spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΟι παράγοντες για βολές ευθύβολες και ακριβείας

Οι παράγοντες για βολές ευθύβολες και ακριβείας

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

{module Kyrgias}

 

Η γεωμετρία και οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της κάννης είναι τα δύο στοιχεία από τα οποία εξαρτάται στον μέγιστο βαθμό η ακρίβεια και η ευθυβολία μιας βολής πυροβόλου όπλου. 

του ΜΑΝΩΛΗ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ Ναυπηγού Μηχ/γου Μηχ/κού 

 
Μία κάννη ονομάζεται ακριβής όταν μετά από μία σειρά διαδοχικών βολών, οι βολίδες ή τα κέντρα των κύκλων της τουφεκιάς είναι κανονικά κατανεμημένα γύρω από το σημείο σκόπευσης. Αντίστοιχα, μία κάννη ονομάζεται ευθύβολη, όταν, οι βολίδες ή τα κέντρα των κύκλων της τουφεκιάς, μετά από μία σειρά βολών παρουσιάζουν μικρή διασπορά μεταξύ τους. Αυτό που κατά το κοινώς λεγόμενο παραπέμπει στο γεγονός ότι οι βολίδες καταλήγουν η μία πάνω στην άλλη (grouping – στα αγγλικά), όχι όμως απαραίτητα κατανεμημένες γύρω από το σημείο σκόπευσης.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω δεδομένα, μία ευθύβολη κάννη δεν συνεπάγεται ότι είναι απαραίτητα και ακριβής και το αντίστροφο: μία ακριβής κάννη δεν είναι κατ’ ανάγκη και ευθύβολη.  

Η ευθύβολη κάννη μπορεί να είναι ακριβής, αφού προηγουμένως έχει γίνει λεπτομερής ρύθμιση των σκοπευτικών της, ενώ μία ακριβής κάννη, δεν μπορεί να γίνει ευθύβολη. Η ευθυβολία είναι ένα απαραίτητο χαρακτηριστικό που πρέπει να διαθέτει ένα σκοπευτικό όπλο.

Η διαφορετική συμπεριφορά των καννών κατά την στιγμή του πυροβολισμού, αφορά στις ελαστικές παραμορφώσεις (ελατότητα) και αντιδράσεις που αυτές παρουσιάζουν,  ανάλογα με τον τύπο του όπλου, δηλαδή αν πρόκειται για μονόκαννο ή δίκαννο (πλαγιόκαννο ή σουπερποζέ). Στα τελευταία, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το είδος της σύνδεσης, μονή ή διπλή ρίγα, δηλαδή.

Στα όπλα με μία κάννη, αυτές οι ελαστικές παραμορφώσεις και αντιδράσεις που προκαλούν ταλαντώσεις, πραγματοποιούνται ελεύθερα και συμμετρικά ως προς τον διαμήκη άξονα του σωλήνα, ενώ στις ζευγαρωμένες κάννες που συνδέονται μεταξύ των δια μέσου της ρίγας (κεντρικής ή διπλής) μόνο από την μία πλευρά, οι παραμορφώσεις-ταλαντώσεις αυτές δεν είναι ελεύθερες και συμμετρικές, με αποτέλεσμα ο διαμήκης άξονας της κάννης να αποκλίνει από την αρχική του θέση. 

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, ότι στα όπλα με μονή κάννη (καραμπίνες) και ειδικότερα σε αυτές χωρίς ρίγα όπως επίσης και στις διπλές κάννες με μονή κεντρική ρίγα, οι ταλαντώσεις είναι ελεύθερες και κανονικές και κατά συνέπεια διαθέτουν μεγαλύτερη ευθυβολία. Αντιθέτως, οι κάννες οι οποίες είναι συναρμολογημένες δια μέσου διπλής ρίγας, παρουσιάζουν μεγαλύτερη ακρίβεια λόγω της μεγαλύτερης αντίστασης ροπής που διαθέτει η διατομή των καννών.

Στα λειόκανα δίκαννα, λόγω της σύγκλισης των καννών, οι κατασκευαστές ρυθμίζουν τις κάννες να κεντράρουν τον στόχο συνήθως στην απόσταση των 35 μέτρων, ενώ στα ραβδωτά δίκαννα η αντίστοιχη ρύθμιση γίνεται στα 100 μέτρα. 
Στην πρακτική του κυνηγίου, με φυσίγγια που περιέχουν γόμωση σκαγιών, προτιμούνται τα όπλα που διαθέτουν ακρίβεια βολής, διότι στην σκόπευση κινητών στόχων δεν είναι τόσο σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η μικρή απόκλιση των κέντρων του κύκλου της τουφεκιάς, και για τον λόγο αυτό έχει καθιερωθεί η σύνδεση των καννών με διπλή ρίγα.

Αντίθετα, στο άθλημα της σκοποβολής, και ειδικότερα σε σταθερό στόχο προτιμούνται οι ευθύβολες κάννες, διότι είναι σημαντικό οι βολίδες να έχουν το δυνατόν μικρή απόκλιση μεταξύ των και διότι οι κάννες αυτές γίνονται ακριβείς μετά από λεπτομερή ρύθμιση των σκοπευτικών τους.

Υπάρχουν κατασκευαστές όπως η Remington, που κατασκευάζουν δίκαννα χωρίς ρίγα, με σταθερή σύνδεση στο πίσω μέρος και δια μέσου δακτυλίου στο εμπρόσθιο τμήμα των καννών, με αποτέλεσμα να διαθέτουν μεγαλύτερη ελευθερία κίνησης αυτών και κατά συνέπεια μεγαλύτερη ευθυβολία. 

 

Το πρόβλημα στα δίκαννα

Ένα πρόβλημα που παρατηρείται στα δίκαννα είναι ότι κατά την χρήση σε διαδοχικές βολές με μία κάννη,( π.χ. την δεξιά) παρατηρείται μία υπερθέρμανση αυτής σε σχέση με την δεύτερη, με αποτέλεσμα το μπλοκ των καννών να παρουσιάζει μία παραμόρφωση κατά τον άξονα συμμετρίας.

Αυτή η παραμόρφωση οφείλεται στην μεγαλύτερη διαστολή του σωλήνα που έχει υπερθερμανθεί σε σχέση με αυτόν που έχει μικρότερη θερμοκρασία. Έχει παρατηρηθεί, μετά από δοκιμές, απόκλιση στην βολή με λειόκανο όπλο της τάξεως των 30 εκατοστών από τον στόχο σε απόσταση 35 μέτρων, με διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των καννών 30ο C. Σε αντίστοιχη δοκιμή με ραβδωτό πλαγιόκαννο στα 100 μέτρα διαπιστώθηκε απόκλιση από το στόχο της τάξεως των 50 εκατοστών. Για αυτόν τον λόγο, πολλοί σκοπευτές πήλινου δίσκου για να αποφύγουν τα δυσάρεστα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου πυροβολούν και με την δεύτερη κάννη ακόμα και εάν έχουν πετύχει τον στόχο με την πρώτη τουφεκιά. 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ