Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌπλα: Ποιότητα µετάλλου και επεξεργασία καθορίζουν την αντοχή

Όπλα: Ποιότητα µετάλλου και επεξεργασία καθορίζουν την αντοχή

|

- Advertisement -

Η ποιότητα μετάλλου και η επεξεργασία, είναι οι βασικοί παράγοντες που κάνουν ένα όπλο να παρουσιάζει υψηλή αντοχή στη χρήση και στον χρόνο.

Όλα τα άλλα είναι… περιττά

Πόση τεχνολογία μπορεί να υπάρχει σε έναν μηχανισμό πυροδότησης όπλου που σε μέγεθος δεν είναι μεγαλύτερος από ένα πακέτο τσιγάρα; Τί είναι αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ όπλων σε ότι έχει να κάνει με την αξιοπιστία τους και την αντοχή τους στον χρόνο;

Γενικά και αόριστα κάποιοι αναφέρουν ως βασική προϋπόθεση για την αντοχή ενός όπλου στον χρόνο και στην σκληρή χρήση, τα “καλά μέταλλα”. Αυτή η τοποθέτηση όμως είναι τόσο αόριστη και… απλουστευτική, σαν να λέμε ότι τα καλά λάστιχα των αυτοκινήτων δεν γλιστρούν.

Ποια είναι τα καλύτερα;

Το ερώτημα λοιπόν είναι, τι σημαίνει καλά μέταλλα και ποια είναι αυτά. Παίρνουμε μήπως, τα καλύτερα μέταλλα, τα βάζουμε σε ένα όπλο και με τον τρόπο αυτό εξασφαλίσαμε την αντοχή του στο χρόνο;

- Advertisement -

Όταν αναφερόμαστε στα μέταλλα, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως παράγονται, ποια είναι η σύνθεσή τους, ποια στοιχεία συνυπάρχουν σε αυτά, σε ποιο ποσοστό και ποιές ιδιότητες έχει το κάθε ένα.

Για την κατασκευή των καννών, για παράδειγμα, τα τεχνικά περιθώρια ελιγμού για την επιλογή και τη σύνθεση των μετάλλων δεν είναι μεγάλα. Ο σωλήνας της κάννης καλείται να φέρει σε πέρας ένα “βαρύ” έργο το οποίο σχετίζεται με τις μηχανικές ιδιότητες που πρέπει να έχει προκειμένου να ανταπεξέλθει στις μηχανικές καταπονήσεις που δέχεται.

Η επεξεργασία

Αρχικά, η κάννη κατασκευάζεται σε μορφή βέργας και παίρνει την τελική της εικόνα μετά από μηχανουργική επεξεργασία. Αντίστοιχα, τα υπόλοιπα μεταλλικά εξαρτήματα που αποτελούν το όπλο, κατασκευάζονται είτε με τη μέθοδο της χύτευσης, είτε με επεξεργασία από μηχανήματα. Όσο σημαντικό κομμάτι είναι η επιλογή ενός ποιοτικού μετάλλου, άλλο τόσο, και ίσως μεγαλύτερο, είναι η επεξεργασία του.

Η θερμική κατεργασία, η σκλήρυνση, η ενανθράκωση και τελικά οι μηχανικές ιδιότητες που θα έχει το τελικό προϊόν. Εφελκυσμός, σκληρότητα, κρούση, κόπωση και πολλά ακόμη, συμβάλουν τα μέγιστα στις ιδιότητες που καθορίζουν την καταλληλότατα που θα πρέπει να έχει ο χάλυβας για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή κάννης ή άλλου εξαρτήματος που αποτελεί το όπλο.

Για να θέσουμε σωστά τη σειρά, ο κατασκευαστής επιλέγει τον κατάλληλο χάλυβα και η τελική του διαμόρφωση και καταλληλότατα καθορίζεται από την επεξεργασία που θα δεχτεί.

Το κατά πόσο θα “κρατήσει” ο χάλυβας τις αρχικές του ιδιότητες ή αυτές μετά την επεξεργασία θα βελτιωθούν ή θα μειωθούν σημαντικά, αυτό ξεκάθαρα οφείλεται στον τρόπο που θα γίνει η όλη διαδικασία, στην εμπειρία που διαθέτει ο τεχνίτης, αλλά και στην ακρίβεια μέτρησης των μηχανημάτων που διαθέτει.

Επιβεβαίωση της ποιότητας

Παλιότερα, για τα πολύ ακριβά όπλα, γινόταν επιλογή στα μέταλλα και μάλιστα υπήρχαν και προκαταρκτικές σφραγίδες που το επιβεβαίωναν αυτό, αλλά παράλληλα επιβεβαίωναν και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Το ότι εσείς κρατάτε μία κάννη ή ένα εξάρτημά στα χέρια σας και κρίνετε την ποιότητα του αυτό δεν λέει τίποτα. Μία μέτρηση σκληρότητας, μία ακτίνα που φαίνεται η κρυσταλλική δομή του μετάλλου, είναι μερικές από τις δοκιμές που γίνονται και μόνο με αυτές μπορεί να πιστοποιηθεί η ποιότητα.

Γιατί νομίζετε ότι ένα Darne, παρά τα πολλά εξαρτήματα που έχει ο μηχανισμός λειτουργίας του, δεν παρουσίασε ποτέ τζόγους; Είχαν βρει τότε οι Γάλλοι το μαγικό μέταλλο;

Όχι βέβαια, απλά επέλεξαν το κατάλληλο μέταλλο και το επεξεργάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, δίνοντας του ακριβώς τις ιδιότητες που χρειαζόταν να έχει.

Όταν µιλάει η επιστήµη…

Η μεταλλουργία και η επεξεργασία στα μέταλλα είναι επιστήμη και δεν πάει με το κιλό ή το πάχος που μερικοί νομίζουν ή σχολιάζουν, θέλοντας να αναδείξουν τα σημεία που κάνουν τη διαφορά. Ούτε το πάχος μετράει ούτε το βάρος.

Όταν οι Άγγλοι έκαναν 6 mikra επιφανειακή σκλήρυνση (ενανθράκωση) στις βάσεις των όπλων σε σύγκριση με άλλους που δεν ξεπερνούσαν τα 4 mikra, ήξεραν τι έκαναν και για αυτό έμειναν στην ιστορία.

Είναι τόσα πολλά τα σημεία που καθορίζουν την ποιότητα των μετάλλων, που αποτελούν ολόκληρο κεφάλαιο που το διδάσκονται οι μεταλλειολόγοι (όχι όλοι γιατί υπάρχει ειδίκευση στο τομέα της ιδιότητας μετάλλων).

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

KICK’S τσοκ – Τα ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις

KICK’S τσοκ - Τα ειδικά στις μεγάλες αποστάσεις Τα ειδικά σχεδιασμένα τσοκ της kick’s δίνουν 20% πυκνότερη κατανομή συγκριτικά με ότι άλλο υπάρχει σε εργοστασιακό...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,500ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
27.1 ° C
28.5 °
25.6 °
44 %
1.5kmh
0 %
Πα
26 °
Σα
31 °
Κυ
30 °
Δε
26 °
Τρ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ