Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBrowning Cynergy & Browning B-725: Η σύγκριση των αρίστων

Browning Cynergy & Browning B-725: Η σύγκριση των αρίστων

|

Όταν προσπαθείς να συγκρίνεις μεταξύ τους δύο άριστα όπλα, ιδιαίτερα αν προέρχονται από μια μεγάλη βιομηχανία με εμπειρία αιώνων, βρίσκεσαι σε πραγματικό δίλημμα, καθώς οι διαφορές μπορεί να βρίσκονται σε λεπτομέρειες και η υποκειμενική άποψη να βαραίνει υπέρ του ενός ή του άλλου. Τα όπλα αυτής της παρουσίασης, έχουν κοινή πατρότητα, όμως εντελώς διαφορετική αφετηρία, διαδρομή και ταυτότητα. Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο, το οποίο επιχειρούμε να αναλύσουμε.

● Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Browning Cynergy

Σοφοκλής Κοσκινάς

- Advertisement -

Το Cynergy σηματοδότησε για την Browning την αλλαγή, τη μεγάλη αλλαγή. Μετά από αρκετές δεκαετίες και μοντέλα αλληλεπίθετων που το ένα διαδεχόταν το άλλο στην παγκόσμια αγορά, υπήρχε ένα στάνταρ που δεν άλλαζε με τίποτα. Μπορεί τα τεχνικά χαρακτηριστικά να διαφοροποιούνταν, μπορεί καινοτομίες στον τομέα των κανών και της βλητικής απόδοσης, να έρχονταν να θέσουν νέα στάνταρ, μπορεί τα σκαλίσματα να ήταν διαφορετικά, αυτό όμως που παρέμενε πάντα ίδιο ήταν το σχήμα, η εικόνα και τα χαρακτηριστικά που συντέλεσαν στο να αποκτήσει η βέλγικη εταιρεία την ταυτότητά της. Δεν υπάρχει άλλο αλληλεπίθετο που να αντιγράφτηκε τόσο πολύ. Το τύπου… Browning είναι η έκφραση που ανακαλύψαμε για να περιγράφουμε όλα τα υπόλοιπα όπλα που δεν ήταν Browning, αλλά είχαν καταπληκτικές ομοιότητες σε σχήμα και μηχανισμούς.

Το Cynergy είναι διαφορετικό, δύσκολα μπορεί κάποιος από μακριά να καταλάβει ότι αυτό είναι ένα Browning σε σύγκριση με τα παλιότερα μοντέλα. Έχουν περάσει κάποια χρόνια από την πρώτη παρουσία του, όμως ακόμα και σήμερα ακούω σχόλια του τύπου «…δεν μοιάζει με τα παλιά…». Είναι λογικό. Δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν τόσα χρόνια συνήθειας.

Αυτό που προσφέρει συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα, είναι βελτιωμένα εργονομικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάστηκε για αυτό, και οι άνθρωποι της Browning αυτό είχαν ως επιδίωξη. Διαφορετικά δεν θα υπήρχαν λόγοι για αλλαγές. Για την πλειοψηφία των απανταχού οπαδών της Βέλγικης εταιρείας, το κλασσικό σχήμα θα παραμείνει αξεπέραστο. Δεν είμαι σε θέση να το γνωρίζω, αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος, ότι μετά την εμφάνιση του Cynergy, η εταιρεία θα δέχτηκε επιστολές που θα ανέφεραν μεταξύ άλλων την λέξη ιεροσυλία.

Το Cynergy από την αρχή έπεσε για να κολυμπήσει σε βαθιά νερά. Τα πρώτα μοντέλα ήταν σκοπευτικά. Μετέπειτα βγήκαν και τα κυνηγετικά μοντέλα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, αρκετά πράγματα από την αγωνιστική προίκα του να προσφέρονται και στους κυνηγούς.

Έχει πολύ καλό ζύγισμα και τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά. Είναι δοκιμασμένο για την αντοχή και την αξιοπιστία του, ενώ η βλητική του απόδοση είναι κάτι που συζητιέται θετικά στους κύκλους των κυνηγών. Μπορεί να μη μοιάζει με τα κλασσικά αλληλεπίθετα της Browning, αλλά αυτό έχει και τη θετική του πλευρά. Προσφέρει μικρότερες διαστάσεις και είναι πιο ελαφρύ. Το σύστημα κλειδώματος συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα είναι πιο περίπλοκο αλλά εξίσου αξιόπιστο ενώ η βάση συγκριτικά με το B 725 είναι σχεδιαστικά πιο μακριά από την κλασσική γραμμή.

Αν προσπαθούσα να είμαι άκρως αντικειμενικός και να μην υπήρχε ίχνος επηρεασμού από τα παλαιοτέρα μοντέλα (δεν γίνεται), από εργονομικής πλευράς θα του έβαζα υψηλότερη βαθμολογία από τα υπόλοιπα προηγούμενα. Το Cynergy, πέραν της υποκειμενικής και συναισθηματικής άποψης είναι ένα γνήσιο Browning, που σχεδιάστηκε με γνώμονα την αξιοπιστία και την αντοχή στον χρόνο. Έχει δώσει δείγματα και έχει περάσει τις εξετάσεις. Δεν είναι κλώνος της κλασσικής σειράς και με αυτό το κριτήριο θα πρέπει να το κρίνουμε.

Είναι μια διαφορετική πρόταση που σχεδιάστηκε αρχικά για να κάνει καριέρα στα σκοπευτήρια. Όσοι το έχουν ήδη στην κατοχή τους και όσοι πρόκειτε να το αγοράσουν, εκτιμούν ή θα εκτιμήσουν τις αγωνιστικές του καταβολές και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το Cynergy, όλοι μιλούσαν για απάντηση της Browning στο χαμηλό προφίλ των όπλων της Beretta. Δεν είχαν άδικο διότι είναι ξεκάθαρο, ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο αυτών κολοσσών της οπλοβιομηχανίας καλά κρατεί. Πέρα όμως από το χαμηλό προφίλ που ήταν η αχίλλειος πτέρνα των μέχρι τότε αλληλεπίθετων της Browning, το Cynergy άνοιξε νέους δρόμους στο σχεδιασμό των όπλων. Τα περίεργα τοξοειδή κλειδιά του δεν ήταν βέβαια σαν φιλοσοφία κάτι νέο, δεδομένου ότι οι Ρώσοι πολλά χρόνια πριν είχαν κατασκευάζει το γνωστό ΤΟΖ-34 με παρόμοια κλειδιά και με αυτό έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία.

Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό της συνταγής Cynergy; Προσωπικά πιστεύω ότι είναι η απόλυτη ισορροπία του. Το Cynergy (στην αρχική έκδοση με την ατσάλινη βάση) είναι ένα όπλο που αν το βάλει κάποιος στη ζυγαριά, θα διαπιστώσει ότι είναι βαρύ για τα σημερινά δεδομένα. Το περίεργο είναι ότι αν το κρατήσει κάποιος ανάμεσα στα δύο χέρια του, έχει την αίσθηση ότι κρατά ένα πανάλαφρο όπλο. Αυτό και μόνο (δεν είναι βέβαια το μοναδικό του πλεονέκτημα), είναι αρκετό για να κερδίσει κάποιον που γνωρίζει τα βασικά των όπλων. Όλοι θέλουμε ένα όπλο που δεν θα μας κουράζει.

Το Cynergy είναι το όπλο που δεν θα κουράσει κανέναν στη πολύωρη μεταφορά και κυρίως δεν θα τον κουράσει στις πολλές τουφεκιές, κάτι που είναι αναπόφευκτο στα ελαφρά όπλα. Στον τομέα αυτό βοηθά πολύ και ο διευρυμένος αυλός, που για πρώτη φορά η Browning χρησιμοποίησε στα δίκανά της (σήμερα τον χρησιμοποιεί και στο Β-725).

Προσωπικά είχα την τύχη να κυνηγήσω με το Cynergy Light για αρκετές ημέρες, ορτύκια και αγριοκούνελα στην Ισπανία και να απολαύσω τις χάρες του. Είμαι σε θέση να γράψω απερίφραστα, ότι ήταν το πιο απολαυστικό δίκανο που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στο κυνήγι. Ο βασικός λόγος είναι ότι ακόμη και στην έκδοση Light, το Cynergy δεν πέφτει κάτω από τα τρία κιλά, οπότε σε συνδυασμό με το διευρυμένο αυλό, έχει ανάκρουση μικρότερη και από ένα βαρύ σκοπευτικό όπλο. Πέρα όμως από αυτό, η Browning έχει πατεντάρει στο Cynergy το σύστημα Inflex, που είναι ένα πρωτοποριακό πέλμα και με το οποίο έxει τη δυνατότητα να μειώνει την αίσθηση της ανάκρουσης κατά 25%.

Η μόνη μου ένσταση στα δίκανα της Browning γενικά, είναι ο επιλογέας της σκανδάλης. Έχω γράψει επανειλημμένα, ότι δεν μου αρέσει το σύστημα του ενιαίου μπουτόν ασφάλειας και επιλογέα, διότι απαιτεί μία κίνηση επιπλέον σε σχέση με τους διακεκριμένους διακόπτες. Από την άλλη μου αρέσει πάρα πολύ η ρυθμιζόμενη σε απόσταση σκανδάλη, που δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που έχει δάκτυλα μικρότερα ή μεγαλύτερα από το μέσο όρο να την φέρει στα μέτρα του χωρίς να πειράξει το κοντάκι. Επίσης θεωρώ μεγάλο του πλεονέκτημα, τη μηχανική σκανδάλη, η οποία δεν εξαρτάται από την ανάκρουση του πρώτου φυσιγγίου για να μεταφερθεί στη δεύτερη κάνη.

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Βέλγιο

Εταιρεία: Browning

Μοντέλο: Cynergy

Μηχανισμός λειτουργίας: –

Βάρος: 3.300 γρ. (+/-)

Διαθέσιμα μήκη κανών: 66, 71 cm

Εξολκείς: Aυτόματοι

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 76mm/12

Είδος τσοκ: Εσωτερικά Inv +

Μήκος τσοκ: 7cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 6mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια: Ξύλο καρυδιάς

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1320 bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 10 χρόνια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: –

Αξεσουάρ:

● 5 τσοκ

● βαλίτσα

● κλειδί τσοκ

● κλειδαριά ασφαλείας.

Site εταιρείας: –

Τιμή: 2.100 ευρώ

 

B 725

Σοφοκλής Κοσκινάς

Το ένα «χτύπημα» μετά το άλλο μας έδωσε τα τελευταία χρόνια η Browning. Πριν λίγα χρόνια το Cynergy και τώρα το νέο Β 725. Το όπλο αυτό ήρθε για να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο μοντέλων της μακροβιότερης σειράς αλληλεπίθετων. Το περιμέναμε, και πριν από 8 μήνες περίπου είχαμε αναλυτική παρουσίαση από το ταξίδι που είχε κάνει ο Μηνάς στην Ουγγαρία για την πρώτη παγκόσμια παρουσίασή του. Τώρα είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε και σε Ελληνικό έδαφος. Κατά την προσωπική μου άποψη, είναι το ομορφότερο όπλο της σειράς. Είναι τόσο έξυπνα σχεδιασμένο που κρατά χαρακτηριστικά από την κλασσική γραμμή, αλλά δείχνει και είναι πιο «φρέσκο», πιο ντελικάτο και πιο σύγχρονο.

Αφιέρωσα πολύ χρόνο στο να το επεξεργαστώ οπτικά. Δεν είχα την μεγάλη αγωνία να το «ρίξω» γιατί γνωρίζοντας τις αλλαγές που έχει κάνει η Browning στις κάνες (βλητική απόδοση) και διαβάζοντας για τους μηχανισμούς, ήμουν σίγουρος για την απόδοση και την αξιοπιστία του. Έχει πολύ καλά φινιρίσματα και εφαρμογές, είναι εξίσου στιβαρό με τα προηγούμενα μοντέλα, αλλά έχει δεχτεί σχεδιαστικά λίφτινγκ σε διάφορα σημεία (κυρίως στην βάση) που το κάνουν πιο κομψό. Αν το συγκρίνουμε τεχνικά και ιδιαίτερα σε θέμα βλητικής απόδοσης με τα προηγούμενα μοντέλα, είναι καλύτερο. Μπορεί να ρίξει πιο «ξεκούραστα» βαριές γομώσεις και τα αποτελέσματα στον πίνακα είναι βελτιωμένα.

Έχει διευρυμένους αυλούς, που σε συνδυασμό με τα τσοκ, προσφέρουν καλύτερα βλητικά αποτελέσματα. Έχει πολύ καλό ζύγισμα και τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι πολύ καλά. Η σκανδάλη του έχει καλή αίσθηση, ενώ οπτικά αν και δεν έχει μεγάλες διαφορές με τα προηγούμενα μοντέλα, δείχνει αρκετά πιο «μαζεμένο».

Αυτό οφείλεται στην έξυπνη σχεδίαση της βάσης. Μηχανικά δεν έχω να γράψω πολλά πράγματα γιατί δεν έχουν αλλάξει και πολλά συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα. Η προσπάθεια που κατέβαλαν οι μηχανικοί της Browning για να το βελτιώσουν εργονομικά νομίζω ότι έπιασε τόπο. Προσφέρει πολύ καλό κράτημα και οδηγείται εύκολα στον στόχο. Δεν είναι εύκολο να οδηγηθεί κανείς σε αυτό το συμπέρασμα γιατί για να μπορέσει κάποιος να εξοικειωθεί με την χρήση του όπλου χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Με το συγκεκριμένο όπλο ο χρόνος προσαρμογής μειώνεται γιατί είναι τόσο μελετημένο, που όποιος και να το πιάσει θα του δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το σχεδίασαν για αυτόν.

Αν το βάλουμε δίπλα στο Cynergy, η εικόνα του Β 725 είναι πολύ πιο οικεία. Σχεδιαστικά είναι πιο κοντά στις κλασσικές γραμμές αλληλεπιθετων που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Για να μην το τραβήξω πολύ και κουράσει θα έλεγα, ότι η επιλογή ενδιάμεσα στα δύο μοντέλα είναι καθαρά θέμα γούστου. Και τα δύο προσφέρουν αυτά που μας έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια η Browning. Είναι αξιόπιστα, με καλά εργονομικά χαρακτηριστικά και αντέχουν στην χρήση και το χρόνο. Για να το κάνω ακόμη πιο δύσκολ,ο αν βάλετε ποτέ πάνω στον πάγκο τα δυο αυτά μοντέλα για να επιλέξετε, βάλτε και ένα κλασσικό (σχεδιαστικά) μοντέλο.

Εκεί θα διαπιστώσετε κατά πόσο λειτουργείτε με το συναίσθημα, την δύναμη της συνήθειας, την αντικειμενικότητα ή τα στοιχεία που προσφέρουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά. Είναι ένα καλό τεστ. Μακάρι για κάθε εταιρεία και για κάθε όπλο που γράφουμε, να μπορούσαμε να ξεπεράσουμε την αξιοπιστία και την αντοχή και να προτείναμε ως μέτρο σύγκρισης την κλασικότητα και τα συναισθήματα.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Το Β 725 είναι ένα εντελώς διαφορετικό όπλο αν το συγκρίνουμε με το Cynergy. Το Β 725 είναι η φυσική συνέχεια του θρυλικού Β 25 και απ’ ότι υποδηλώνει η κωδική του ονομασία, είναι η έβδομη κατά σειρά βελτίωση του όπλου που έγραψε τη μεγαλύτερη ιστορία στον κόσμο των αλληλεπίθετων. Τo B 725 για πρώτη φορά παρουσιάστηκε με ουσιώδεις διαφορές από τους προκατόχους του, ενώ τα προηγούμενα μοντέλα δεν είχαν σπουδαίες διαφορές. Με το Β 725, η Browning κλείνει σημαντικά την ψαλίδα της διαφοράς με τους ανταγωνιστές της, οι οποίοι όπως έγραψα και πιο πάνω της καταλόγιζαν μεγάλο όγκο και ιδιαίτερα προφίλ.

Το Β 725 αν και δεν διαφοροποιείται σχεδιαστικά από το Β 525, παρουσιάζεται πιο κομψό. Οι σχεδιαστές της Browning κατόρθωσαν να περιορίσουν τον όγκο του προφίλ (όχι όσο στο Cynergy) χωρίς να αλλάξουν τα μνημειώδη κλειδιά των γνωστών θρυλικών Browning. Εκτός αυτού όμως, το Β 725 προικίστηκε με διευρυμένους αυλούς και εντελώς νέα μακριά τσοκ, τα οποία μάλιστα για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο όπλο αυτό με την τεχνολογία DS (Dual Seal). Πρόκειται για τσοκ τα οποία στο κάτω μέρος τους έχουν ένα στεγανοποιητικό δακτύλιο από ορείχαλκο, ο οποίος δεν επιτρέπει την είσοδο αερίων στο χώρο του σπειρώματος. Αποτέλεσμα είναι να μην επικάθονται κατάλοιπα αερίων στο σπείρωμα, το οποίο στα περισσότερα όπλα χρειάζεται συχνό καθάρισμα.

Μια καινοτομία του Β 725, είναι ο μηχανισμός της σκανδάλης που έγινε ταχύτερος από πριν, με αποτέλεσμα να έχει σχεδόν ακαριαία αντίδραση. Το τελευταίο μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση όταν το δοκίμασα για πρώτη φορά στην Ουγγαρία, όπου βρεθήκαμε σε κυνήγι φασιανών προσκεκλημένοι της Browning. Το Β 725 εκεί έδειξε για πρώτη φορά τα πραγματικά του προσόντα. Είναι ένα γρήγορο καθαρόαιμο κυνηγετικό όπλο. Ένα όπλο το οποίο έχει ξεκάθαρη καταγωγή και αποτελεί μια φυσική συνέχεια των αλληλεπίθετων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις και τη μακροβιότερη ιστορία. Αν μου έλεγε κάποιος να διαλέξω ένα από τα δύο όπλα αυτής της παρουσίασης, θα με έβαζε σε πραγματικό δίλημμα.

Από τη μία το φρεσκαρισμένο Β 725 το οποίο έχει όλα τα στοιχεία ενός σύγχρονου όπλου, αλλά δεν στερείται τίποτα από τα πλεονεκτήματα των ιστορικών προκατόχων του και από την άλλη ένα νέο πρωτοποριακό τουφέκι, που προέρχεται από τα σκοπευτήρια αλλά έχει προσαρμοστεί άριστα στα κυνηγετικά δεδομένα. Αν μπορούσα θα τα έπαιρνα και τα δύο. Αν δεν μπορούσα να τα πάρω και τα δύο θα συμβιβαζόμουν με το Cynergy Light το οποίο με εντυπωσίασε περισσότερο, ίσως επειδή δεν μοιάζει με τίποτε άλλο.

Ταυτότητα

Χώρα προέλευσης: Βέλγιο

Εταιρεία: Browning

Μοντέλο: B725

Μηχανισμός λειτουργίας: –

Βάρος: 3.250 γρ. (+/-)

Διαθέσιμα μήκη κανών: : 66, 71, 76 cm

Εξολκείς: Αυτόματοι

Μήκος θαλάμης/Διαμέτρημα: 76 mm/12

Είδος τσοκ: Εσωτερικά Inv DS

Μήκος τσοκ: 8cm

Πάχος ρίγας σκόπευσης: 6mm

Υλικά σε κοντάκι & πάπια:

Ξύλο καρυδιάς

Ύψος δοκιμής πιέσεων: 1320 bar

Ατσάλινα σκάγια: Ναι

Εγγύηση: 10 χρόνια

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: –

Αξεσουάρ:

● βαλίτσα

● 5 τσοκ

● κλειδί τσοκ

● κλειδαριά σφαλείας

Site εταιρείας: –

Τιμή: 2.340 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ινδονήσιος έπιασε έναν τεράστιο κροκόδειλο μόνο με ένα σκοινί – Βίντεο

Ινδονήσιος έπιασε έναν τεράστιο κροκόδειλο μόνο με ένα σκοινί: «Έπρεπε να το ρισκάρω» Πολλούς επαίνους δέχτηκε ένας Ινδονήσιος από τους συγχωριανούς, καθώς κατάφερε να πιάσει έναν κροκόδειλο 4,3 μέτρων...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
32 ° C
34 °
29.3 °
38 %
7.2kmh
20 %
Τε
32 °
Πε
34 °
Πα
35 °
Σα
32 °
Κυ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ