Παρασκευή, 19 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΌπλα-ΒλητικήΦυσίγγιαTα φυσίγγια και οι επιλογές μας...

Tα φυσίγγια και οι επιλογές μας…

|

- Advertisement -

Φυσίγγια: Οι παλιότεροι κυνηγοί δεν προτιμούσαν τα πολλά αλλά και όταν οι ίδιοι γέμιζαν, απέφευγαν τις βαριές γομώσεις. Άλλα χρόνια, άλλα όπλα, άλλα οικονομικά δεδομένα….

Έκτοτε άλλαξαν πολλά πράγματα σε ότι αφορά την διαθέσιμη ποικιλία φυσιγγίων στην αγορά, αλλά και με τις τεχνικές προδιαγραφές των όπλων, παράμετροι που «παίζουν» σημαντικό ρόλο στις επιλογές φυσιγγίων που κάνουν οι κυνηγοί του σήμερα.

Τα magnum φυσίγγια

Τα magnum φυσίγγια δημιούργησαν μία νέα γενιά αγοραστών και κατάφεραν να περάσουν στον κόσμο την λογική του… για να είναι magnum θα έχουν και πολύ καλύτερες βλητικές επιδόσεις από τα απλά. Λίγοι, όμως, ήταν -και είναι- εκείνοι που μπαίνουν στη διαδικασία να ψάξουν το αν, κατά πόσο και υπό ποιες συνθήκες αυτά υπερέχουν έναντι των απλών.

Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, τα 28 γραμμάρια που ήταν πολύ συνηθισμένη γόμωση για τα 12άρια όπλα στο κυνήγι των μικρών, σε μέγεθος, φτερωτών έγιναν 32άρια και 34άρια. Αντίστοιχα, αυξήθηκαν και όλες οι άλλες γομώσεις. Η σημαντικότερη αιτία που συνέβη αυτό ήταν -και είναι- η ανασφάλεια των κυνηγών, ειδικά εκείνων που έψαχναν και ψάχνουν να βρουν στο βάρος γόμωσης την λύση για τις αστοχίες τους.

Τα νέα δεδομένα στα φυσίγγια
- Advertisement -

Αν βρείτε καλύτερη τουφεκιά (ποιότητα κατανομής και απώλεια σκαγιών) στα 12άρια όπλα από τα 32 γραμμάρια, τότε θα χρειαστεί να αναθεωρήσω όσα θεωρώ δεδομένα με βάση τις δοκιμές των 35 ετών, και να ξεκινήσω από την αρχή. Πολλά νέα δεδομένα προέκυψαν στα χρόνια που κάνω δοκιμές στα φυσίγγια. Κάννες με διαφορετική διάμετρο αυλών, βύσματα που υπόσχονταν πολλά, τεχνολογίες διαμόρφωσης του εσωτερικού της κάννης και άλλα.

Αυτό που έμεινε σταθερό ήταν ότι όλα αυτά απέδιδαν άριστα όταν το βάρος γόμωσης ήταν από 28 έως 36 γραμμάρια σκάγια, με επικρατέστερο αυτό των 32 γραμμαρίων. Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι απλή και δεν επιδέχεται μεγάλη ανάλυση. Σε αυτό το εύρος κινούνται οι ιδανικές γομώσεις για τα όπλα με διαμετρήματα 12.

Δεν ανακαλύψαμε τώρα τον τροχό. Αυτά τα είχαν πει και άλλοι 150 χρόνια πίσω.

Λίγα και καλά

Το ότι φτάσαμε στο σημείο να ρίχνουμε με τα 12άρια όπλα, 50τρέχα γραμμάρια σκάγια, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και το σωστό. Ούτε και το 24 γραμμάρια είναι το απόλυτα σωστό, αλλά αυτό έχει προκύψει για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Υπάρχει για να αυξάνει τον βαθμό δυσκολίας στα σκοπευτικά αθλήματα γιατί, κάποια στιγμή, με τα 32 και 28 γραμμάρια, οι σκοπευτές σε μεγάλο βαθμό είχαν προσεγγίσει το απόλυτο. Το ότι κάποιοι επιλέγουν τις βαριές γομώσεις για να λύσουν προβλήματα αστοχίας και κάποιοι άλλοι τις χαμηλότερες που υπάρχουν για 12άρια όπλα για λόγους οικονομίας αυτό δεν σημάνει ότι είναι το σωστό.

Ούτε τα λίγα ούτε τα πολλά γραμμάρια είναι «μαγκιά». Η ιδανική γόμωση για το κάθε θήραμα δεν εξαρτάται από το βάρος της ή την ποσότητα των σκαγιών. Η καλή κατανομή δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των σκαγιών. Τα περισσότερα σκάγια δεν είναι απόλυτο ότι δίνουν πυκνότερες κατανομές. Κάθε όπλο, ή καλύτερα κάθε κάννη, έχει την δική της βλητική συμπεριφορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε κάννη είναι διαφορετική ή τουλάχιστον πολύ διαφορετική από κάποια άλλη που βγαίνει από το ίδιο εργοστάσιο.

Διαφορετικές συμπεριφορές στα φυσίγγια

Αυτό που αλλάζει μεταξύ τους είναι οι συνθήκες που ο κάθε ένας την χρησιμοποιεί. Όταν μιλάμε για μέταλλα, αυτά παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά στη ζέστη, στο κρύο,  στον παγετό, κ.λπ..

Διαφορετική συμπεριφορά παρουσιάζουν και μεταξύ τους ίδια φυσίγγια κάτω από διαφορετικές καιρικές (ποσοστό υγρασίας στην ατμόσφαιρα) και υψομετρικές συνθήκες. Αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν κανείς προσπαθεί να επιλέξει φυσίγγια και όχι το βάρος γόμωσης.

Κάπου κερδίζεις κάπου χάνεις…

Η λογική του λίγα και καλά πρέπει να επικρατήσει και στα φυσίγγια σε ότι αφορά το βάρος γόμωσης. Όσα μπορεί να νομίζετε ότι κερδίζετε από μία πιο ενισχυμένη γόμωση, τόσα θα χάσετε από θέμα ταχύτητας των σκαγιών. Την επόμενη φορά που θα επιλέξετε φυσίγγια για το κυνήγι σας να το θυμάστε αυτό.

Δείτε επίσης: Τα ιδανικά φυσίγγια για το κυνήγι του λαγού

Kynigesia T-Shirt | Πλάνα Συνδρομών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα σκάγια και οι αποστάσεις βολών

Τα σκάγια και οι αποστάσεις βολών - Κάθε θήραμα έχει ιδιαιτερότητες και με βάση αυτές γίνεται η μελέτη για την παραγωγή των κατάλληλων φυσιγγίων...
36,298ΥποστηρικτέςΚάντε Like
9,767ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
8,190ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
Athens
clear sky
28.4 ° C
30.7 °
25.2 °
38 %
3.1kmh
0 %
Πα
37 °
Σα
35 °
Κυ
34 °
Δε
31 °
Τρ
30 °

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ