Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΟι επιλογές σε όπλα και φυσίγγια για το καπρί

Οι επιλογές σε όπλα και φυσίγγια για το καπρί

|

- Advertisement -

Αυτά που πρέπει να γνωρίζει ο κυνηγός για τα όπλα slug, τα μονόβολα και τα σφαιρίδια, ώστε το κυνήγι του αγριόχοιρου να στεφθεί από επιτυχία

 

Μπορεί η γενική αρχή, σε ότι αφορά όπλο και πυρομαχικά για το κυνήγι του αγριόχοιρου, ν’ αντικατοπτρίζεται στο τρίπτυχο, όπλο με κάννες Slug, φυσίγγια μονόβολα και φυσίγγια με σφαιρίδια, όμως, όλα αυτά δεν αποτελούν πανάκεια και η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη αν δεν συντρέχουν μία σειρά απαραίτητων προϋποθέσεων.

Υπάρχουν, για παράδειγμα, μονόβολα μικρού βάρους, αλλά μεγάλης επιφάνειας, τα οποία είναι κατάλληλα για μικρές αποστάσεις και για αγριογούρουνα μικρού, μεσαίου ακόμη και μεγάλου μεγέθους. Άλλα μονόβολα είναι κατασκευασμένα για μεσαίες αποστάσεις και έχουν μεσαίο βάρος (30- 32 γραμμ. για το Cal.12). Υπάρχουν μονόβολα μεγάλου βάρους (34 γραμμ.) με μεγάλη επιφάνεια, τα οποία προκαλούν ισχυρό τραυματικό σοκ, κατάλληλα για μεγάλα ζώα σε μεσαίες αποστάσεις.

Μονόβολα τα οποία βρίσκονται μέσα σε περίβλημα (SABOT) είναι κατάλληλα για μεγάλες αποστάσεις, διότι δεν παραμορφώνονται καθόλου και είναι πολύ ευθύβολα. Συνήθως αυτά δεν έχουν μεγάλο βάρος αλλά έχουν μεγάλη διατρητική ικανότητα.

 

Άλλα πάλι έχουν ειδικό κράμα μετάλλου για να παραμορφώνονται εύκολα και δημιουργούν μεγάλο τραύμα στα ζώα. Επίσης, στα κυνηγετικά καταστήματα μπορείτε να βρείτε και μονόβολα που δεν περιέχουν καθόλου μόλυβδο, είναι ατσάλινα, και διαθέτουν επικάλυψη από πλαστικό πολυαιθυλένιο. Αυτά έχουν μεγάλη διατρητική ικανότητα αλλά είναι επικίνδυνα διότι εξοστρακίζονται εύκολα.

Από όλα αυτά γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το μονόβολο που θα επιλεγεί σ’ ένα κυνήγι εξαρτάται από δύο παράγοντες: Ο ένας είναι το μέγεθος του καπριού και ο δεύτερος η απόσταση από την οποία γίνεται η βολή.

Τώρα, σε ότι αφορά τα όπλα που είναι κατάλληλα για τη χρήση μονόβολου, αυτά είναι τα τύπου slug (δίκαννα ή καραμπίνες), τα οποία μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των λειόκαννων, όμως διαθέτουν σκοπευτικά όργανα ακριβείας, όπως τα ραβδωτά. Το ρυθμιζόμενο κλισιοσκόπιο έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει το μονόβολο σε αποστάσεις που ξεπερνούν ακόμη και τα 100 μέτρα, με ακρίβεια ραβδωτού. Επίσης, τα όπλα Slug εκτός από μονόβολα, έχουν τη δυνατότητα να ρίξουν και σφαιρίδια ή σκάγια.

Οι κάννες των όπλων δεν ξεπερνούν τα 60 εκατοστά και αυτό διότι στα μονόβολα δεν απαιτείται μεγάλο μήκος κάννης ώστε το βλήμα ν’ αποκτήσει ταχύτητα. Ένα πλεονέκτημα του μικρού μήκους της κάννης, είναι ότι το όπλο είναι πιο ευέλικτο διευκολύνοντας τη γρήγορη σκόπευση. Τα τσοκαρίσματα, σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι παντελώς άχρηστα και μάλιστα λειτουργούν αρνητικά καθώς παραμορφώνουν τις βολίδες με αποτέλεσμα να χάνεται η ευθυβολία.

Στις τάξεις των Ελλήνων γουρουνοκυνηγών, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής η χρήση σφαιριδίων, αν και ο πραγματικός προορισμός τους δεν είναι οι αγριόχοιροι, αλλά τα ελαφοειδή. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα περισσότερα φυσίγγια με σφαιρίδια κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, όπου το κυνήγι των ελαφιών είναι πολύ δημοφιλές.
Η μεγάλη ταχύτητα των ελαφιών σε συνδυασμό με τα πολύ πυκνά δάση της Αμερικής, δημιουργεί την ανάγκη για χρήση των συγκεκριμένων φυσιγγίων, τα οποία υιοθετήθηκαν στη χώρα μας, κυρίως εξαιτίας των πυκνών όπου πολλοί κυνηγούν τους αγριόχοιρους. Δυστυχώς, όμως, συχνά γίνονται υπερβολές με πολλούς κυνηγούς να χρησιμοποιούν σφαιρίδια σε μεγάλες αποστάσεις και, το μόνο που καταφέρνουν, είναι να τραυματίζουν τα ζώα ή να αφαιρούν τη ζωή συνκυνηγών τους, δεδομένου ότι η διασπορά των σφαιριδίων είναι ανεξέλεγκτη, και η κινητική τους ενέργεια μεγάλη.
Τα σφαιρίδια θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με πολύ μεγάλη προσοχή και μόνο σε πολύ μικρές αποστάσεις. Όταν ο αγριόχοιρος βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 – 35 μέτρων, είναι προτιμότερο να μην πυροβολήσουμε καθόλου, παρά να σκορπίζουμε σφαιρίδια προς πάσα κατεύθυνση.

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι …λάτρεις των σφαιριδίων, είναι το γεγονός ότι όσο πιο μεγάλες είναι οι γομώσεις που χρησιμοποιούν, τόσο μειώνεται η ταχύτητά τους, με ότι αυτό συνεπάγεται στην αποτελεσματικότητα της βολής.

Εν κατακλείδι, το ιδανικό είναι ο κυνηγός να επιλέγει το φυσίγγι ανάλογα με το καρτέρι και τις δυνατότητες που αυτό του δίνει. Η όποια προκατάληψη μπορεί να υπάρχει σχετικά με τα μονόβολα πρέπει να πάει στο περιθώριο, και οι γουρουνοκυνηγοί καλό είναι να εμπεδώσουν ότι αφενός είναι μακράν πιο αποτελεσματικά σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 30 μέτρα και αφετέρου πηγαίνουν πάντοτε εκεί που σημαδεύει το όπλο τους.

Επιλογές που προκαλούν …γέλιο

 

Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που έχουν κάνει …σημαία την άποψη ότι το μεγάλο μήκος κάννης και η ισχύς πυρός τους κάνει πιο αποτελεσματικούς. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για παραμέτρους που αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα, τόσο βλητικά, όσο και σκοπευτικά.
Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι βλητικά, η μακριά κάννη παραμορφώνει τα σφαιρίδια ή τα μονόβολα, με αποτέλεσμα να εκτρέπονται και οι βολές να μην είναι ακριβείας, όπως απαιτείται στο συγκεκριμένο κυνήγι. Σκοπευτικά, κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίζει το γεγονός ότι το μακρύ όπλο χρειάζεται χρόνο για να σκοπεύσει κάποιος σωστά. Αντίθετα ένα κοντό είναι πολύ πιο γρήγορο στην επώμιση και στη σκόπευση.

Οι υπερβολές που βλέπουμε συχνά με τα Super magnum των 76 εκατοστών και τις αποθήκες που μπορεί να χωρέσουν …ένα κουτί φυσίγγια, μόνο χαμόγελα προκαλούν, διότι για να σκοπεύσεις σωστά με ένα τέτοιο όπλο χρειάζεσαι ή βοηθό ή τρίποδο για να το στηρίζεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών

Από γρίπη των πτηνών προσβλήθηκε κοριτσάκι 9 ετών Οι επιστήμονες ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ευρείας εξάπλωσης της νόσου στους ανθρώπους Έναν από τους χειρότερους υγειονομικά...
37,825ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
15ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
10,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
broken clouds
9.6 ° C
10.8 °
8.4 °
88 %
2.2kmh
75 %
Σα
13 °
Κυ
11 °
Δε
10 °
Τρ
11 °
Τε
8 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ