spot_img
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΙδανικό μήκος και διάμετρος δεν υπάρχουν...

Ιδανικό μήκος και διάμετρος δεν υπάρχουν…

|

 

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ξεκίνησαν όλοι να συζητούν για το ιδανικό μήκος και διάμετρο της κάννης και θα περάσουν αλλά τόσα, χωρίς, ποτέ, να υπάρξει μία οριστική και τελεσίδικη κατάληξη…

 

Του Σοφοκλή Κοσκινά

 

Βασικό θέμα συζήτησης στις κυνηγετικές παρέες είναι η εσωτερική διάμετρος και το μήκος της κάννης. Αν και  αυτά τα δυο θέματα μας έχουν απασχολήσει πολύ, ακόμα δεν έχουμε κατασταλάξει (και ούτε πρόκειται), για το πιο είναι το ιδανικό μήκος κάννης και η ιδανική διάμετρο του εσωτερικού της (αυλός) για τα δωδεκάρια όπλα.

Μετά την επικράτηση του διαμετρήματος 12 από τα 18,2 χιλιοστά φτάσαμε στα 18,9 σε ότι αφορά την εσωτερική διάμετρο του κυρίως τμήματος της κάννης. Από το 1900 μέχρι και το 1960 οι κυνηγοί  είχαν λιγότερες έννοιες στο κεφάλι τους. Βασικά κατά κύριο λόγο, και με δεδομένο ότι τα περισσότερα οικονομικά προσιτά όπλα της αγοράς είχαν στάνταρ αυλούς, υπήρχαν δυο επιλογές. 18,2 και 18,3 χιλιοστά, και μέχρι εκεί.

 

Διευρυμένοι αυλοί

 

Τα όπλα με διευρυμένους για την εποχή αυλούς (18,4 – 18,5) υπήρχαν αλλά ήταν κυρίως Αγγλικά που λίγοι μπορούσαν να αποκτήσουν λόγο κόστους και μερικά Ισπανικά. Προφανώς κάποιοι κατασκευαστές αγνόησαν το ότι οι Άγγλοι είχαν καταλήξει περίπου το 1860 ότι η καλύτερη διάμετρο για τα 12άρια είναι το 18,55 χιλιοστά. Τι άλλαξε και από το 18,55 χιλιοστά το 1860 περάσαμε στο 1900 και οι διάμετροι των αυλών άρχισαν να ξανά μειώνονται, όχι από όλους τους κατασκευαστές αλλά από μεγάλη μερίδα. Άλλαξε κάτι στα φυσίγγια; Άλλαξε κάτι στα βλητικά δεδομένα; Μάλλον όχι. Αυτό που πάντα υπήρχε και ποτέ δεν το κατανόησαν οι κυνηγοί είναι η διαφορετική φιλοσοφία και αντίληψη των κατασκευαστών όπλων. Ποτέ δεν βγήκαν να δηλώσουν ότι τα όπλα μας μπορούν να ρίξουν καλύτερα με τάδε βάρος γόμωσης, γιατί αυτό θα περιόριζε τις πωλήσεις τους αλλά με τον τρόπο τους και για όσους καταλαβαίνουν αυτό έκαναν. Σήμερα εν έτη 2019 μεγάλοι σκοπευτές παραγγέλλουν τα όπλα τους με αυλό 18,3 γιατί; Λογικό ακούγεται γιατί το βάρος γόμωσης των φυσιγγίων που ρίχνουν είναι 24 γραμμάρια.

Τα φυσίγγια για την περιστεροβολία, άθλημα πολύ διαδεδομένο στην Αγγλία τον 18ο αιώνα και πολύ σοβαρός λόγος για να παίρνονται αποφάσεις για το πώς πρέπει να είναι ένα όπλο και ποια βλητικά αποτελέσματα πρέπει να δίνει,  είχαν βάρος γόμωσης από 32 έως και 36 γραμμάρια σκάγια. Λογικό δεν είναι οι Άγγλοι να είχαν καταλήξει στο δεδομένο ότι η ιδανική διάμετρος αυλού είναι αυτή των 18,55 χιλιοστών; Όταν έκαναν την επανάσταση τους τα αυτογεμή που ξεκίνησε περί το 1910 και κορυφώθηκε το 1970 η επιλογή των κατασκευαστών σε ότι αφορά στην εσωτερική διάμετρο των καννών κυμάνθηκε μεταξύ 18,3 και 18,4. Αυτό γιατί ήθελαν τα όπλα τους να ρίχνουν με κάποιους συμβιβασμούς  (κάτι που ποτέ δεν δήλωσαν) όλες τις γομώσεις.

 

Magnum και super magnum

 

Τα Magnum και super magnum φυσίγγια που επινόησαν οι Αμερικανοί για να αυξήσουν τις ποσότητες των ατσάλινων σκαγιών για τα  κυνήγια του βάλτου δημιούργησαν νέα δεδομένα. Είναι λογικό αυλοί με διάμετρο 18,5 και πάνω να δίνουν καλύτερα βλητικά αποτελέσματα με γομώσεις από 36 γραμμάρια και πάνω. Πόσο μάλλον με γομώσεις που ξεπερνούν τα 50γραμμαρια σκάγια. Μπορεί ο κυνηγός να θέλει να ρίχνει με το Ρωσικό δικαννάκι του 36 και 38 γραμμάρια σκάγια, και πράγματι μπορεί να ρίχνει χωρίς να έχει πρόβλημα ασφάλειες αλλά αυτό που δεν έχει καταλάβει είναι ότι ο κατασκευαστής  έμμεσα του λέει ότι με αυλό 18,3 χιλιοστά σου προτείνω να ρίχνεις μέχρι 32 γραμμάρια σκάγια για να έχεις «ωραίες» τουφεκιές. Δεν αναφέρομαι στο λάκτισμα γιατί αυτό είναι μια άλλη παράμετρο και δεν έχει να κάνει με ποιότητα κατανομής και διασποράς των σκαγιών.

Πριν από κάποια χρόνια η Ιταλική εταιρεία Beretta παρουσίασε το αυτογεμές  Α391 stonecoat. Το πρότεινε ως το ιδανικό τουφέκι για το κυνήγι της τσίχλας. Ο αυλός της κάννης είχε διάμετρο 18,2 χιλιοστά, άραγε γιατί; Θέλησε η Ιταλική εταιρεία να γυρίσει πίσω και να επιλέξει στενό αυλό; Όταν προτείνεις ένα όπλο ιδανικό για το κυνήγι της τσίχλας είναι λογικό και ευνόητο (όχι για όλους) ότι οι γομώσεις κυμαίνονται από 24 έως 32 γραμμάρια σκάγια. Όσοι πήραν το όπλο αυτό και ρίχνουν φυσίγγια σε αυτό το φάσμα, είναι απολύτως ικανοποιημένοι και δεν το αλλάζουν. Όσοι το πήραν  και θέλησαν να βρουν ποιοτική τουφεκιά σε συνδυασμό με 36+ γραμμάρια σκάγια έχω την εντύπωση ότι ακόμα δεν θα το έχουν καταφέρει και ούτε πρόκειται.

 

Τι θέλει να πει ο ποιητής

 

Έχουν ευθύνη και οι κατασκευαστές γιατί μην θέλοντας να περιορίσουν τις πωλήσεις των όπλων τους με το να συνιστούν φάσμα γομώσεων συνδυαστικά με τον αυλό, και για να μην είναι αναγκασμένοι να διατηρούν μεγάλο στοκ από κάννες για να καλύψουν τις επιθυμίες σε διαφορετικές διαμέτρους αυλών των αγοραστών, δεν βγήκαν ποτέ να διευκρινίσουν το γιατί υπάρχουν διαφορετικοί διάμετροι αυλών και με ποια κριτήρια επιλέγει ο αγοραστής. Κείμενα πολλά από ειδικούς αρθρογράφους για το θέμα αυτό αλλά και πάλι λίγοι εκείνοι που  είχαν και έχουν την διάθεση να τα διαβάσουν. Το αποτέλεσμα σήμερα οι κυνηγοί μεταξύ τους να συζητούν και να μαλώνουν για τις απίθανες τουφεκιές που έχει ένα όπλο και τις μάπα κάποιου άλλου. Τις απίθανες η μάπα  κάννες που φτιάχνει η μια ή η άλλη εταιρεία. Όλα αυτά βέβαια χωρίς να αναφέρονται στοιχεία όπως τα φυσίγγια που δοκίμασαν και σύγκριναν τις κάννες και άλλα πολλά. Με λίγα λόγια, κάτι ανούσιο να έχουμε να λέμε και να κοντράρουμε.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία – Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων

Κυνηγοί και στρατός θα σκοτώσουν 4.000 αγριογούρουνα στην Ιταλία - Απαραίτητο μέτρο για την πανώλη των χοίρων Οι κυνηγοί και ο στρατός θα σκοτώσουν...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ