spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΌπλα και φυσίγγια για τα τερτίπια της μπεκάτσας!

Όπλα και φυσίγγια για τα τερτίπια της μπεκάτσας!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Οι πρώτες μπεκάτσες  φάνηκαν στην χώρα μας και δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ευτυχείς οι κυνηγοί που κάθε χρόνο περιμένουν ευλαβικά για να επισκεφτούν το βασίλειο της βελουδομάτας.

Μαζί με τις μπεκάτσες, ήρθε η ώρα να δοκιμαστούν τα νέα σκυλιά, τα νέα άρβυλα, ο νέος εξοπλισμός αλλά και τα νέα φυσίγγια και όπλα. Σε ότι αφορά στα φυσίγγια και τα όπλα ακόμα και αν πρόκειται για έμπειρους κυνηγούς η προσαρμογή είναι αναγκαία. Όσο καλός και να είναι ο κυνηγός σε θέματα σκόπευσης τα νέα όπλα και φυσίγγια δεν πρόκειται να αποδώσουν άμεσα στα χέρια του.

Απαραίτητη η προσαρμογή

Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα αν αγοράσετε νέο όπλο ή αλλάξετε φυσίγγια, το να περάσετε μερικές φορές από το σκοπευτήριο για να κάνετε την απαραίτητη προσαρμογή σε αυτά. Όσο καλά και αν νομίζετε ότι σας έρχεται στον ώμο και το μάτι το νέο όπλο, ακόμη και αν σας το διαβεβαιώσουν έμπειροι σκοπευτές ή κοντακάδες, υπάρχουν κι άλλες, πολύ σημαντικές λεπτομέρειες που ο εγκέφαλος χρειάζεται να τις απομνημονεύσει.
Τα σημεία κρατήματος είναι διαφορετικά, η αίσθηση στο κράτημα είναι διαφορετική, ενδεχομένως και η γραμμή σκόπευσης. Για να καταγράψει ο εγκέφαλος αυτές τις αλλαγές, πρέπει να τις “περάσουμε” στο υποσυνείδητο, να τις επεξεργαστεί και να τις.. καταχωρήσει. Μπορεί να ακούγονται λίγο κομπιουτερίστικα όλα αυτά, αλλά κάπως έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλος.

Με τον τρόπο αυτό “περνά” στο υποσυνείδητο τις πληροφορίες και μας γίνονται δεύτερη φύση. Αν στο όπλο που για χρόνια κρατάμε στα χέρια μας αλλάξουμε την ακίδα σκόπευσης, θα χρειαστεί χρόνο ο εγκέφαλος για να προσαρμοστεί σε αυτό το νέο δεδομένο. Σκεφτείτε, λοιπόν, ότι αν όλα αυτά προσπαθήσουμε να τα κάνουμε στο κυνήγι χωρίς να έχει προηγηθεί προσαρμογή, την στιγμή που η μπεκάτσα «ξεκολλά» και κάνει τα γνωστά κόλπα της, μέσα στο κεφάλι μας επικρατεί πανικός. Ο εγκέφαλος προσπαθεί να προσαρμοστεί στους ελιγμούς του θηράματος και παράλληλα δέχεται νέες πληροφορίες που του μεταφέρουν οι νευρώνες σε ότι αφορά, την αφή και την όραση.
Με λίγα λόγια, επικρατεί… μπάχαλο.

Φυσίγγια και προσκόπευση

Και με τα φυσίγγια κάτι ανάλογο συμβαίνει. Στην περίπτωση που αλλάξουμε φυσίγγια, αυτομάτως προκύπτουν νέα δεδομένα που έχουν να κάνουν με τις ταχύτητες που ταξιδεύουν τα σκάγια, τον κύκλο διασποράς που σχηματίζουν στις διαφορετικές αποστάσεις και το λάκτισμα που «μεταφέρουν» στον ώμο μας. Όλα αυτά χρειάζονται προσαρμογή- εξοικείωση. Η προσκόπευση είναι κάτι που αποκτιέται εμπειρικά και πάντα σε συνάρτηση με το φυσίγγι που ρίχνουμε.

Αν δώσουμε σε ένα καταξιωμένο σκοπευτή να ρίξει στους δίσκους φυσίγγια magnum, θα διαπιστώσουμε ότι θα έχει περισσότερες αποτυχημένες βολές από ότι συνήθως.
Πως, όμως, γίνεται να του δώσουμε 46 γραμμάρια σκάγια των οποίων η ποσότητα μέσα στο φυσίγγι είναι σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με αυτά που ρίχνει (24 γραμμάρια), και να αυξηθούν οι αποτυχίες του;
Οι magnum γομώσεις έχουν χαμηλότερες ταχύτητες συγκριτικά με τις πιο χαμηλές (24, 28 30, 32 γραμμάρια). Αυτό που αλλάζει είναι η προσκόπευση και το λάκτισμα που δέχεται στον ώμο του και εκεί θα αντιμετωπίσει αρχικά το πρόβλημα ο σκοπευτής, μέχρι να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

 

Το ίδιο συμβαίνει και στους κυνηγούς που συχνά πυκνά αλλάζουν φυσίγγια νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα βρουν την λύση στις αστοχίες τους. Μπορεί τα νέα φυσίγγια να είναι πολύ καλυτέρα ή πολλά υποσχόμενα για το κυνήγι της μπεκάτσας. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς, αλλά για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα νέα μας αποκτήματα θα πρέπει πρώτα να υπάρξει προεργασία: Ενστικτώδεις κινήσεις και ακαριαίες αντιδράσεις. Η επιλογή του κυνηγίου της μπεκάτσας για να κάνω αυτήν την ανάλυση που ισχύει για όλα τα θηράματα, δεν είναι τυχαία. Αναφέρομαι στο κυνήγι που η συντριπτική πλειοψηφία των βολών είναι “μπηχτές”. Τουφεκιές που για να γίνουν προϋποθέτουν ενστικτώδεις κινήσεις και ακαριαίες αντιδράσεις που δεν προσφέρουν χρόνο για σκέψεις και σκοπευτικές διορθώσεις.

Το πέταγμα της βελουδομάτας σε συνάρτηση με το πυκνό του τοπίου δίνουν δέκατα του δευτερολέπτου χρόνο στον κυνηγό για να αντιδράσει.
Φανταστείτε τι θα γίνει αν εκείνη την στιγμή ο εγκέφαλος προσπαθεί να “διαβάσει” και να αναλύσει νέες πληροφορίες. Ο χρόνος προσαρμογής σε νέα δεδομένα είναι διαφορετικός σε κάθε άνθρωπο και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το όποιο και να είναι αυτό το χρονικό διάστημα είναι υπαρκτό και δεδομένο.

Ο θεμελιώδης κανόνας

Δεν αρκεί να πάρουμε το καλύτερο όπλο και τα καλύτερα φυσίγγια, για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε και τα ανάλογα αποτελέσματα. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνω, κάτι που έχω πει πολλές φορές. Ό,τι, αυτό που μετράει είναι η σωστή επώμιση και η καλή εφαρμογή του όπλου επάνω μας. Αυτός είναι ένας θεμελιώδης κανόνας για να έχουμε αποτελέσματα στο (όποιο) κυνήγι.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις – Βίντεο

Καταδίωξη λύκου με αυτοκίνητο στο δρόμο προκάλεσε αντιδράσεις Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο στα κοινωνικά δίκτυα που δείχνει νεαρούς να καταδιώκουν μέσα στη...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ