Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΜόδα είναι τα όπλα πολυεργαλεία…

Μόδα είναι τα όπλα πολυεργαλεία…

|

- Advertisement -

 

Πρακτικά τουφέκια που προσαρμόζονται εύκολα σε όλα τα κυνήγια χάρις στις ευφυείς τεχνολογικές καινοτομίες τις οποίες διαθέτουν.

 

κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

- Advertisement -

 

Τηρώντας τους κανόνες που επιβάλει η σύγχρονη τεχνολογία αλλά και οι καταναλωτικές ανάγκες της εποχής, σχεδόν όλες οι βιομηχανίες όπλων έχουν αναπτύξει μία κατηγορία τουφεκιών, στα οποία ταιριάζει «γάντι» ο προσδιορισμός «πολυμορφικό» ή «πολυχρηστικό».

Πρόκειται για όπλα που θυμίζουν εκείνο το «λίγο απ’ όλα», καθώς στο ίδιο μοντέλο συνυπάρχουν τα εναλλασσόμενα τσοκάκια, το ρυθμιζόμενο κοντάκι, οι εναλλακτικές ρίγες, οι ρυθμιζόμενες ρίγες, τα εναλλασσόμενα στόχαστρα οπτικής ίνας, η ρυθμιζόμενη σκανδάλη κ.α.. Κάθε μία από αυτές τις εφαρμογές έχει τη χρησιμότητά της, αλλά το ζητούμενο για τον κυνηγό είναι τι κερδίζει έχοντας στα χέρια του ένα πολυμορφικό όπλο.

Τα εναλλασσόμενα βιδωτά τσοκάκια υπάρχουν σήμερα στο 80% των όπλων της αγοράς. Τα εσωτερικά βιδωτά τσοκάκια δημιουργήθηκαν για να δώσουν τη δυνατότητα στον κυνηγό να έχει ένα τελείως κυλινδρικό τουφέκι, νωρίς το πρωί στις «μαύρες» τσίχλες που χύνονται σαν σαΐτες στον ελαιώνα, και αργότερα, όταν ψηλώσουν από τις τουφεκιές, να διαθέτει ένα πιο τσοκαρισμένο όπλο με τα ίδια φυσίγγια.

Το καλό με τα εναλλασσόμενα τσοκάκια έγκειται στο γεγονός ότι ο κυνηγός δεν χρειάζεται να κουβαλάει μαζί του διαφορετικά φυσίγγια (διασποράς για το πρωί, κανονικά για μετά, κ.λπ.).

Βεβαίως, για να καταλήξει κάποιος στα κατάλληλα φυσίγγια για το θήραμα που κυνηγάει θα πρέπει να έχει κάνει τις απαραίτητες δοκιμές με έναν τύπο φυσιγγίου που τον ικανοποιεί, του εμπνέει ασφάλεια και δεν τον κουράζει όσα και να ρίξει σε μία «παραγωγική μέρα». Αν η δοκιμή δεν έχει γίνει, τότε, όταν τα θηράματα δεν «πέφτουν»,  ελλοχεύει ο κίνδυνος να φταίνε όλα τα υπόλοιπα, εκτός από τα φυσίγγια.

Τα κοντάκια που ρυθμίζονται καθ’ ύψος και κατά διεύθυνση στο πάνω μέρος τους, μπορεί να αποτελέσουν μία πρώτης τάξης λύση για την εφαρμογή του στις διαστάσεις του κατόχου του όπλου, συγχρόνως όμως μπορεί να αποδειχθούν και… καταστροφική παγίδα.

Η προέλευση αυτών των κοντακίων έρχεται κατ’ ευθείαν από τα σκοπευτικά – αγωνιστικά μοντέλα του τραπ και του σπόρτινγκ.

Ο κάθε κυνηγός έχει διαφορετικό τρόπο που επωμίζει, επομένως το κάθε κοντάκι θα πρέπει να προσαρμόζεται στα μέτρα του χρήση του όπλου. Όσο ψηλότερα ανεβαίνει το κτένι, ψηλότερα τοποθετείται και το κυρίαρχο μάτι όταν επωμίζουμε ενώ ψηλότερα θα πάει και η βολή. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν το κτένι χαμηλώνει. Όσον αφορά την κατά διεύθυνση ρύθμιση, μπορεί να δώσετε την παρέκκλιση cast-off ή cast-on, που κάποιος χρειάζεται, αναλόγως με την πλευρά που επωμίζει (δεξιά ή αριστερή).

Η δοκιμή του όπλου για να δει κάποιος αν είναι ρυθμίσεις που έκανε είναι οι σωστές είναι επιβεβλημένη. Η δοκιμή μπορεί να γίνει βάζοντας ένα λευκό χαρτόνι, διαστάσεων 1Χ1 στα 15 μ. και μαρκάροντας το κέντρο του πυρήνα, με ένα μαύρο μαρκαδόρο. Με τα μάτια εστιασμένα πάνω στο μαύρο σημάδι επωμίζετε και ντουφεκάτε ακριβώς με τον τρόπο και τον χρόνο επώμισης που θα κάνατε σ΄ ένα πουλί. Όπως, για παράδειγμα, θα κάνατε σ’ ένα ορτύκι που σηκώνεται κι απομακρύνεται με ίσια πορεία. Αν παρατηρήσετε απόκλιση του κέντρου της βολής προς τα πάνω-κάτω, δεξιά-αριστερά, να ξέρετε ότι 2,5 εκατοστά μετατόπιση από το σημάδι που υπάρχει, θα χρειαστεί διόρθωση 1,5 χιλ. στο κτένι πάνω-κάτω ή δεξιά-αριστερά. Αφού η δοκιμή επαναληφθεί και βεβαιωθείτε ότι η διόρθωση έχει γίνει σωστά, είναι χρήσιμο να γράψετε τις ρυθμίσεις σ’ ένα χαρτί και να το φυλάξετε με την άδεια κατοχής του όπλου για να μην χαθεί. Από εκεί και πέρα όμως, ξεχνάτε κοντάκια και ρυθμίσεις, συμβουλές και παραινέσεις διαφόρων αυτοαποκαλούμενων «ειδικών»…

Η χρησιμότητα της ρυθμιζόμενης σκανδάλης μπρος-πίσω είναι για να μεταβάλει το μήκος του κοντακίου κατά ένα πόντο, ανάλογα με τις εγκοπές που διαθέτει. Έτσι, στην βαρυχειμωνιά, όταν εκ των πραγμάτων ο κυνηγός είναι υποχρεωμένος να φορά πολλά και συνήθως χοντρά ρούχα, μπορεί να κονταίνει το μήκος του κοντακίου ώστε να μην του «σκαλώνει» στην επώμιση. Τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού φορά ελαφριά και λεπτά ρούχα, μπορεί να το μακραίνει (έναρξη κυνηγίου, σκοπευτήριο, κ.λπ.).

Σε ότι αφορά τις ρυθμιζόμενες ή εναλλασσόμενες ρίγες, η εφαρμογή τους είναι μόνο για το σκοπευτήριο και δεν έχουν χρησιμότητα στο κυνήγι. Αυτό που μπορεί να χρησιμεύσει στο κυνήγι – ανάλογα με την προσωπική προτίμηση – είναι οι εναλλασσόμενες ίνες που παίζουν τον ρόλο του στόχαστρου. Ο φωτισμός και οι δύσκολες συνθήκες – όπως στο κυνήγι των υδρόβιων – απαιτούν μερικές φορές ευδιάκριτα στόχαστρα ώστε ο κυνηγός να μπορεί να ελέγχει το άκρο της κάννης.

 

Ένα όπλο στο πνεύμα της εποχής

Το πολυμορφικό είναι όπλο που απευθύνεται στους κυνηγούς εκείνους που θέλουν ένα όπλο για όλες τις χρήσεις. Είναι τουφέκι που θα αγοράσει εκείνος που χρησιμοποιεί το ίδιο όπλο στο κυνήγι και στο σκοπευτήριο, στις τσίχλες και το περπατητό, αλλά και στα καρτέρια για τον λαγό. Και, σε αυτή την κατηγορία, τις δύσκολες οικονομικά, εποχές που διανύουμε, ανήκουν αρκετοί κυνηγοί.

Το λάθος, πάντως, που κάνουν μερικοί είναι ότι ενώ διαθέτουν δύο- τρία όπλα που προορίζονται για γενική χρήση, αγοράζουν κι ένα τέταρτο, επίσης πολυμορφικό, για γενική χρήση.

Αυτό συμβαίνει γιατί η επιλογή δεν έγινε με γνώμονα τη χρηστικότητα και την κυνηγετική εξειδίκευση, αλλά την αισθητική και το βαρύ όνομα που εξασφαλίζει μεταπωλητική αξία. 

 

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποτίοντας φόρο τιµής στον Μιχαήλ Καλάσνικωφ

Αποτίοντας φόρο τιμής στον Μιχαήλ Καλάσνικωφ Η Baikal, παρουσίασε ένα ξεχωριστό σούπερ ποζέ το ΜΡ-27Μ Ο βιομηχανικός όμιλος KALASHNIKOV Group που έχει απορροφήσει την κατασκευάστρια των...
37,534ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,330ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
few clouds
11.3 ° C
14.2 °
7.9 °
68 %
0.9kmh
20 %
Σα
15 °
Κυ
13 °
Δε
12 °
Τρ
13 °
Τε
14 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ