spot_img
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΟ μύθος με τα χαμένα αέρια

Ο μύθος με τα χαμένα αέρια

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν στο… μύθο, ότι οι καραμπίνες που λειτουργούν με αέρια έχουν μειωμένη βλητική απόδοση, σε σύγκριση με τα δίκαννα και με τις καραμπίνες αδρανείας.

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Για τη λειτουργία των καραμπινών με αέρια υπάρχουν δύο τρύπες στο εσωτερικό της κάννης, κάτι που δεν υπάρχει στα δίκαννα και στις καραμπίνες αδρανείας. Οι τρύπες αυτές έχουν διάμετρο 2,6 χιλιοστά και βρίσκονται στο ύψος που είναι ο μαστός της κάννης. Είναι σε απόσταση 35 περίπου εκατοστά από το σημείο που καίγεται η πυρίτιδα και προάγονται αέρια και πιέσεις, που “σπρώχνουν” την τάπα με τα σκάγια προς την έξοδο της κάννης.

Είναι… ασθενική
Καθώς η τάπα ταξιδεύοντας μέσα στην κάννη περνά από το σημείο που είναι οι τρύπες, μέρος των αερίων που ακολουθούν πιέζοντας την τάπα προς την έξοδο, περνούν από τις τρύπες αυτές. Τα συγκεκριμένα αέρια είναι απαραίτητα για να τη λειτουργία του όπλου. Με βάση τα δεδομένα αυτά κάποιοι υποστηρίζουν, ότι υπάρχει απώλεια αερίων και η τουφεκιά που βγάζουν τα όπλα που λειτουργούν με αέρια είναι πιο “ασθενική”. Οι σύγχρονες πυρίτιδες με βάση το διάγραμμα καύσης τους, που αυτό διαφέρει μεταξύ των μονοβασικών και διβασικών ως προς την καμπύλη καύσης, δίνει σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα ότι τα αέρια που παράγονται από την καύση τις πυρίτιδας, φτάνουν στο αποκορύφωμα των πιέσεων, αφού η γόμωση (τάπα και σκάγια) έχουν διανύσει περίπου απόσταση από τη θαλάμη που δεν ξεπερνά τα 25 εκατοστά.
Από εκεί και πέρα οι πιέσεις έχουν πτωτική πορεία. Άρα όταν φτάνουν τα αέρια στο σημείο να περάσουν μέσα στις τρύπες, τότε η γόμωση έχει αποκτήσει πλέον την μέγιστη ταχύτητα και δεν μπορεί να αναπτύξει άλλη περεταίρω. Ουσιαστικά τα αέρια που διαφεύγουν από τις τρύπες της κάννης, δεν μειώνουν την βλητική απόδοση του όπλου, ούτε στέλνουν τα σκάγια πιο ασθενικά στο στόχο.

Οι δοκιμές
Σε δοκιμές που έχουμε κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει με την απλή μέθοδο του τηλεφωνικού καταλόγου και το πόσες σελίδες μπορούν να διαπεράσουν τα σκάγια, σε συγκριτικά μεταξύ όπλων, αερίων, αδρανείας, αλλά και δίκαννων, δεν έχουμε καταγράψει διαφορές. Το συγκεκριμένο ερώτημα το μεταφέραμε στην Beretta κατά την επίσκεψή μας στο εργοστάσιο . Οι Ιταλοί είχαν όλα τα απαραίτητα μηχανήματα αλλά και την όρεξη, να μας αποδείξουν με ακρίβεια ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Τουφεκιές σε πίνακες
Τουφεκώντας πάνω σε πίνακες, συγκρίναμε τις αποδόσεις των καννών από καραμπίνες αερίων και δίκαννων. Είναι λογικό ότι υπήρχαν μεταξύ των βολών μικροδιαφορές που οφείλονται στα φυσίγγια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σαφές προβάδισμα από τις κάννες των δίκαννων. Την μία ευνοούνταν ελάχιστα οι τουφεκιές από την κάννη της καραμπίνας και την άλλη από το δίκαννο. Μάλιστα οι Ιταλοί μας είπαν ότι το θέμα έχει απασχολήσει και τους ίδιους, μετά από φήμες που κυκλοφόρησαν γενικότερα στην παγκόσμια αγορά, με αποτέλεσμα να στήσουν ειδικό σταθμό με όργανα για να πραγματοποιήσουν δοκιμές.
Στις δοκιμές που μπορεί μεταξύ σας να κάνετε, το να ρίξετε ένα φυσίγγι από κάθε διαφορετικό όπλο και να οδηγηθείτε σε συμπεράσματα δεν είναι ασφαλές και σίγουρα θα καταλήξετε σε λάθος συμπεράσματα.
Θα πρέπει να ρίξετε τουλάχιστον 5 φυσίγγια από κάθε κάννη και μετά να βγάλετε τον μέσο όρο. Κάθε φυσίγγι, ακόμα και αν μιλάμε για φυσίγγια που βρίσκονται στο ίδιο κουτί, έχει διαφορές με τα υπόλοιπα.
Για το λόγο αυτό οι δοκιμές τους γίνονται ανά 5 ή 10 και βγαίνει ο μέσος όρος.
Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιοι ρίχνοντας 1 φυσίγγι οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα για το ποια κάννη είναι καλύτερη μεταξύ αυτών που συγκρίνουν ή πιο τσόκ είναι καλύτερο και γενικότερα ότι θέλουν να συγκρίνουν και έχει να κάνει με την βλητική απόδοση. Την στιγμή που πιάνουν ένα φυσίγγι μέσα από το κουτί μπορεί να πιάσουν αυτό που θα δώσει τα καλύτερα βλητικά αποτελέσματα συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται μέσα στο κουτί ή τα χειρότερα. Με βάση αυτή την ανεπαρκή διαπίστωση ή θα αδικήσουν κάποια κάννη ή άδικα θα υπερθεματίσουν για κάποια άλλη.

Άλλα τα αίτια της αποτυχημένης βολής
Διαφορά στην τουφεκιά μεταξύ των καραμπινών που λειτουργούν με αέρια και αυτών που λειτουργούν με αδράνεια δεν υπάρχει.
Δεν υπάρχει καν ούτε μεταξύ καραμπινών και δίκαννων. Επομένως, στην επόμενη αποτυχημένη βολή σας, βρείτε κάπου αλλού να αποδώσετε τα αίτια. Δεν φταίνε τα διαφυγόντα αέρια.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι, αρκούδες και τσακάλια…

Λύκοι, αρκούδες και τσακάλια... Τα ορατά προβλήματα όλοι είμαστε σε θέση να τα δούμε. Με τα αόρατα τί γίνεται; Αυτό που σίγουρα μπορούμε να δούμε είναι...
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ