spot_img
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΜύθοι και πραγματικότητα για τις τουφεκιές με τον Νοτιά

Μύθοι και πραγματικότητα για τις τουφεκιές με τον Νοτιά

|

Μύθοι και πραγματικότητα για τις τουφεκιές με τον Νοτιά

Ευχή και κατάρα για τους κυνηγούς οι νότιοι άνεμοι

Πολλοί θα έχετε ακούσει – διαβάσει για πυρίτιδες που είναι κατάλληλες για τον Νοτιά, για… ζεστά σκάγια, κάννες και πολλά άλλα. Κάποια από αυτά αληθεύουν, κάποια άλλα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ξεπερασμένες θεωρίες άλλων εποχών.

Λογικά θα έχετε αρχίσει να «ονειρεύεστε» τα περάσματα. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη είναι αυτό που όλοι, κυρίως οι κάτοικοι των νησιών, περιμένουν κάθε χρόνο με αγωνία. Σε αυτά τα περάσματα, τα τρυγόνια είναι το πρώτο ζητούμενο, χωρίς να κακόπεφτε σε κανέναν αν εμφανίζονταν και κάποια ορτύκια.

Θεωρίες μιας άλλης εποχής

Ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που, ειδικά στο ξεκίνημά του, «παραδοσιακά» βγάζει αρκετούς Νοτιάδες οι οποίοι είναι ευχή και κατάρα για τους κυνηγούς, γιατί άλλες φορές «κολλάνε» τα πουλιά στην πρώτη στεριά που θα βρουν μπροστά τους και άλλες καθυστερούν τα περάσματα. Με τον καιρό δεν μπορεί να τα βάλει κάνεις οπότε απλά κάνουμε διαπιστώσεις και περιμένουμε όλα να εξελιχτούν ομαλά.

Τι γίνεται όμως με τις τουφεκιές και τον Νοτιά;

Σίγουρα πολλοί θα έχετε ακούσει – διαβάσει για πυρίτιδες που είναι κατάλληλες για τον Νοτιά, για… ζεστά σκάγια, κάννες και πολλά άλλα. Κάποια από αυτά αληθεύουν, κάποια άλλα δεν είναι τίποτα περισσότερο από απομεινάρια παλαιότερων εποχών που τότε ίσχυαν αλλά σήμερα είναι ξεπερασμένες θεωρίες.

Διβασικές πυρίτιδες

Πιο συγκεκριμένα μια από τις βασικές θεωρήσεις που ίσχυαν πριν αρκετά χρόνια ήταν το ότι οι διβασικές πυρίτιδες είχαν καλύτερη απόδοση στο Νοτιά. Όντως τότε που τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα με τις πυρίτιδες αυτό ίσχυε. Οι διβασικές έχοντας στην βάση τους νιτροκυτταρίνη και νιτρογλυκερίνη ήταν αμετάβλητες και πιο σταθερές στην απόδοση τους.

Οι μονοβασικές πυρίτιδες ήταν καλές για τις μεταβολές θερμοκρασίας και οι διβασικές για τις αλλαγές στο ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα. Με λίγα λόγια οι μονοβασικές απέδιδαν σταθερά όταν κατά την διάρκεια της ημέρας υπήρχε σημαντική αλλαγή στην θερμοκρασία ενώ οι διαβασικές όταν υπήρχε σημαντική αλλαγή στο ποσοστό υγρασίας. Και αυτό το τελευταίο, με το ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα, συμβαίνει συχνά ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιο «εξασθενημένες»

Οι πυρίτιδες, όπως όλα τα πράγματα άλλωστε, με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν. Δυστυχώς για εμάς τα πράγματα έγιναν πολύπλοκα και δύσκολα κατανοητά. Έπαψε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ μονοβασικών και διαβασικών πυρίτιδων. Τεχνολογίες που εφαρμόστηκαν όπως η ζελατινοποίηση των φιλλιδίων-κόκκων τις πυρίτιδας έδωσαν την δυνατότητα στους κατασκευαστές να σταθεροποιήσουν σε υψηλό βαθμό τις μονοβασικές πυρίτιδες. Οι διβασικές είναι πλέον πιο «εξασθενημένες».

Αυτό που παρέμεινε είναι η άποψη που είχε διαμορφωθεί πριν πολλά χρόνια για το που και πότε χρησιμοποιούμε διαβασικές ή μονοβασικές πυρίτιδες. Οι παλιότεροι θα θυμάστε ότι το βασικό συμπέρασμα ήταν ότι χρησιμοποιούμε Α1, JK6, SOKOL κ.λπ. σχεδόν σε όλα τα κυνήγια και όταν έχει υγρασία S4, Sipe, Muleritte. Μακάρι να εξακολουθούσαν να είναι σήμερα τόσο απλά τα πράγματα. Εκτός του ότι έχει αλλάξει η

σύσταση στις γνωστές πυρίτιδες, άσχετα με το αν είναι μονοβασικές ή διαβασικές, έχουν προστεθεί και νέες.

Το δίλλημα

Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει τώρα είναι το εξής: – Καλά μας τα λες, αλλά ποια ή ποιες πυρίτιδες να χρησιμοποιώ για να καλύπτω όλες τις περιπτώσεις;

Νομίζω ότι από την στιγμή που πλέον οι ιδιογομωτές έχουν μείνει λίγοι και οι περισσότεροι αγοράζουν έτοιμα φυσίγγια το δίλλημα αυτό έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό. Αν σε αυτό συμπεριλάβουμε και το ότι οι πυρίτιδες έχουν αλλάξει χαρακτηριστικά και οι μονοβασικές έχουν «δανειστεί» στοιχεία από τις διβασικές και το αντίθετο, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι πλέον ο κατασκευαστής φυσιγγίων φέρει την ευθύνη για την απόδοσή του σε κρύο, ζέστη, ξηρασία, υγρασία. Εκείνος θα κάνει την επιλογή των πρώτων υλών, τις δοκιμές και οι κυνηγοί θα τον κρίνουν από το αποτέλεσμα.

Για τους ιδιογομωτές ισχύουν διαφορετικά πράγματα από την στιγμή που η ευθύνη του τελικού προϊόντος είναι δική τους υπόθεση.

Πάνω από όλα η σταθερότητα στην απόδοση

Πολλά θα έχετε ακούσει για μάρκες και τύπους φυσιγγίων. Κάποιοι επιμένουν να αγοράζουν έτοιμα φυσίγγια με βάση την πυρίτιδα που έχουν γομωθεί. Βασικά αυτό που μετρά στα έτοιμα φυσίγγια είναι -πέραν πάσης αμφισβήτησης- η ποιότητα των πρώτων υλών αλλά πάνω από όλα είναι η σταθερότητα στην απόδοσή τους.

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι συζητήσεις για τις πυρίτιδες έχουν κοπάσει…

Δεν μιλάμε πλέον για διβασικές ή μονοβασικές πυρίτιδες, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας ήρθε να τα γεφυρώσει όλα αυτά. Η ζελατινοποίηση των φυλλιδίων της...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ