Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΞεχωρίζοντας την ποιότητα...

Ξεχωρίζοντας την ποιότητα…

|

 

Εξετάζοντας, σχολιάζοντας ή συγκρίνοντας ένα όπλο, η βλητική απόδοση της κάννης και η αξιοπιστία στους μηχανισμούς λειτουργίας, είναι τα δύο πρώτα θέματα συζήτησης. Ποιος δεν θέλει ένα τέτοιο όπλο και ποιος είναι εκείνος που δεν το αναζητά; Ακόμα όμως και οι δύο αυτοί βασικοί παράγοντες, μπαίνουν κάτω από το πέπλο της ποιότητας που είναι αυτή που τους εγγυάται…

Η ποιότητα κατασκευής είναι αυτή που μπορούμε να εκτιμήσουμε αν γνωρίζουμε τα σημεία που πρέπει να ελέγξουμε. Σε ότι αφορά τα μεταλλικά μέρη του όπλου (κάννη, βάση κ.λπ.), μπορεί να ακούτε ή να διαβάζετε πολλά, αλλά πρακτικά ποιος είναι σε θέση να κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις, για να ελέγξει τη μοριακή δομή του μετάλλου και να ανιχνεύσει τυχών σφάλματα στη δομή τους, καθώς και αν ανταποκρίνονται στις μηχανολογικές ιδιότητες που καλούνται να ανταπεξέλθουν;. Ούτε καν την ομοιομορφία στο πάχος κατά μήκος του τοιχώματος της κάννης δεν μπορείτε να ελέγξετε αν δεν έχετε τα κατάλληλα μηχανήματα. Για να μην αναφερθώ σε πιο απλά πράγματα όπως το μήκος του κώνου συναρμογής…

Ας δούμε όμως ποια είναι τα σημεία που μπορούμε να ελέγξουμε και με βάση αυτά να εκτιμήσουμε την συνολική ποιότητα του όπλου. Ανεξάρτητα αν πρόκειται για δίκαννο, μονόκαννο ή αυτογεμές, η βάση είναι το πρώτο σημείο που πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά. Η βάση επεξεργάζεται με κοπτικά μηχανήματα και αυτά αφήνουν το αποτύπωμά τους πάνω σε αυτή. Αν υπάρχουν γραμμές, κυκλικές ή ευθείες που είναι ορατές, αυτό σημαίνει, ότι τα κοπτικά μηχανήματα δεν έχουν την απαραίτητη ακρίβεια και ότι μετά τη διαμόρφωση του εξαρτήματος δεν υπήρξε η απαραίτητη επεξεργασία λείανσης. Η εφαρμογή των κλειδιών που ασφαλίζουν τις κάννες πάνω στη βάση (στα δίκαννα, μονόκαννα) αποτελούν πολύ καλό σημείο για να βγάλετε συμπεράσματα.

Στα αυτογεμή, το κατά πόσο το κλείστρο κινείται εύκολα, αλλά και το πως κλειδώνει στην ουρά της κάννης, αποτελεί σημείο που μαρτυρά την ποιότητα στις εφαρμογές. Αν υπάρχουν κολλήματα στην κίνηση του κλείστρου ή σημεία που χρειάζεται περισσότερη ή λιγότερη δύναμη για να μετακινηθεί, μαρτυρά κακές εφαρμογές, πράγμα που σημαίνει πρόωρες ανεπιθύμητες φθορές, αλλά και εμπλοκές στην λειτουργία του. Κάτι αντίστοιχο ισχύει στα δίκαννα όταν δεν γίνεται ομαλά η διαδικασία κλειδώματος των καννών στη βάση. Αν οι κάννες κατά τη διαδικασία κλεισίματος παρουσιάζουν σημεία που το χέρι πρέπει να ασκεί μεγαλύτερη δύναμη για να συνεχιστεί η κίνησή τους, τότε κάτι δεν πάει καλά με τις εφαρμογές. Το ίδιο ισχύει και στο κλείδωμα… Αν πρέπει να βάλετε πολύ δύναμη για να ακούσετε τον επιθυμητό ήχο που κάνουν τα κινούμενα κλειδιά όταν ασφαλίζουν, τότε και στην περίπτωση αυτή υπάρχει θέμα με τις εφαρμογές.

- Advertisement -

Η εσωτερική επεξεργασία στις βάσεις των αυτογεμών αποτελούν καλό δείγμα εκτίμησης της ποιότητας .Και πιο συγκεκριμένα, για το αν έχει καλή επεξεργασία η λείανση των εξαρτημάτων λειτουργίας των αυτογεμών, χρειάζεται λεπτομερής έλεγχος. Τα μεταξύ τους σημεία σύνδεσης, είτε αυτά έχουν γίνει με κόλλημα είτε με πριτσίνια, μαρτυρούν ποιότητα. Αν συγκρίνετε λεπτομερώς έναν μηχανισμό αυτογεμούς που λειτουργεί με αέρια σε ένα όπλο που μπορείτε να το αγοράσετε με 600 ευρώ, με ενα όπλο ίδιου μηχανισμού λειτουργίας που για να το αποκτήσετε πρέπει να ξοδέψετε πάνω από 1.500 ευρώ θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν διαφορές ποιότητας. Αν δεν τις εντοπίζετε, τότε δεν έχετε κανένα λόγο να δώσετε τα επιπλέον χρήματα για την αγορά του. Εκτός των περιπτώσεων που τα επιπλέον σκαλίσματα ή τα καλύτερης ποιότητας ξύλα δικαιολογούν την αυξημένη τιμή. Ακόμα και το εξωτερικό φινίρισμα της κάννης, η ομοιομορφία τις βαφής σε όλο το μήκος της αλλά και η λείανση, αποτελούν σημεία έλεγχου που μαρτυρούν την ποιότητα.

Το σημείο που κάθονται τα φυσίγγια (πατούρες στη θαλάμη) είναι πολύ σημαντικό. Αν η διαμόρφωση της πατούρας, κυρίως το βάθος, δεν είναι αυτό που πρέπει, τότε τα φυσίγγια όταν κλειδώνει το όπλο (δίκαννο ή αυτογεμές) στην περίπτωση που είναι βαθύτερο, θα έχουν τζόγο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά το λάκτισμα. Στην αντίθετη περίπτωση που το βάθος πατούρας είναι λιγότερο βαθύτερο, ειδικά στα δίκαννα, τότε θα γίνεται πολύ δύσκολα το κλείσιμο. Οι εξολκείς πρέπει να λειτουργούν συγχρονισμένα και να έχουν την ίδια δύναμη εξώλκευσης των κενών καλύκων. Ο σχεδιασμός της σκανδάλης αλλά και η αίσθηση που προσφέρει στο τράβηγμά της είναι και αυτά σημαντικά δείγματα ποιότητας. Στα δισκάνδαλα όπλα, ο σχεδιασμός αλλά και το βάρος έλξης των δύο σκανδαλών είναι πολύ σημαντικά σημεία αξιολόγησης. Η λειτουργία της ασφάλειας και του επιλογέα (αν υπάρχει) θα πρέπει να ελέγχονται.

 

Σε δεύτερο βαθμό αλλά εξίσου σημαντικές είναι οι εφαρμογές μεταξύ ξύλινων και μεταλλικών εξαρτημάτων. Μαρτυρούν την ποιότητα και την ακρίβεια των μηχανημάτων επεξεργασίας, αλλά και κατά πόσο η εταιρεία κατασκευής δίνει την πρέπουσα προσοχή σε αυτά. Ακόμα και η ποιότητα των σκαλισμάτων είναι σημαντική. Ένας κατασκευαστής που δίνει προσοχή στις λεπτομέρειες είναι σίγουρο, ότι αντίστοιχα θα έχει φροντίσει και για την σωστή εσωτερική επεξεργασία της κάννης, την βλητική της απόδοση αλλά και την αξιοπιστία των μηχανισμών. Το όπλο που μαρτυρά ποιότητα δεν έχει φτιαχτεί με την λογική να είναι φτηνότερο από τον ανταγωνισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς – Βίντεο

Διάσωση δελφινιού στον Έβρο από αστυνομικούς Τη διάσωση ενός δελφινιού από άνδρες της ελληνικής συνοριοφυλακής, έκανε γνωστή με μια συγκινητική ανάρτηση ο υπουργός Προστασίας του...
37,612ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,931ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
197ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
9,700ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
13 ° C
13.7 °
11 °
74 %
4kmh
40 %
Δε
15 °
Τρ
15 °
Τε
14 °
Πε
16 °
Πα
17 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ