Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΜονή σκανδάλη: Μηχανικές VS Αδρανείας

Μονή σκανδάλη: Μηχανικές VS Αδρανείας

|

- Advertisement -

Η μονή σκανδάλη πλέον θεωρείται κάτι δεδομένο. Λίγοι είναι οι κυνηγοί που επιμένουν στις διπλές. Αν λάβουμε υπόψη ότι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι αυτογεμών, τότε εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε γιατί επικράτησε η μονή σκανδάλη…

Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που έχει ξεκινήσει την κυνηγετική του καριέρα με αυτογεμές μονής σκανδάλης να μπορέσει να προσαρμοστεί μετέπειτα σε ένα κλασικό δίκαννο με δύο σκανδάλες.

Πολύ πιο δύσκολο αν θέλει τα δύο αυτά διαφορετικά όπλα να τα χρησιμοποιεί εναλλάξ στο κυνήγι. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει αρνητική εξέλιξη για τα παλιά αλλά και τα νέα κλασικά δίκαννα.

Οι κατασκευαστές όπλων για να μπορέσουν να «κρατήσουν ζωντανά» τα πλαγιόκαννα, αναγκάστηκαν να σχεδιάσουν-εφαρμοσουν μηχανισμούς μονής σκανδάλης. Η εμφάνιση των αλληλεπίθετων αποτέλεσε βασική αιτία για την επικράτηση της μονής σκανδάλης στα δίκαννα όπλα.

- Advertisement -

Κάποιοι μηχανισμοί εφαρμόζονταν και στα πλαγιόκαννα αλλά οι περιπτώσεις αυτές ήταν λίγες.

Οι δύο βασικοί μηχανισμοί που επικράτησαν είναι η μηχανική και η αδρανείας σκανδάλη. Η μηχανική έρχεται από πολύ παλιά και αποτελεί την σίγουρη και αλάνθαστη εφαρμογή. Μπορεί να τοποθετηθεί σε οικονομικά και ακριβά όπλα, προσφέροντας σιγουριά στον χειριστή του όπλου, ο οποίος θα μπορεί να ρίξει ανά πάσα στιγμή χωρίς καμία περίπτωση εμπλοκής.

Το μειονέκτημα, ότι η μηχανική σκανδάλη δεν μπορούσε να έχει επιλογέα ευτυχώς ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα, ειδικά όταν ο J.M Browning έβαλε κάτω τα χαρτιά και άρχισε να σχεδιάζει το πρώτο του αλληλεπίθετο.

Η προϋπόθεση για τις σκανδάλες αδρανείας

Σε ότι αφορά τους μηχανισμούς μονής σκανδάλης με λειτουργία αδρανείας, η Beretta ήταν αυτή που έβαλε τις βάσεις για την εξέλιξή τους. Προϋπήρχαν αλλά τα προβλήματα στην εφαρμογή τους ήταν αρκετά.

Τα πρώτα αλληλεπίθετα του Ιταλού κατασκευαστή με μονή σκανδάλη ήταν αυτά που εδραίωσαν την εφαρμογή και από τότε μέχρι σήμερα λίγοι είναι οι αγοραστές που ασχολούνται με τον μηχανισμό σκανδάλης που έχει το όπλο που ενδιαφέρονται να αγοράσουν.

H Beretta κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα προβλήματα και να παρουσιάσει έναν μηχανισμό αξιόπιστο και λειτουργικό. Αρκετοί ήταν στην πορεία οι κατασκευαστές που υιοθέτησαν την μονή σκανδάλη αδρανείας.

Το αρνητικό της εφαρμογής είναι ότι για να λειτουργήσει η σκανδάλη αδρανείας θα πρέπει να πυροδοτηθεί οπωσδήποτε η πρώτη κάννη για να μπορέσει να οπλίσει η δεύτερη. Όπως και να έχει, συγκριτικά με την μηχανική σκανδάλη αυτό είναι μειονέκτημα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει να κάνει με τον μηχανισμό πυροδότησης και το κατά πόσο είναι αξιόπιστος. Μπορεί ένα ελαττωματικό καψούλι να αποτελέσει αιτία μη λειτουργίας του μηχανισμού.

Το λάκτισμα είναι αυτό που ενεργοποιεί τον μηχανισμό αδρανείας για να οπλίσει την δεύτερη σφύρα. Αν ένα φυσίγγι δεν πυροδοτηθεί, ο μηχανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν τρόποι όπλισης αλλά δεν προσφέρονται για τη στιγμή που σηκώνει ο κυνηγός το όπλο, έχοντας οπτική επαφή με το θήραμα ή ο σκοπευτής με τον στόχο.

Η μετακίνηση του επιλογέα είναι ο ένας τρόπος… Ο δεύτερος είναι ένα ελαφρύ χτύπημα με το χέρι στο πίσω μέρος του κοντακίου. Το χτύπημα είναι αρκετό για να μεταφερθεί ο εντολέας στην άλλη σφύρα. Το ποιος είναι σε θέση να έχει την ψυχραιμία όταν και όποτε συμβεί αυτό να κάνει ένα από τα δύο, αυτό είναι μία άλλη υπόθεση.

Ζητούµενο η αίσθηση…

Ο μηχανισμός αδρανείας για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα, προϋποθέτει πολύ καλές εφαρμογές στα εξαρτήματα και ακρίβεια στην επεξεργασία τους. Δεν είναι τυχαίο, ειδικά σε εταιρίες που κατασκευάζουν όπλα με την λογική της χαμηλής τιμής, ότι κάποιες φόρες τα όπλα αυτά, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λειτουργία της σκανδάλης.

Η μηχανική σκανδάλη δεν χρειάζεται ιδιαιτέρες εφαρμογές ούτε πολύ μεγάλη προσοχή στην επεξεργασία εξαρτημάτων. Αυτό που ισχύει και για τις δύο περιπτώσεις είναι η καλή λειτουργία της σκανδάλης.

Πράγμα που έχει να κάνει με πολύ συγκεκριμένα σημεία και εφαρμογές στα εξαρτήματα, που καθορίζουν την αίσθηση που προσφέρει η σκανδάλη, την σκληρότητα και τις τριβές κίνησης.

Σήμερα πλέον δεν γίνονται πολλές συζητήσεις για το ποιος μηχανισμός είναι καλύτερος. Αντιθέτως, γίνονται αρκετές συζητήσεις για την αίσθηση που προσφέρει η σκανδάλη.

Τα κιλά που χρειάζονται για την απελευθέρωση του μηχανισμού πυροδότησης. Επιπλέον, εάν είναι ρυθμιζόμενη η σκανδάλη και αναφορές για το σχήμα της.

Το αν λειτουργεί μηχανικά ή με αδράνεια λίγους ενδιαφέρει και λίγοι το γνωρίζουν. Πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο εφαρμογές είναι αξιόπιστες με την προϋπόθεση ότι πρέπει να εξαιρέσουμε κάποιες κακές κυρίως σε φτηνά αλληλεπίθετα και πλαγιόκαννα όπλα με μηχανισμούς σκανδάλης που λειτουργούν με αδράνεια και βγάζουν προβλήματα.

Σε ότι αφορά την περίπτωση του καψουλιού που δεν θα πυροδοτήσει, οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν δικαιολογούν ένα σφάλμα στα ενάμιση εκατομμύρια καψούλια που παράγονται. Αν πέσετε στην περίπτωση αυτή μην σκεφτείτε να κάνετε ποδαρικό σε σπίτι… ποτέ.

Υπάρχει και η περίπτωση, από δική σας υπαιτιότητα, κάποια φυσίγγια να μην πυροδοτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι αν έχετε ένα πλαγιόκαννο ή αληλλεπίθετο με σκανδάλη αδρανείας θα πρέπει να είστε έτοιμοι να το ξεπεράσετε με ψυχραιμία.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μονή σκανδάλη

Η μονή σκανδάλη πλέον θεωρείται κάτι δεδομένο. Λίγοι είναι οι κυνηγοί που επιμένουν στις διπλές... Αν λάβουμε υπόψη ότι στην πλειοψηφία τους είναι κάτοχοι αυτογεμών,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18 ° C
19 °
13.4 °
55 %
2.6kmh
40 %
Τε
22 °
Πε
22 °
Πα
22 °
Σα
24 °
Κυ
25 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ