Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΠαρουσιάσεις ΌπλωνBACK BORE εναντίονTRIBORE: Εμπειρία εναντίον Νεωτερισμού;

BACK BORE εναντίονTRIBORE: Εμπειρία εναντίον Νεωτερισμού;

|

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, για τους διευρυμένους αυλούς και ο ανταγωνισμός των εταιριών, στον τομέα της απόδοσης των κανών, έχει διχάσει κυνηγούς αλλά και κατασκευαστές.

Ακόμη και εκείνοι που μπήκαν στο χορό των διευρύνσεων, κρατούν πάντα “πισινή”, καθώς κάποιοι άλλοι αμφισβητούν τα διαφημιζόμενα. Η δική μας εμπειρία δείχνει, ότι οι εξελίξεις στη διαμόρφωση του εσωτερικού της κάνης έχουν πράγματι βελτιώσει τα βλητικά αποτελέσματα, κυρίως στις ενισχυμένες βολές, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έληξε η περίοδος των παραδοσιακών κανών. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσκολος και οι εξελίξεις δεν έχουν τελειώσει.

Μηνάς Ιορδάνογλου & Σοφοκλής Κοσκινάς

Μια κάννη όμως δεν είναι αρκετή για να κρίνουμε ένα όπλο. Μπορεί οι περισσότεροι να προσπαθούμε να κρύψουμε τις δικές μας αδυναμίες πίσω από την απόδοση της κάνης, αλλά στην πραγματικότητα, το βασικότερο συστατικό για την επιτυχία, είναι η σωστή επώμιση και κατ’ επέκταση η σκόπευση. Ακολουθεί η γενικότερη κατασκευή του όπλου, η ποιότητα και η προσαρμογή του, στα ιδιαίτερα ανατομικά και σκοπευτικά χαρακτηριστικά, καθενός από εμάς. Αποφασίσαμε λοιπόν αυτό τον τελευταίο μήνα του κυνηγίου, που οι περισσότεροι θα δοκιμάσουμε τις σκοπευτικές μας ικανότητες στα τσιχλοκότσυφα κυρίως, να συγκρίνουμε δύο αυτογεμή από τα κορυφαία της αγοράς, με διευρυμένους αυλούς, διαφορετικής φιλοσοφίας και καταγωγής.

- Advertisement -

Δυστυχώς τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας, αλλά και ο χώρος, δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε απόλυτες και αντικειμενικές συγκρίσεις της απόδοσης κάθε κάνης και για το λόγο αυτό περιοριστήκαμε σε ότι αφορά τις κάνες, να σας μεταφέρουμε την αίσθηση που αποκομίσαμε από την ανάκρουση και το τελικό αποτέλεσμα στους δίσκους, που συχνά πυροβολούμε σε μεγάλες αποστάσεις. Άλλωστε, σε τούτη τη δοκιμή, βασικός στόχος, είναι να αναλύσουμε τα δύο αυτά όπλα και όχι μόνο τις κάνες τους. Σύγκριση κανών, όχι μόνο από τις δύο αυτές εταιρίες προγραμματίζουμε να κάνουμε στο εγγύς μέλλον, όπου θα αναλύσουμε διεξοδικά τι ρόλο παίζει η εσωτερική διαμόρφωση κάθε κάνης και κατά πόσο η διαμόρφωση αυτή, ρυθμίζει το βλητικό αποτέλεσμα. Όπως λοιπόν “τα ράσα δεν κάνουν τον παπά”, έτσι και η κάνη δεν κάνει το όπλο.

Ιδού λοιπόν, τι είναι τα δύο αυτά αυτογεμή και τι είδαμε εμείς στη δοκιμή μας. BROWNING Fusion Evolve Gold H σειρά Evolve της Browning, συμπεριλαμβάνει αρκετά μοντέλα, που μεταξύ τους διαφέρουν τόσο σε τεχνικά χαρακτηριστικά, όσο και βαθμό φινιρίσματος. Με το Evolve ή Browning επεχείρησε να δώσει πιο ευρωπαϊκό στυλ στα όπλα της.

Παρότι η μεγάλη αγορά των όπλων είναι οι Η.Π.Α. τα τελευταία χρόνια, οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές κυρίως, επιχειρούν – τολμούν να προτείνουν όπλα με ευρωπαϊκή φινέτσα. Είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, να αλλάξει η αντίληψη και το γούστο των Αμερικανών για το πώς πρέπει να είναι ένα όπλο. Με τα χρόνια και εκείνοι άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στη φινέτσα. Ξέφυγαν από το σύνδρομο του ογκώδους ατσάλινου magnum και άρχισαν να συζητούν για λεπτές γραμμές, για σκαλίσματα, για ποιότητα ξύλων κ.ά. Σήμερα οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές όπλων κατέχουν μεγάλο κομμάτι της Αμερικανικής αγοράς όπλων, όμως το σημαντικότερο είναι, ότι έχουν καταφέρει να αλλάξουν – σε κάποιο βαθμό – το αισθητικό κριτήριο των Αμερικανών.

Το Evolve είναι πιο εκλεπτυσμένο – συγκριτικά με προηγούμενα μοντέλα αυτογεμών της Browning. Oι σχεδιαστικές γραμμές του, είναι πιο “χυτές”, δεν έχει έντονες γωνίες και βαριά χαρακτηριστικά. Υπάρχει επάνω του μια συγκρατημένη, μοντέρνα αίσθηση, που ισορροπεί αρμονικά με τις κλασσικές γραμμές. Τα αποτελέσματα του συνδυασμού αυτού, είναι ότι το όπλο δεν ξενίζει. Δεν φαίνεται σαν διαστημικό… Από την άλλη πλευρά δεν είναι βαρύ και χοντροκομμένο. Το GOLD είναι, από άποψη φινιρίσματος, το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Εvolve. Η ποιότητα των ξύλων και η διακόσμηση στην βάση του, είναι τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από τα υπόλοιπα μοντέλα.

Οι ψάθες είναι σχεδιασμένες αποκλειστικά για το συγκεκριμένο μοντέλο. Το GOLD διατίθεται σε μήκη κανών 66-71 και 76 cm. H διάμετρος του αυλού στο εσωτερικό της κάνης είναι 18,7 Black – Bore. Το όπλο συνοδεύεται από 5 τσοκ Invector Plus, τα τέσσερα είναι εσωτερικά και το ένα έσω – έξω Full. Η κάνη φέρει σφραγίδες της τράπεζας δοκιμών του Βελγίου. Οι σφραγίδες πιστοποιούν δοκιμές στα 1.320 Bar και καταλληλότητα ρίψης ατσάλινων σκαγιών. Το στόχαστρο είναι της HiViz.

Το Evolve λειτουργεί εκμεταλλευόμενο τα αέρια που παράγονται από την κάνη της πυρίτιδας (αερίων). Ο μηχανισμός λειτουργίας των αυτογεμών της Browning έχει δεχτεί πρόσφατες αλλαγές με αποτέλεσμα να είναι απλούστερος, πιο λειτουργικός και πιο αξιόπιστος. Το βάρος του με κάνη μήκους 66 cm είναι 3.050 gr. Τα ξύλα έχουν φινιριστεί με λινέλαιο και η βάση έχει απόχρωση τιτανίου. Το σκάλισμα στην βάση είναι διακριτικό. Υπάρχουν και χρυσά ένθετα που ταιριάζουν με την απόχρωση της βάσης και το σκούρο των ξύλων. Το GOLD συνοδεύεται από βαλίτσα μεταφοράς, φλάντζες για την αλλαγή κλίσεων στο κοντάκι, 5 τσοκ Invector Plus, 4 εσωτερικά και ένα έσω – έξω Full. Παρέχονται επίσης 9 ακίδες σκόπευσης σε διάφορους χρωματισμούς της HiViz, λάδι συντήρησης – καθαρισμού, αορτηριούχοι, κλειδαριά ασφαλείας για τη σκανδάλη και οδηγίες χρήσεως. Το GOLD καλύπτεται από 5 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Η τιμή του είναι 1.850 ευρώ. Υπάρχουν και άλλα μοντέλα στη σειρά. Η τιμή για τα Evolve ξεκινά από τα 1.220 ευρώ.

Συμπεράσματα: Σοφοκλής Κοσκινάς

H Browning, είναι η εταιρεία, που πραγματοποιεί σίγουρα, μεθοδικά και όχι βιαστικά βήματα. Η ιστορία και η κυρίαρχη θέση της στην αγορά δεν της επιτρέπει λάθη.

Σαν εταιρεία διαθέτει ταυτότητα, δεν ψάχνει να τη βρει. Κάθε μοντέλο της έχει την δική του ιστορία. Στα αυτογεμή κατά καιρούς έχει επιχειρήσει κάποιες αλλαγές και διαφοροποιήσεις αντιθέτος στα δίκανα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ακόμη και η σειρά Cynergy ήρθε για να προσθέσει στην γκάμα και όχι για να αντικαταστήσει. Το Evolve είναι ένα κατασταλαγμένο όπλο που λειτουργεί με αέρια. Είναι αξιόπιστο και έχει κατασκευαστεί με γνώμονα την αντοχή του στον χρόνο. Το έλυσα, όπως όλα τα όπλα και το τοποθέτησα στο γραφείο μπροστά μου. Μετά από αρκετή ώρα, αφού το παρατήρησα με προσοχή κατέληξα στο συμπέρασμα, ότι όλα τα τμήματα που το αποτελούν είναι φτιαγμένα για να κάνουν τη δουλειά τους και τίποτα παραπάνω. Δεν υπάρχει υπόνοια υπερβολής, ούτε διακρίνεται πρόθεση για δημιουργία εντυπώσεων. Είναι αυτό που απλά λέμε “εργαλείο”.

Το σύστημα αερίων είναι το δεύτερο κατά σειρά που έχει εφαρμόσει η Browning στα αυτογεμή όπλα που κατασκευάζει. Μετά το ελατήριο, ή καλύτερα παράλληλα με αυτό, χρησιμοποίησε τους μηχανισμούς αερίων. Έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε και η Browning έχει σίγουρα καταλήξει στο πώς πρέπει να είναι φτιαγμένος. Η κάνη του Evolve έχει εσωτερική διάμετρο αυλού 18,7 mm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορείτε να ρίχνετε βαριές γομώσεις χωρίς πρόβλημα κλωτσήματος και με πολύ καλό βλητικό αποτέλεσμα. Από πλευράς εργονομίας το όπλο έχει καλά χαρακτηριστικά. Δεν κλωτσάει, επωμίζεται εύκολα, δεν υπάρχουν επάνω του στοιχεία που να αποσπούν την προσοχή κατά την διαδικασία επώμισης και η πάπια του δεν είναι φαρδιά για τα δεδομένα της κατηγορίας. Το βάρος του είναι χαμηλό, 3.050 gr αλλά το όπλο δεν κλωτσάει ακόμη και με τη χρήση “βαριών” γομώσεων.

Και το Browning όπως και το FABARM είναι όπλο κατάλληλο για όλα τα κυνήγια. Δεν έχει προτιμήσεις και θα σταθεί παλικάρι σε όποια δοκιμασία και να το υποβάλλετε. Είναι απλό, λειτουργικό, φτιαγμένο για να αντέχει στη χρήση και στον χρόνο. Πάντα τέτοια όπλα έβγαζε η BROWNING και το Evolve δεν διαφέρει. Χιλιάδες Έλληνες κυνηγοί δικαίως εμπιστεύονται την BROWNING γιατί σε βάθος χρόνου έχει αποδείξει ότι σέβεται εκείνους που την επιλέγουν.

Μηνάς Ιορδάνογλου

Το Gold, είναι το κορυφαίο μοντέλο, από πλευράς διακόσμισης, ποιότητας υλικών και ποσότητας αξεσουάρ, της σειράς Fusion Evolve, η οποία συμπληρώνει αισίως τα πέντε χρόνια κυκλοφορίας. Η πενταετία αυτή είναι αρκετή για να κάνουμε ένα Flash Back, και να μεταφέρουμε την εμπειρία μας, όχι μόνο από τη συγκεκριμένη δοκιμή, αλλά από τις πολλές μέχρι σήμερα δοκιμές και παρουσιάσεις όπλων αυτής της σειράς, αλλά και τις γνώμες και την εμπειρία, όσων το απέκτησαν και κυνηγούν με αυτό. Παρατηρώ λοιπόν ότι ελάχιστα Fusion Evolve πωλούνται ως μεταχειρισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοχοί τους είναι ευχαριστημένοι σε γενικές γραμμές και δεν ενδιαφέρονται για κάτι άλλο.

Από πλευράς ανταλλακτικών, διαπιστώνω από την κύρια επαγγελματική ενασχόληση, ότι το στοκ της αντιπροσωπείας παραμένει στα αζήτητα και σκονίζεται στα ράφια, διότι δεν υπάρχουν ζημιές. Είχα την τύχη να κυνηγήσω συχνά με τα Evolve και μπορώ απερίφραστα να πω, ότιείναι απόλυτα λειτουργικό και εύχρηστο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν του βρίσκω μειονεκτήματα. Θα ήθελα για παράδειγμα να έχει την ευκολία που έχει το FABARM στο άδειασμα της αποθήκης. Η ελαφρά υπερυψωμένη του ρίγα με μπέρδευε στην αρχή, αλλά όταν την ξέχασα και κοιτούσα μόνο το στόχο, όλα πήγαν θαυμάσια. Με ενθουσιάζει ο διακόπτης της αποθήκης (σήμα κατατεθέν της Browning), καθώς και η γενική ποιότητα της κατασκευής του. Προσωπικά βρίσκω λίγο μακρύ το κοντάκι, αλλά την ώρα της “κρίσης”, φθάνει εύκολα στο στόχο. Μια μικρή δυσκολία βρίσκω στη βίδα συναρμολόγησης, αλλά θεωρώ τελικά ότι λύσιμο και δέσιμο του όπλου είναι παιχνίδι για τον καθένα.

Ίσως κάποιος που δεν έχει ξαναπιάσει όπλο της σειράς Gold, Fusion, κλπ να μπερδευτεί στην αρχή με τον κύλινδρο στον οποίο είναι ενσωματωμένο το ωστήριο του κλείστρου, καθώς δεν είναι εμφανές άμεσα ότι πηγαίνει αριστερά και όχι δεξιά, αλλά αυτό θα γίνει μόνο την πρώτη φορά και με πιο προσεκτική ματιά, ο καθένας βλέπει τη σωστή θέση. Η ασφάλεια βρίσκεται στη σωστή θέση και είναι εύχρηστη, ενώ διακόπτης Cut-off, δεν υπάρχει εφόσον υπάρχει ο διακόπτης αποθήκης, ο οποίος λύνει πολλά προβλήματα. Η ενεργοποίησή του δίνει τη δυνατότητα να αδειάσουμε τη θαλάμη, να αφήσουμε το κλείστρο ανοικτό και να πιούμε ένα νεράκι με το φίλο που συναντήσαμε στο βουνό, χωρίς να χρειάζεται να αδειάσουμε όλο το όπλο. Με μία μόνο κίνηση σε χρόνο DT, ένα φυσίγγι θα βρεθεί στη θαλάμη, αν ενεργοποιήσουμε το μηχανισμό αυτό. Το ίδιο σύστημα, μας παρέχει τη δυνατότητα να γεμίζουμε την αποθήκη μόνο, όταν ρίχνουμε όλα τα φυσίγγια, χωρίς να “σημαδεύουμε” τη θυρίδα του κλείστρου. Το πρώτο φυσίγγι που θα βάλουμε στην αποθήκη, θα περάσει στη θαλάμη αυτόματα, χωρίς άλλη κίνηση (πάτημα μπουτόν κλπ).

Σε ότι αφορά την Back Bore κάνη πιστεύω, ότι τα αγαπημένα της φυσίγγια, είναι τα ενισχυμένα. Όσο ανεβαίνουμε σε σκάγια τόσο εκτιμούμε την αξία του Back Bore. Θα συνιστούσα γομώσεις πάνω από 30 γραμμάρια για ένα τέτοιο όπλο. Βέβαια οφείλω να γράψω, ότι ο μηχανισμός λειτουργεί και με 24 ίσως και με λιγότερα. Αλλά οι πολύ ελαφρές γομώσεις θεωρώ ότι ταιριάζουν καλύτερα σε στενότερους αυλούς. Μου αρέσει πολύ που το Gold συνοδεύεται από πολλές οπτικές ίνες, αλλά ακόμη περισσότερο με ένα έσω-έξω τσοκ. Αισθητικά το βρίσκω πολύ πιο “ευρωπαϊκό” από κάθε προηγούμενο Browning, πράγμα που βάζει βέβαια σε σκέψεις τους Ιταλούς ανταγωνιστές της Browning. FABARM XLR -5 Elite Το XLR -5 αντιπροσωπεύει την νέα γενιά αυτογεμών της Fabarm. Ο ανταγωνισμός βρίσκεται πλέον σε τόσο υψηλό επίπεδο που δεν επιτρέπει προχειρότητες και υποχωρήσεις σε κανένα επίπεδο. Αξιοπιστία, εργονομία, τεχνολογικές καινοτομίες, αποτελούν στοιχεία που προσφέρουν αρκετές εταιρείες. Ο Fabarm σε μικρό χρονικό διάστημα από τη στιγμή που κατανόησε “το πού πάει” η αγορά και ότι ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσει είναι η εξέλιξη, φρόντισε να ανανεώσει όλα τα όπλα της. Η προσπάθεια που κατέβαλε ήταν μεγάλη και αυτό δεν περνά απαρατήρητο.

Η γρήγορη εξέλιξη της είναι στοιχείο που κατέγραψε ο εξειδικευμένος τύπος, που δικαίως την χαρακτήρισε ως την πιο γρήγορα εξελισσόμενη οπλοβιομηχανία της Ευρώπης. Στη σειρά αυτή υπάρχουν τα μοντέλα XLR-5, XLR-5 Elite και XLR – 5 Prestige. Οι διαφορές μεταξύ τους είναι στην ποιότητα των ξύλων και στα σκαλίσματα. Από μηχανικής πλευράς δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ο μηχανισμός λειτουργεί εκμεταλλευόμενος τα αέρια που παράγονται από την καύση της πυρίτιδας. Όλα τα εξαρτήματα του μηχανισμού είναι επιμεταλλωμένα με την διαδικασία της ηλεκτρόλυσης με υλικά όπως ζιρκόνιο και χρώμιο για τη βελτιωμένη συμπεριφορά τους ενάντια στην οξείδωση. Η τεχνολογία Tribore δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την XLR- 5, πάνω σε αυτήν η FABARM έχει στηρίξει όλη την προσπάθεια της διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό. Το τσοκ είναι Hyperbolic με μήκος 8,2 cm. Η δοκιμή πιέσεων γίνεται στην τράπεζα δοκιμών της Ιταλίας. Tα FABARM είναι τα μοναδικά όπλα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη και δοκιμάζονται στα 1.630 Bar. Η θαλάμη έχει μήκος 76 mm και υπάρχει ένδειξη καταλληλότητας χρήσης ατσάλινων σκαγιών. Διαθέσιμες κάνες υπάρχουν σε μήκη 61,66,71 και 76 cm. Το βάρος του με μήκος κάνης 66 cm είναι 2.980 γρ.

Τα ξύλα είναι άριστης ποιότητας κατασκευασμένα από καρυδιά και φινιρισμένα με λινέλαιο. Το XLR-5 είναι προσεγμένο όπλο σε όλα του τα σημεία και προσφέρει αρκετές καινοτομίες. Η γραμμή του είναι κλασσική, υπάρχουν και κάποια σύγχρονα στοιχεία όπως ο σχεδιασμός στις ψάθες και κάποιες γραμμές σε κοντάκι και πάπια. Το XLR -5 Elite παραδίδεται σε βαλίτσα μεταφοράς Integrale, συνοδεύεται από 4 τσοκ, τύπου Hyperbolic, φλάντζες αλλαγής κλίσεων και οδηγίες χρήσεως. Το XLR-5 καλύπτεται από 7 χρόνια εγγύηση καλής λειτουργίας. Η τιμή του XLR-5 Elite είναι 1.990 ευρώ. Το βασικό μοντέλο της σειράς έχει τιμή 1.490 ευρώ.

Συμπεράσματα: Σοφοκλής Κοσκινάς

Σαν όπλο το XLR-5 είχαμε τη δυνατότητα να το δοκιμάσουμε πρώτη φορά στην Ιταλία. Αργότερα στην Ελλάδα το ξαναδοκιμάσαμε και το “μελετήσαμε” αναλυτικότερα όταν το παρουσιάσαμε στο περιοδικό. Ο υπεύθυνος της FABARM μας είχε ενημερώσει για τις αλλαγές στην φιλοσοφία της εταιρείας και στα μοντέλα των όπλων. Όλα αυτά τα είχαμε δει και στην γραμμή παραγωγή τους – αυτό που κάναμε ήταν να περιμένουμε να δούμε το πότε θα υλοποιηθούν όλα αυτά. Η FABARM πλέον χρησιμοποιεί υπερσύχρονες εργαλειομηχανές (CNC) και η παραγωγή της ελέγχεται ποιοτικά σε όλα τα στάδια. Το XLR-5 είναι πραγματικά ένα σύγχρονο όπλο που έχει να προσφέρει πολλά στον ιδιοκτήτη του. Η κάνη Tribore δεν είναι διαφημιστικό τρικ. Αποδίδει και μάλιστα πολύ καλά. Δεν χρειάζονται μηχανήματα για να μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αυτό. Αρκούν μερικές τουφεκιές. Ο μηχανισμός λειτουργίας έχει δεχτεί κάποιες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της αξιοπιστίας και οι μηχανικοί της Ιταλικής εταιρείας έχουν φροντίσει στο έπακρο για την προστασία του ενάντια στην οξείδωση. Τα ξύλα στο μοντέλο Elite είναι πολύ καλής ποιότητας.

Όλο το όπλο είναι προσεγμένο, έχει καλές εφαρμογές και πολύ καλά φινιρίσματα. Η συμπεριφορά του σε διαφορετικές γομώσεις σε ότι αφορά στο λάκτισμα είναι πολύ καλή. Σε αυτό βοηθά ο μηχανισμός λειτουργίας και το πολύ καλό πέλμα. Από εμφάνιση είναι ωραίο, σύμφωνα με το δικό μου γούστο. Δεν έχει πάνω του περιττά πράγματα, ούτε έχει πολλά στοιχεία που αποσκοπούν στον εντυπωσιασμό. Τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι καλά. Οι διαστάσεις κοντακίου και πάπιας καθώς και ο σχεδιασμός τους θα ταιριάζουν στην πλειοψηφία των κυνηγών. Με αυτή την λογική άλλωστε φτιάχνονται τα όπλα μαζικής παραγωγής. Τα 1.630 Bar της δοκιμής όντως είναι εντυπωσιακό στοιχείο. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι εμείς θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα φυσίγγια “δυναμίτες” για να δοκιμάσουμε τα όρια του όπλου. Μπορεί να ρίξει όλα τα φυσίγγια, απλά και magnum, χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα λακτίσματος.

Ο κυνηγός που θέλει να έχει ένα όπλο για όλα του τα κυνήγια, (πάπιες, ορτύκια, τρυγόνια, τσίχλες, τριχωτά κλπ) καλύπτεται με το συγκεκριμένο όπλο. Δεν θα σας δυσαρεστήσει ούτε στον βάλτο, ούτε στον κάμπο, ούτε στο βουνό. Αυτό που προσωπικά δεν μου άρεσε ήταν η βίδα συναρμολόγησης. Εκτίμησή μου είναι ότι το συγκεκριμένο εξάρτημα το σχεδίασαν για να είναι πρωτίστως εντυπωσιακό και δευτερευόντως πρακτικό. Το XLR-5 είναι ένα καλό και ποιοτικό αυτογεμές. Είναι το όπλο που θα στηρίξει την FABARM στο μεγάλο βήμα εξέλιξης που πραγματοποίησε. Ήδη η πορεία του στην Ελληνική αγορά είναι καλή όπως καλά είναι και τα σχόλια που ακούμε από τους κατόχους τους. Μηνάς Ιορδάνογλου Ένα περίπου χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση του XLR-5, μπορώ να πω, ότι τα συμπεράσματα είναι θετικά. Οι βελτιώσεις τις οποίες μας είχε δείξει στην Ιταλία ο διευθυντής της εταιρίας, πράγματι αναβάθμισαν ουσιαστικά το αυτογεμές της Fabarm. Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα πολύ μοντέρνο και λειτουργικό όπλο.

Η γενικότερη φιλοσοφία της Fabarm, είναι να αποδεικνύει κάθε φορά ότι είναι σε θέση, να κάνει την υπέρβαση. Αυτό βέβαια έχει τη θετική, αλλά και την αρνητική του πλευρά. Οι 1630 μονάδες Bar στις οποίες δοκιμάζεται, είναι μια υπερβολή, διότι θα προκαλέσει κάποιους επίδοξους εφευρέτες ιδιογομωτές, να φτιάχνουν δυναμίτες και τότε ίσως αυτό να γίνει μπούμερανκ για το πολύ καλό τουφέκι της Fabarm. Βέβαια η γενική εικόνα του όπλου, είναι εξαιρετική, αν και προσωπικά οφείλω να ομολογήσω ότι έχω πρόβλημα με εκείνο το πράσινο πλαστικό, στην αρχή της σκοπευτικής γραμμής, το οποίο, μου αποσπά την προσοχή και το θεωρώ υπερβολή. Λειτουργικά το όπλο είναι άψογο. Εργονομικά βρίσκω το Cut-off δύσχρηστο, διότι λειτουργεί μόνο αν το πιέσεις κάθετα προς τον άξονα του όπλου, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα όπλα, στα οποία λειτουργεί με μετακίνηση μπρος – πίσω, ή πάνω κάτω. Η θέση του μπουτόν απελευθέρωσης του κλείστρου, είναι επίσης ασυνήθιστη, αλλά εργονομικά σωστή. Ιδιαίτερα μου αρέσει ότι βρίσκεται μέσα σε εσοχή, για να μην “βρίσκει” στα ρούχα και στα χέρια μας.

Η σκοπευτική του γραμμή είναι πολύ καλή και η λειτουργία του μηχανισμού ομαλή και αθόρυβη. Η ανάκρουση είναι λίγο μεγαλύτερη από εκείνη του Browning, όχι όμως στα επίπεδα που είναι τα όπλα που λειτουργούν με αδράνεια. Η Tribore κάνη φαίνεται ότι έχει μεγαλύτερη ευχέρεια στις χαμηλές γομώσεις, καθώς είδαμε αρκετούς δίσκους να “σκονίζουν” ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις. Ίσως αυτό να οφείλεται και στα Hyperbolic τσοκάκια, τα οποία δείχνουν να έχουν πλεονέκτημα στην διαμόρφωση της συγκέντρωσης. Βέβαια δεν έχουμε συγκριτικά στοιχεία κατανομής και συγκεντρώσεων και δεν μπορούμε στο θέμα αυτό να καταθέσουμε απόλυτη άποψη. Πολύ έξυπνα σχεδιασμένοι είναι και οι αποσπώμενοι αορτηριούχοι, που αποδεικνύονται πολύ πιο εύχρηστοι από εκείνους που συνοδεύουν τα περισσότερα σημερινά όπλα. Εντυπωσιακά είναι και τα εξαρτήματα των εμβόλων, τα οποία έχουν εξωτερική επιμετάλλωση και κάνουν το καθάρισμα εύκολη υπόθεση, αλλά και την καθαριότητα να φαίνεται, κρατώντας μακριά τη σκουριά. Την όμορφη εικόνα του όπλου συμπληρώνει η πρωτότυπη θήκη που το συνοδεύει. Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ καλό όπλο, το οποίο μπορεί επάξια να ανταγωνιστεί μεγάλα ονόματα όπως αυτό της Browning.

Τα όπλα BROWNING εισάγονται την ΜΕΤΠΛΑΣΤ ΑΒΕΕ Τηλ: 22620-25121

Τα όπλα Fabarm εισάγονται από την Touris A.E.Τηλ: 210-800244

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιρμανικός Πύθωνας: Ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο – Βίντεο

Ο βιρμανικός πύθωνας, ένα από τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο, είναι γνωστός για τον τρόπο που πιάνει και τρώει την λεία του. Αυτό το...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
34 ° C
35.8 °
32.5 °
30 %
6.7kmh
0 %
Πα
34 °
Σα
34 °
Κυ
31 °
Δε
31 °
Τρ
31 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ