spot_img
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌταν το όπλο σε αφήνει… στα κρύα του λουτρού

Όταν το όπλο σε αφήνει… στα κρύα του λουτρού

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Τα όπλα, ανεξάρτητα με το ποιος τα κατασκευάζει ή πόσο κοστίζουν, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να βγάλουν ζημιά. Αν αυτή εμφανιστεί στον κυνηγότοπο, τότε η κυνηγετική έξοδος καταστρέφεται.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Καλά και άγια τα όπλα αλλά ανεξάρτητα ποιος τα φτιάχνει ή από πού προέρχονται, βγάζουν και αυτά τις αβαρίες τους. Και καλά να είσαι στο σκοπευτήριο ή σε κάποιο κοντινό κυνηγότοπο.
Αν έχεις “ξενιτευτεί” για να κυνηγήσεις τι κάνεις; Βρίζεις Θεούς και δαίμονες και γυρίζεις πίσω;

 

Το δεύτερο όπλο
Η μία λύση είναι το δεύτερο όπλο και είναι πολλοί οι κυνηγοί που έχουν αυτήν την εναλλακτική για την περίπτωση που το όπλο που κυνηγούν τους βγάλει ζημιά. Πριν την οικονομική κρίση περάσαμε από την εποχή της οικονομικής ευμάρειας, που τα δεύτερα και τρίτα όπλα τα αγοράζαμε εύκολα.
Οι αγορές αυτές γίνονταν στη λογική “να έχω κι ένα δικαννάκι” ή “να έχω και ένα δευτερότριτο όπλο για να μην ξεμείνουμε”.
Ο μοναδικός κίνδυνος που διατρέχετε με την επιλογή του να υπάρχει δεύτερο όπλο μέσα στο αυτοκίνητο, είναι ότι σε περίπτωση που σαν “ανοίξουν” το αμάξι και σας κλέψουν το όπλο, εκτός την απώλεια θα έχετε και νομικές συνέπειες. Το αυτοκίνητο, με βάση τη νομοθεσία, δεν αποτελεί ασφαλές μέρος για να αποθηκεύσετε το όπλο σας. Έτσι θα αντιμετωπίσετε το κατηγορητήριο της ελλιπούς φύλαξης.

 

Το καλό σέρβις
Το καλό σέρβις, είναι σίγουρο ότι μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες να βγάλει ζημιές το όπλο στον κυνηγότοπο. Κάθε χρόνο, ανεξάρτητα με τον τύπο του όπλου, πρέπει να περνάτε μία φορά από τον οπλουργό για να ελέγξει την κατάσταση. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το αν εσείς το βλέπετε μία χαρά.
Ο οπλουργός θα ελέγξει αυτά που δεν βλέπετε ή δεν έχετε την πείρα να εξετάσετε. Τα δίκαννα ανεξάρτητα, αν είναι πλαγιόκαννα η πανωκαβαλίκια, βγάζουν λιγότερες ζημιές από τα αυτογεμή. Ωστόσο οι ζημιές στα δίκαννα είναι πολύ πιο κοστοβόρες και περίπλοκες σε σύγκριση με τα αυτογεμή.
Ζημιά σε δίκαννο, όταν είστε στο κυνηγότοπο, σημαίνει εγκατάλειψη της κυνηγετικής εξόδου και επιστροφή στο σπίτι. Στα αυτογεμή μπορεί, αν είστε τυχερός και λίγο προνοητικός, να μπορέσετε να διορθώσετε κάποιες βλάβες και να συνεχίσετε το κυνήγι σας.
Τα αυτογεμή έχουν ένα επιπλέον ατού σε σύγκριση με τα δίκαννα, σε ότι έχει να κάνει με τις ζημίες στον κυνηγότοπο. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και οποιαδήποτε ζημιά και να πάθετε, μπορείτε να αφαιρέσετε το σύνολο των φυσιγγίων από την αποθήκη και την θαλάμη. Για τα δίκαννα δεν ισχύει αυτό.
Πρόσφατα αντιμετώπισα μία ακραία περίπτωση με φίλο που έβαλε δύο φυσίγγια στο όπλο του, δεν τα έριξε και μετά πήγε να ανοίξει το όπλο για να βγάλει. Το όπλο δεν άνοιγε με τίποτα και ούτε μπορούσε να πυροβολήσει για να μην έχει μέσα γεμάτα τα φυσίγγια. Έτσι αναγκάστηκε να μεταφέρει με το αυτοκίνητο του γεμάτο το όπλο για μεγάλη απόσταση. Είχε σπάσει ένα εξάρτημα στο εσωτερικό του μηχανισμού, που δεν άφηνε το όπλο να ανοίξει αλλά ούτε τις σκανδάλες να πυροδοτήσουν. Ακραία περίπτωση ωστόσο υπαρκτή και άκρως επικίνδυνη.

 

Απαραίτητο το άδειασμα του όπλου από τα φυσίγγια
Σε περίπτωση βλάβης, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να αδειάσετε το όπλο άμεσα από φυσίγγια. Είτε πρόκειται για δίκαννο, είτε για καραμπίνα. Μέχρι να αφαιρέσετε τα φυσίγγια κρατάτε το όπλο γερά, ούτως ώστε σε περίπτωση ακούσιου πυροβολισμού να μην υπάρξει περίπτωση να φύγει από τα χέρια σας. Εννοείται ότι οι κάννες δείχνουν πάντα σε ασφαλές σημείο. Αν το όπλο είναι κενό από φυσίγγια, μπορείτε να το “πασπατεύετε” όσο θέλετε. Αν έχει μέσα φυσίγγια οι χειρισμοί πρέπει να γίνονται με… χειρουργική ακρίβεια.
Αν καταφέρετε να βγάλετε τα φυσίγγια από το όπλο, δεν βάζετε άλλα, γιατί δεν γνωρίζετε την αιτία του προβλήματος.
Πάντα υπάρχει η πιθανότητα, σε περίπτωση που ξαναβάλετε φυσίγγια σε όπλο που έβγαλε ζημιά, αυτό να τα πυροδοτήσει ακούσια.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις περιπτώσεις ζημιών. Δηλαδή δεν μπορούμε να σας προτείνουμε ανταλλακτικά ή εξαρτήματα που θα μπορούσατε να έχετε μαζί σας, ώστε να αντιμετωπίσετε ενδεχόμενες ζημιές. Ωστόσο μπορείτε να έχετε μερικά εργαλεία στο αυτοκίνητο, που σε κάποιες περιπτώσεις θα σας φανούν χρήσιμα, όπως μία πένσα, ένα κατσαβίδι…
Τα όπλα ανεξάρτητα με το ποιος τα κατασκευάζει ή πόσο κοστίζουν, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να βγάλουν ζημιά. Σε αυτά που είναι μαζικής παραγωγής το ποσοστό αστοχίας υλικού βρίσκεται περίπου στο 2% .
Για το λόγο αυτό υπάρχουν οι εγγυήσεις για να καλύπτουν τέτοιες περιπτώσεις. Ακόμα και τα χειροποίητα πανάκριβα όπλα μπορεί να βγάλουν ζημιές και να σας αφήσουν… στα κρύα του λουτρού στον κυνηγότοπο.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη – Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή

Καρδίτσα: Λύκος κατασπάραξε 85χρονη - Εκτιμάται ότι ήταν ήδη νεκρή Η σορός της βρέθηκε στο κρεβάτι της - Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση Συναγερμός έχει σημάνει...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ