spot_img
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
spot_img
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΗ λύση στο πρόβλημα της… καυτής κάννης

Η λύση στο πρόβλημα της… καυτής κάννης

|

 

Με την ψύξη του στους -184 οC το ατσάλι αποκτά πιο “σφιχτή” μοριακή δομή, κάτι που βελτιώνει σημαντικά την απόδοση των καννών στις συνεχείς βολές.

 

κείμενο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΣΚΙΝΑΣ

Η εξέλιξη της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει θετικά και την οπλοκατασκευή, προσφέροντας λύσεις που βελτιώνουν κατά πολύ και την βλητική απόδοση των κυνηγετικών όπλων.
Στα κυνήγια με τις πολλές και συνεχόμενες βολές , όπως αυτά της τσίχλας, ήταν πάντα ένα ζήτημα οι υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στις κάννες…

Τα πειράματα…

Σε άλλες χώρες, το ίδιο ακριβώς πρόβλημα αντιμετώπιζαν και οι κυνηγοί υδροβίων, ή όσοι έχουν την ευκαιρία να κυνηγούν φάσσες, τρυγόνια και άλλα περιστεροειδή, σε χώρες όπως η Αγγλία, η Αργεντινή, το Σουδάν κ.ά. Ο τρόπος που βρήκαν οι κατασκευαστές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της… “καυτής κάννης”, ήταν η κρυογενής κατεργασία της. Αυτός ο τρόπος “ανακούφισης” της κάννης, όχι μόνο ενισχύει την εσωτερική δομή της, αλλά αυξάνει κατά πολύ και τη διάρκεια ζωής του ατσαλιού!

Φυσικά, οι εταιρίες δεν θα αναζητούσαν και δεν θα προχωρούσαν σε τέτοιες λύσεις, αν το πρόβλημα της “καυτής κάννης” δεν ήταν υπαρκτό, καταλήγοντας σε… αστοχίες και μειωμένα βλητικά αποτελέσματα. Τα πειράματα που έκαναν Αμερικάνοι επιστήμονες με τύπους όπλων διαφορετικών κατασκευαστών, κατέληξαν σε αποτελέσματα που επιβεβαίωναν διαχρονικά παράπονα και διαμαρτυρίες των κυνηγών.

Τι έλεγαν οι κυνηγοί;

Πως όταν οι κάννες των όπλων τους “έπιαναν” υψηλές θερμοκρασίες από τις συνεχόμενες βολές, οι αστοχίες τους αυξάνονταν δραματικά! Στο πείραμα που έγινε από Αμερικάνους ειδικούς, τρία πολύ δημοφιλή όπλα της αγοράς προσαρμόστηκαν ξεχωριστά σε μέγγενη, ώστε να υπάρχει απόλυτη σταθερότητα… Στην απόσταση των 27 μέτρων, οι ειδικοί έριξαν στον γνωστό κύκλο διαμέτρου 75 εκατοστών, μονές τουφεκιές, και έπειτα 10 και 25 βολές συνεχόμενες.

Βελτίωση της κατανομής

Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν πως κατά τη διάρκεια των βολών, τα κέντρα των συγκεντρώσεων της βολής μετακινούνταν προοδευτικά, ανάλογα με το όπλο. Η μικρότερη μετακίνηση μετρήθηκε στα 8,9 εκατοστά, ενώ η μεγαλύτερη στα 26,27 εκατοστά!

Με βάση αυτά τα συμπεράσματα, κατέληξαν στη λύση της κρυογενούς επεξεργασίας της κάννης. Και το έκαναν γιατί διαπίστωσαν ότι σε θερμοκρασία 184 βαθμών Κελσίου κάτω από το μηδέν, μπορούσαν να αλλάξουν τη μοριακή δομή του ατσαλιού, βελτιώνοντας την βλητική απόδοση της κάννης ακόμη και όταν… “έκαιγε”!

Για να γίνει κατανοητός ο τρόπος επίδρασης της κρυογενούς διαδικασίας σε μία υπερθερμασμένη κάννη, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η μοριακή δομή του ατσαλιού, βρίσκεται σε συνεχή κίνηση όταν ψύχεται ή θερμαίνεται…

Η κρυογενής επεξεργασία έκανε πολύ πιο πυκνή τη μοριακή δομή του μετάλλου, “ανακουφίζοντας” τις κάννες και βελτιώνοντας τη βλητική τους συμπεριφορά, όπως έδειξε η συνέχεια των πειραμάτων με τα ίδια ακριβώς όπλα της πρώτης δοκιμής. Μετά την κρυογενή διαδικασία και οι τρεις κάννες έδωσαν σχεδόν τα ίδια βελτιωμένα, αποτελέσματα, με μετατόπιση μόνο κατά 3 έως 4 εκατοστά (η μεγαλύτερη) του κέντρου της τουφεκιάς τους! Επίσης, παρατηρήθηκε μία σημαντική βελτίωση στην ποιότητα της κατανομής.

Ο κίνδυνος του θερμικού σοκ

Βεβαίως, για να “ανακουφιστεί” πραγματικά η κάννη, η όλη διαδικασία θα πρέπει να ελέγχεται συνεχώς από ηλεκτρονικό υπολογιστή, διότι η κάννη ψύχεται αργά και σταθερά μέχρι τους –184 βαθμούς Κελσίου και για αρκετό χρονικό διάστημα.

Και όταν συμπληρωθούν οι ώρες που απαιτούνται για την κρυογενή επεξεργασία της, η κάννη θα πρέπει να επανέλθει αργά και σταθερά σε θερμοκρασία δωματίου (ανάπτυση). Πρόκειται, δηλαδή, για μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία, διότι πάντα καιροφυλακτεί ο κίνδυνος του… θερμικού σοκ που μπορεί να υποστεί το ατσάλι της κάννης. Πάντως, τα αποτελέσματα δείχνουν πως με την κρυογενή διαδικασία, η κάννη μπορεί να γίνει… αθάνατη!

Η κρυογενής κατεργασία χρησιμοποιείται ευρύτατα από την Αμερικάνικη Αεροδιαστημική υπηρεσία (NASA), για την βελτίωση των ιδιοτήτων διαφόρων εξαρτημάτων και ανταλλακτικών από κράματα ατσαλιού, που χρησιμοποιούνται στα διαστημικά λεωφορεία. Η ίδια κατεργασία βρίσκει εφαρμογή και σε εξαρτήματα αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών…

Τα εγχώρια εργαστήρια

Στην Ελλάδα υπάρχουν εργαστήρια που πραγματοποιούν κρυγονενή επεξεργασία “ανακούφισης” της κάννης, με κόστος από 100 έως 150 ευρώ.

Ακολουθήστε το kynigesia.gr στο Google News.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς

Το χιούμορ στο κυνήγι: Άδραξε αυτό που μπορείς Γεροντοπαλίκαρο ο Μιχάλης, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, κάτι παραπάνω από 50 ετών, απόφοιτος της Παντείου και...
spot_img

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ