spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΟι συζητήσεις για τις πυρίτιδες έχουν κοπάσει...

Οι συζητήσεις για τις πυρίτιδες έχουν κοπάσει…

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

Δεν μιλάμε πλέον για διβασικές ή μονοβασικές πυρίτιδες, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας ήρθε να τα γεφυρώσει όλα αυτά. Η ζελατινοποίηση των φυλλιδίων της πυρίτιδας σε μεγάλο βαθμό άλλαξε τα δεδομένα και επέτρεψε στους κατασκευαστές να προσθέσουν τεχνικά χαρακτηριστικά, κυρίως στις μονοβασικές πυρίτιδες που μέχρι τότε αποτελούσαν προνόμιο των διβασικών.

Οι διβασικές πυρίτιδες, λόγω δυσκολιών στην γόμωση (κολλώδης με ανάγκη στατικής πίεσης), γενικότερα δεν επιλέγονται από τους ιδιογωμωτές παρά μόνο στις περιπτώσεις που τα χαρακτηριστικά τους, όπως η σταθερότητα στην απόδοση, είναι χρήσιμα.

Έντονη καύση

Από την άλλη, σε μεγάλο βαθμό και οι μονοβασικές πυρίτιδες μπορούν πλέον να προσφέρουν σταθερότητα στην απόδοση, γιατί με την οποιαδήποτε μορφή ζελατινοποίησης, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο προσφέρουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά καύσης.

Συνήθως οι μονοβασικές πυρίτιδες παρουσιάζουν πιο έντονη καύση με αποτέλεσμα στο διάγραμμα που βγαίνει από τον βλητικό σταθμό να παρουσιάζεται σαν πυραμίδα, σε αντίθεση με τις διβασικές πυρίτιδες που η γραμμή που σχηματίζεται είναι καμπύλη (ομαλότερη, ελεγχόμενη καύση).

Σε αυτό το χαρακτηριστικό οφείλεται και το εντονότερο λάκτισμα που γενικότερα είναι φαινόμενο των μονοβασικών πυρίτιδων. Μέσω της ζελατινοποίησης δίνεται η δυνατότητα στους παραγωγούς πυρίτιδας να ελέγξουν την καύση και ανάλογα τον βαθμό ζελατινοποίησης να ρυθμίσουν τα χαρακτηριστικά που επιθυμούν να δώσουν στην  μονοβασική πυρίτιδα.

Συνθετικά υλικά

Σε ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη των πυρίτιδων, από την βαμβακοπυρίτιδα και τα φυλλίδια που παράγονταν από φλοιό δέντρου, έχουμε περάσει πλέον σε σύγχρονες τεχνικές με συνθετικά υλικά.

Παλιότερα εμπότιζαν με χημικά υλικά νιφάδες βαμβακιού ή φλοίδας δέντρου για να φτιάξουν τις βαμβακοπυρίτιδες ή τις ξυλοπυρίτιδες. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν πολλά κατάλοιπα καύσης μέσα στην κάννη.

Αυτού του τύπου οι πυρίτιδες μαζί με τα καψούλια που περιείχαν βροντώδη υδράργυρο ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός των όπλων, ανεξαρτήτως τύπου. Τα διαβρωτικά υλικά εμποτισμού  παρέμεναν μέσα στην κάννη αλλά και τα πολλά κατάλοιπα δημιουργούσαν προβλήματα λειτουργίας κυρίως στα αυτογεμή.

Η εποχή που οι διβασικές πυρίτιδες ήταν καλές για την υγρασία πέρασε, όπως πέρασε και η εποχή που κάθε ένας από τους δυο τύπους πυρίτιδας είχε τα θετικά και τα αρνητικά του χαρακτηριστικά. Τα όρια μεταξύ των δυο τύπων δεν είναι πλέον σαφή. Πάντα θα έχουν διαφορές και πάντα θα υπάρχουν οι λόγοι που  θα πρέπει να επιλέξουμε τον ένα ή τον άλλο τύπο αλλά συγκριτικά με τα παλιότερα χρόνια οι λόγοι θα είναι πολύ λιγότεροι.

Εντονότερη καύση

Οι μονοβασικές πυρίτιδες αν και αποτελούνται από μονή βάση (νιτροκυτταρίνης) έχουν πολύ εντονότερη καύση συγκριτικά με τις διαβασικές που στην βάση τους έχουν νιτροκυτταρίνη και νιτρογλυκερίνη.

Κάποιες φορές αν δεν ελεγχθεί σωστά υπάρχει κίνδυνος να ξεπεραστούν τα όρια και από προωθητική η πυρίτιδα να γίνει εκρηκτική. Αυτό δεν συμβαίνει στις διβασικές γιατί η ζελατινοποίηση είναι αυτή που συντελεί στο να ρυθμίζεται η καύση τους. Πλέον και οι μονοβασικές πυρίτιδες ζελατινοποιούνται.

Λίγοι εκείνοι που ασχολούνται πλέον 

Οι συζητήσεις περί μονοβασικών και διβασικών πυρίτιδων συγκριτικά με αυτό που γίνονταν  παλιότερα χρόνια έχουν κοπάσει. Από την μια αυτό οφείλεται στο ότι σε σημαντικό βαθμό έχουν μειωθεί οι ιδιογομωτές αλλά και στο γεγονός του ότι έχουν εξελιχτεί σε μεγάλο βαθμό οι πυρίτιδες.

Λίγοι είναι εκείνοι που ασχολούνται αλλά ομολογουμένως αυτοί οι λίγοι εναπομείναντες γνωρίζουν πολύ καλά τις όποιες αλλαγές έχουν υπάρξει και το ποιες διαφορές υπάρχουν. Δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που δεκάδες άνθρωποι καθημερινά μας ρωτούσαν τι μπαρούτι βάζει ο ένας ή ο άλλος κατασκευαστής στα φυσίγγια του και  σε ποια ποσότητα κ.λπ.

Όπως πάνε και οι εποχές που υπήρχαν οι πολλές ερωτήσεις για συγκρίσεις μεταξύ μονοβασικών και διβασικών πυρίτιδων.

Οι νέοι κυνηγοί, προφανώς, επιλέγουν τα έτοιμα φυσίγγια για λόγους ευκολίας και τους είναι σχετικά αδιάφορο το πως και με τι γεμίζονται. Η νοσταλγία του χειροποίητου έχει μείνει σε λίγους. Δεν είναι ο όμως μόνο αυτό. Όλο και λιγότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν τεχνικά θέματα που αφορούν στο κυνήγι.

Οι περισσότεροι ικανοποιούνται  στο να ασκούν πολιτική και κρητική στο διαδίκτυο και το σημαντικότερο τον εύκολο δρόμο του να κατηγορούν τους πάντες νομίζοντας έτσι ότι καλύπτουν τις δικές τους ευθύνες.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύθοι και πραγματικότητα για τις τουφεκιές με τον Νοτιά

Μύθοι και πραγματικότητα για τις τουφεκιές με τον Νοτιά Ευχή και κατάρα για τους κυνηγούς οι νότιοι άνεμοι Πολλοί θα έχετε ακούσει - διαβάσει για πυρίτιδες...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ