μου έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση στο όπλο αυτό, είναι η απρόσμενα ομαλή συμπεριφορά του κατά τον πυροβολισμό. Προφανώς αυτό οφείλεται στο ελαφρά αυξημένο βάρος, στους διευρυμένους αυλούς αλλά και στο χαμηλό προφίλ. Είναι ένα από τα λίγα όπλα, τα οποία έχω σε μεγάλη υπόληψη, και δεν είναι τυχαίο που όλοι οι ανταγωνιστές ακόμα ψάχνουν να του βρουν ελάττωμα. Τα Browning εισάγονται από την εταιρεία ΜΕΤΠΛΑΣΤ.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22620 26502 – 25121.

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Βέλγιο

Κατασκευαστής: Browning

Μοντέλο: Hunter

Μηχανισμός λειτουργίας: –

Βάρος: 3.300 γρ. (+/-)

Διαθέσιμα μήκη κανών: 66, 71, 76cm

Εξολκείς: Αυτόματοι

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 76mm/12

Είδος τσοκ: Εσωτερικά βιδωτά

Μήκος τσοκ: 7cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 6mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια: Ξύλο καρυδιάς

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1320 bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 10 χρόνια για μηχανισμό

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: μηχανική σκανδάλη, μονή ρυθμιζόμενη σκανδάλη με επιλογέα

Αξεσουάρ:

? 5 τσοκ

? κλειδί για τσοκ

? κλειδαριά

 οδηγίες χρήσης

Site εταιρείας: –

Τιμή: προσφορά από 2.600, 2.100 ευρώ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίμνη Αωού: Πώς βρέθηκε νεκρός ο 16χρονος – Μεγάλος ο αριθμός πνιγμών στην Ελλάδα, λέει ο Λέων

Λίμνη Αωού: Πώς βρέθηκε νεκρός ο 16χρονος - Μεγάλος ο αριθμός πνιγμών στην Ελλάδα, λέει ο Λέων «O ανιψιός μας δεν ήξερε κολύμπι. Πήγε να...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
30.8 ° C
33 °
28.7 °
46 %
5.1kmh
40 %
Δε
31 °
Τρ
33 °
Τε
32 °
Πε
33 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ