Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBrowning Cynergy Hunter Light - Ελαφρύ όπλο με μεγάλο ειδικό βάρος

Browning Cynergy Hunter Light – Ελαφρύ όπλο με μεγάλο ειδικό βάρος

|

- Advertisement -

Το πιο μεγαλόπνοο πρόγραμμα της μεγάλης εταιρίας κατασκευής όπλων μετά την είσοδο της νέας χιλιετίας, είχε το όνομα Cynergy.

Σχεδιασμένο σε λευκό χαρτί, δεν δανείζεται τίποτε από το παρελθόν, δεν αντιγράφει κανένα και δεν ταυτίζεται με τίποτε γνωστό.

> των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Είναι το όπλο πάνω στο οποίο η Browning στηρίζει τη διατήρηση της καλής της φήμης και με το οποίο δίνει απαντήσεις, σε όσους της καταλογίζουν ότι επαναλαμβάνεται κάθε φορά που παρουσιάσει παραλλαγές του περίφημου Β25, ως νέα μοντέλα. Με το Cynergy, η Browning επιχειρεί να φιμώσει τα στόματα των ανταγωνιστών της, οι οποίοι αναγνωρίζουν μεν την εξαιρετική ποιότητα των απογόνων του Β25, αλλά δεν παύουν να τους αποδίδουν μειονεκτήματα, όπως το υψηλό προφίλ, τη μέτρια κατανομή βάρους, τον πολύπλοκο μηχανισμό κλπ. Ορίστε λοιπόν, λέει η Browning, ένα όπλο που εγγυάται ρίψη εκατομμυρίων φυσιγγίων, χωρίς να φθείρεται, που έχει το χαμηλότερο προφίλ, που έχει κλείδωμα χρηματοκιβωτίου, ισορροπία ακροβάτη σε τεντωμένο σχοινί και όνομα που για περισσότερο από ένα αιώνα βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης σκοπευτών και κυνηγών.

Αρχίζοντας από τα σκοπευτήρια, το Cynergy πέρασε το τεστ του πυρός με επιτυχία και μεταπήδησε στο κυνήγι. Η γκάμα του εμπλουτίζεται και κάποιες λεπτομέρειες διορθώνονται αμέσως μετά την παρθενική του παρουσίαση. Η εξέλιξη του Cynergy καλά κρατεί. Το όπλο που ξεκίνησε την καριέρα του από τα σκοπευτήρια, σύντομα πέρασε στον χώρο του κυνηγίου και τώρα, με το καινούριο μοντέλο, εμπλουτίζεται την κυνηγετική γκάμα της εταιρείας. Το Cynergy Light κατασκευάστηκε για να προσεγγίσει την κατηγορία των ελαφρών όπλων. Στην κατηγορία αυτή, επειδή δεν υπήρχε προηγούμενο ούτε υπάρχουν σαφή όρια προσδιορισμού των δεδομένων της, συνήθως τα 3 κιλά οριοθετούν την οροφή της κατηγορίας. Προς τα κάτω, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί όριο. Αρκετές εταιρείες καταβάλουν προσπάθειες να μειώσουν ολοένα και περισσότερο το βάρος των όπλων. Έτσι, μοιραία έχει δημιουργηθεί ανταγωνισμός, η όλη προσπάθεια ακόμα είναι σε εξέλιξη.

- Advertisement -

Στα δίκαννα, συγκριτικά με τα αυτογεμή τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το βάρος ενός δίκαννου συντελεί ουσιαστικά στη μείωση ή την αύξηση του λακτίσματος. Στα αυτογεμή, επειδή διαθέτουν κινητά μέρη που απορροφούν μέρος της ενέργειας, το βάρος έρχεται σε δεύτερη μοίρα, γιατί προηγείται το σύστημα λειτουργίας του μηχανισμού και οι όποιοι επιπρόσθετοι μηχανισμοί απορρόφησης της ενέργειας χρησιμοποιούνται. Για τα δίκαννα, δύο είναι τα βασικά τμήματα, στα οποία γίνεται ιδιαίτερη επεξεργασία ή πειραματισμοί στα υλικά κατασκευής για τη μείωση του βάρους: τα ξύλα και η βάση. Στο συγκεκριμένο όπλο, η επιλογή της Browning ήταν να κατασκευάσει τη βάση από ergal. Η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου υλικού στην οπλουργική γίνεται εδώ και 50 χρόνια. Αρχικά επιλέχτηκε για τη χρήση του στην κατασκευή βάσεων στα αυτογεμή. Μετέπειτα εφαρμόστηκε και στα δίκαννα.

Ως υλικό δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα. Εφευρέθηκε γύρω το 1909 από τον ELFRED VILM και η εξέλιξή του ως υλικό, οφείλεται στο ενδιαφέρον που επέδειξαν για αυτό και τις ιδιότητές του διάφοροι ερευνητές. Τα κύρια συστατικά του κράματος αλουμινίου είναι ο χαλκός, το μαγνήσιο και το πυρίτιο. Όσο αυξάνεται το ποσοστό πρόσμιξης κάποιων από αυτά συστατικά, τόσο οι μηχανικές του ιδιότητες μεταβάλλονται ή και βελτιώνονται. Με τη χρήση του ergal στην κατασκευή της βάσης, η Browning εξοικονόμησε 350 – 400 γραμμάρια από το συνολικό βάρος του όπλου. Η βάση του LIGHT είναι ίδια με αυτή του HUNTER (μοντέλο με ατσάλινη βάση). Η διαφορά τους βρίσκεται στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή της. Κατά τα άλλα, τόσο οι διαστάσεις όσο και τα σκαλίσματα είναι ίδια. Από ergal είναι κατασκευασμένος και ο μηχανισμός της πάπιας (τα μεταλλικά μέρη).

Το Light διατίθεται σε μήκη κανών 66-71 και 76 cm. Εσωτερικά ο αυλός είναι διευρυμένος, και έχει διάμετρο 18,7mm. Οι κώνοι συναρμογής είναι επιμηκυμένοι και τα τσοκ είναι τύπου Invector + με μήκος 6 cm. Οι κάνες συνδέονται μεταξύ τους με διακεκομμένες πλαϊνές ρίγες. Η ρίγα σκόπευσης έχει πάχος 6mm. Οι θαλάμες έχουν μήκος 76mm και οι σφραγίδες δοκιμής πιστοποιούν δοκιμές στα 1.320 Bar και καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών. Με τις 66άρες κάνες το όπλο έδειξε στη ζυγαριά 2.960 gr. Κοντάκι και πάπια είναι κατασκευασμένα από καρυδιά και φινιρισμένα με λινέλαιο. Το πέλμα είναι κατασκευασμένο από ελαστικό υλικό και έχει μελετηθεί για να μην κολλάει στα ρούχα. Οι μηχανισμοί λειτουργίας δεν διαφέρουν από αυτούς που χρησιμοποιούνται στα υπόλοιπα Cynergy, είτε αυτά είναι κυνηγετικά είτε σκοπευτικά.

Η σκανδάλη λειτουργεί μηχανικά ( δεν χρειάζεται να πυροβολήσει η πρώτη για να οπλίσει η δεύτερη). Ο επιλογέας λειτουργεί με τον γνωστό τρόπο που η Browning έχει επινοήσει για τα αλληλεπίθετα όπλα της. Οι εξολκείς λειτουργούν αυτόματα. Το Cynergy παραδίδεται με βαλίτσα μεταφοράς, με 5 τσοκ, κλειδί για τα τσοκ, κλειδαριά ασφαλείας και οδηγίες χρήσεως. Το Cynergry καλύπτεται από εγγύηση 10ετούς καλής λειτουργίας των μηχανισμών. Η τιμή του είναι 2.560 ευρώ.

Συμπεράσματα από την δοκιμή

Σοφοκλής Κοσκινάς

Παρότι δεν είμαι και ο πιο ένθερμος υποστηριχτής του ergal – για λόγους ζυγίσματος του όπλου – οφείλω να ομολογήσω ότι τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές φροντίζουν και το ζύγισμα αυτών των όπλων. Παλαιότερα, απλά ήταν απαράδεκτα. Το Cynergy Light έχει κάθε λόγο να με κάνει να επανεξετάσω τις απόψεις μου. Είναι καλοζυγισμένο. Δεν γνωρίζω αν αυτό ισχύει και για τα όπλα με κάνες 71 και 76cm. Στο όπλο με κάνη 66cm που δοκίμασα, το ζύγισμα ήταν πολύ καλό.

Αυτό που χρειάζεται εξοικείωση στο Cynergy, είναι ο τρόπος που κουμπώνουν οι κάνες στη βάση. Δεν είναι δύσκολος, αλλά είναι διαφορετικός. Έξυπνο είναι το σύστημα απαγωγής της θερμότητας από τις κάνες που το έχει “κληρονομήσει” από την αγωνιστική του χρήση. Τα πολυμερικά εξαρτήματα που είναι τοποθετημένα ενδιάμεσα στην πάπια και τις κάνες συμβάλλουν στην ταχύτερη ψύξη των κανών, κάτι που τελικά είναι και ζητούμενο αφού βοηθάει στην καλύτερη απόδοσή στους. Οι κρύες κάνες αποδίδουν καλύτερα. Αυτό το γνωρίζει η Browning και για αυτό έχει εξελίξει το συγκεκριμένο σύστημα. Και η σκανδάλη έχει “αγωνιστικά γονίδια”. Είναι φαρδιά και μελετημένη, ώστε εργονομικά να παρέχει την μέγιστη άνεση στο δάκτυλο. Η αίσθηση που δίνει είναι πολύ καλή. Το βάρος έλξης είναι 1.650 gr. Tο κοντάκι έχει σχεδόν μηδενική απόκλιση. Αυτό θα βοηθήσει και όσους επωμίζουν αριστερά.

Το βάρος του όπλου, που είναι οριακά κάτω από 3 κιλά, σε συνδυασμό με τους διευρυμένους αυλούς, τους επιμηκυμένους κώνους και τα μακρύτερα τσοκ, δίνει, συγκριτικά με τα υπόλοιπα όπλα αυτής της κατηγορίας, πλεονέκτημα στο Cynergy στη χρήση βαρύτερων γομώσεων. Από άποψη εργονομίας το όπλο συγκεντρώνει αρκετά θετικά στοιχεία. Η λαβή στο κοντάκι είναι καλοσχεδιασμένη και η σκοπευτική γραμμή είναι “καθαρή”. Το άνοιγμα, κλείσιμο και το γέμισμα, γίνονται εύκολα και το ζύγισμα είναι καλό. Το πέλμα, αν και ελαστικό, δεν κολλάει στα ρούχα γιατί υπάρχει ένα μικρό πέταλο στο επάνω μέρος του από θερμοπλαστικό που δεν επιτρέπει στο πέλμα να “κολλήσει” στα ρούχα κατά την διαδικασία επώμισης. Τα αγωνιστικά γονίδια που κουβαλάει το Cynergy, είναι αρκετά χρήσιμα και στο κυνήγι, αρκεί το όπλο να το χειρίζεται άνθρωπος που γνωρίζει τι θα πει εφαρμογή, σωστό κράτημα και σωστή επώμιση.

Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε και μόνο τότε μπορεί ο κυνηγός – σκοπευτής να αξιοποιήσει όλα τα καλούδια που του προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία που εφαρμόζεται στα όπλα. Η ποιότητα κατασκευής του είναι πολύ καλή. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να μην είναι. Browning είναι. Αν μου έβαζαν πάνω στον πάγκο δύο Cynergy, αυτό με την ατσάλινη βάση και αυτό με την ergal, θα επέλεγα το πρώτο. Ο λόγος που θα έκανα κάτι τέτοιο, είναι ένας και μόνο: η προκατάληψη που έχω. Τι να κάνουμε, έχουμε και αδυναμίες… Παραδέχομαι ότι μεταξύ τους δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές σε θέματα ποιότητας, αξιοπιστίας κλπ. Γνωρίζω ότι το Light είναι 400 gr πιο ελαφρύ… αλλά… Η Browning παρουσιάζοντας το Cynergy επιχείρησε μεγάλο άνοιγμα. Οι ορκισμένοι στην εταιρεία μπορεί να χάρηκαν. Μπορεί όμως και να θύμωσαν… Η ουσία είναι ότι το Cynergy “έπιασε”, καθιερώθηκε και η εταιρεία ήδη εμπλουτίζει τη γκάμα του. Το Light είναι το ελαφρύ Browning που δεν κάνει παραχωρήσεις σε βασικές παραμέτρους όπως το ζύγισμα, η ποιότητα, η αξιοπιστία ή τα εργονομικά χαρακτηριστικά. Όσοι πιστοί λοιπόν προσέλθετε…

Μηνάς Ιορδάνογλου

Έχοντας συνηθίσει τον ιταλικό τρόπο σκέψης, οι περισσότεροι Έλληνες κυνηγοί κρίνουν τα όπλα από εκείνο που βλέπουν, πριν ακόμη το πιάσουν στα χέρια τους. Αναμφισβήτητα το αισθητικό μέρος είναι σοβαρή υπόθεση, αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, ότι ένα σύγχρονο όπλο, δεν το αποκτά κανείς μόνο για να το θαυμάζει. Το αποκτά κυρίως για να το χρησιμοποιεί. Τα στολίδια και τα θεαματικά νερά των ξύλων δεν είναι στοιχεία προτεραιότητας για τους σχεδιαστές της Browning. Εκεί που το Cynergy προσπαθεί να κερδίσει το παιχνίδι δύσκολα θα βρεθεί αντίπαλος. Δυνατό του σημείο είναι η αξιοπιστία, το εξαιρετικό ζύγισμα και η μοναδική απόδοση των κανών.

Κυνήγησα για πρώτη φορά με το Cynergy Light στην Ανδαλουσία πριν από ενάμισι χρόνο, όταν η Browning εμπιστεύτηκε το περιοδικό μας, για να ακούσει τα σχόλια και τις παρατηρήσεις μας για αυτή την αμιγώς κυνηγετική έκδοση, η οποία βασίστηκε σε ένα σύγχρονο σκοπευτικό όπλο. Εξέφρασα απερίφραστα τότε το θαυμασμό μου, καθώς πιστεύω ότι με τη χρήση του Ergal το μόνο που έχασε το Cynergy ήταν βάρος. Το “ατσάλινο” κυνηγετικό Cynergy είναι για μένα σημείο αναφοράς. Σε καθημερινή σχεδόν βάση παρατηρώ κυνηγούς να το πιάνουν στα χέρια και πριν το επωμίσουν, σχεδόν όλοι το κρίνουν βαρύ. Είναι γεγονός ότι σήμερα με τον καταιγισμό της διαφήμισης από πλευράς εταιριών, που προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να μειώσουν το βάρος των όπλων, οι κυνηγοί έχουν εθιστεί στο χαμηλό βάρος. Το σπουδαίο όμως δεν είναι ότι το Cynergy με την ατσάλινη βάση θεωρείται βαρύ σε μια πρώτη επαφή.

Είναι το γεγονός ότι όλοι όσοι θα το επωμίσουν, αυτόματα αναθεωρούν και διαπιστώνουν ότι ευκολία επώμισης όπως με το Cynergy σπάνια έχουν συναντήσει. Πράγματι το όπλο αυτό έχει το καλύτερο ζύγισμα από όλα τα ευρέως διαδεδομένα όπλα. Όταν το επωμίζεις, έχεις την αίσθηση ότι κάποιο τρίτο, αόρατο χέρι, σηκώνει το όπλο και το βάζει πάντοτε στην ίδια θέση πάνω στον ώμο σου. Όταν λοιπόν πήρα το Light στα χέρια μου τότε στην Ανδαλουσία, για να πάμε σε κυνήγι ορτυκιών και αγριοκούνελων, ένιωσα ότι κρατώ ένα κανονικό κυνηγετικό όπλο. Το βάρος του δεν είναι βάρος δικάνου Light κατά τα ιταλικά πρότυπα, αλλά όπλου με ατσάλινη βάση. Είναι γνωστό, ότι οι προτιμήσεις μου δεν ήταν ποτέ τα πολύ ελαφρά όπλα και το Cynergy με τα τρία σχεδόν κιλά του, ήταν για τα δικά μου μέτρα εξαιρετικό. Μπορούσα να το κρατώ όλη την ημέρα και να περπατώ, χωρίς να αισθάνομαι ότι πρέπει να του αλλάξω θέση για να ξεμουδιάσω. Ακόμη καλύτερα όμως, με έκανε να νιώθω κάθε φορά που πυροβολούσα.

Κυριολεκτικά πρόκειται για το πιο άνετο Light δίκανο που δοκίμασα ποτέ. Ακόμη και με 34 γραμμάρια σκάγια, Ιούλιο μήνα και με περισσότερα από 70 φυσίγγια σε κάθε έξοδο το Cynergy Light δεν απέσπασε ούτε για μία φορά την προσοχή μου από το κυνήγι. Αυτό το μήνα, η εδώ αντιπροσωπεία μας παραχώρησε ένα τέτοιο όπλο για δοκιμή. Οι τσίχλες είναι λίγες αλλά οι πήλινοι δίσκοι πολλοί. Γραμμή για το σκοπευτήριο και για πολλές τουφεκιές.

Ο δογματικός Σοφοκλής μουρμουρίζει για το Ergal το οποίο δεν συμπαθεί, αλλά απολαμβάνει την άψογη επώμιση και το εξαιρετικό “σουίνγκ”. Ακόμη και ο εκκολαπτόμενος Γιώργος Λελούδας, τον οποίο εκπαιδεύουμε σε κάθε παρόμοια ευκαιρία, σπάει περισσότερους δίσκους με το Cynergy Light από όσους με οποιοδήποτε άλλο όπλο. Μπορεί ο εγωισμός του Σοφοκλή να μην τον αφήνει να εκφράσει ενθουσιασμό, αλλά γελάνε και τα μουστάκια του, κάθε φορά που σπάει με ευχέρεια όλους τους δύσκολους δίσκους. Θέλει να μας πείσει ότι είναι μόνο η δική του ικανότητα, ενώ ξέρει ότι αν δεν είχαν βάλει το χεράκι τους οι άνθρωποι της Browning, πάλι τζακ ποτ θα έκανε. Τι να κάνουμε ανθρώπινες αδυναμίες είναι αυτές.

Προσωπικά ενδιαφέρομαι για το αποτέλεσμα και πιστεύω ότι το Cynergy που κατά γενική παραδοχή (το έχουμε ακούσει αυτό και από τους ανταγωνιστές της Browning), είναι εξαιρετικό όπλο, βρήκε την ιδανική συνταγή για το κυνήγι, με την έκδοση Light.

Tα Browning εισάγονται από τη ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ. Τηλ: 2262025121- 26502

 

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής

Α' ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής Συνεχίζει την πάταξη της λαθροθηρίας η Α' ΚΟΚΔ με συνεχείς ελέγχους και μηνύσεις Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Π.Ε. Ηρακλείου,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18 ° C
19 °
13.4 °
55 %
2.6kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ