Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Beretta DT 11

|

Με το βλέμμα στραμμένο στη σκοποβολή του μέλλοντος. 

Δεν πέρασε πολύ καιρός από την πρώτη επίσημη παρουσίαση του νέου σκοπευτικού μοντέλου DT 11 που έγινε στην Κύπρο. Εκεί ως δημοσιογράφοι καλεσμένοι της Ιταλικής εταιρείας, είχαμε την δυνατότητα να δοκιμάσουμε το όπλο και να ανταλλάξουμε απόψεις με εκείνους που το σχεδίασαν και το κατασκεύασαν, αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συναδέλφους δημοσιογράφους.

Ήταν η πρώτη φορά που είχαμε την δυνατότητα να βάλουμε το όπλο σε τόσο σκληρή δοκιμασία. Τα όπλα της δοκιμής πρέπει να έριξαν μερικές χιλιάδες φυσίγγια στα χέρια των σκοπευτών και των δημοσιογράφων, πράγμα που μας έδωσε την δυνατότητα να οδηγηθούμε σε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

Συνήθως σε παρόμοιες καταστάσεις παίρνουμε μια πρώτη εντύπωση για τα όπλα και μετά περιμένουμε να εισαχθούν στην Ελληνική αγορά για να έχουμε την δυνατότητα να τα δοκιμάσουμε με τον δικό μας τρόπο. Έτσι, διαμορφώνουμε καλύτερη άποψη και την μεταφέρουμε στους αναγνώστες.

- Advertisement -

Τι άλλαξε στο σκοπευτικό μοντέλο που ήρθε για να προστεθεί στην σειρά DT;

Πρώτα απ’ όλα άλλαξε η φιλοσοφία που γίνεται ο σχεδιασμός του.

Για το συγκεκριμένο μοντέλο υπήρξε μια ομάδα ανθρώπων με γνώση στην σκοποβολή, που ταξίδεψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ανά τον κόσμο για να έρθουν σε επαφή με σκοπευτές. Συγκέντρωσαν στοιχεία και απόψεις που αφορούν σε τεχνικά και εργονομικά χαρακτηριστικά, τα αξιολόγησαν, και έτσι οδηγήθηκαν σε συμπεράσματα. Οι μηχανολόγοι του τμήματος σχεδιασμού, σε συνεργασία με τους προϊστάμενους παραγωγής, φρόντισαν να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις πληροφορίες. Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι δοκιμές. Το αποτέλεσμα, σχεδόν 3 χρόνων δουλείας και δοκιμών, είναι το όπλο που δοκιμάσαμε και αποτελεί τη συμπλήρωση τις σειράς DT.

Το δεύτερο πράγμα που άλλαξε είναι, ότι η Beretta αποφάσισε να ρίξει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στα σκοπευτήρια. Έθεσε ως νέα προοπτική την προσέγγιση των νέων με σκοπό να ασχοληθούν με την σκοποβολή. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι θα υπάρξει ανάλογη διαφημιστική υποστήριξη που θα απευθύνεται κυρίως στους νέους. Παράλληλα θα δούμε στο μέλλον και αρκετά νέα μοντέλα σκοπευτικών όπλων.

Η τεχνική υποστήριξη αποτελεί άλλη μια νέα παράμετρο που προστέθηκε στα δεδομένα της εταιρείας. Εξειδικευμένο προσωπικό θα έχει μόνιμη παρουσία στα σκοπευτήρια ανά τον κόσμο για να βοηθάει στην επιλογή του όπλου, αλλά και σε θέματα εφαρμογών του στα «μέτρα» του σκοπευτή.

Τέλος η βελτίωση στην εξειδίκευση έφερε ως αποτέλεσμα το μοντέλο DT11 να έχει διαφορετικά τεχνικά χαρακτηριστικά ανάλογα το σκοπευτικό άθλημα που προορίζεται. Εκτός το μήκος των κανών, αλλαγές υπάρχουν και στην εσωτερική διάμετρο του αυλού της κάνης.

Στο DT 11 οι κάνες κατασκευάζονται από τον νέο τύπο χάλυβα που προμηθεύεται πλέον το Ιταλικό εργοστάσιο. Αλλαγές έχουν γίνει και στον σχεδιασμό, αλλά και στα εργονομικά χαρακτηριστικά του όπλου. Οι αλλαγές που έγιναν είναι αρκετές και ουσιαστικές. Εκτός της βελτιωμένης αισθητικής τα τεχνικά και εργονομικά χαρακτηριστικά θέτουν νέες βάσεις και ανοίγουν τον δρόμο για μελλοντικές εξελίξεις.

Οι κρίσεις και τα σχόλια όπλων που προορίζονται για το σκοπευτήριο, είναι πάντα αυστηρότερες και οι αναλύσεις πιο τεχνικές γιατί τα όπλα αυτά απευθύνονται σε ανθρώπους που έχουν υψηλότερες απαιτήσεις. Η παραμικρή λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Τα κύρια χαρακτηριστικά και τα στοιχεία που αποτελούν μέτρο σύγκρισης μεταξύ των όπλων είναι, η αξιοπιστία, τα εργονομικά χαρακτηριστικά, η απόδοση, η ποιότητα κατασκευής, οι εφαρμογές και η αισθητική.

 

Για όλα αυτά η Beretta φρόντισε να βρει τις καλύτερες λύσεις, ώστε να καταφέρει να ικανοποιήσει τα ζητούμενα των απαιτητικών πελατών της κατηγορίας αυτής.

Η αξιοπιστία στους μηχανισμούς αποτελεί για την Beretta θέμα, που έχει λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στα αλληλεπίθετα οι μηχανισμοί που εφαρμόζει έχουν σχεδιαστεί και εξελιχθεί από την ίδια. Το DT 11 έχει τα ίδια μηχανικά μέρη με το DT10. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στην βελτιωμένη αίσθηση της σκανδάλης. Τα στοιχεία που συνέλεξε η ομάδα έρευνας και εξέλιξης οδήγησαν σε αυτό το συμπέρασμα. Οι δοκιμές κατέληξαν στο να βρεθεί η χρυσή τομή με αποτέλεσμα να υπάρξει η απαιτούμενη αίσθηση που ουσιαστικά βοηθάει τον σκοπευτή να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Για την βελτίωση των εργονομικών χαρακτηριστικών δαπανήθηκε ο περισσότερος χρόνος. Το ζύγισμα, τα σημεία κρατήματος, ο σχεδιασμός του πέλματος, το κοντάκι, η πάπια, ο ρυθμιζόμενος μηχανισμός για το κοντάκι μελετήθηκαν έτσι ώστε να αποτελούν σημεία αναφοράς.

Για την απόδοση έγινε επανασχεδιασμός του εσωτερικού της κάνης. Οι κώνοι συναρμογής επιμηκύνθηκαν, οι αυλοί διευρύνθηκαν, τα τσοκ (στα μοντέλα που έχουν) επανασχεδιάστηκαν και το σημαντικότερο ο νέος τύπος χάλυβα stelium rpo, υπόσχεται βελτιωμένη βλητική απόδοση. Να επαναλάβουμε ότι για κάθε μοντέλο η εσωτερική διάμετρος των αυλών στις κάνες είναι διαφορετική.

Από πλευράς αισθητικής και εφαρμογών μεγάλες αλλαγές δεν υπάρχουν. Η Beretta ανέκαθεν έφτιαχνε όμορφα και ποιοτικά όπλα. Στα πλαϊνά μάγουλα της βάσης (ράδια) το πάχος αυξήθηκε. Εκτός από ομορφιά, η εφαρμογή αυτή προσέφερε και αυξημένη αντοχή στην βάση από τις μηχανικές καταπονήσεις.

Απ’ ότι όλα μαρτυρούν, το DT11 αποτελεί την βάση για μια νέα αρχή στον χώρο των σκοπευτηρίων για την Beretta. Στο συγκεκριμένο μοντέλο υπήρξαν τόσες αλλαγές, που σίγουρα θα αποτελέσουν βάση για την εξέλιξη και των υπόλοιπων σκοπευτικών όπλων. Αν λάβουμε υπόψη και την πολιτική προσέγγισης των νέων στα σκοπευτήρια που θα ακολουθήσει η Beretta, το σίγουρο είναι ότι μελλοντικά θα πρέπει να περιμένουμε σημαντικές εξελίξεις.

Το DT11 διατίθεται σε μοντέλα trap-skeet-sporting. Το μοντέλο sporting με extended optima choke high performance, με κάνες μήκους 71 ή 76 εκατοστά προσφέρεται στην τιμή των 8.100 ευρώ. Η τιμή του είναι 9.000 ευρώ και το κέρδος από την προσφορά που υπάρχει ανέρχεται στα 900 ευρώ.

Συμπεράσματα δοκιμές

Το DT11 ήταν το όπλο που είχαμε την δυνατότητα να το δοκιμάσουμε περισσότερο απ’ όλα στην πρώτη παρουσίασή του που έγινε στην Κύπρο.

Ρίξαμε τόσα πολλά φυσίγγια που ήταν αρκετά για να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα.

Στα πηγαδάκια μεταξύ των δημοσιογράφων υπήρξαν και οι ανάλογες συζητήσεις και έτσι είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τα σχόλια και τις απόψεις του ειδικού τύπου απ’ όλη την Ευρώπη. Παράλληλα για πρώτη φορά υπήρξαν άνθρωποι του Ιταλικού εργοστασίου, που κρατώντας σημειωματάριο ρωτούσαν και κατέγραφαν τις απόψεις και τους σχολιασμούς μας για το όπλο. Μας ρωτούσαν την άποψή μας για το ζύγισμα, την αίσθηση της σκανδάλης, τα εργονομικά χαρακτηριστικά, το λάκτισμα κ.ά.

Στο DT 11 φαίνεται ότι έχουν γίνει παρεμβάσεις που στηρίχθηκαν σε υποδείξεις έμπειρων σκοπευτών. Το ζύγισμά του είναι καταπληκτικό. Έχοντας την δυνατότητα να δοκιμάσω τα μοντέλα trap-skeet-sporting διαπίστωσα, ότι για το καθένα ξεχωριστά έχουν γίνει οι απαραίτητες ρυθμίσεις, έτσι ώστε το ζύγισμα να είναι άψογο. Επίσης πολύ καλή δουλεία έχει γίνει και με την αίσθηση που δίνει η σκανδάλη στο τράβηγμά της. Είναι προοδευτική δεν έχει κενό και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη δύναμη για να απελευθερωθεί.

Τα ενισχυτικά μάγουλα στην βάση, βελτίωσαν την στιβαρότητα του όπλου, σε ένα σημείο που δέχεται τις ισχυρότερες μηχανικές καταπονήσεις.

Για την κατασκευή των κανών χρησιμοποιείται πλέον ο νέος βελτιωμένος τύπος χάλυβα stelium pro, που πέραν των βελτιωμένων μηχανικών ιδιοτήτων του υπόσχεται και καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα. Η καινοτομία στα DT11 είναι ότι για κάθε σκοπευτικό άθλημα είναι διαφορετικά διαμορφωμένο το εσωτερικό των κανών.

Αυτό ισχύει κυρίως για την εσωτερική διάμετρο του αυλού. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, προηγήθηκαν δοκιμές και σε συνεργασία με έμπειρους σκοπευτές κατέληξαν το ποιος συνδυασμός δίνει το καλύτερο βλητικό αποτέλεσμα. Η ποιότητα στην κατασκευής είναι εμφανής σε κάθε σημείο του όπλου. Μέταλλα και ξύλα είναι άριστα φινιρισμένα και με πολύ καλές εφαρμογές μεταξύ τους. Το λάκτισμα είναι μειωμένο συγκριτικά με άλλα όπλα αλλά και με τα παλαιοτέρα σκοπευτικά μοντέλα της εταιρείας.

Ο σχεδιασμός του πέλματος σε συνάρτηση με την διαμόρφωση του κώνου συναρμογής, την διάμετρο του αυλού και τα τσοκ, συντελούν ουσιαστικά στο να μειώνεται το λάκτισμα πράγμα που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους σκοπευτές που ρίχνουν πολλά φυσίγγια και κερδίζοντας χρόνο στην δεύτερη βολή. Τα σημεία κρατήματος του όπλου είναι εργονομικά σχεδιασμένα και βοηθούν ουσιαστικά στον εύκολο χειρισμό.

Το DT11 δεν είναι απλά ένα νέο μοντέλο που προστέθηκε στην γκάμα των σκοπευτικών. Πάνω σε αυτό το μοντέλο στηρίζεται μια ολόκληρη πολιτική προώθησης και αλλαγών που σύντομα θα δούμε. Η Beretta αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικότερα με τα σκοπευτήρια, προγραμματίζει την προσέγγιση νέων ανθρώπων με σκοπό την ενασχόλησή τους με την σκοποβολή. Παράλληλα καταθέτει τα διαπιστευτήριά της στον σκοπευτικό κόσμο για το ποιες δυνατότητες έχει και το κατά πόσο είναι ικανή να δρομολογήσει τις εξελίξεις.

Το DT11 είναι ένα ολοκληρωμένο σκοπευτικό όπλο που σίγουρα δεν θα περάσει απαρατήρητο.

Τα Beretta εισάγονται από την Beretta Hellas.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιαγιάδες ανοίγουν «βεντέτα» με τους τράπερς – Δείτε το απολαυστικό βίντεο

Γιαγιάδες ανοίγουν «βεντέτα» με τους τράπερς - H αχτύπητη ομάδα από την Κρήτη κάνει τραπ και γίνεται viral! Σε μια περίοδο που η τραπ ακούγεται...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.2 ° C
33.8 °
31 °
36 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ