Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήH γοητεία του ρετρό

H γοητεία του ρετρό

|

- Advertisement -

 

- Advertisement -

H 486 Parallelo είναι το πιο σύγχρονο πλαγιόκαννο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή, έστω κι αν η εμφάνισή του είναι λίγο “ρετρό”. Τα “ρετρό” άλλωστε έχουν πάντοτε τη γοητεία τους…

 

Των Μηνά Ιορδάνογλου & Σοφοκλή Κοσκινά

 

Οι πληροφορίες έλεγαν για ένα πλαγιόκαννο με βάση round, αλλαγές στο μηχανισμό σκανδάλης, σύστημα ασφάλειας, όταν το όπλο είναι ανάποδα σε κλίση 20 μοιρών ο μηχανισμός να αδρανοποιείται, triblock σύστημα σύνδεσης των καννών και πάνω από όλα ότι είναι η τελευταία πρόταση πλαγιόκαννου από την Beeretta . Είναι κατανοητό ότι όλα αυτά μαζί, μας έκαναν πολύ ανυπόμονους μέχρι να πιάσουμε το όπλο στα χέρια μας.

 

Oι καινοτομίες

 

Μας πήρε ώρα για να καταλάβουμε πως συνδέονται οι κάνες στο πίσω μέρος. Triblock αναφέρει το σύστημα σύνδεσης η εταιρία, και αυτό που μας βοήθησε να το κατανοήσουμε είναι το σχεδιάγραμμα. Η σύνδεση τελικά είναι χελιδονοουρά με αλλαγές από την κλασική μέθοδο. Ουσιαστικά οι σωλήνες των καννών που στο πίσω κάτω μέρος (εκεί που εφάπτονται στη βάση) έχουν μονοκόμματο μέρος από την έδρα και ένα ξεχωριστό κομμάτι που είναι τα κλειδιά και μέρος της έδρας.

Το κομμάτι με τα κλειδιά έχει τριγωνικό σχήμα που περνά ενδιάμεσα στις σωλήνες των καννών και συγκολλείται. Η διαφορά του με την κλασική χελιδονοουρά έγκειται στο ότι, το κομμάτι με τα κλειδιά φτάνει μέχρι το επάνω μέρος των καννών (περνά ενδιάμεσα) και με τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο, συντελεί στην καλύτερη σύνδεση μεταξύ των καννών. Μηχανικά έχει δεχτεί αλλαγές συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα. Οι σφύρες είναι αρθρωτές και αποτελούνται από δύο κομμάτια.

Οι μηχανικοί της Beretta επέλεξαν την εφαρμογή αυτή για να βελτιώσουν την αίσθηση που προσφέρει η σκανδάλη, αλλά και για να προσθέσουν επιπλέον άλλο ένα σύστημα ασφάλειας. Όταν το όπλο είναι ανάποδα σε γωνία από 20 μοίρες και μικρότερη, ο μηχανισμός τίθεται εκτός λειτουργίας. Αν ακουμπήσουμε το όπλο στον ώμο με τη σκανδάλη προς τα πάνω ο μηχανισμός δεν λειτούργει.

Αν το όπλο ακουμπισμένο όρθιο γλιστρήσει, με το πέσιμο ο μηχανισμός τίθεται εκτός. Το συγκεκριμένο σύστημα παρέχει επιπλέον ασφάλεια, αλλά παράλληλα επιβαρύνεται με επιπλέον εξαρτήματα. Για να μπορέσει η βάση να γίνει στο κάτω μέρος στρογγυλεμένη (round) έγιναν αλλαγές στο σύστημα όπλισης, αλλά και στον μηχανισμό πυροδότησης.

Συγκριτικά με τα προηγούμενα μοντέλα, υπάρχουν αρκετές αλλαγές στους μηχανισμούς. Δύο από τις σημαντικότερες, είναι ότι τα ελατήρια που ωθούν τις σφύρες είναι τύπου βε (V) και οι σφύρες είναι αρθρωτές.

 

Εξωλκείς απλοί ή αυτόματοι…

 

Οι εξωλκείς λειτουργούν αυτόματα. Είναι πολύ καλά συγχρονισμένοι και αρκούντως ισχυροί. Υπάρχει όπως και στο 471 “διακόπτης” στο μηχανισμό της πάπιας, που ανάλογα τη θέση που βρίσκονται οι εξωλκείς λειτουργούν ως αυτόματοι ή ως απλοί. Το ζύγισμα του όπλου είναι πολύ καλό, όπως και η ποιότητα των εφαρμογών και τα φινιρίσματα. Τα ξύλα στο μοντέλο που είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή, είναι κατηγορίας 4 (με άριστα το 9). Τα εργονομικά του χαρακτηριστικά είναι άψογα.

Το δοκιμάσαμε στο σκοπευτήριο με φυσίγγια των 32, 34 και 36 γραμμάριων. Το βάρος του με μήκος κάνης 66 εκατοστά είναι στα 3.180 γραμμάρια. Το 486 διατίθεται με κάνες μήκους 66 και 71 εκατοστά με μονή σκανδάλη με επιλογέα, δισκάνδαλο, με σταθερά τσοκ 4/3 ή 1/3 και με βιδωτά εσωτερικά τσοκ μήκους 7 εκατοστών.

 

Σύνδεση κοντακιού βάσης

 

Ο σχεδιασμός της σύνδεσης του κοντακιού με τη βάση θυμίζει έντονα τα αλληλεπίθετα Perennia, αφήνοντας πίσω τα παραδοσιακά σχέδια της Beretta. Η γραμμή του όπλου έγινε πολύ πιο αρμονική, αλλά και η σύνδεση πιο στιβαρή. Η κυρτή χωρίς τις χαρακτηριστικές γωνίες βάση, δημιουργεί μία ρομαντική εικόνα στο όπλο, που έχει όμως και την πρακτική πλευρά, διότι δεν καταπονεί τα χέρια στο πολύωρο περπατητό κυνήγι.

Από τεχνικής πλευράς οφείλουμε να παρατηρήσουμε, πως ο συνδυασμός της ίσιας (Aglais) λαβής με τη μονή σκανδάλη δεν μας ενθουσιάζει.

Η λαβή αυτή είναι καλή για όπλα με δύο σκανδάλες, όχι όμως για μονοσκάνδαλα. Το 486 βέβαια κατασκευάζεται και σε εκδόσεις με δύο σκανδάλες, αλλά και με κοντάκι με πιστολοειδή λαβή την οποία θα προτιμούσαμε. Βρίσκουμε ιδιαίτερα χρήσιμο το διακόπτη που βρίσκεται μέσα στην πάπια, (αν και λίγο δύσχρηστος) και απομονώνει τους αυτομάτους εξωλκείς. Αυτό δίνει έναν “οικολογικό” χαρακτήρα στο όπλο, που είναι πολύ χρήσιμος για την εποχή που ζούμε. Το σύστημα σύνδεσης των καννών με τα κλειδιά, μπορεί να μοιάζει με τη “χελιδονοουρά”, όμως είναι πολύ πιο ασφαλές και εξελιγμένο.

 

Ρύθμιση για τις εφαρμογές

 

Ένα καινούργιο στοιχείο είναι το βιδάκι που βρίσκεται στο εσωτερικό της πάπιας και ρυθμίζει την ένταση του μπουτόν απελευθέρωσης και τα “μπόσικα” που δημιουργούνται μεταξύ μετάλλου και ξύλου. Είναι μία πολύ έξυπνη εφαρμογή, την οποία θα αξιοποιήσουν ενδεχομένως εκείνοι που θα κληρονομήσουν το όπλο, όταν μετά από χρόνια θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι εφαρμογές μεταξύ του ξύλου και του μετάλλου της πάπιας. 

 

Η τεχνολογία των καννών

 

Οι κάννες είναι κατασκευασμένες με την σύγχρονη τεχνολογία που κατασκευάζονται όλες οι κάννες Beretta. Ο τύπος του χάλυβα είναι διαφορετικός (steelium), αλλά και η τεχνική που διαμορφώνεται το εσωτερικό των σωλήνων. Συνολικά οι αλλαγές που έχουν γίνει στην ποιότητα του χάλυβα, αλλά και στη διαμόρφωση του εσωτερικού των καννών, η Beretta τις ονομάζει optima bore HP.

Ουσιαστικά αυτό μεταφράζεται σε καλύτερη ποιότητα χάλυβα, μακρύτερους κώνους συναρμογής και τσοκ με μήκος 7 εκατοστά. Στο 486 η διάμετρος στο κοίλο κάννης δεν είναι στα 18,6 χιλιοστά, αλλά στα 18,4. Με την εφαρμογή αυτή το Ιταλικό εργοστάσιο ουσιαστικά δηλώνει το εύρος των γομώσεων που είναι κατάλληλες για το συγκεκριμένο όπλο. Η θαλάμη έχει μήκος 76 χιλιοστά και το όπλο μπορεί να ρίξει και ατσάλινα σκάγια. Ωστόσο την αγορά κλασικού πλαγιόκαννου δεν την κάνει κανείς για να ρίχνει γομώσεις magnum ή γενικότερα ισχυρές γομώσεις.

Με τη λογική αυτή το εργοστάσιο “ρύθμισε” κατά τέτοιο τρόπο την απόδοση των καννών, ώστε αυτές να είναι αποδοτικές σε γομώσεις με βάρος σκαγιών τα 28 έως 34 γραμμάρια σκάγια.

 

 

Ότι καλύτερο κυκλοφορεί

 

Ο παραδοσιακός αυλός ο οποίος συνοδεύει το πλαγιόκαννο της Beretta, καθώς και τα Optima choke, είναι πολύ θετική εξέλιξη και από πλευράς βλητικής απόδοσης είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί σε πλαγιόκαννο ευρείας παραγωγής, με εναλλασσόμενες συσφίξεις.

Δείτε ΕΔΩ τα Πλάνα Συνδρομών!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Α’ ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής

Α' ΚΟΚΔ: Εντοπισμός και κατάσχεση ηχομιμητικής συσκευής Συνεχίζει την πάταξη της λαθροθηρίας η Α' ΚΟΚΔ με συνεχείς ελέγχους και μηνύσεις Οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες της Π.Ε. Ηρακλείου,...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,520ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
scattered clouds
18.4 ° C
19.5 °
14.2 °
52 %
3.1kmh
40 %
Τε
23 °
Πε
21 °
Πα
22 °
Σα
25 °
Κυ
20 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ