spot_img
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΛεπτομέρειες από τα… «σωθικά» μιας κάννης!

Λεπτομέρειες από τα… «σωθικά» μιας κάννης!

|

Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food
Laky Pet Food

 

Το μήκος της θαλάμης ενός όπλου είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη διάσταση, γιατί υπαγορεύει και το μέγιστο μήκος του φυσιγγίου που επιτρέπεται να τοποθετηθεί στην συγκεκριμένη κάννη.

 

του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

Όσο και να φαίνεται παράξενο, για πολλούς κυνηγούς η κάννη του όπλου είναι μια… γνωστή – άγνωστη!

Λίγες φορές έχουν αναρωτηθεί περί αυτής, μέχρι να έρθει η στιγμή που θα ακούσουν έναν άγνωστο όρο, τον οποίο δεν μπορούν να ερμηνεύσουν ή να κατανοήσουν…

 Επειδή, όμως, η γνώση είναι ασφάλεια, αλλά και επειδή  τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες προωθούν τα νέα μοντέλα τους χρησιμοποιώντας όρους σχετιζόμενους με χαρακτηριστικά των καννών τους, είναι απαραίτητη μια… επιστροφή στα βασικά:

Ξεκινώντας από πίσω προς τα εμπρός,  η πατούρα της θαλάμης της κάννης έχει ένα πρωτεύοντα ρόλο:

τη συγκράτηση του φυσιγγιού στη σωστή θέση, ώστε να μην βυθιστεί πιο μέσα στην θαλάμη,  αλλά και να διατηρεί το καψύλιο σε πλήρη επαφή με την επιφάνεια εμφάνισης του επικρουστήρα.

Τι γίνεται σε διαφορετική περίπτωση..

Η ελάχιστη παρέκκλιση από τις σωστές διαστάσεις αυτού του τμήματος, μπορεί να αλλοιώσει την συμπεριφορά του όπλου!

Αν υπάρξει ένα ελάχιστα μεγαλύτερο βάθος, η αύξηση έντασης της ανάκρουσης… είναι εγγυημένη: εάν ο κάλυκας δεν είναι σφιχτά σφραγισμένος μέσα στην θαλάμη (έχοντας έστω και λίγο «μπόσικο»), μπορεί κατά την εκπυρσοκρότηση  να επιταχύνεται απότομα προς τα πίσω, κτυπώντας βίαια την επιφάνεια εξόδου του επικρουστήρα.

Σε ακραία περίπτωση μπορεί να προκαλέσει μέχρι και αφλογιστία, λόγω της αύξησης της απόστασης του καψυλλίου από τον επικρουστήρα…

Αν, λοιπόν, υπάρξουν κάποια τέτοια… ανεξήγητα περιστατικά με το όπλο σας, απευθυνθείτε σε έναν ικανό οπλουργό για να ελέγξει την πατούρα της θαλάμης, με το ειδικό μετρητικό όργανο που διαθέτει.

Επόμενο τμήμα είναι η θαλάμη, που ρόλος της είναι η «αποθήκευση» του φυσιγγιού προς επίκρουση: επί της ουσίας είναι το τμήμα… «αναμονής τοκετού» της τουφεκιάς!

Η διάμετρος και το μήκος της θαλάμης..

Οι δύο διαστάσεις της που ενδιαφέρουν είναι η διάμετρός της και το μήκος της…  Η διάμετρος της θαλάμης μαζί με την διάμετρο του αυλού της κάννης, καθορίζουν το διαμέτρημα του όπλου.

Και ενώ η διάμετρος του αυλού μπορεί να βρίσκεται μεταξύ κάποιων ορίων, η διάμετρος της θαλάμης είναι υποχρεωτικά και απόλυτα ορισμένη: για το 12άρι τουφέκι πρέπει να είναι 20,4 χιλιοστά.

Αντίθετα με την – δικαιολογημένη – εντύπωση των περισσότερων, η θαλάμη δεν έχει απόλυτα κυλινδρικό σχήμα, αλλά ελαφρά κωνικό (με διάμετρο στην αρχή 20,5 χιλ και στο βάθος 20,3 χιλ).

Υπέρβαση ή μείωση αυτών των διαστάσεων θα προκαλέσει φούσκωμα ή σφήνωσή του κάλυκα, και δυσκολία στην εξαγωγή του ( ακόμα και η συσσώρευση κατάλοιπων καύσης μέσα στην θαλάμη μειώνει ελάχιστα τη διάμετρό της)

Το μήκος της θαλάμης είναι εξαιρετικά σημαντική διάσταση, γιατί υπαγορεύει το μέγιστο μήκος κάλυκα φυσιγγιού που επιτρέπεται να τοποθετηθεί   στην συγκεκριμένη κάννη.

Για το 12άρι, τα μήκη σε χιλιοστά είναι 65, 70, 76 (ή magnum) και  89 (super magnum).

Προσοχή!

ΠΟΤΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν φυσίγγια με μεγαλύτερο μήκος κάλυκα,  από αυτό που υπαγορεύει το μήκος της θαλάμης: αν γίνει κάτι τέτοιο, είναι σαν να παίζετε «ρώσικη ρουλέτα» με ένα γεμάτο περίστροφο! Σε μια τέτοια απευκταία περίπτωση, τα χείλη του κάλυκα θα αναγκαστούν να ανοίξουν μέσα στον στενότερο κώνο προσαρμογής, με αποτέλεσμα την δημιουργία υπερβολικής πίεσης που πιθανόν να διαρρήξει την κάννη!

Και το «σκάσιμο» του όπλου θα γίνει ακριβώς στο σημείο που είναι το χέρι, αλλά και πολύ κοντά στο πρόσωπό του χρήστη.

Ξέρω έναν χωρικό στην Αχαΐα που παλιά έριχνε συστηματικά magnum φυσίγγια με ένα ταλαίπωρο Baikal, γιατί θεωρούσε όλα αυτά τα περί μήκους θαλάμης «βλακείες»…

Πράγματι η γνωστή αντοχή του Baikal ήταν απίστευτη, αλλά ήρθε η στιγμή που το «κακό» έγινε: σήμερα αυτός ο άνθρωπος δεν κυνηγάει πια, παίζει τάβλι και τα ζάρια τα ρίχνει… μόνο με το δεξί χέρι!

Όσον αφορά τη χρήση φυσιγγίων με μήκος κάλυκα μικρότερο από αυτό της θαλάμης, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα: ο φόβος πως όταν ο κάλυκας είναι πιο κοντός τα αέρια προσπερνάνε τα σκάγια προτού να μπουν στην κάννη κ.λπ, δεν ισχύει!

Το φυσίγγι κατά την εκπυρσοκρότηση

Τα προωθούμενα υλικά γόμωσης (τάπα και σκάγια) διαστέλλονται και κάνουν πολύ καλή έμφραξη κατά την εκπυρσοκρότηση, χωρίς να αφήνουν καθόλου χώρο να τα προσπεράσει οτιδήποτε.

Επίσης, το ύψος της στήλης τους είναι πάντα μεγαλύτερο από το κενό μεταξύ των χειλιών του κάλυκα και του τέλους της θαλάμης….

Ακόμα και στην ακραία περίπτωση που χρησιμοποιηθεί φυσίγγι με κάλυκα 65 χιλιοστών σε όπλο με θαλάμη 89 χιλιοστών, το εμπρός μέρος της γόμωσης θα έχει μπει για τα καλά μέσα στον κώνο προσαρμογής, προτού το πίσω της μέρος εγκαταλείψει τον κάλυκα και επιτρέψει να εμφανιστούν τα αέρια μέσα στην θαλάμη.

Αλλά και από πλευράς βλητικών αποτελεσμάτων, πολλές μελέτες που έχουν κατά καιρούς γίνει, απέδειξαν πως δεν υφίσταται πρόβλημα σε τέτοια περίπτωση…

Γι’ αυτό, άλλωστε, όλοι οι σύγχρονοι κατασκευαστές παράγουν όλα τα όπλα τους με θαλάμες 76 χιλιοστών magnum, ακόμα και τα σκοπευτικά τους μοντέλα που προορίζονται να ρίχνουν φυσίγγια 70 χιλιοστών και 24 γραμμαρίων!

Προσοχή με τα παλιά όπλα

Όπως είναι αυτονόητο, όλες οι κάννες είναι υποχρεωτικό να αναγράφουν το μήκος της θαλάμης τους. Στην περίπτωση των παλαιών κυνηγετικών όπλων που οι ενδεικτικοί αυτοί αριθμοί έχουν σβηστεί,  πριν γίνει η οποιαδήποτε χρήση τους θα πρέπει να προηγηθεί μέτρηση του μήκους της θαλάμης από οπλουργό… 

 

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης – Βίντεο

Λύκοι καταβροχθίζουν ένα ελάφι σε χώρο στάθμευσης Οι λύκοι έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε σημείο που αποτελεί και αντικείμενο συζήτησης της κομισιόν....
spot_img
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ