Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBrowning B 525 & Winchester Midnight - Κοινή προέλευση, διαφορετικός προορισμός

Browning B 525 & Winchester Midnight – Κοινή προέλευση, διαφορετικός προορισμός

|

Δοκιμάζουμε στο κυνήγι, δύο διαφορετικά όπλα, που προέρχονται από το ίδιο σχεδιαστικό τμήμα και αντιπροσωπεύουν, το ένα, τη σχολή του μαξιμαλισμού, που θέλει τα όπλα να κλειδώνουν σαν θυρίδες υποβρυχίου και το άλλο, εκείνη του μινιμαλισμού, που βασίζεται στη σύγχρονη έρευνα και τεχνολογία για να δώσει το ίδιο αποτέλεσμα με λίγα και “έξυπνα” εξαρτήματα.

> των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

Ευκαιρίας δοθείσης, αξιοποιήσαμε την Καθαρά Δευτέρα και ξεκινήσαμε με την παρέα μας, για κυνήγι τσίχλας στη Φθιώτιδα, συνδυάζοντας το τερπνό μετά του ωφελίμου. Αφήσαμε τα προσωπικά μας όπλα στις οπλοθήκες και πήραμε μαζί μας τα όπλα που σας παρουσιάζουμε σε τούτο το τεύχος. Το μεγάλο ενδιαφέρον πάντοτε παρουσιάζεται στα συγκριτικά μας τεστ, όπου δύο όπλα μπαίνουν στο δικό μας στόχαστρο και αξιολογούνται σε αντιπαράθεση. Συνήθως επιλέγουμε όπλα με κοινά χαρακτηριστικά, όπως τιμή, βάρος, εξειδίκευση στο κυνήγι κλπ. Τα όπλα που παρουσιάζονται σε τούτες τις συγκρίσεις φροντίζουμε να είναι ομοειδή, δηλαδή αυτογεμή, πλαγιόκανα, ή αλληλεπίθετα.

Η δοκιμή που ακολουθεί, έγινε με βάση την τιμή και τον προορισμό τους, που είναι γενικό κυνήγι, σύμφωνα με τα Ελληνικά πρότυπα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι και τα δύο όπλα αυτής της δοκιμής, προέρχονται από τη Fabrique National. Δύο όπλα θεωρητικά όμοια και πρακτικά διαφορετικά. Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο αλλά λίγο απέχει από την πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι μοιράζονται αρκετά εξαρτήματα, είναι εντελώς διαφορετικά, γιατί δεν έχουν καμία σχεδιαστική ομοιότητα. Το ένα “κουβαλάει” ιστορία 100 περίπου χρόνων και το άλλο, νέο σχετικά, είναι το σύμβολο της εξέλιξης για την Winchester. Το Β 5.25 το γνωρίζουμε και θα εξακολουθεί να είναι στην ίδια φιλοσοφία, για όσο θα υπάρχουν λειόκανα όπλα με τη σημερινή μορφή. Τα χρόνια και οι γενιές έρχονται και παρέρχονται. Το αλληλεπίθετο της Browning παραμένει ίδιο. Αν και κατά περιόδους αλλάζουν λίγο οι παραστάσεις στη βάση, ή προστίθενται μερικές διακριτικές πινελιές εκσυγχρονισμού, το Browning διατηρεί τα βασικά του χαρακτηριστικά.

- Advertisement -

Είναι ξεκάθαρο ότι οι πιο πάνω αλλαγές γίνονται για τις ανάγκες του μάρκετινγκ. Κατά τα άλλα, είναι το μακροβιότερο αλληλεπίθετο, το πιο αναγνωρισμένο όπλο στον κόσμο και το αξεπέραστο σύμφωνα με την άποψη πολλών ειδικών. Η Winchester, ο Αμερικάνικος θρύλος, με το Midnight επιχειρεί να εκσυγχρονιστεί κα να φορέσει Ευρωπαϊκό κοστούμι. Λίγα μοντέλα αλληλεπίθετων έχει κατασκευάσει η Winchester που μένουν για πολλά χρόνια στην αγορά. Ο σχεδιασμός τους ήταν επηρεασμένος κυρίως από τα αμερικανικά πρότυπα, επειδή αυτή είναι η μεγάλη αγορά. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Η Winchester αποφάσισε (και δεν ήταν καθόλου εύκολο) να ξεφύγει από αυτό που όλοι θεωρούσαν δεδομένο και λογικό και να σχεδιάσει ένα αλληλεπίθετο που αντιπροσωπεύει τη νέα τάξη πραγμάτων και σηματοδοτεί και αλλαγή πλεύσης. Ουσιαστικά με την παρουσία της σειράς SELECT η Winchester πραγματοποιεί και ξεκαθάρισμα ταυτότητας.

Το Browning είναι το αλληλεπίθετο που θα το αναγνωρίσετε ακόμη και από απόσταση. Το θεωρούμε τόσο οικείο που αρκετές φορές λησμονούμε ότι αποτελεί τεχνολογικό θαύμα. Φανταστείτε πόσα χρόνια πέρασαν από τότε που ο J.M.Browning κρατούσε δύο κομμάτια μέταλλο στα χέρια του και περιφερόταν σκεπτόμενος για μήνες μέχρι τη στιγμή που ανέλυσε στο μυαλό του, το πώς μπορεί να κατασκευάσει ένα δίκανο, το οποίο δεν θα έχει τα μειονεκτήματα, που εκείνος είχε εντοπίσει στα κλασικά πλαγιόκανα. Η λύση βρέθηκε όταν επιχείρησε να τοποθετήσει την μία κάνη πάνω από την άλλη. Το σχέδιο ήταν τόσο τέλειο που από τότε μέχρι σήμερα, παρά τις χιλιάδες αναλύσεις που έχουν γίνει, εξακολουθεί να είναι αξεπέραστο. Αν δεν είναι αυτό τεχνολογικό θαύμα τότε ποιο είναι; Εμείς σήμερα, κρατώντας ένα αλληλεπίθετο της Browning στα χέρια μας τραβάμε την πεταλούδα δεξιά, ανοίγουν οι κάνες, βάζουμε δύο φυσίγγια μέσα, επιλέγουμε ποια κάνη θα ρίξουμε πρώτη και τραβάμε τη σκανδάλη.

Το θεωρούμε τόσο απλό και δεδομένο, που δεν αναλογιζόμαστε πως και γιατί, κάποιος εμπνευσμένος Αμερικάνος σκέφτηκε πριν από εκατό σχεδόν χρόνια, να κατασκευάσει ένα όπλο ορόσημο, το οποίο για πολλές δεκαετίες, θα ήταν σημείο αναφοράς και πρότυπο του κυνηγετικού όπλου. Αναλογιστείτε πόσα εκατομμύρια κυνηγοί ανά τον κόσμο, που κρατούν αλληλεπίθετα, κάνοντας μηχανικές κινήσεις, οι οποίες βασίζονται στην ιδέα του Superposed, του J. M. Browning κάνουν το ίδιο πράγμα σε καθημερινή βάση και εύκολα θα κατανοήσετε το γιατί αυτά τα όπλα παραμένουν ίδια για 100 περίπου χρόνια και τον πραγματικό λόγο για τον οποίο έχουν αποκτήσει τη φήμη και τον σεβασμό των απανταχού κυνηγών και σκοπευτών. Με ποια λογική και πιο σκεπτικό θα αποφασίσει η Browning να το αλλάξει αυτό; Το να παρουσιάσει άλλα μοντέλα ναι. Το να φτιάξει αλληλεπίθετα σύγχρονα με διαστημική τεχνολογία και εμφάνιση, ναι. Αλλά το κλασσικό και αξεπέραστο αλληλεπίθετο, το διαχρονικό το 3-4-5.25 και αύριο 6-7-8.25 … πάντα θα υπάρχει.

Από τεχνικής πλευράς λίγα μπορούμε να πούμε και τίποτα να προσθέσουμε. Αυλοί με διάμετρο 18,4mm, κάνες 66 ή 71cm, δοκιμή σε ατσάλινα σκάγια και σφραγίδα πιέσεων στα 1.320 Bar. Μονή σκανδάλη με επιλογέα και κλείσαμε. Από την άλλη πλευρά το Winchester. Όπλο που συγκεντρώνει σχεδόν όλες τις τεχνολογικές καινοτομίες. Χαμηλό προφίλ, διευρυμένοι αυλοί στις κάνες (18,8 mm) απλό αλλά πανίσχυρο σύστημα κλειδώματος, εξωλκείς που καταλαμβάνουν ελάχιστο χώρο, Invector Plus τσοκ, τεχνολογία BBT για μεγαλύτερη ταχύτητα των σκαγιών και καλύτερη κατανομή, καταλληλότητα χρήσης ατσάλινων σκαγιών, test αντοχής 25.000 συνεχών βολών, μονοσκάνδαλο με επιλογέα και μεγάλη γκάμα με μήκη κανών, υλικών κατασκευής. Χρόνια η Winchester αναζητούσε ταυτότητα, ειδικά στα δίκανα. Αυτή τη φορά, με την παρουσίαση της σειράς Select δείχνει να έχει αποφασίσει για το πώς πρέπει να είναι τα όπλα της. Κοινά στοιχεία με άλλα όπλα έχει, αλλά δεν μοιάζει με κανένα. Θα χρειαστεί χρόνος για να το περάσει αυτό στον κόσμο. Ο ίδιος χρόνος που χρειάστηκε για όλα τα όπλα που κατασκευάζονται ανά τον κόσμο και έχουν δική τους ξεχωριστή ταυτότητα. Το καλό είναι ότι ο χρόνος πλέον ήδη μετράει.

Συμπεράσματα από τη δοκιμή

Σοφοκλής Κοσκινάς

Από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει την αξιοπιστία, μιας και αναφερόμαστε σε δύο όπλα που την έχουν κερδίσει με το “σπαθί τους”, περνάμε σε άλλα κριτήρια, όπως το πόσο ωραίο είναι, πόσο μου ταιριάζει, πόσα σκάγια βάζει στον τενεκέ και όποιο άλλο μπορεί να είναι το κριτήριο του καθένα όταν αγοράζει όπλο. Σε θέματα αξιοπιστίας και τα δύο όπλα Browning και Wincheser είναι “θηρία”. Το Browning λόγω ηλικίας και παρουσίας στην αγορά είναι σημαιοφόρος. Το Winchester προς το παρόν παραστάτης. Είχα συνέχεια στο μυαλό μου να προσέξω ιδιαίτερα όταν συγκρίνω μεταξύ τους τα δύο όπλα στο κυνήγι, ποιες διαφορές θα εντοπίσω ανάμεσα στον διευρυμένο και τον “απλό” αυλό, στα τσοκ κλπ. Τελικά δεν κατάφερα να κάνω τίποτα. Όταν άρχισαν οι τουφεκιές στις τσίχλες όλα αυτά ξεχάστηκαν για τον απλό λόγο ότι δεν υπήρχε μέτρο – κριτήριο για να τα συγκρίνω. Για όσα πουλιά έπεσαν άξιος και ικανός ήμουν εγώ και όσα έφυγαν, έφταιγαν αυτοί που έφτιαξαν τα φυσίγγια και τα όπλα. Εντάξει, εκτός πλάκας τώρα να πούμε τα εξής: Το Winchester μπορεί να ρίξει πιο άνετα (με λιγότερο κλότσημα) φυσίγγια με πάνω από 36 γραμμάρια σκάγια.

Το Browning “κλωτσάει” περισσότερο με αυτές τις γομώσεις. Όσες φορές άνοιξα και έκλεισα και τα δύο όπλα, με ότι συνεπάγεται αυτό, ποτέ δεν είπαν όχι. Το καλό τους ζύγισμα με βοήθησε να επωμίζω εύκολα και να μην κάνω διορθώσεις. Από θέμα σχεδίασης και εργονομίας αλλά και διαστάσεων κοντακίου “βολεύτηκα” περισσότερο το Winchester. Έτυχε οι διαστάσεις του – κυρίως αυτές του κοντακίου – να μου ταιριάζουν περισσότερο. Το βάρος τους, παρότι διαφέρει κατά 100 gr (πιο βαρύ το Browning), δεν αποτέλεσε αιτία για να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι το ένα με κούρασε πιο πολύ από το άλλο στο πολύωρο περπατητό κυνήγι. Η σκανδάλη του Browning είχε πιο καλή αίσθηση συγκριτικά με αυτή του Winchester. Σε θέματα εφαρμογών και προσοχής στην λεπτομέρεια και τα δύο όπλα είναι πάνω από τον μέσο όρο. Και τα δύο όπλα έχουν περάσει αρκετές φορές από τα χέρια μου σε κυνήγι ή στο σκοπευτήριο. Ποτέ μα ποτέ, δεν αντιμετώπισα προβλήματα δυσλειτουργιών. Δυνατούς και καλά συγχρονισμένους εξωλκείς έχουν και τα δύο. Το βάρος τους, 3.100 gr για το Winchester και 3.200 για το Browning σε συνδυασμό με το ζύγισμα, ήταν αυτό που με βοήθησε να “ανεβάζω” εύκολα τα όπλα στον ώμο και να πυροβολώ γρήγορα.

Θα μου πείτε, “αυτό αποτελεί προνόμιο των ελαφρών όπλων”. Όμως εδώ έχω να παραθέσω αντίλογο. Σε αυτή την άποψη θα διαφωνήσω. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ιδανικό βάρος για τα λειόκανα κυνηγετικά (δίκαννα) είναι μεταξύ 3.000 και 3.300 gr, και το δικαιολογώ: Με αυτό το βάρος μπορούμε να ρίχνουμε μεγαλύτερο εύρος γομώσεων πιο άνετα (χωρίς έντονο λάκτισμα) και ο συνδυασμός του βάρους με το καλό ζύγισμα είναι αυτός που προσφέρει σταθερή επώμιση και κατά συνέπεια γρήγορη τουφεκιά χωρίς διορθώσεις και “ψαρέματα” του όπλου, φαινόμενο που παρατηρείται στα ελαφρά όπλα. Πώς να τα συγκρίνουμε και τι να επιλέξουμε; Τεχνικά στοιχεία που να δικαιολογούν την προτίμηση μου σε ένα από τα δύο όπλα ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Ίσως το μοναδικό που μπορώ να αναφέρω είναι ότι το Winchester ρίχνει πιο “άνετα” τα βαριά φυσίγγια 36+.

Όλες οι λειτουργίες και στα δύο όπλα πραγματοποιούνται εύκολα χωρίς προβλήματα. Οι εξωλκείς είναι δυνατοί και συγχρονισμένοι, το άνοιγμα – κλείσιμο γίνεται εύκολα, η γωνία ανοίγματος βοηθάει ώστε η τροφοδοσία των θαλαμών με φυσίγγια να γίνεται εύκολα, τα τσοκ αλλάζουν γρήγορα, οι επιλογείς λειτουργούν απροβλημάτιστα, οι σκανδάλες έχουν καλή αίσθηση (καλύτερη είναι αυτή του Browning). Το λύσιμο και το δέσιμό τους είναι εξίσου απλό και εύκολο και το ζύγισμά τους είναι άριστο. Από ποιότητα κατασκευής και τα δύο όπλα είναι πολύ καλά. Εφαρμογές και φινιρίσματα είναι πάνω από τον μέσο όρο. Ουσιαστικά δεν έχω να αναφέρω κάτι το μεμπτό για κανένα από τα δύο όπλα, ούτε υπάρχει κατά την εκτίμησή μου το στοιχείο που κάνει την μεγάλη διαφορά. Και τα δύο είναι φτιαγμένα για να αντέξουν στο χρόνο.

Νομίζω ότι η σύγκριση μεταξύ των δύο όπλων πρέπει να περιοριστεί στο τι αρέσει και στο τι ταιριάζει στον καθένα περισσότερο. Μεταξύ αυτών των δύο όπλων, μας δίνεται η πολυτέλεια – από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει την αξιοπιστία και την λειτουργικότητά τους – να κάνουμε συζητήσεις του τύπου “Χ νούμερο σκαγιών έβαλα στον τενεκέ” ή “δες τι κάνει στα ψηλωμένα πουλιά”… Όποιο από τα δύο και αν διαλέξετε και με οποιαδήποτε κριτήρια θεωρείτε εσείς βασικά, νομίζω ότι θα έχετε κάνει πολύ καλή αγορά και θα έχετε διασφαλίσει και την καλή μεταπωλητική τους αξία.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Συχνά επικοινωνώ με κυνηγούς οι οποίοι έρχονται να με συναντήσουν, ή τηλεφωνούν για να μάθουν περισσότερα από όσα γράφουμε, κάθε μήνα στο περιοδικό για τα όπλα. Κάποιοι έχουν πραγματικό ενδιαφέρον,διότι σκοπεύουν να αγοράσουν ένα από τα όπλα που δοκιμάζουμε και παρουσιάζουμε μέσα από τις σελίδες των όπλων και κάποιοι, έχουν απλά φιλοσοφικό ενδιαφέρον και ζητούν να μάθουν ακόμη και πράγματα τα οποία νομίζουν ότι εσκεμμένα κρύβουμε. Ορισμένοι μάλιστα υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και μας καταλογίζουν συγκαλυμμένη πρόθεση, προώθησης κάποιων όπλων, λόγω εμπορικών συμφερόντων. Οφείλω να ξεκαθαρίσω, ότι σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στη διαδικασία αδιαφανών τεχνασμάτων, για να προωθήσουμε οτιδήποτε. Αντίθετα πολύ συχνά, η άποψη την οποία καταθέτουμε, έρχεται σε αντίθεση με τα οικονομικά μας συμφέροντα, αλλά η “τρέλα” μας για το κυνήγι, τα όπλα και τα φυσίγγια, είναι τόσο μεγάλη, που κάθε συμφέρον πάει στην άκρη και ότι διαβάζετε είναι αυτό που πιστεύουμε.

Μπορεί κάπου να κάνουμε λάθος, διότι είμαστε άνθρωποι όπως όλοι, αλλά κρυφές προθέσεις, δεν έχουμε. Ο πρόλογος αυτός είχε σαν αφορμή, παρατήρηση αναγνώστη, ο οποίος μου καταλόγισε υπερβάλλοντα ζήλο, σε ότι αφορά τα όπλα Browning και Winchester. Οφείλω να ομολογήσω, ότι για τα πιο πάνω όπλα, έχω πολύ καλή εντύπωση και θεωρώ ότι για περισσότερα από εκατό χρόνια, όλοι οι κατασκευαστές τα αναλύουν και τα εξετάζουν πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Είναι ξεκάθαρο ότι το Group της Fabrique National και της Beretta οδηγούν την αγορά, και όλοι οι υπόλοιποι συναγωνίζονται για να πάρουν θέση πίσω τους. Η εμπειρία, η τεχνογνωσία, οι τεράστιες επενδύσεις και η ιστορία αυτών των ομίλων, δεν αφήνει περιθώρια για μετριότητες. Ο J. M. Browning γεννήθηκε στο Ogden της Utah το 1855 και σε ηλικία 24 ετών εργαζόμενος στο οπλουργείο του πατέρα του, κατασκεύασε το πρώτο του όπλο. Την πατέντα του αυτή την πούλησε στη Winchester και από τότε ένας αόρατος ομφάλιος λώρος, συνδέει τη Winchester με την Browning. Η Winchester μεσουρανούσε εκείνα τα χρόνια και ήταν το μεγαλύτερο όνομα στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο. Ο J. M. Browning δημιούργησε τη δική του εταιρία, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να τροφοδοτεί με σχέδια και τεχνογνωσία την πανίσχυρη Winchester. Η απογείωση του ονόματος Browning έγινε μετά το 1902, όταν άρχισε η παραγωγή του θρυλικού Auto-5.

Το πιο δημοφιλές αυτογεμές που κατασκευάστηκε ποτέ, κυκλοφόρησε με τα ονόματα της Remington, της Savage, της Franchi κλπ και η παραγωγή του σταμάτησε το 1999. Για πολλά χρόνια o Browning, συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρίες και πληθώρα όπλων που κατασκευάστηκαν από τη Colt, Ithaca, FN, Stevens κλπ, έχουν την υπογραφή του. Το 1922 ο J. M. Browning σχεδίασε το Superposed το οποίο είναι ο πρόγονος του Β5.25 της δοκιμής μας. Το 1926 ο J. M. Browning έφυγε από τούτο τον κόσμο αφήνοντας παρακαταθήκη στο γιό του Val Kept, τα σχέδια και το πρωτότυπο Β.25. Το Superposed μπήκε στην παραγωγή το 1931 με μηχανισμό που λειτουργούσε με δύο σκανδάλες. Η πατέντα του μονοσκάνδαλου ανήκει στον Val Kept ο οποίος την αξιοποίησε μαζικά το 1939. Έκτοτε το όπλο αυτό, κατασκευάστηκε σε εκατοντάδες παραλλαγές και έχει αντιγραφεί από εκατοντάδες οπλοκατασκευαστές. Μετά το 1977 οπότε η κρατικά ελεγχόμενη οπλοβιομηχανία Fabrique National στο Βέλγιο, αποκτά τα πλειοψηφικά πακέτα των εταιριών Browning και Winchester, το ακριβό μέχρι τότε Β.25 μπαίνει σε μαζική παραγωγή και κάνει ευτυχισμένους εκατοντάδες χιλιάδες κυνηγούς και σκοπευτές, καθώς το όπλο πωλείται σε διάφορες εκδόσεις και κατασκευάζεται σε θυγατρικά εργοστάσια στην Ιαπωνία (Mirocu), αλλά και στην Πορτογαλία.

Σημασία όμως δεν έχει που κατασκευάζεται ένα όπλο, αλλά πως κατασκευάζεται. Το Superposed (σήμερα 5.25) είναι το όπλο πρότυπο, το όπλο προκαλεί δέος και σεβασμό ακόμη και με τη θέα του. Η βασική ιδέα του J. M. Browning, ήταν ότι δεν πρέπει να βασίζεσαι ποτέ σε ένα εξάρτημα, αν μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με δύο ή περισσότερα. Η φιλοσοφία της διασταύρωσης των ασκούμενων πιέσεων, σε διαφορετική κατεύθυνση τάσης των μετάλλων, έδωσε τη δυνατότητα στην Browning να κατασκευάζει όπλα που κυριολεκτικά δεν “πόνεσαν” ποτέ. Εύκολο όμως να το σχεδιάζεις, αλλά δύσκολο να το εφαρμόζεις, καθώς απαιτείται πανάκριβος εξοπλισμός, λεπτή εργασία και σημασία στη λεπτομέρεια. Η Browning τα κατάφερε και για το λόγο αυτό έχει από το 1931 το πιο αξιόπιστο όπλο, το οποίο είναι σε θέση να το προσφέρει σε τιμές άκρως ανταγωνιστικές. Τα σκαλίσματα, τα ξύλα, τα τσοκάκια κλπ είναι λεπτομέρειες στις οποίες δεν αξίζει να σταθούμε.

Με την Winchester, όπως έγραψα πιο πάνω, ανέκαθεν υπήρχε ιδιαίτερη συνεργασία, μέχρι που και οι δύο εταιρίες πέρασαν στον έλεγχο της FN, οπότε καθορίστηκαν διαφορετικά πλάνα παραγωγής, για τα όπλα κάθε μίας εταιρίας. Επιδίωξη της FN είναι να κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, για να καλύπτουν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς (κάτι ανάλογο γίνεται μεταξύ Beretta, Benelli, Franchi κλπ). Η μία δεν μπαίνει στα “πόδια” της άλλης και δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά με την υπόλοιπη αγορά. Το Midnight, είναι ουσιαστικά η μαύρη έκδοση του Select, το οποίο παραπέμπει σε φιλοσοφία Beretta. Χαμηλό προφίλ, σύγχρονη αντίληψη και ευρωπαϊκά μέτρα και βάρη. Πολύ πιο κομψό από το Β5.25 με διευρυμένο αυλό και τσοκάκια invector plus, είναι σαφώς πιο μοντέρνο. Ένα Αμερικάνικο όπλο λοιπόν, σχεδιασμένο με Ευρωπαϊκά κριτήρια, απέναντι στο Browning B5.25, το οποίο είναι όπλο που κατασκευάζεται εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, αλλά στην ουσία δεν έχασε ποτέ τον Αμερικανικό του χαρακτήρα. Με λίγα λόγια θα μπορούσα να πω ότι με ενθουσιάζει ο σύγχρονος και εργονομικά άψογος χαρακτήρας του Midnight. Θεωρώ ότι όσοι αρέσκονται στις ενισχυμένες γομώσεις θα το βρουν εξαιρετικό.

Το χαμηλό του προφίλ το κάνει να συμπεριφέρεται στα χέρια του κυνηγού σαν εικοσάρι. Από την άλλη όμως πλευρά με γοητεύει η στιβαρότητα και οι εφαρμογές του Browning. Όταν βλέπω να κλειδιά του να ανοίγουν και να κλείνουν, απολαμβάνω τις εφαρμογές και την ιδέα του John Moses Browning, και θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια, όταν επί ώρες στεκόμουν μπροστά στις φωτογραφίες του Midas και του Diana και ονειρευόμουν, τον εαυτό μου να κρατά ένα τέτοιο όπλο (το οποίο ποτέ δεν κατόρθωσα να αποκτήσω). Μπορώ όμως να αποκτήσω ένα Β5.25 (το GTS μου αρέσει περισσότερο) και σύντομα θα το βάλω στόχο. Από την άλλη πλευρά, το θρυλικό Winchester 101 δεν υπάρχει πλέον, αλλά και να υπήρχε μόνο για παπιά ή φάσες θα το έπαιρνα λόγω βάρους. Το Select και εν προκειμένω το Midnight είναι ένα από τα πιο σύγχρονα όπλα και αν ξεπεράσουμε ιστορία και ονόματα, θεωρώ ότι στην τιμή του δύσκολα βρίσκει ανταγωνιστή. Τα Beretta έχουν παρεμφερή ποιότητα και χαρακτηριστικά, αλλά στερούνται διευρυμένου αυλού.

Θεωρώ ότι είναι άριστη επιλογή για κάποιον που αγοράζει το πρώτο του όπλο και θέλει με αυτό να τα κάνει όλα και να επενδύσει τα λεφτά του σε ένα όνομα με αξία.

Τα Browning εισάγονται από την Μετπλάστ ΑΒΕΕ

τηλ.: 2262025121-26502

Τα Winchester εισάγονται από την Κάλκο ΕΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για σωστή σκόπευση…

Για σωστή σκόπευση τα δύο χέρια να κινούνται απολύτως συνδυασμένα και αρμονικά. Το χέρι που κρατά την λαβή σπρώχνει, το άλλο χέρι που κρατά...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
33 ° C
34.8 °
30.3 °
37 %
8.2kmh
20 %
Σα
32 °
Κυ
31 °
Δε
32 °
Τρ
33 °
Τε
33 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ