Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήMagnum VS super magnum

Magnum VS super magnum

|

 

Magnum VS super magnum

Μετά τις ενισχυμένες γομώσεις ήρθαν και οι υπερενισχυμένες, κι αυτό που μένει να φανεί στο απώτερο μέλλον είναι το αν και κατά πόσο θα καταφέρουν να κερδίσουν μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς τέτοιο, ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν.

Προς το παρόν τα μοντέλα όπλων με super magnum θαλάμες μήκους 8,9 εκατοστών δεν είναι πολλά στην αγορά της Ευρώπης σε αντίθεση με αυτή των ΗΠΑ που η αγάπη των κυνηγών στις υπεργομώσεις έχει βάλει τις εταιρείες κατασκευής φυσιγγίων στη διαδικασία να παρουσιάζουν συνεχώς νέα προϊόντα. Φυσίγγια που υπόσχονται μακρύτερες και πιο αποτελεσματικές τουφεκιές.
Έχει ενδιαφέρον να εξετάσει κάποιος το κατά πόσο τα super magnum φυσίγγια είναι καλύτερα από τα magnum και αν αξίζει ο κυνηγός να ξοδέψει τα παραπάνω χρήματα που στοιχίζουν.

Η αμερικάνικη μελέτη
Μια αμερικανική μελέτη δίνει στοιχεία που είναι αρκετά για να αναλύσουμε και να δούμε τα θετικά και τα αρνητικά στην σύγκριση μεταξύ των 2 κατηγοριών.
Ψυχολογικά και μόνο, πιάνοντας κάποιος στα χέρια του ένα όπλο με θαλάμη super magnum για να ρίξει αντίστοιχο φυσίγγι, είναι πεπεισμένος ότι θα ρίξει πιο μακριά και η τουφεκιά του θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική λόγω δύναμης κρούσης των σκαγιών στον στόχο.
Για να δούμε όμως, αν αυτό επιβεβαιώνεται μέσα από τις δοκιμές.
Τα φυσίγγια magnum που χρησιμοποιήθηκαν έχουν βάρος γόμωσης 48 γραμμάρια με σκάγια διαμέτρου 4.1 χιλιοστά, δηλαδή περίπου 120 σκάγια στην γόμωση. Η ταχύτητα των σκαγιών στο στόμιο της κάννης μετρήθηκε στα  415 μέτρα το δευτερόλεπτο. Τα super magnum έχουν τα ίδια σε μέγεθος σκάγια με βάρος γόμωσης 59 γραμμάρια και περίπου 146 σκάγια στην γόμωση. Δηλαδή, στη συγκεκριμένη γόμωση το φυσίγγι super magnum έχει 26 σκάγια παραπάνω. Η ταχύτητα των σκαγιών στο στόμιο της κάννης μετρήθηκε στα 429 μέτρα το δευτερόλεπτο. Η διαφορά στην αρχική ταχύτητα των δυο γομώσεων είναι 14 μέτρα το δευτερόλεπτο υπέρ της γόμωσης super magnum.

- Advertisement -


Οι συγκεντρώσεις
Σε απόσταση 36 μέτρων, με το ίδιο όπλο και τσοκ, τα φυσίγγια magnum στον στόχο με διάμετρο 76 εκατοστά  έδωσαν ποσοστό συγκέντρωσης 71.8% . Δηλαδή έβαλαν περίπου 86 σκάγια στον κύκλο. Τα super magnum έδωσαν στον ίδιο κύκλο ποσοστό 72,6% δηλαδή 105 σκάγια περίπου. Η διαφορά τους ανέρχεται σε 19 σκάγια. Ωστόσο και οι δύο κατανομές κρίθηκαν ικανές να καταβάλουν άμεσα στόχο που αντιστοιχεί στο μέγεθος μεσαίας πάπιας. Στην βαλλιστική ζελατίνη δεν υπήρξε διαφορά στο βάθος διείσδυσης των δύο γομώσεων παρά το ότι η γόμωση super magnum είχε μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα κατά 14 μέτρα το δευτερόλεπτο. Μέχρι εδώ όλα δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά που κλείνει υπέρ των super magnum γομώσεων. Σε ότι αφορά στην διαφορά κόστους αγοράς μεταξύ των δύο, με βάση τα στοιχειά που προέκυψαν από την έρευνα αυτό είναι κάτι που θα το κρίνει ο κάθε κυνηγός που βάζει το χέρι στην τσέπη για να τα αγοράσει.

 

Λάκτισμα και αναπήδηση
Το στοιχείο της έρευνας που αξίζει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη είναι ότι η super magnum γόμωση έδωσε εντονότερο λάκτισμα, συγκριτικά με την magnum, κατά 50% παραπάνω.
Ο αναλυτής περιγράφει ότι σε μια σειρά τριών συνεχόμενων βολών με τα φυσίγγια super magnum με την πρώτη βολή μπορούσε να βρει τον στόχο, αλλά με τις άλλες υπόλοιπες δύο αυτό ήταν αδύνατον λόγω, αφενός του γεγονότος ότι το λάκτισμα ήταν πολύ ισχυρό και αφετέρου της πολύ μεγάλης αναπήδησης του στομίου της κάννης. Τουλάχιστον πολύ μεγαλύτερη συγκριτικά με τα φυσίγγια magnum. Αν αυτό πραγματικά συμβαίνει τότε υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα στο κυνήγι, ειδικά όταν κάποιος θελήσει να ρίξει συνεχόμενες βολές. Βέβαια αυτό που δεν αναφέρεται στην έρευνα είναι τι όπλο χρησιμοποιήθηκε για τη συγκριτική δοκιμή και κατά πόσο το όπλο αυτό είχε κάποιο από τα σύγχρονα συστήματα απορρόφησης του λακτίσματος.
Η διαφορά πάντα θα υπάρχει ωστόσο με ένα καλό σύστημα απορρόφησης λακτίσματος, ίσως τo πρόβλημα να μην είναι τόσο έντονο με την χρήση των super magnum φυσιγγίων.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα όπλα με θαλάμες 89 χιλιοστών είναι πιο βαριά και ανάλογα την εταιρεία που τα κατασκευάζει έχουν κάποιο σύστημα για να απορροφούν το λάκτισμα.

 

Απορρόφηση της ανάκρουσης
Όπως και να έχει στην περίπτωση που επιθυμείτε να έχετε στην κατοχή σας όπλο που ρίχνει και super magnum φυσίγγια και συχνά -πυκνά θα ρίχνετε και «αντρικά» φυσίγγια αγοράστε με προτεραιότητα το κατά πόσο το σύστημα απορρόφησης ανάκρουσης είναι αποτελεσματικό.
Κατά τα λοιπά, θα επωφεληθείτε τα όποια πλεονεκτήματα έχουν τα super magnum αν κρίνετε με βάση τα στοιχεία που παραθέτουμε και τα οποία προκύπτουν από μελέτη που έγινε για να συγκρίνει τις δύο διαφορετικές γομώσεις.
Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι να ενημερωθείτε για την οικονομική διαφορά που υπάρχει μεταξύ των δύο γομώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία – Βίντεο

Πρόσωπο με πρόσωπο αγριογούρουνο και λυκόσκυλο στη Λαμία Καθημερινές οι συναντήσεις με τους τετράποδους «θαμώνες» στο Ισιαδάκι και στον Άγιο Λουκά Λαμίας. «Μούρη με μούρη» με...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
7,920ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
32.4 ° C
34 °
30.2 °
15 %
7.2kmh
0 %
Δε
32 °
Τρ
32 °
Τε
34 °
Πε
34 °
Πα
34 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ